
Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5467 sayılı kanunla, Tekirdağ'da kurulan devlet üniversitesi. Üniversite, Trakya Üniversitesi'nin Tekirdağ çevresindeki yerleşkenin ayrılarak, yeni bir üniversite kurulmasıyla meydana geldi. Bünyesinde 12 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Enstitü, 1 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu 16 Uygulama ve Araştırma Merkezleri ve rektörlük birimleri, yaklaşık 30000 öğrenci, yaklaşık 1200 akademisyen barındırmaktadır. Merkez kampüsü Tekirdağ Süleymanpaşa, Değirmenaltı'nda bulunur. 1200 civarında yabancı uyruklu öğrenci de eğitim görmektedir.

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 14 Nisan 2001'de kurulan üniversite, Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir.
Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

Peyzaj mimarlığı, doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alan, mekan ve yaşam ortamı oluşturan, biyoçeşitliliği destekleyen arazi planlaması, tasarımı, yönetimi, korunması, onarılması ve denetlenmesi konularını kapsayan eğitim, araştırmalar yapan ve ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesini sağlayan bir planlama ve tasarım dalıdır.

TED Üniversitesi, 7 Temmuz 2009'da Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfı tarafından kurulan bir vakıf üniversitesi. 2012-2013 akademik yılında alınan 320 öğrencisi ile eğitime başlamıştır. TED Üniversitesi'nde eğitim dili İngilizcedir. Türkiye'de Sabancı Üniversitesi'nden sonra liberal bilimler tarzı eğitim veren ikinci yükseköğretim kurumudur. TED Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından 2021 yılında akredite edilen Koç Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi ile birlikte üç vakıf üniversitesinden biri olmuştur.

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.
Peyzaj mimarı, peyzajı oluşturan doğal ve kültürel kaynakları koruyarak insanlar için güvenli, yaşanabilir, erişebilir, konforlu ve huzurlu mekanlar yaratan bunu yaparken de ekolojik, estetik, ekonomik ve işlevsel boyutları göz önüne alarak tasarlanması, planlanması, tahrip olmuş veya bozulan alanlarda onarımını ve sürdürülebilirlik ilkesi ile paralel yönetim konularında bilimsel ve sanatsal ilkeler doğrultusunda proje üreten kişidir. Peyzaj mimarlığı mesleğini yapan kişilerdir. Üniversitelerin dört yıllık lisans programından mezun olan kişilere peyzaj mimarı, iki yıllık önlisans programından mezun olanlara peyzaj teknikeri, yüksek lisans (master) programlarından mezun olanlar ise peyzaj yüksek mimarı unvanı alırlar.

T.C. İstanbul Gedik Üniversitesi, 3 Mart 2010 tarihinde Gedik Eğitim Vakfı çatısında Halil Kaya Gedik tarafından, Türkiye'de sanayi-üniversite işbirliğini güçlendirmek, iş dünyasına nitelikli uzmanlar yetişmesini desteklemek amacıyla İstanbul Gedik Üniversitesi kurulmuştur. İstanbul'da kurulmuş Gedik Meslek Yüksekokulu'nu da içine alan vakıf üniversitesidir. Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kesik'tir.
Alanya Üniversitesi, Hamdullah Emin Paşa Vakfı tarafından 2011 yılında Antalya'nın Alanya ilçesinde kurulmuş vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin kanun 3 Mart 2011 tarihli ve 27863 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.
Çiğdem Karaaslan Türk siyasetçi ve peyzaj mimarı.
Muqadasa Ahmedzai, 1992 yılında Afganistan'da doğmuştur. Ahmedzai, siyaset bilimi alanında lisans sahibidir.Afganistan’da toplumsal cinsiyet eşitliğini, eğitimi ve kadınları harekete geçirmek için çalışan sosyal aktivist,politikacı ve şairdir.N-Barış Ödülü sahibidir. Aynı zamanda 2021 yılında BBC’nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.
Abia Akram, 1985 yılında Pakistan'da doğmuştur. Engelli hakları savunucusu olan Abim Akram, Pakistan'daki Ulusal Engelli Kadınlar Forumu'nu kurmuştur ve UNICEF Gençlik Konseyi başkanıdır. Aynı zamanda Asya ve Pasifik'teki engelli hakları hareketinin önde gelen isimlerinden biridir. BBC'nin 2021 yılı 100 kadın listesinde yer almıştır.
Alema,genellikle Dr.Alema olak tanınır, filozof, feminist aktivist, çatışma analisti, kadın hakları savunucusu ve Afgan politikacıdır. Afganistan'da insan hakları ve sivil toplumdan sorumlu bakan yardımcısıydı. Aynı zamanda 2021 yılında BBC’nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Monica Araya, Kosta Rika'lı iklim uzmanıdır. Emisyonsuz ulaşımın savunucusu olup bu konuda Avrupa ve Amerika'da birçok çalışma yapmıştır.2021 yılında BBC'nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.Nivela ve Costa Rica Limpia'nın Kurucusu ve Yöneticisidir. Latin Amerika ve Karayipler için Düşük Emisyon Geliştirme Stratejileri (LEDS) Platformunun eş başkanı ve UNEP Boşluk Emisyonları Raporu Yönlendirme Komitesi üyesidir.
Mia Krisna Pratiwi, 19 Haziran 1996 doğumlu olan, Endonezyalı bir çevre mühendisi ve çevrecidir. 2021'de BBC'nin 100 Kadın listesinde yer almıştır.
Sevidzem Ernestine Leikeki Kamerunlu bir iklim aktivistidir ve 2021'de "kalıcı değişim yaratan kadınlar" için BBC tarafından, BBC 100 Kadın ödülüne layık görülmüştür. Kamerun'un Kuzey-Batı bölgesinden bir iklim aktivisti ve toplumsal cinsiyet aktivistidir. Aynı zamanda, Kamerun Toplumsal Cinsiyet ve Çevre İzleme Örgütü'nün kurucusudur. 2010 yılında Kamerun'un Kuzey Batısında çocuk kaçakçılığını durdurmak için çalışmıştır. 2021'de, Birleşmiş Milletler Taraflar Konseyi İklim Değişikliği etkinliğine Glasgow, COP26, olarak katıldı. 2019'da ve 2021'de dönüşümsel çözümler için Gender Just Climate Solutions ödülünü kazandı.
2002 Kabil- Afganistan doğumlu Fatima Sultani, Noshaq zirvesine tırmanan en genç dağcı kadın olarak kabul edilir.