İçeriğe atla

Falun Gong

Falun amblemi

Falun Dafa (Falun Gong ya da sadece Dafa olarak da adlandırılır), evrenin karakteristiği olan doğruluk, merhamet ve hoşgörü ilkelerinin rehberliğinde zihinsel ve bedensel gelişimi sağladığını iddia eden bir inanç uygulamasıdır.

Başlangıcı

Falun Dafa, uzun bir tarihe sahiptir. Nesilden nesle ustadan sadece tek bir öğrenciye (çırak) aktarıldı. Öğrenci kendini geliştirdikten sonra öğretileri aktarmak için kendine yeni bir öğrenci seçerek uygulamayı tarih boyunca böyle sessizce günümüze kadar taşımıştır.

Li Hongzhi, Falun Dafa'yı ilk defa 1992 yılında Çin'in Changchun şehrinde insanlara tanıttı ve ülkenin çeşitli yerlerinde dersler düzenledi.1998 yılında sadece Çin'de en az 70 milyon insan Falun Dafa uyguluyordu.

Bugün ise Falun Dafa, 100'ün üzerinde ülkede 100 milyondan fazla insan tarafından uygulanmaktadır.

Falun

Falun ya da Yasa Çemberi, Falun Dafa'nın belirgin bir özelliğidir. Falun amblemi yin-yang (Taichi sembolleri olarak bilinir) ve svastika (Çince wan olarak bilinir, Türkçe okunuşu srivatsa'dır) sembollerinin çeşitli formlarından oluşur. Yin-yang sembolleri geleneksel olarak Taoist okulları, Srivatsa ise binlerce yıldır Buda okulundaki gelişim yollarını temsil etmektedir.

İhtilaf

Li Hongzhi'nin önderlik ettiği Falun Dafa hareketi ne kendini bir meditasyon hareketi olarak pazarlasa da buna karşı iddialar da yükselmiştir. Li'nin otobiyografisinde daha sekiz yaşındayken saklambaç oynarken kendini görünmez kılabildiğini ve arkadaşlarını iç enerjisini kullanarak onları kontrol edebildiğini yazmıştır.[1] Time ile yaptığı bir röportajda ise istediği zaman uçabildiğini ama uçmayı genelde tercih etmediğini belirtmiştir.[2] Li yaptığı başka iddialarda daha 5 yaşındayken Taoizm üstadlarıyla görüşüp onların aslında kötü ruhlar olduğunu fark edip onları ortadan kaldırdığından bahsetmiştir.[3]

Li Hongzhi aynı zamanda yaptığı çeşitli açıklamalarda ırklar arası evliliğe karşı olduğunu, bu cins evliliklerden doğacak bireylerin acınası olduğunu belirtmiştir. Ayrıca homoseksüel bireylerin sıkıntılı olduğunu söylemiştir.[4]

Bu olaylara ek olarak çeşitli araştırmalar Falun Dafa'nın kai fang döneminde devlet içerisinde paralel yapılanmalar oluşturduğunun altını çizmiştir.[5] Hareketin yarattığı ihtilafa verilebilecek bir örnek de 23 Ocak 2001'de beş tane Falun Dafa üyesinin bir protesto hamlesi olarak kendilerini yakmalarıdır.[6] Falun Dafa organizasyonunun aynı zamanda Epoch Times adı verilen bir 20'den fazla dilde hizmet veren bir medya kuruluşu da bulunmaktadır.[7] 2020 senesinde Vox Epoch Times'ı bir "çok dilli medya imparatorluğu olarak tanımlamıştır.[8] Harvard Üniversitesi'nde medya üzerine çalışan Joan Donovan Epoch Times'ı "bilinen bir dezenformasyon operasyonu" olarak nitelendirmiştir.[9]

Kaynakça

  1. ^ Penny, Benjamin (Eylül 2003). "The Life and Times of Li Hongzhi: Falun Gong and Religious Biography". The China Quarterly. 175: 643-661. doi:10.1017/s0305741003000389. ISSN 0305-7410.  64. harf sırasında bulunan |başlık= parametresi line feed character içeriyor (yardım)
  2. ^ DOWELL, WILLIAM (10 Mayıs 1999). "Breaking News, Analysis, Politics, Blogs, News Photos, Video, Tech Reviews". Time (İngilizce). ISSN 0040-781X. 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2024. 
  3. ^ "Thirty-three Fallacies of Cult Leader Li Hongzhi". bg.china-embassy.gov.cn. 4 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2024. 
  4. ^ Xinzhang, Zhang; Lewis, James R. (2020). "The Gods Hate Fags: Falun Gong's Reactionary Social Teachings". Journal of Religion and Violence. 8 (3): 281-297. ISSN 2159-6808. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2024. 
  5. ^ "China: Falun Dafa (Falun Gong, Falungong); history, details of practice, organizational structures; treatment of practitioners; laws and practice regarding other non-recognized practices and religions". 26 Kasım 1999. Erişim tarihi: 18 Haziran 2023.  63. harf sırasında bulunan |başlık= parametresi line feed character içeriyor (yardım)
  6. ^ "Press Statement Regarding Tiananmen Suicide". en.minghui.org. 31 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2024. 
  7. ^ Loucaides, Alessio Perrone, Darren (10 Mart 2022). "A key source for Covid-skeptic movements, the Epoch Times yearns for a global audience". Coda Story (İngilizce). 13 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2024. 
  8. ^ Nguyen, Terry (27 Kasım 2020). "Why fake news is so hard to combat in Asian American communities". Vox (İngilizce). 16 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2024. 
  9. ^ "'Wake-up call': Iowa caucus disinformation serves as warning about 2020 election". NBC News (İngilizce). 4 Şubat 2020. 27 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin</span> Doğu Asyada bir ülke

Çin, resmî adıyla Çin Halk Cumhuriyeti (Çince:

<span class="mw-page-title-main">Dijital haklar yönetimi</span>

Dijital haklar yönetimi, dijital medyaların günümüzde çok kolay bir şekilde kopyalanabilir olması sebebiyle lisans haklarını kontrol etmek amacıyla geliştirilmiş erişim kontrol sistemleri için kullanılan genel isim.

<span class="mw-page-title-main">Li Na</span>

Li Na (Çince: 李娜; pinyin: Lǐ Nà;, Çinli profesyonel tenisçidir. İlk 30'a, ilk 20'ye ve ilk 10'a giren ilk Çinli tenisçidir. Li, ayrıca Grand Slamlerde şampiyon olan tek Çinli tenisçidir. Ülkesinin tarihindeki en başarılı tenisçilerden biridir ve Şubat 2009'da Asya ve Çin'in 1 numaralı tenisçisidir. 2010 Avustralya Açık'da yarı finale çıkan Li, ülkesinde dünya sıralamasında ilk 10'a giren ilk tenisçi olmuştur. 2010 Avustralya Açık sırasında Li ve diğer bir Çinli tenisçi olan Zheng Jie yarı finale çıkmış ve ikisi birlikte bir grand slam'de bunu başaran ilk Çinli tenisçiler olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Haçkar</span>

Haçkar veya K(h)açkar genellikle Ermenistan'da bulunan, Ermeni kültüründe önemli bir yere sahip işlenmiş anıtsal taşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Şi Cinping</span> 10. Çin Komünist Partisi genel sekreteri

Şi Cinping veya Xi Jinping, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Başkanı ve Merkez Askeri Komisyon (MAK) başkanı olarak görev yapan Çinli bir siyasetçidir. Çin’in 2012’den bu yana “en üst düzey lideri” olup ÇKP’den 2016’da resmen “ana lider” unvanını aldı. Genel sekreter olarak Şi, Çin'in en üst karar organı olan Çin Komünist Partisi'nin Politbüro Daimi Komitesi'nde eski bir başkanlık görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de insan hakları</span>

Çin'de insan hakları, Çin hükûmeti, diğer ülkeler, uluslararası sivil toplum kuruluşları ve iç muhalifler arasındaki bir tartışma konusudur. ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi kuruluşlar Çin hükûmetini vatandaşlarının ifade, hareket ve din özgürlüklerini kısıtlamayla suçlamaktadır. Çin hükûmetiyse ülkenin "ulusal kültürü" ve gelişmişlik düzeyi bağlamında siyasi hakların yanı sıra ekonomik ve sosyal hakları da içeren "daha geniş" bir insan hakları tanımını savunmakta ve buna dayanarak ülkede insan hakları alanında gelişme olduğunu iddia etmektedir. Çin bunların yanı sıra anayasasında sadece vatandaşlık haklarını değil, "Dört Ana İlke"nin de yer aldığını; yasal açıdan Dört Ana İlke'nin vatandaşlık haklarından üstün olduğunu, bu nedenle de kendilerine göre bu ilkeler için tehdit oluşturan kişilerin tutuklanmasının yasal zemini olduğunu belirtmiştir. Çin hükûmetine göre bu ilkelere uyan herkes tüm Çin vatandaşlık haklarından yararlanabilir.

Melvin Schwartz, Amerikalı fizikçi. 1988 yılında arkadaşları Leon Max Lederman ve Jack Steinberger ile birlikte nötrinolar üzerine yaptıkları çalışmalar ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Rusya ilişkileri</span>

Çin ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkiler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından ve 1991'de Rusya Federasyonu'nun kurulmasından sonra oldukça düzelmiş hale gelmiştir. Amerikalı uluslararası ilişkiler araştırmacısı Joseph Nye şu argümanı ileri sürmektedir:

Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle birlikte, fiili ABD-Çin ittifakı sona erdi ve bir Çin-Rusya yakınlaşması başladı. 1992'de iki ülke bir "yapıcı ortaklık" peşinde olduklarını ilan ettiler; 1996'ta "stratejik ortaklık"a doğru ilerlediler; 2001'de ise bir "dostluk ve işbirliği" antlaşması imzaladılar.
<span class="mw-page-title-main">Çin'de medya</span>

Çin'de medya, başlıca olarak televizyon, gazeteler, radyo ve dergilerden oluşur. 2000'den beri İnternet de önemli bir medya iletişim aracı olarak gelişmiş ve Çin hükûmetinin gözetiminde tutuluyor.

<span class="mw-page-title-main">Sincan yeniden eğitim kampları</span>

Sincan yeniden eğitim kampları ya da Çin Hükûmeti'nin resmi / örtmeceli tanımıyla "Mesleki Beceri Eğitim Merkezleri", Çin Hükûmeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 2014 yılından bu yana işlettiği ve başta Uygur Türkleri olmak üzere çoğunluğu Müslümanlardan oluşan çeşitli etnik gruplara ait insanları tuttuğu kamplardır. Çeşitli devletler ve sivil toplum kuruluşları tarafından "toplama kampları", "enterne kampları" ve "endoktrinasyon kampları" olarak tanımlanan bu kamplar ilk kez Genel Sekreter Şi Cinping'in yönetimi altında 2014 yılında kuruldu. Sert tutumuyla bilinen parti sekreteri Chen Quanguo'nun Ağustos 2016'da özerk bölgenin başkanlığına getirmesinden beri kampların sayısı ve kapsamı görülmemiş bir şekilde yoğunlaştı. Bu kampların gizlice ve yasal sistemin dışında işletildiği, birçok tutuklunun herhangi bir yargılama veya suçlama yapılmadan kamplara alındığı bildirilmiştir. Raporlara göre yerel makamlar bu kamplarda yüzbinlerce Uygur ve diğer etnik azınlıklara ait Müslümanları tutmuştur; bu tutuklamaların amacının aşırılık ve terörizmle mücadele etmenin yanı sıra Çinlileştirme (中国化) olduğu belirtilmektir.

<span class="mw-page-title-main">Li Wenliang</span> 2019 Corona virüs salgınına ilk kez dikkat çeken doktor

Li Wenliang, Çinli göz hekimi.

<span class="mw-page-title-main">COVID-19</span> SARS-CoV-2nin neden olduğu bulaşıcı hastalık

Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) şiddetli akut solunum sendromu koronavirüsü 2 (SARS-CoV-2)'nin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İlk vaka ile Çin'in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde Kasım 2019 tarihinde karşılaşılmıştır. O zamandan bu yana yayılmaya devam etmiş ve dünya genelinde pandemiye neden olmuştur. Ancak bu pandemi geçtiğimiz yıl birçok ülkede sona ermiştir. 3 Mart 2020 itibarıyla dünya çapında ölüm oranı %3,4 olup, 12 Nisan 2024 tarihi itibarıyla Dünya'da 704.753.890 onaylanmış vaka, 675.619.811 iyileşen varken virüs nedeniyle 7.010.681 hasta öldü.

Koronavirüs hastalığı 2019'un (COVID-19) ilk salgını sonrasında, hastalığın / virüsün kökeni, yayılma ölçeği ve diğer çeşitli yönleri hakkında komplo teorileri ve çevrimiçi olarak yayılan yanlış bilgilerin sayısı çok fazla olmaktadır. Çeşitli sosyal medya yayınları, virüsün patentli bir biyo-silah aşısı, bir nüfus kontrol işlemi veya bir casus operasyonunun sonucu olan bir hastalık olduğunu iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

Çin'de COVID-19 pandemisi, COVID-19 pandemisinin Çin'deki etkilerini içermektedir.

BuzzFeed, Inc., Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir internet medya, haber ve eğlence sitesidir. Site, 2006 yılında Jonah Peretti ve John S. Johnson III tarafından viral içeriği izlemeye odaklanmak amacıyla kurulmuştur. Merkezi New York'ta yer almaktadır.

Vox Media, Inc. Washington, DC ve New York merkezli olarak yayın yapan Amerikan dijital medya şirketidir.

Li Hongzhi Çinli bir dini liderdir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli yeni bir dini hareket olan Falun Gong'un kurucusu ve lideridir. Li, halka açık Falun Gong öğretimine 13 Mayıs 1992'de Changchun'da başladı. Ardından Çin'de dersler verdi ve Falun Gong egzersizleri öğretti.

Devrimci Kadınlar Birliği veya Türkiye Devrimci Kadınlar Derneği, 1969 yılında kurulmuş bir kadın derneğidir.

Celal Başlangıç,, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Igli Hasani</span>

İgli Hasani ve Eylül 2023 yılından itibaren Arnavutluk'un Avrupa ve Dışişleri Bakanı olan Arnavut siyasetçi.