İçeriğe atla

Faik Yaltırık

Prof. Dr. Faik Yaltırık
Prof. Dr. Faik Yaltırık

Faik Yaltırık (1930-2016) Türk botanik profesörü.  Onbeşten fazla yeni tür tanımlaması ve sınıflandırması yapmış ve yayınlamıştır: Kalmia; Candollea; Bot. Jahrb. Sist.; Phytologia; Türk J. Bot.; Notlar Roy. Bot. Gard. Edinburgh; Bot. J. Linn. Soc.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapmıştır[1] 1992 baharında Faruk Pekin ile birlikte Türkiye'de ilk kez doğaseverlere yönelik flora gezilerini başlattı.[2] Özellikle Doğu Karadeniz bölgesine düzenlenen turlarda bitki ve ağaç sevgisini geniş kitlelere aşılamaya çalıştı. 2017'de Kırklareli'ndeki Osmaniye Köyü'nde 10 bin karaçam fidanıyla oluşturulan Karbon Ayakizi Ormanı'na Prof. Dr. Faik Yaltırık'ın ismi verildi.[3]

Bazı yayınlar

  • 2000. Dendroloji: ders kitabı : gymnospermae-angiosperma. Vol.4265. İstanbul Üniversitesi Yayınları  Asuman Efe ile İstanbul Üniversitesi s 200, s. ISBN 9754045941, ISBN 9789754045949
  • 1995. Süs Bitkileri: Ağaçlar ve çalılar. Ersin Yücel ve Münir Öztürk ile. Anadolu Üniversitesi, s. 183. ISBN 9754925291, ISBN 9789754925296
  • 1986. Atatürk Arboretum. OPTİMA (Akdeniz Bölgesi Orkide Haritalaması Komisyonu) ile. s. 7.
  • 1984. Türkiye Meşeleri Teşhis Kılavuzu, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Gn. Md. Yayını[4]
  • 1984. Bazı yapraklı ağaç ve çalıların kışın tanınması, İ.Ü. Orman Fakültesi[5]
  • 1982. Türkiye'de Orman Yan Ürünleri, İ.Ü. Orman Fakültesi[6]
  • 1981. Belgrad Ormanında bir Fitososyolojik araştırma. Vol 1. Faculté des Sciences de l'Universite d'Ankara / Série C 1, Biyoloji, Jeoloji Mühendisliği ve jeofizik mühendisliği,  Ankara Üniversitesi. Yıldırım Akman, Osman Ketenoǧlu ile. s. 9.
  • 1971. Yerli Akçaağacın Makro ve Mikro Morfolojik Özellikleri üzerine Taksonomik Çalışma, Acer L., Türkiye. İstanbul Üniv. s 232.

Onur

  • Botanik ve Orman Enstitüsü Başkanı[1]
  • 1973: "Cumhuriyetin 50. yıldönümü" ödülü

Üyelikleri

  • 1986: İtalyan Orman Bilimleri  Akademisi'ne seçildi (Academia Italiana di Firenze Ciencia Forestal)

Eponymy (Adlandırma)

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 14 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2016. 
  2. ^ Faruk Pekin (2017). Gezmek Yaşamaktır. Kitap. Hil Yayın. s. 20. 16 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2022. 
  3. ^ belirsiz, Yazarı (10 Nisan 2017). "Çevre dostu etkinlik". Haber. Turizm Ajansı. 16 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2022. 
  4. ^ "Türkiye Meşeleri Teşhis Kılavuzu". Kartoteks. Milli Kütüphane. 1984. 9 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2022. 
  5. ^ "Bazı yapraklı ağaç ve çalıların kışın tanınması [Uygulama Kılavuzu)". Kitap. İ.Ü. Orman Fakültesi. 1984. 16 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2022. 
  6. ^ Faik Yaltırık, Yılmaz Bozkurt, Metin Özdönmez (1982). "Türkiye'de orman yan ürürnleri". Katalog. Milli Kütüphane. 16 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılçam</span> Çamgiller familyasından bir bitki türü

Kızılçam, Çamgiller (Pinaceae) familyasından Doğu Akdeniz Havzasına özgü, elverişli yetişme ortamlarında 25 metreye kadar uzayabilen bir çam türüdür. Akdeniz ikliminin müşir türlerinden olup tipik bir ışık ağacıdır. Kurak koşullara son derece dayanıklı, çok farklı toprak koşullarında başarıyla yetişen ve yetiştirilen, Türkiye'nin de en önemli hızlı gelişen ağaç türüdür. Sadece Türk ormancılığında değil, yabancı kaynaklarda da son dönemde Türk kızılçamı olarak kullanımı yaygınlaşmaktadır. Deniz seviyesinden 1300–1550 m yüksekliğe kadar meşcere kuruluşu yaparak yayılış gösterir. Dikey yayılışında 1650 metreye kadar çıkar. Kumsallarda, zayıf kayalık kireçli yerlerde yetişebilir. Ortalama 80-90 yıl ömürleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Arboretum</span>

Arboretum ya da ağaç parkı, esasen ağaçlar ile ağaççık ve çalı gibi diğer odunsu bitkilerin yetiştirilmesine adanmış botanik bahçesidir. Böyle bahçeler bilimsel araştırma ve gözlemler için kullanılmakla birlikte, çeşitli canlı ağaç türlerinin derlemini (koleksiyonunu) barındıran birer müzedir. Bunun dışında, bir botanik bahçesinde bulunan ve ağaç, ağaççık ve çalıların dikimine ayrılmış olan bölüm de "arboretum" olarak anılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mabet ağacı</span> bitki türü

Ginkgo biloba (Çince ve Japonca 銀杏), günümüzde varlığını sürdüren hiçbir yakın türü veya benzeri bulunmayan, tamamıyla kendine özgü bir ağaçtır. Botanikçilerce, bitkiler (Plantea) alemi içindeki ayrı bir bölümde (Ginkgophyta) değerlendirilir. Bu bölümün içinde tek bir sınıf (Ginkgoopsida), sınıfın içinde tek bir takım (Ginkgoales), takımın içinde tek bir familya (Ginkgoaceae), familyanın içinde de tek bir cins olarak Ginkgo ve bu cinste de tek tür olarak Ginkgo biloba bulunmaktadır. Geçmişte Spermatophyta veya Pinophyta bölümlerine yerleştirilmişse de bugün yukarıda belirtilen tanımların daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Bilinen yaşayan fosil türlerinin en iyi örneklerinden biridir. Ginkgo biloba, açık tohumlular (gymnospermae) olarak anılan, başka bir deyişle tohumları bir meyve tarafından koruma altında olmayan bir ağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki ormanlar</span> Türkiyedeki ormanlar ve yeşil alanlar

Türkiye'deki ormanlar, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki orman varlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Türkiye'de ismi İktisat Fakültesi olan ilk öğretim kuruluşudur. Ülkede tarihi 1453 yılına dayanan en eski ve en büyük öğretim kurumu olan İstanbul Üniversitesi bünyesinde yer alan İktisat Fakültesi, 14 Aralık 1936 tarihinde kurulmuştur. Fakülte; İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nde bulunmaktadır.

Muharrem Ergin, Türk Türkologdur.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Ilgaz</span> Türk politikacı ve spor adamı

Faruk Ilgaz Türk mühendis, politikacı, spor adamı. 24. Fenerbahçe SK başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanı.

Ahmet Kılıçbay, Türk ekonometri profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hayrettin Karaca</span> Türk sanayici ve çevre aktivisti, TEMA Vakfı kurucu Onursal Başkanı

Hayrettin Karaca, Türk sanayici ve çevre aktivisti. Babası Örmeci Hocazade Halil Efendi, annesi Zehra Hanım olup her ikisi de Kırım muhaciri idi.

<span class="mw-page-title-main">Sapsız meşe</span>

Sapsız meşe, Kayıngiller (Fagaceae) familyasından ve Ak Meşeler Grubuna dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıza Erten</span> siyasetçi

Ali Rıza Erten, Türk siyasetçidir.

Faruk Sönmezoğlu, Türk uluslararası ilişkiler profesörü, öğretim üyesi ve yazar.

Hikmet Ahmet Birand,, Türk akademisyen, üniversite idarecisi, botanik bilgini ve yazar.

Abdulgafur Acatay, Türk orman mühendisi ve entomolog.

Kamuoyunda Gümeli Porsuğu olarak bilinen ağaç Zonguldak ilinin Alaplı ilçesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Asuman Baytop</span> Türk bitkibilimci

Asuman Baytop, Türk botanikçi, bitki toplayıcısı ve eczacı. Türk bilim tarihinin önemli isimlerinden biridir. Türkiye florasına katkılarından dolayı 9 bitki türüne adı verildi. Bunlardan biri 1979 yılında Akseki'de kendi topladığı Crocus asumaniae’dir. Türkiye florası üzerine uzmanlaşıp bu alanda akademik çalışmalar yürüttü. 150'den fazla arazi gezisinde 23.000 bitki örneği topladı ve inceledi. Türkiye florasına bilim için yeni 8 tür ve 3 alttür kazandırdı. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbayumu (ISTE) ve Farmasötik Botanik Anabilim Dalı'nın kurucusudur. 1989 yılından itibaren Türkiye'de botanik eğitiminin ve araştırmalarının tarihini inceledi. Akademik çalışmaları ile birçok ödüle layık görüldü. Kendisi Turhan Baytop'un eşi, bilim tarihçisi Feza Günergun'un annesidir. Ulusal ve uluslararası 260 kadar bilimsel yayını vardır. Başlıca yapıtları : Bitkisel Drogların Anatomik Yapısı (1959), Tıbbi Bitkiler Atlası (1978), Farmasötik Botanik (1967), Farmasötik Botanik Uygulamaları (1993), Bitkilerin Bilimsel Adlarındaki Niteleyiciler ve Anlamları (1995), İngilizce-Türkçe Botanik Kılavuzu (1998) ve Türkiye’de Botanik Tarihi Araştırmaları'dır (2003).

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi</span>

İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, 1935'te Alman-Türk botanikçi Alfred Heilbronn ve Leo Brauner tarafından İstanbul Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan botanik bahçesi. Türkiye'nin en eski botanik bahçesidir. Heilbronn Nazi Almanyası'ndan kaçıp Türkiye'ye geldikten sonra üniversite bünyesinde bir botanik bahçesinin kurulmasını arzuluyordu. Bunun için yaptığı çalışmaları 1934'te hızlandı. İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi Heilbronn'a destek veren Leo Brauner, Alman bahçe uzmanı W. Stephan ve beraberindeki uzmanların da katkısıyla faaliyete geçti (1935). Bu kişiler bahçenin Avrupa'daki örnekler gibi olması için yoğun bir çaba gösterdi. Bu süreçte Türkiye florasının zenginliği kullanılmak istendi ve bunun için Anadolu'ya birçok bilimsel gezi düzenlendi. Bahçenin kuruluşunda emeği geçen üç bilim insanı aynı yıl İstanbul Üniversitesi Nebatat Bahçesinin Tohum Kataloğunu da yayımladılar.

<span class="mw-page-title-main">Değirmenboğazı Tabiat Parkı</span> Balıkesirde tabiat parkı

Değirmenboğazı Tabiat Parkı, Balıkesir ilinin Karesi ilçesinde yer alan tabiat parkıdır.