İçeriğe atla

Fahrenhayt

Fahrenhayt
Fahrenheit (dış çerçevede) ve Celcius (iç kadran üzerinde işaretli) derece birimleriyle termometre. Fahrenheit ölçeği, yaygın olarak kullanılan ilk standartlaştırılmış sıcaklık ölçeğiydi.
Genel bilgi
Birim sistemiİmparatorluk/BD sistemi
Neyin birimiSıcaklık
Sembol°F 
Adını aldığıDaniel Gabriel Fahrenheit
Dönüşümler
x °F in ...... is equal to ...
   °C   5/9(x − 32)
  Fahrenhayt kullanan ülkeler.
  Fahrenhayt ve Celsius kullanan ülkeler.
  Celsius kullanan ülkeler.

Fahrenhayt[1] veya fahrenheit, Alman fizikçi Daniel Gabriel Fahrenheit tarafından 1724 yılında oluşturulan bir sıcaklık ölçüm birimidir. Bu birime göre, suyun donma sıcaklığı 32,[1] kaynama sıcaklığı ise 212[1] derece olarak alınmış ve iki nokta arası 180 dereceye bölünmüştür. Fahrenheit biriminde ölçülen sıcaklığı Celsius, Kelvin ve Rankine birimlerine—ve geri—dönüştürmek için aşağıdaki formüller kullanılabilir.

Celsius

  • (TC*1,8)+32 = TF veya (Tc*9/5)+32=Tf
  • (TF-32)/1,8 = TC veya (Tf-32)*5/9=Tc

Kelvin

  • TK = (TF + 459,67)×1.8

Rankine

  • TR = TF + 459,67
  • TF = TR − 459,67

Kaynakça

  1. ^ a b c Fahrenhayt 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. http://www.dildernegi.org.tr 17 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 12 Ağustos 2011

İlgili Araştırma Makaleleri

Celsius ölçeği, 1742'de İsveçli astronom Anders Celsius'un ismiyle adlandırılmış bir sıcaklık ölçme birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Gabriel Fahrenheit</span>

Daniel Gabriel Fahrenheit ya da Gabriel Daniel Fahrenheit, Alman fizikçi.

Fahrenheit şu anlamlara gelebilir:

Hacim ya da sıygı, bir cismin uzayda ya da fiziksel ortamda kapladığı alan SI birim sisteminde temel hacim birimi m³: metreküp'tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. Sıvı ve gazların hacim birimleri de litredir. Hacim V sembolü ile gösterilir. Maddelerin hacimleri sıcaklık ve basınca bağlı olarak değişebilir.Bu yüzden hacim madde miktarını belirtmede güvenilir değildir.

<span class="mw-page-title-main">Sıcaklık</span> maddenin sıcak ya da soğuk gibi ortak kavramları olduğunu ifade etmek kullanılan fiziksel özellik

Sıcaklık ya da suhunet, bir cismin sıcaklığının ya da soğukluğunun bir ölçüsüdür. Gazlar için kinetik enerji, mutlak sıcaklık dereceleriyle orantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">.tf</span>

.tf, Fransız Güney ve Antarktika Toprakları'nın İnternet ülke kodu üst seviye alan adıdır (ccTLD). .fr, .pm, .re, .wf ve .yt ile birlikte AFNIC tarafından yönetilmektedir. 23 Ekim 2004'ten önce bu alan adı, Cambridge, Birleşik Krallık merkezli Adamsnames tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kriyojenik</span>

Kriyojeni, fizikte çok düşük sıcaklıklarda yapılan üretim ve işlemler için kullanılan terimdir.Kriyojenist ise bu düşük sıcaklıklarda bu işlemleri yapan kişiye denir. Kriyojenist Celcius ve Fahrenheit'ın yerine mutlak değerler içeren Kelvin ve rankin skalalarını baz alır. Kriyojeni terimi çoğu zaman kurgu veya popüler kültürde yanlış olarak kullanılır. Bu bilim dalı birkaç terim içerir. Örneğin kriyobiyoloji, düşük sıcaklıkların organizmalara etkisini inceleyen bir biyoloji dalıdır. Kriyoameliyat, -196 santigrat dereceye kadar düşük sıcaklıklarda yapılan kanser hücreleri yok etme ameliyatlarına denir. Kriyoni, insan ve hayvan parçalarını gelecekte tekrar canlandırabilecek olan kriyomuhafazanın gelişmekte olan tıbbi teknoloji dalıdır. Sahadaki araştırmacılar kriyobiyoloji, kriyojeni, akışbilimi'nin de içinde bulunduğu birçok bilimin sonuçlarını uygulamaya koymaya çalışıyorlar. Kriyoelektronik, düşük sıcaklıklardaki süperiletkenliği inceleyen bilim dalıdır. Kriyotronik, kriyoelektroniğin pratik uygulamasıdır. Kriyoetik, kriyoniklerin etiksel içeriklerini inceleyen daldır. Kimin vücudunu dondurup öldürücü koşullardan kurtulmak ve gelecekte tedavi edilebilip önlenebilecek şeyler için vücudunu dondurmak istediğine odaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Viskozite</span> bir sıvının fiziksel özelliği

Viskozite, akmazlık veya ağdalık, akışkanlığa karşı direnç. Viskozite, bir akışkanın, yüzey gerilimi altında deforme olmaya karşı gösterdiği direncin ölçüsüdür. Akışkanın akmaya karşı gösterdiği iç direnç olarak da tanımlanabilir. Viskozitesi yüksek olan sıvılar ağdalı olarak tanımlanırlar.

<span class="mw-page-title-main">James Prescott Joule</span> Fizikçi

James Prescott Joule. İngiliz fizikçi. Isının mekanik iş ile olan ilişkisini keşfetti. Bu keşif, enerjinin korunumu kuramını ve oradan da termodinamiğin birinci yasasının eldesini sağladı. SI sistemindeki iş birimi joule, onun adına ithafen verilmiştir. William Thomson ile mutlak sıcaklık ölçeğini geliştirmiştir. Bir direnç üzerinden geçen elektrik akımının ısı yaydığını bulmuştur.

Metroloji, çalışma konusu ölçüm olan bilim dalı olup 20 Mayıs 1875'te Paris'te Metre Konvansiyonu'nun imzalanmasından sonra bir bilim dalı olarak kabul görmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brest Voblastı</span>

Brest Voblastı, Belarus'un güneybatısında, merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Brest kenti olan 6 büyük yönetim biriminden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Acıklı, Çarşamba</span>

Acıklı, Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Adaköy, Kızılcahamam</span> Ankara mahallesi

Adaköy, Ankara ilinin Kızılcahamam ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçpınar, Ceyhan</span> Ceyhan, Adana, Türkiyede mahalle

Ağaçpınar, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Köprüköy, Bismil</span>

Köprüköy, Diyarbakır ilinin Bismil ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Manyetik soğutma</span>

Manyetik soğutma, manyetokalorik etkiye dayalı bir soğutma teknolojisidir. Bu teknik, son derece düşük sıcaklıkların yanı sıra yaygın buzdolaplarında kullanılan sıcaklık aralıklarını elde etmek için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Heike Kamerlingh Onnes</span> Hollandalı fizikçi

Heike Kamerlingh Onnes, Nobel ödüllü Hollandalı fizikçi. Soğutma teknikleri ve malzemelerin yaklaşık mutlak sıfıra kadar soğutulduğunda nasıl davrandığı konularında araştırmalar yapmıştır. Onu Süperiletkenlik olgusunu araştırmaya sevk eden en önemli olay 1908 yılında 0,9 K'de helyumu sıvılaştırmayı başarmasıdır.

Planck sıcaklığı (TP), Planck birimleri olarak bilinen doğal birimler sisteminde sıcaklık birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Siri Remote</span>

Siri Remote Apple tarafından geliştirilen ve pazarlanan uzaktan kumandadır. 26 Ekim 2015'te CEO Tim Cook tarafından Apple Keynote Address'de 4. Nesil Apple TV ile birlikte yayınlandı. Uzaktan kumanda, özellikle Siri özellikli Apple TV ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Cihaz, orijinal Apple Remote'nin halefidir.

Üçlü nokta, termodinamikte bir maddenin üç fazının termodinamik dengede bir arada var olduğu sıcaklık ve basınçtır. Süblimleşme eğrisi, erime eğrisi ve buharlaşma eğrisi bu noktada buluşurlar.