İçeriğe atla

Falkenbergli Hugh

Falkenbergli Hugh
Hugh'ın ölümü.
Celile Kontu
Hüküm süresi1101–1105/06
Önce gelenTancred
Sonra gelenBazochesli Gervase
Kudüs Kralı
Veliaht(lar)Saint-Omer'li Godfrey; Saint-Omer'li II. Guillaume
DoğumFauquembergues, Saint-Omer
Ölüm1105/06
DefinNasıra
Çocuk(lar)ı(Falkenbergli) Fauquembergues'li Eschive; (Falkenbergli) Fauquembergues'li Helvis
BabasıSaint-Omer'li I. Guillaume
AnnesiBruges Aganitrude
DiniKatolik

Fauquemberguesli Hugh, diğer bilinen isimleriyle St Omerli Hugh ya da Falchenbergli Hugh (Latin: Hugo de Falchenberch; ö.1105 ya da 1106) 1101'den ölümüne kadar Celile Kontu.[1][2] Birinci Haçlı Seferine katılmadan önce Fauquembergues lorduydu. Kudüs Kralı Baudouin, Tancred'in gönüllü tahttan vazgeçmesi sonucu Celile Kontluğunu kendisine verdi. Hugh Baudouin'e Fatimilere karşı mücadelesinde yardım etti ve Selçuklu bölgelerine akınlar yaptı. Toron ve Chastel Neuf kalelerini (günümüzde sırasıyla Tebnine ve Hunin) inşa etti. Şam Atabeği Tuğtekinle girdiği savaşta öldürüldü.

Hayatı

Anne-babası hakkında bilgi yoktur. Fakat Surlu William Saint Omerli kale muhafızı güçlü bir ailenin soyundan geldiğini iddia eder. Falkenberg lordu oldu. Ana kaynaklarda Kutsal Topraklara ulaştığı kaydedilmese de Bolognalı Baudouin'e eşlik ettiği düşünülmektedir.[3] Anonim bir manzum eserde ismi ilk Haçlılar arasında geçmektedir.[3] Baudouin 9 Mart 1098'de Edessa'yı ele geçirdi. [4] Hugh Edessa Kontluğuna yerleşti. Baudouin'n en güvenilir adamlarından biri haline geldi.[5] Kudüs Kralı Godefroy de Bouillon 18 Temmuz 1100'de ölünce Baudouin onun mirasından hak elde etmek için Rouenli Robert ve Hugh'ı Kudüs'e gönderdi. Davut Kulesini ele geçirerek Kudüs'e girecek olan Baudouin'in emniyetini sağladılar.[6] 25 Aralık 1100'de Kudüs Krallığı tahtına Boudouin geçti.[6] Celile kontu Tancred onun krallığını tanımadı. Fakat bu sırada Antakya Kontu I. Bohémond Danişmendlilerce esir alınmış taht boş kalmıştı. Antakyadan gelen asilzadeler onu vekalet etmesi için Antakya'ya davet etti. Tancred bunu kabul etti fakat 15 ay içinde dönmesi halinde eski topraklarının fief olarak verilmesini Krala şart koştu.[7][7]

Celile Kontu

Ruins of the tower and the walls of a fortress made of stone on a hill covered with snow
Toron Kalesi Hugh tarafından inşa edilmiştir.

Baudouin, Tancred'in fiefini iki büyük kısma böldü. Taberiye bölgesi Hugh'a, Hayfa bölgesini Geldemar Carpenele verdi.[7][8] Fatımiler 1101 yılı eylül ayında Kudüs Krallığını güneyden istilaya başladı.[9] 7 Eylül sabahı Remle'de Haçlılar Fatımilere karşı harekete geçti.[10] Haçlı ordusu beş kola ayrılmış kollardan biri de Hugh komutasındaydı. İki ayrı kolun Müslümanlarca imha edilmesi üzerine savaşı kaybedeceğini düşünen Hugh savaş alanından kaçtı. Fakat savaş kaybedilmedi. Haçlılar sürpriz bir saldırıyla Haçlıları mağlup ettiler. [11][12] Mısırlılar, 1102 Mayısında krallığa karşı yeni bir işgal başlattı. Hugh ve 80 şövalyesi Kraliyet ordusuna yardım etmek için Celile'den hareket ettiler, ancak 19 Mayıs'ta Arsuf'a ulaştıklarında Mısırlılar Remle'deki haçlıları yendi. Arsuf'ta savaştan önce yeni birlikleri toplamak için kaçan kralla birleştiler. Mısırlılar kraliçenin kaldığı Yafa'yı kuşattılar. Kral, İngiliz bir maceracı gemisi ile Arsuf'tan Yafa'ya doğru yola çıkarken Hugh ve birlikleri kıyı şeridinden hareket etti. Fatımiler kralın şehre girmesini engelleyemedi, Hugh ve askerleri Yafa çevresindeki Fatımi birliklerine karşı yardım etti. Yüzlerce İngiliz, Fransız ve İtalyan hacıların gelişi, Baudouin'in karşı saldırı yapmasını sağladı ve Fatımileri 27 Mayısta kuşatmayı kaldırmaya zorladı.[12][13]

Hugh, Müslüman yöneticilere karşı saldırgan bir politika izledi. Şam ve Sur arasındaki yolu kontrol etmek için Toron ve Chastel Neuf kalelerinin inşasını emretti.[14][15] İki kalenin 1105 sonbaharında yapımı tamamlandı. Hugh çok geçmeden Chastel Neuf bölgesindeki topraklara yağma saldırısı düzenledi. Ele geçirdiği çok sayıda ganimetle Celile'ye dönerken yolda Şam Atabeği Tuğtekin'in birlikleri tarafından pusuya düşürüldü.[16][17] Muharebe sırasında Hugh okla vurularak öldürüldü. Kısa süre sonra Chastel Neuf Tuğtekin tarafından alındı. Hugh iki kız babasıydı ve cenazesi Nasıra'da defnedildi.[5] Ondan sonra Celile Kontluğunu Bazochesli Gervase aldı.

Dipnotlar

  1. ^ Mayer 1994, ss. 163–164.
  2. ^ Murray 2000, ss. 211–212.
  3. ^ a b Tanner 2003, s. 95.
  4. ^ Lock 2006, s. 23.
  5. ^ a b Murray 2000, s. 211.
  6. ^ a b Lock 2006, s. 26.
  7. ^ a b c Barber 2012, s. 65.
  8. ^ Fink 1969, s. 385.
  9. ^ Runciman 1989, s. 74.
  10. ^ Runciman 1989, ss. 74–75.
  11. ^ Runciman 1989, s. 75.
  12. ^ a b Barber 2012, s. 70.
  13. ^ Runciman 1989, ss. 79–80.
  14. ^ Piana 2015, s. 442.
  15. ^ Richard 1999, s. 141.
  16. ^ Asbridge 2012, s. 95.
  17. ^ Runciman 1989, s. 95.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lüzinyanlı Guy</span> Fransız yazar (1150-1194)

Lüzinyanlı Guy ya da Guy de Lusignan, Evlilik yoluyla bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın başına geçen, Selahaddin Eyyübi'nin ordularıyla yaptığı Hıttin Savaşı'nı kaybederek Kudüs'ün Haçlıların elinden çıkarak tekrar Eyyubilerin eline geçmesine neden olan bir Fransız Haçlı şövalyesidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Amalrik</span> 1163–1174 yılları arasındaki Kudüs kralı

I. Amalrik, 1162–1174 arasında Kudüs kralı.

Dukak veya Ebu Nasır Şemsulmülk Dukak 1095-1104 yılları arasında Suriye Selçuklu Devleti Şam Meliki.

<span class="mw-page-title-main">I. Baudouin (Kudüs kralı)</span>

Kudüs Kralı I. Boudouin, (d. 1058, Aşağı Lorraine – ö. 2 Nisan 1118, El Ariş, Birinci Haçlı Seferi liderlerindendir. Sonra Edessa Kontluğu kontu ve abisi Godefroy de Bouillon liderliğindeki Haçlılar tarafından kurulan Kudüs Krallığı'nın ilk kralı.

Tuğtekin veya tam adıyla Zahireddin Tuğtekin, Türk asıllı asker ve Büyük Selçuklu Devleti altında, 1097 - 1128 arasında, Suriye Selçuklu Devleti Şam Emiri ve sonra aynı devlete tabi Böriler Şam Atabeyi olan yönetici. Kalıtsal Şam Atabeyleri olan Böriler hanedanı kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">V. Baudouin</span>

V. Baudouin, 1185'te dayısı IV. Baudouin'in ölümü üzerine tahta çıkan V. Baudouin, bir yıl Kudüs tahtında kalmıştır. Montferratlı William ve IV. Baudouin'in kız kardeşi Kudüs kraliçesi Sibylla'nın oğludur. 9 yaşında iken ölmüştür ve Kudüs tahtına üvey babası Lüzinyanlı Guy çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fulk (Kudüs kralı)</span> Kudüs kralı

Foulques, genç Foulques olarak da bilinir, 1109 ile 1129 yılları arasında V. Foulques olarak Anjou Kontu, 1131 ile ölümüne kadar Kudüs Kralıdır. Hükümdarlığında Kudüs Krallığı en geniş topraklarına ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Raymond (Trablus kontu)</span> Trablus kontu

II. Raymond

Porsuk bin Porsuk ya da Bursuk bin Bursuk olarak da bilinir, Hamedan emiri.

Aksungur el-Porsuki, 1113 ile 1114 ve tekrar 1124 ile 1126 yılları arasında Musul emiri.

Gervase veya diğer kullanım şekliyle Gervaise 1105/1106 yıllarından ölümüne kadar Celile Kontluğu yaptı. Fransa'da soylu bir ailede doğdu, Kudüs Kralı Baudouin onu 1100'de önce Kahya (Seneschal) yaptı daha sonra Celile Kontu olarak atadı. 1108'de Şam Atabeği Tuğtekin bir baskın yaparak ordusuyla birlikte Gervase'yi esir aldı. Fidye olarak Haçlıların elindeki üç büyük şehri istedi fakat Baudouin bu teklifi reddedince Gervaise infaz edildi.

<span class="mw-page-title-main">Celile Kontluğu</span>

Celile Kontluğu veya Celile Prinkepsliği, Kudüs Haçlı Krallığı'nın dört büyük fiefinden biriydi. Kontluğun doğrudan varlıkları, Celile'de Taberiye etrafında düzgün bir şekilde yerleşmişti, ancak tüm vassalleriyle, lordluk tüm Celile'yi ve güney Fenike'yi kapsıyordu. Beyrut, Nasıra ve Hayfa lordlukları Celile'nin vassallarıydı. Prenslik, en azından ismen, 1099 yılında Tancred'e Godfrey de Bouillon tarafından Taberiye, Hayfa, Bethsan verildiğinde kuruldu. Fakat 1101'de Boudouin Hayfa'yı Geldemar Carpenel'a vererek Tancred'in gücünü kısıtladı ve Tancred Antakya Kontluğuna vekalet etmeye zorlandı. Kontluk 1187 yılında Selahaddin Eyyubi tarafından ortadan kaldırıldı. Fakat Baronların Haçlı Seferi sonrasında bazı toprakları kısmen de olsa tekrar kazanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Arsuf Kuşatması</span>

Arsuf Kuşatması, 1099'da Birinci Haçlı Seferi'nden hemen sonra gerçekleşmiştir. Şehir önceden kararlaştırılan haracı ödemeyince Godefroy de Bouillon tarafından kuşatılmıştır. Şehri ele geçirme girişimi, gemi yokluğu yüzünden başarısız olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yafa ve Aşkelon Kontluğu</span>

Yafa ve Aşkelon Kontluğu, Kudüs Krallığı'nın başlıca Haçlı devleti olmasının en büyük etkenini oluşturan dört büyük kontluktan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Ramla Muharebesi (1101)</span> Orta Doğuda muharebe

Birinci Ramla Muharebesi 7 Eylül 1101 tarihinde Haçlı Kudüs Krallığı ile Mısırlı Fâtımîler arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Ramla Muharebesi (1102)</span> Orta Doğuda muharebe

İkinci Ramla Muharebesi 17 Mayıs 1102'de Haçlı Kudüs Krallığı ile Mısırlı Fâtımîler arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Ramla Muharebesi (1105)</span> Orta Doğuda muharebe

Üçüncü Ramla Muharebesi 27 Ağustos 1105'te Haçlı Kudüs Krallığı ile Mısırlı Fâtımîler arasında gerçekleşti. Ramla kasabası, Ramla kasabası, Kudüs'ten Aşkelon'a giden yol üzerinde uzanıyordu, ikincisi Filistin'deki en büyük Fâtımî kalesiydi. Aşkelon'dan Fâtımî veziri El-Efdâl Şehinşâh, 1099'dan 1107'ye kadar yeni kurulan Haçlı krallığına neredeyse her yıl saldırılar düzenledi. İki ordunun Ramla'da karşılaşması üç kez oldu, üç savaştan üçüncüsü en kanlı olanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sayda Kuşatması</span> Norveçli Haçlı Seferinde 1110 muharebesi

Sayda Kuşatması Birinci Haçlı Seferi sonrasında bir olaydır. Kıyı kenti Sayda, Venedik doçesi Ordelafo Faliero'nun yardımıyla Kudüs Kralı I. Baudouin ve Norveç Kralı I. Sigurd kuvvetleri tarafından ele geçirildi.

<span class="mw-page-title-main">Aşkelon Kuşatması</span> 1153 Orta Çağ muharebesi

Aşkelon Kuşatması 1153'te gerçekleşmiş ve Mısır'ın kalesinin Kudüs Krallığı tarafından ele geçirilmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Onfroy de Toron</span>

IV. Onfroy de Toron, Kudüs Krallığı'nın baronuydu.