İçeriğe atla

Fandango

Fandango, genellikle üçlü ölçüde ve Portekiz ve İspanya kökenli canlı bir partner dansıdır. Geleneksel olarak gitar, kastanyet, def veya el çırpma eşliğinde yapılır. Fandango hem söylenebilir hem de dans edilebilir. Söylenen fandango genellikle iki bölümlüdür: enstrümantal bir girişten sonra "variaciones" gelir. Söylenen fandango genellikle dört veya beş sekiz heceli dize (kopla) veya müzikal cümleler (tercios) içeren "cante" yapısını takip eder. Nadiren ilk kopla tekrarlanır.

On sekizinci yüzyıl Kastilyalı fandango dansçıları ( Pierre Chasselat tarafından) (1753–1814)
Fandango ritmi .[1]

Fandango'nun ölçüsü, bolero ve seguidilla'nın ölçüsüne benzer. İlk olarak yavaş tempolu, genellikle minör tonalitede ve büyük bir trioyla birlikte 6/8 zaman imzasıyla notalanmıştır; bazen ise tamamen major tonalitede olabilirdi. Daha sonra 3/4 tempoya geçti ve karakteristik İspanyol ritmi benimsedi.[2]

kökenler

En eski fandango melodisi, 1705 tarihli anonim "Libro de diferentes cifras de guitarra" da bulunur ve dansın kendisinin en eski açıklaması, İspanyol bir rahip olan Martín Martí'nin 1712 tarihli bir mektubunda bulunur. Fandango'nun bir tiyatro eserinde ilk kez görülmesi, Francisco de Leefadeal'ın Sevilla'da sahnelenen "El novio de la aldeana" entremés'inde oldu, yak. 1720. 18. yüzyılın sonlarında aristokrasi arasında moda haline geldi ve yalnızca İspanya'da değil, Avrupa'nın başka yerlerinde de tonadillalara, zarzuelalara, balelere ve operalara dahil edildi.[3][4]

Fandango'nun kökeniyle ilgili geniş çapta farklı iddialar ortaya atılmıştır: soleá, jabera ve petenera ile olan ilişkisi; Endülüs malagueña, granadina, murciana ve rondeña ile olan ilişkisi; canario ve gitano ile olan ilişkisi; jota aragonesa ile olan ilişkisi gibi.[5]

İspanyol Kilisesi tarafından kınama ve kurtuluş

Bu dansla bağlantılı olduğu söylenen ilginç bir tarih parçası var. 17. yüzyılda ilk ortaya çıkışından kısa bir süre sonra, İspanya'daki dini yetkililer tarafından "tanrısız bir dans" olarak kınandı. Konsey tam yasaklamak üzereyken, yargıçlardan biri duyulmadan kimseyi mahkûm etmenin adil olmadığını belirtti. Buna göre iki ünlü dansçı, Consistory önünde fandango yapmak üzere tanıtıldı. Bunu o kadar etkili bir şekilde yaptılar ki, eski tarihçiye göre "herkes katıldı ve konsoryumun salonu bir dans salonuna dönüştürüldü". Artık fandango'nun kınandığı duyulmuyordu.[2]

Klasik müzik

Fandango formu, birçok Avrupa bestecisi tarafından kullanılmış ve genellikle sahne ve enstrümantal eserlere dahil edilmiştir. Önemli örnekler arasında J.P. Rameau'nun "Les trois mains" (1729-30 civarı, "Nouvelles suites de pièces de clavecin"de); Gluck'ın Don Juan balesinin ikinci bölümünde Fandango formu #19; Mozart'ın Figaro'nun Düğünü operasının üçüncü perde finalinde; Luigi Boccherini'nin Op. 40 No. 2 Dize Dörtlüsü ve Gitar Beşlisi'nde finalde; Antonio Soler'in klavsen için Fandango eseri; ve Rimsky-Korsakov'un Capriccio Espagnol'deki final [kaynak belirtilmeli]. Luis de Freitas Branco'nun "Suite Alentejana No. 1" adlı eserinin üçüncü bölümü, Portekiz'in Alentejo ve Ribatejo bölgelerinin fandango'sundan esinlenmiştir [].

İber halk müziğinden etkilenen İtalyan besteci Domenico Scarlatti, "Fandango portugués" olarak adlandırılan klavye sonatı K. 492 (1756) gibi fandangoyu anımsatan birkaç pasaja sahipti.[6] "Fandango del Sigr. Escarlate" ona atfedildi, ancak[6] bilim adamları bu iddiaya ve onun fandangos ile benzerliğine itiraz ediyor.

Fandango'nun İspanyolca biçimi, Dohrn tarafından Neue Zeitschrift f'de verilmiştir. Müzik.[7]

İspanyol dansı

Fandango'nun mevcut 3/4 ölçüsü, karakteristik ilerleyişi (i–iv–V), sekiz heceli dörtlüklerden oluşan sözleri ve castanyet ve gitar kullanımı 18. yüzyıldan bu yana iyi belgelenmiştir. Büyük fandangolar genellikle çiftler tarafından dans edilir ve yavaş başlar, tempo giderek artar. Birçok çeşitlilik bu temelden türetilmiştir. Fandanguillos ise daha canlı, daha coşkulu fandango türeleridir. Huelva (fandangos de Huelva) ve Málaga (fandangos de Málaga veya Verdiales) gibi İspanya'nın bazı bölgeleri kendi tarzlarını geliştirmiştir. Asturias Prensliği, Bask Ülkesi ve Castilla ve León gibi kuzey bölgeleri daha rahat bir performansı korumuştur.

Portekiz dansı

Fandango, Portekiz'deki ana halk danslarından biridir. Koreografi oldukça basittir: Daha sık bir ortamda iki erkek dansçı karşı karşıya gelir, teker teker dans eder ve step dansı yapar, hangisinin step dansında en hafifliğe ve ayak repertuarına sahip olduğunu gösterir. Dansçılar erkek ve kız, erkek ve erkek (en sık) veya nadiren iki kız olabilir. Dansçılardan biri dans ederken diğeri sadece "dayanıyor". Daha sonra "bir süre ikisi de ayaklarını sürüklüyor" Diğeri sırasını alana kadar . Ayak geçişlerini hangisinin daha dikkat çekici kıldığını görerek tartışarak orada kalırlar.

"Ribatejo fandango", özellikle Portekiz'in Ribatejo bölgesinde uygulanan fandango şekline özgüdür. Bu dans genellikle iki Campino tarafından sergilenir.

Mecaz anlam

Fandango (1873; Charles Christian Nahl ), Meksika Kaliforniya'sında fandango dansı yapan Californios'un bir fiestasını tasvir eder.

Dansın abartılı özelliklerinin bir sonucu olarak, fandango kelimesi "kavga", "büyük bir yaygara" veya "parlak bir başarı" ile eşanlamlı olarak kullanılır.

Veracruz'daki Fandango

Meksika, Veracruz'da fandango, insanların bir topluluk ortamında dans etmek, oynamak ve şarkı söylemek için bir araya geldiği bir partidir. Yerel müzisyenler Son Jarocho müziğini icra ederken, insanlar Tarima olarak bilinen büyük bir ahşap platformun üzerinde " zapateado " dansı yaparlar.

Kaynakça

  1. ^ Blatter, Alfred (2007). Revisiting music theory: a guide to the practice, p. 28. 0-415-97440-2.
  2. ^ a b Grove's Dictionary of Music and Musicians. New York: McMIllan. 1908. s. 5.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Can the Pope Fandango?". Quite Interesting Limited (İngilizce). 2008. 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "From lavapiés to stockholm: eighteenth-century violin fandangos and the shaping of musical 'spanishness'". Cambridge University Press (İngilizce). 2020. 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ ‘La jota y el fandango’, La correspondencia musical, iv/198 (1884), 2–3
  6. ^ a b "A vueltas con el fandango" (PDF). Sinfonía Virtual (İspanyolca). January 2013. s. 6 (also footnotes 14 and 15). ISSN 1886-9505. 7 Aralık 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2019.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ Neue Zeitschrift f. Music. 1839. ss. 163-164.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Kamu Malı Bu madde bu kaynaktan gelen kamu malı içermektedir: Grove, Sir George (1908). Grove's Dictionary of Music and Musicians. New York, McMillan. 

Kaynakça

  • "Diccionario de la lengva castellana" (Madrid, 1726-1737/R1963): İspanyolca bir sözlük, Real Academia Española tarafından yayınlanmıştır.
  • P. Minguet e Irol: "Breve tratado de los pasos de danzar a la española que hoy se estilan en seguidillas, fandangos y otros tañidos" (Madrid, 1760, 2/1764): Seguidillas, fandangos ve diğer dans türlerinde kullanılan İspanyol dans adımlarının kısa bir çalışması.
  • M. L. E. Moreau de Saint-Méry: "Danse" (Paris, 1798): Dansla ilgili bir kitap.
  • B. Foz: "Vida de Pedro Saputo" (Zaragoza, 1844/R): Pedro Saputo'nun hayatını anlatan bir eser.
  • E. Calderón: "Escenas andaluzas" (Madrid, 1847): Andaluz sahnelerini anlatan bir kitap.
  • E. Ocón y Rivas: "Cantos españoles" (Málaga, 1874, 2/1906): İspanyol şarkılarını içeren bir eser.
  • M. de Larramendi: "Corografía o descripción general de la muy noble y muy real Provincia de Guipúzcoa" (Barcelona, 1882): Guipúzcoa bölgesinin genel bir tanımını içeren bir kitap.
  • "La jota y el fandango", La correspondencia musical, iv/198 (1884), 2–3: Jota ve fandango hakkında bir makale.
  • J. Ribera y Tarragó: "La música de la jota aragonesa: ensayo histórico" (Madrid, 1928): Aragonese jota müziği hakkında bir tarih denemesi.
  • M. N. Hamilton: "Music in Eighteenth-Century Spain" (Urbana, IL, 1937): 18. yüzyıl İspanya'sında müzik hakkında bir kitap.
  • P. Nettl: "The Story of Dance Music" (New York, 1947): Dans müziği hakkında bir kitap.
  • B. Pottier: "A propos de fandango", Les langues néo-latines, xlii (1947), 22–5: Fandango hakkında bir makale.
  • A. Gobin: "Le flamenco" (Paris, 1975): Flamenko hakkında bir kitap.
  • J. Crivillé i Bargalló: "El folklore musical" (Madrid, 1983): Müzikal folklor hakkında bir kitap.
  • J. Blas Vega: "Fandango", Diccionario enciclopédico ilustrado del flamenco (Madrid, 1988), 284–5: Fandango hakkında bir makale.
  • J. Etzion: "The Spanish Fandango from Eighteenth-Century 'Lasciviousness' to Nineteenth-Century Exoticism", AnM

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Madrid</span> İspanyanın Madrid ilinde belediye

Madrid, İspanya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehrin yaklaşık 3,4 milyon nüfusu ve yaklaşık 6,7 milyon metropoliten alan nüfusu vardır. Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük ikinci şehridir ve tek merkezli metropoliten alanı AB'nin en büyük ikinci alanıdır. Şehir 604,3 kilometrekarelik coğrafi alanı kapsamaktadır. Madrid, İber Yarımadası'nın orta kesiminde Manzanares Nehri üzerinde yer almaktadır. Hem İspanya'nın hem de çevresindeki Madrid Özerk Topluluğu'nun başkenti olan şehir, aynı zamanda ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel merkezidir. Şehir, en yakın deniz kıyısından yaklaşık 300 km uzaklıkta yüksek bir düzlükte yer almaktadır. Madrid'in ikliminde yazlar sıcak, kışlar ise serin geçer.

<span class="mw-page-title-main">İspanya İç Savaşı</span> Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında yaşanan ve 1936-1939 arası İspanyada olan savaş

İspanya İç Savaşı, 17 Temmuz 1936–1 Nisan 1939 tarihleri arasında, demokratik seçimle başa gelmiş İkinci İspanyol Cumhuriyeti’ne sadık Cumhuriyetçiler ile General Francisco Franco liderliğinde isyancı bir grup olan Milliyetçiler arasında yaşanmıştır. Savaşı Milliyetçiler kazanmıştır ve Franco, 1939’dan öldüğü yıl olan 1975’e kadar İspanya’yı yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Manuel de Falla</span>

Manuel de Falla y Matheu, İspanyol besteci ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Málaga</span> İspanyanın Málaga ilinde belediye

Málaga (Mâlaka), İspanya'da Endülüs Özerk Topluluğu içinde bulunan Málaga ili merkezi olan ve bir belediye idaresi bulunan kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Flamenko</span> İspanyada bir dans ve müzik türü

Flamenko, akademik olmayan Avrupa müzik formlarından biri, Endülüs Halk Müziği ve bu müzik eşliğinde yapılan dansın adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Juan Ramón Jiménez</span> İspanyol şair (1881-1958)

Juan Ramón Jiménez İspanyol şair. Başlıca yapıtları arasında "Yeni Evlenmiş Şairin Güncesi", "Menekşe'nin ruhları", "Sonsuzluklar" ve "Birlik" sayılır. 1956' da Nobel Edebiyat Ödülü 'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Vicente Aleixandre</span>

Vicente Pío Marcelino Cirilo Aleixandre y Merlo, İspanyol şair.

<span class="mw-page-title-main">Alejo Carpentier</span> Kübalı yazar (1904-1980)

Alejo Carpentier y Valmont Kübalı gazeteci, yazardır. Latin Amerika edebiyatının 20. yüzyılın önde gelen roman yazarlarından biridir. Aynı zamanda müzikolog, eleştirmen ve oyun yazarı da olan Carpentier, büyülü gerçekçilik akımının ilk örneklerini vererek, kendisinden daha genç olan Gabriel Garcia Marquez gibi yazarları da etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Carlos Saura</span>

Carlos Saura ödüllü İspanyol sinema yönetmeni, senarist, aktör ve yapımcı. Filmlerine de yansıyan Franco karşıtı politik tavrı İspanyol sinemasına yeni bir soluk getirmiştir. 1960'lardan beri sinemada aktif olarak çalışmaktadır. En çok da 1980'lerde çektiği, kurmaca ile gerçek arasında gidip gelen, dansla yaşamın ustalıkla harmanlandığı filmlerle ile tanınır. Saura'nın "Flamenco Üçlemesi" adı da verilen bu filmler Kanlı Düğün (1981), Carmen (1983) ve Büyülü Aşk'tır (1986).

<span class="mw-page-title-main">Pablo de Sarasate</span>

Pablo Martín Melitón de Sarasate y Navascués, Romantik dönem olarak adlandırılan dönemde ünlü bir İspanyol kemancı.

<span class="mw-page-title-main">Alejandro Casona</span>

Alejandro Casona 1927 Nesli'ne bağlı İspanyol şair ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Massiel</span>

Maria Felix de los Angeles Santamaria Espinosa ya da sahne adıyla Massiel, İspanyol şarkıcıdır. 1968 yılında Eurovision Şarkı Yarışmasını "La, la, la" adlı şarkıyla kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Tomás Bretón</span>

Tomás Bretón, İspanyol besteci, kemancı ve piyano virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Miguel de Molina</span> İspanyol flamenko şarkıcısı, aktör

Miguel Frías de Molina, İspanyol Flamenko şarkıcısı, aktör.

Enrique Simonet Lombardo İspanyol ressam. Resimleri genellikle akademik realizm stilinde olup çoğunluğu alegorik konuları işlemektedir. Ama bunların yanında peyzaj tabloları, portreler ve savaş muhabiri olduğu zaman karakalem eskizler de yapmıştır. Yaşamının son zamanlarında hazırladığı eserler sembolizm ve izlenimcilik akımlarından etkilenmiştir.

Maria Luisa Ozaita Marqués ,İspanyol kadın piyanist, müzisyen, müzikolog, şef ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Emilia Pardo Bazán</span>

Emilia Pardo-Bazán y de la Rúa-Figueroa ya da kısaca Emilia Pardo Bazán, kontes Pardo Bazán, İspanya'ya Natüralizm'i getiren İspanyol bir soylu ve aristokrat yazar, gazeteci, feminist, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, şair, tiyatro yazarı, çevirmen, editör, profesör ve konuşmacıydı. Kadın hakları ve feminizm konusundaki fikirleriyle bir öncüydü. Kadınların eğitiminin temel bir gereksinim olduğunu belirterek bu hakkı talep etti ve her çalışmasının önemli bir bölümünü bu fikri savunmaya adadı. Edebi eserlerinin arasında en tanınmış olanlarından biri Ulloa Malikaneleri'dir («Los pazos de Ulloa») (1886).

<span class="mw-page-title-main">Lorenzo Hervás</span>

Lorenzo Hervás y Panduro, İspanyol Cizvit ve filolog.

<span class="mw-page-title-main">Julián Arcas</span>

Julián Arcas, Francisco Tárrega ve Antonio de Torres'i etkileyen İspanyol bir klasik gitarist ve besteciydi. "19. yüzyılın İspanyol müziğinin en önemli isimlerinden biriydi".

<span class="mw-page-title-main">Rafael Guillén</span> İspanyol Şair (1933-2023)

Rafael Guillén, İspanyol şair.