İçeriğe atla

Faik Baysal Kütüphanesi

Faik Baysal Kütüphanesi; Sakarya'nın ilçesi Adapazarı'nda bulunan, Sakarya Valiliği altında hizmet veren İl Özel İdaresi'ne bağlı olarak çalışan bir kütüphane olarak, o dönemde İl Özel idaresi Genel sekreterliğini yürüten Orhan Alimoğlu'nun çabalarıyla Sakarya İl Özel İdaresi Kütüphanesi adıyla kuruldu.[1]

Tarihçe

Sakarya İli merkez ilçesi Adapazarı'nda kütüphanelere duyulan ihtiyaç doğrultusunda İl Genel Meclisi'nin 04.01.2006 tarihinde aldığı 12 nolu karar ile Adapazarı Zirai Donatım Bahçesi'nde kuruldu. Yine kütüphanenin hemen yanındaki tek katlı binada, Eylül 2006 tarihinden itibaren İl Özel İdaresi kütüphanesinin çocuk bölümü olarak düzenlendi.

Okuyucuların kitap ve kitap dışı bilgi kaynaklarından ücretsiz olarak faydalanmalarını sağlamak amacıyla hareket eden İl Özel İdaresi Kütüphanesi; 25 bin kitap sayısına ulaşmayı hedeflemektedir. Kütüphanede 2008 başı itibarıyla 3000'e yakın yazara ait 300'den fazla yayınevince basılmış 22 bin kitap bulunmaktadır.

Kültür Bakanlığı Halk ve Çocuk Kütüphaneleri Yönetmeliği çerçevesinde kütüphanede, her Sakaryalının ihtiyaç duyup talep edebileceği edebi, tarihi, sosyal kültürel, psikolojik, felsefi, bilimsel, teknik eserin temini ve hizmete sunulması hedeflenmiştir.

Kütüphane, araştırma kitaplarının titizlikle seçilmesi nedeniyle özellikle Sakarya Üniversitesi öğrencilerince yoğunlukla kullanılmaktadır. Günlük ortalama kullanıcı sayısı 100 olan kütüphanenin 2008 başı itibarıyla 4200 kayıtlı üyesi bulunmaktadır.

Kütüphane, zengin ve güncel kitap koleksiyonunun yanında özellikle 2007'de başlayan; yazar ve düşünürleri okuyucularla buluşturduğu söyleşi günleri ve etkinlikleriyle de dikkat çekmektedir.

Kütüphane, 2014 yılı mahallî idareler genel seçimi sonrasında İl Özel İdareler kaldırılınca Sakarya Büyükşehir Belediyesine devredildi. 2015 yılında yapılan anket sonucunda adı Faik Baysal Kütüphanesi olarak değiştirilmiştir.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "O Kitabı sevdiren Adam.. Vali Orhan Alimoglu". Geyve Medya. 29 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2020. 
  2. ^ Hızlan, Doğan. "Sakarya'da Faik Baysal Kütüphanesi". Hürriyet. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çorum (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Çorum, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz bölümünde yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Başara</span> Türk siyasetçi

Mütevellizade Yusuf Ziya Başara yedi dönem boyunca da TBMM’de Sivas milletvekilliği yapmış bir Türk siyasetçisidir.

Faik Baysal, Türk yazar ve şair.

Sakarya İl Halk Kütüphanesi, Sakarya'nın ilçesi Adapazarı'nda bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesi.

Kayseri 75. Yıl İl Halk Kütüphanesi, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Sakarya'daki kütüphanelerin kuruluş yılı ve kitap sayıları aşağıdadır:

Sakarya Kemalettin Samipaşa Halk Kütüphanesi. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Sakarya İl Halk Kütüphanesi bünyesinde hizmet veren şube halk kütüphanesidir.

Çanakkale Mehmet Âkif Ersoy İl Halk Kütüphanesi, Çanakkale'nın merkez ilçesinde bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Denizli İl Halk Kütüphanesi, Denizli ili merkez ilçesinde bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Urla ilçe Halk Kütüphanesi, İzmir'in Urla ilçesinde bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Elazığ İl Halk Kütüphanesi, Elazığ ili merkez ilçede bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan II. Mahmut Kütüphanesi</span>

Sultan Mahmut Kütüphanesi, Lefkoşa'da bir kütüphane. Selimiye Camii'nin doğusunda bulunur. II. Mahmud döneminde Kıbrıs Valisi olan Ali Ruhi tarafından 1829 yılında yaptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">OCLC</span> kütüphane konsorsiyum kaynak paylaşımı ve araştırma organizasyonu

OCLC Online Computer Library Center, Inc. (OCLC) (Türkçe: Çevrimiçi Bilgisayar Kütüphanesi Merkezi), kâr amacı gütmeyen, üyelikli bir bilgisayar kütüphanesi hizmeti ve dünyadaki daha fazla bilgiye daha ucuza ulaşmayı hedefleyen bir araştırma kuruluşudur. 1967 yılında Ohio College Library Center (Ohio Üniversitesi Kütüphane Merkezi) adıyla kurulan OCLC ve üye kütüphaneleri dünyadaki en büyük çevrimiçi kamu erişim kataloğu olan WorldCat'i üretmekte ve geliştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jale Baysal</span> Türk akademisyen, yazar, kütüphaneci

Prof. Dr. Jale Baysal, Türk kütüphaneci, akademisyen, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Devlet Kütüphanesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ulusal kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Diyet Kütüphanesi</span> Tokyoda kütüphane

Japonya Millet Meclisi Kütüphanesi, Japonya'nın millî kütüphanesidir. Kütüphane, 1948 yılında Millet Meclisi tarafından toplumsal sorunlara çözüm arayışına yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Kütüphane, dünyanın en büyük altıncı kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, 2007 yılında Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi'nin açılmasıyla hizmet vermeye başlayan Bursa Nilüfer Belediyesi'ne bağlı kütüphanelerdir.

Ardeşen İlçe Halk Kütüphanesi, Rize'nin ilçesi Ardeşen'de bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesi.