İçeriğe atla

Faize Özdemirciler

Faize Özdemirciler
Doğum1964
Kıbrıs
MeslekYazar
DilTürkçe
MilliyetKıbrıs Türkü
VatandaşlıkKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kıbrıs Türkü
Eğitimİstanbul Üniversitesi

Faize Özdemirciler (d. 1964), Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Yaşam

1964'ta Larnaka kazasına bağlı Aytotoro köyünde doğan Özdemirciler'in ailesi, 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı'yla birlikte Mağusa'ya göç etti.[1] Burada 1982 yılında Canbulat Lisesini tamamlayan Özdemirciler, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu.[2] Mezuniyetinin ardından İstanbul'da çalışan Özdemirciler, çeşitli firmalarda çevirmenlik, yazmanlık, İngilizce öğretmenliği gibi işlerde bulundu.[3] Sonrasında Kıbrıs'a döndü.[2] İstanbul'da yaşadığı dönemde, Kıbrıs'ta yayımlanan sol görüşlü Ortam ve Yenidüzen gazetelerinde kültür başta olmak üzere düşünce yazıları yayımladı. Eserleri Hade isimli edebiyat dergisinde çıktı. Bu yıllarda şiir kitapları da çıktı. Yazdığı mecralara dair tercihini yazar "daima düşenin yanında olmayı sevdiğimden, aşırı sol veya sol görüşleri savunanları desteklemeyi tercih ettiğimden" diyerek açıkladı.[1][4] 2000'li yılların başlarından itibaren Afrika gazetesinde yazmaya başladı. Burada "Adressiz Yazılar" köşesinde yazan Özdemirciler, gazetenin edebiyat sayfalarının hazırlanışında görev aldı ve haftalık pazar ekini hazırladı.[4] Özdemirciler'in şiirleri Yaşar Ersoy tarafından oyunlaştırıldı. Kıbrıs Rumca Küstüm Türkçe Kırıldım adını taşıyan oyun, 2014 yılından itibaren Lefkoşa Belediye Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Oyunun sahnelenmesi çeşitli sendikalar tarafından desteklendi, müziği Ersen Sururi tarafından yazıldı.[5] 2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Şener Levent'in liderliğindeki Yasemin Hareketi'nden aday oldu.[6]

Edebiyatı

Metin Turan'ın değerlendirmesine göre kendine münhasır bir "Faize Özdemirciler şiiri"nin varlığından bahsedilebilir. Turan, bunu bir "itirazlar, karşı koymalar şiiri" olarak tanımlar. Turan'a göre "coğrafya merkezli" olan Özdemirciler şiiri, geçmişe dair sözcük tercihleri ve imgeler bakımından zengindir. Bu ise ada tarihinin ışığında şairin "kirli" gördüğü bugüne dâhil olmamak adına yaptığı, "tanıdık" geçmişe sığınarak "hüznü besleyen teme duyguyu yeşertme" ve "gelecek duvarını örme" arayışıdır. Turan, Özdemirciler'in şiirini kayıp bir geçmişe ağıt yakan nostaljik bir şiir olarak değil, geleceğe dair ümidi besleyen tespitlere sahip olan bir şiir olarak görür.[7]

Mehmet Yaşın, Özdemirciler'i Feriha Altıok'la beraber 1980'lerden itibaren Kıbrıslı Türk şiirinde ortaya çıkan yeni eğilimler çerçevesinde değerlendirir. "80 sonrası"na dair Türkiye'deki şiir anlayışlarından etkilendiğini, şiirlerini İstanbul dergilerinde de yayımladığını işaret eder. Bununla birlikte, kitaplarında Kıbrıs Harekâtı'na atfen kullandığı "temmuz" imgesiyle kendisinden önce gelen 74 Kuşağı'nın izinden gittiğini ifade eder.[8]

Kitapları

  • Yitik Manzaralar (1994, Pygmalion Yayınları)[4]
  • Hüzzam Bozuldu (1998, Işık Kitabevi Yayınları)[4]
  • Deli Temmuz (1999, Cep Kitapları)[4]
  • Her Aşk Doğduğu Yere Benzer (2000, Hera Yayınları)[4]
  • Rumca "Küstüm", Türkçe "Kırıldım" (2007, Arı Matbaacılık)[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "Faize Özdemirciler". Cypnet. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2020. 
  2. ^ a b Cahit, Neriman (2008). Tarihsel Süreçte Kıbrıs Türk Edebiyatında Kadın Şair ve Yazarlar. Lefkoşa: Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı Yayınları. s. 146. 
  3. ^ Hakeri, Bener Hakkı (2006). Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (3. bas.). Lefkoşa: Hakeri Yayınları. s. 64. 
  4. ^ a b c d e f g Dedeçay, Servet Sami (2010). Kıbrıslı Türk Kadınının Eğitim Aracılığı Sayesinde Dinsel Mutaassıplıktan Sıyrılıp Çağdaş Hak ve Özgürlük Kurallarını Kabullenişi: Cilt III. Lefkoşa: Lefkoşa Özel Türk Üniversitesi Yayınları. ss. 134-135. 
  5. ^ "Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun "Kıbrıs Rumca Küstüm Türkçe Kırıldım" Oyunu 5 Nisan Cumartesi Başlıyor". Lefkoşa Türk Belediyesi. 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  6. ^ "Türkiye karşıtı Yasemin Hareketi Kıbrıslı Türklerin oylarıyla AP'ye girmeyi hedefliyor". Euronews. 23 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2020. 
  7. ^ Turan, Metin (2019). "İtirazlar Sarmalında Faize Özdemirciler Şiiri Üzerine Bir Deneme". Pancurları Cemile Kokulu Ada: Kıbrıs Türk Kültür ve Edebiyatı Üzerine İnceleme/Denemeler. Ankara: Ürün Yayınları. ss. 121-126. 
  8. ^ Mehmet, Yaşın (2019). Cyprianka: Kıbrıs Şiirinin 8000 Yılı, Diller ve Kültürler Arası Bir Edebiyat İncelemesi. İstanbul: Yitik Ülke Yayınları. ss. 353-354. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

Mehmet Hasgüler Kıbrıslı Türk akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Taşköy, Lefke</span>

Taşköy veya Petre, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesinde, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Geçmişte Rum ve Türk nüfusu barındıran bir köy olan Taşköy, günümüzde terk edilmiştir. Köy, Birleşmiş Milletler'in kontrolündeki Yeşil Hat'ın hemen kuzeyinde bulunur. Köyün kendisi askeri bölge olup Çamlıköy, Doğancı ve Taşpınar'dan olan üç girişi de kapalıdır. Tarlaları sulak olan köyün kuzeydeki arazileri zeytinliktir.

<span class="mw-page-title-main">Kaytazzade Mehmed Nazım</span>

Kaytazzade Mehmet Nazım,, Kıbrıslı şair, yazar, bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Bener Hakkı Hakeri</span>

Bener Hakkı Hakeri, Kıbrıslı Türk gazeteci, araştırmacı, tarihçi, şair ve yazar.

Yaşar İsmailoğlu, Kıbrıs Türkü yazar.

Nazif Süleyman Ebeoğlu, Kıbrıs Türkü yazar ve şair.

Neşe Yaşın, Kıbrıslı Türk şair ve yazar.

Fikret Demirağ Kıbrıslı Türk şair, yazar ve öğretmen. 1940 yılında Lefke'de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini burada bitirdi. Üniversite eğitimini ise 1961 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nün Türkçe bölümünde tamamladı. Tekrar Kıbrıs'a dönerek 1961-1989 yılları arasında Türkçe öğretmenliği görevinde bulundu. Şölen ve Sanat Postası adlı dergiler ile Halkın Sesi gazetesinin yayınlarına katkı sağladı. 1989 yılında emekli oldu, aynı yıl Kıbrıs gazetesinin kültür sanat bölümünde yönetici oldu. 28 Kasım 2010 tarihinde İstanbul'da kalp yetmezliği sebebiyle öldü.

Filiz Naldöven, Kıbrıslı Türk şair, yazar ve öğretmendir.

Feride M. Hikmet, Kıbrıslı Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Yasemin Hareketi</span>

Yasemin Hareketi, Kıbrıs'ta bir siyasi harekettir.

Ayşen Dağlı, Kıbrıslı Türk şair ve yazar.

Ejdan Sadrazam, Kıbrıslı Türk şair, yazar, bürokrat ve akademisyen.

Kâmil Özay, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Gürkan Uluçhan, Kıbrıslı Türk yazardır.

Nazemin M. Gelen, Kıbrıslı Türk romancı.

Süleyman Uluçamgil, tam adıyla Süleyman Ali Uluçamgil, Kıbrıs Türkü şairdir.

Bozkurt, Kıbrıs'ta 1951-1990 arasında yayımlanmış bir Türk gazetesiydi. İlk sayısı 26 Ekim 1951'de Lefkoşa'da çıkan gazetenin imtiyaz sahibi baş yazarı Cemal Togan idi. Gazetenin neşredildiği matbaa gazeteyle aynı ada sahipti ve 1950'lerde gazete matbaası Büyük Han'ın kuzeydoğu köşesinde yer alıyordu.

Nice Denizoğlu, gerçek adıyla Keriman C. Denizoğlu, Kıbrıslı Türk şairdir.