İçeriğe atla

Facebook Stories

Facebook Stories
Geliştirici(ler)Facebook
İlk yayınlanma28 Mart 2017 (7 yıl önce) (2017-03-28)
ErişilebilirlikÇokdilli

Facebook Stories, Meta, Inc. tarafından sunulan hikâye oluşturma hizmetidir. 24 Şubat 2017 yılında WhatsApp hikâye özelliğini uyguladıktan sonra Facebook Hikâyeleri 28 Mart 2017'de oluşturuldu.[1] Bu, sosyal medya web sitesi için ikinci bir haber kaynağı olarak kabul ediliyor.[2] Özellik Facebook'un uygulama içi kamerası etrafında odaklanmıştır. Kullanıcıların içeriklerine eğlenceli filtreler ve Snapchat benzeri lensler kullanmalarına, fotoğraflarına ve videolarına görsel, coğrafî konum etiketleri eklemelerine olanak tanıyor. Özellik hem masaüstü uygulama, hem de mobil uygulama için geçerli oldu. İçerik, Facebook uygulamasında yalnızca 24 saat boyunca herkese açık olarak yayınlanabilir veya bir Facebook arkadaşına doğrudan mesaj olarak gönderilebilir. Ayrıca sayfalar ve gruplar da hikâye oluşturabilir.[3] Kullanıcılar hikâyelere yorum yazabilir ve emoji gönderebilir. Bunlar sonradan Facebook Messenger'de saklanılır.

Eylül 2020 yılında Facebook, Instagram hikâyelerini Facebook'a entegre edeceğini ve Instagram hikâyelerinin Facebook'da görüneceğini bildirdi. Facebook’a özel olan hikâyeler mavi, Instagram’a özel olan hikâyeler pembe ve turuncu arasında bir renk geçişine sahip olacaktır.[4][5]

Tarihi

Facebook, 2016 yılında, kullanıcıların yalnızca 24 saat boyunca filtreli video ve resim yayınlamasına izin veren Messenger Day adlı bir özellik oluşturdu. Bu proje, Snapchat'ın o bölgede popüler olmaması nedeniyle yalnızca Polonya'da kullanıldı. Kullanıcılar metinler ve renkli grafikler ekleyebilirdi. Ancak, bu yalnızca Facebook'un daha sonra Facebook uygulamasında bir özelliğe dönüştürülmesi için bir testti.

2017 itibarıyla Facebook Stories, sosyal medya kullanıcıları arasında Snapchat ve Instagram'dan çok daha az popüler idi. Ağustos 2016'da Instagram hikâyeleri oluşturulmuş ve Haziran 2017 itibarıyla 250 milyon aktif kullanıcıya sahipti. Mark Zuckerberg, "İnsanların aşina olduğu ürünleri piyasaya sürmek önemlidir, ancak Facebook Stories ilk yaygın artırılmış gerçeklik platformuna sahip olacak." söyledi.[6]

Özellikler

Bir kullanıcının Facebook Hikâyelerini görüntülemesinin iki yolu vardır. İlk olarak, kullanıcılar beslemenin en üstüne kaydırarak arkadaşlarına Hikâyelerini görüntüleyebilir ve hikâye oluşturabilir.[7] İkinci olarak, Facebook uygulamasındaki herhangi bir ekrandan sağa kaydırmak gerekir. Kullanıcılar Hikâyeleri "beğenemezler", ancak onlara yanıt verebilirler.

Bir hikâyeye içerik yüklemeden önce, kullanıcılar bunu kamera rulosuna kaydedebilirler. Kullanıcılar herhangi bir arkadaşına doğrudan mesaj gönderebilir, bir zaman çizelgesine gönderebilir veya Hikâyeye ekleyebilir.[8]

Kullanıcılar bir zaman çizelgesine bir hikâye gönderirse, profilin üst kısmında başka bir resim veya video gibi görünecektir. Kullanıcılar onu kimin göreceğine karar verebilir (Herkese Açık, Arkadaşlar vb.). Ancak bir "Hikaye" de yayınlamak, tüm arkadaşların 24 saatlik bir süre boyunca erişmesini sağlayacak ve beslemelerinin üstünde bir balon olarak görünecektir.[9] Kullanıcı Hikâyeleri istenilen zaman silebilir.

Facebook, animasyonlu yüz filtreleri alan ilk uygulamadır.[10] Şirket, Facebook uygulama için orijinal filtreler tasarlamak üzere sanatçılar Hattie Stewart ve Douglas Coupland ile birlikte çalıştı.[11] Lenslere erişmek için yukarı ve aşağı kaydırmak gerekir, ancak kullanıcıların bunları kaydetmeden veya fotoğraf çekmeden önce uygulamaları gerekir.[12]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  4. ^ https://www.technopat.net/2020/09/05/instagram-hikayeleri-facebook-uygulamasindan-goruntulenebilecek/amp/ []
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  8. ^ https://www.oberlo.com/blog/facebook-stories-guide/amp[]
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Snapchat</span> anlık mesajlaşma uygulaması

Snapchat, Snap Inc. kurucuları Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcıların birbirlerine yazılı metin, fotoğraf, ses ve video göndermesini sağlar. Kişiye özel gönderilen dosyalar, gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca 2 defa görüntülenebilir. Hikâyeye eklenen fotoğraf ve videolar ise gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca istenildiği kadar görüntülenebilir. Ücretsiz olan bu uygulama iOS ve Android platformları üzerinde çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk sürümü Eylül 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Kullanıcılarının %70’ini kadınların oluşturduğu uygulama en çok ABD ve İngiltere'de tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Messenger</span> Facebooka bağlı Mesajlaşma Uygulaması

Facebook Messenger, bir diğer adıyla Messenger Facebook'un yarattığı ve geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web-tabanlı sohbet özelliği ile entegredir ve açık bir protokol olan MQTT protokolü üzerine inşa edilmiştir. Messenger, Facebook kullanıcılarının kendi çevreleri ile hem ana web sayfası hem de mobil uygulamaları üzerinden sohbet edebilmesine olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Bildirim Merkezi (Apple)</span> IOS işletim sistemi özelliği

Bildirim Merkezi, uygulamalarla ilgili uyarılara genel bir bakış sağlayan iOS ve OS X'deki bir özelliktir. Bu, anlık çözünürlük gerektirmeden kullanıcının ilişkili bir işlemi tamamlayana kadar bildirim görüntüler. Kullanıcılar, Bildirim Merkezi'nde hangi uygulamaların göründüğünü ve bunların nasıl işleneceğini seçebilir. İlk olarak Ekim 2011'de iOS 5 ile birlikte yayınlanan Bildirim Merkezi, Temmuz 2012'de OS X Mountain Lion'ın bir parçası olarak Mac'lerde kullanıma sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Arkadaşlarımı Bul (Apple)</span>

Arkadaşlarımı Bul Apple tarafından geliştirilen iOS için bir uygulama ve hizmet. 12 Ekim 2011'de halka arz edildi. iOS 9 sürümünden itibaren uygulama artık işletim sistemi ile birlikte verilmektedir. Bir kullanıcı iOS 8'i çalıştırıyorsa, uygulama App Store'den ücretsiz olarak indirilebilir.

GroupMe Microsoft'a ait bir mobil grup mesajlaşma uygulamasıdır. Mayıs 2010'da özel şirket GroupMe tarafından başlatıldı. Ağustos 2011'de GroupMe her ay 100 milyondan fazla mesaj gönderdi ve Haziran 2012'ye kadar bu sayı 550 milyona yükseldi. 2013 yılında GroupMe'de 12 milyondan fazla kayıtlı kullanıcı vardı.

<span class="mw-page-title-main">Kevin Systrom</span> Amerikalı iş adamı ve bilgisayar programcısı

Kevin York Systrom,, Mike Krieger'le birlikte Instagram'ı kuran Amerikalı girişimci ve bilgisayar programcısı.

<span class="mw-page-title-main">TikTok</span> kısa video sosyal platformu

TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance tarafından piyasaya sürüldü. Asya'da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan uygulama, kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Check-in</span>

Check-in, insanların bir otele, havaalanına, hastaneye, liman veya etkinliğe varışlarını bildirdikleri işlemdir.

<span class="mw-page-title-main">Messenger Kids</span> Mesajlaşma uygulaması

Facebook Messenger Kids, Facebook tarafından Aralık 2017'de yayınlanan bir mesajlaşma uygulaması ve platformu. Platform, Facebook Messenger platformuna daha güvenli bir alternatif olarak çocuk ve genç bir kitle için tasarlanmıştır. Kullanıcılar telefon numaraları yerine ad ve soyadlarıyla kayıt olabilirler. Başlangıçta yalnızca ABD'de iOS işletim sistemine sahip iPad tabletleri için piyasaya sürüldü, ancak daha sonra iPhone ve Android cihazlar için destek eklendi.

Facebook Messenger Rooms, Facebook Messenger'ın, kullanıcıların video konferansa gitmesine izin veren yeni bir özelliğidir. Bu özellik ile, Facebook şirketinin Microsoft şirketinin Skype ve Microsoft Teams hizmetleri, Zoom Görüntülü İletişim'e ait olan Zoom yazılım'ına rakip olduğu iddia edildi. Kullanıcıların bir seferde 50 kişiye kadar eklemesine olanak tanır. Kişiler, toplantı sırasında istedikleri zaman diğer bir toplantıya katılabilir.

YouTube Live, 2008 yılında San Francisco ve Tokyo'dan internette canlı yayınlanan bir video olayıydı. 22-23 Kasım 2008'de piyasaya sürüldü. The Black Eyed Peas, rapçi will.i.am, Will It Blend'den Tom Dickson, Michael Buckley, The Happy Tree Friends, Fred Figglehorn, Smosh, Esmée Denters ve şarkıcı Katy Perry gibi çeşitli YouTube ünlüleri tarafından sunuldu. 8 Nisan 2011'de, kanal kapatıldı ve tüm videolar etkin bir şekilde kaldırıldı. Yerine YouTube canlı bölüm sayfası geldi.

<span class="mw-page-title-main">Hyperlapse (uygulama)</span>

Hyperlapse Instagram tarafından oluşturulan ve kullanıcıların zaman atlamalı ve hızlandırılmış videolar üretmesine olanak tanıyan bir mobil uygulamadır. 26 Ağustos 2014'te yayınlandı. Uygulama, kullanıcıların 45 dakikaya kadar görüntüleri tek bir çekimde kaydetmelerine olanak tanıyor ve bu, daha sonra hızlandırılarak hiper geçişli sinematografik bir etki yaratabiliyor. Zaman aralıkları normalde geleneksel kameralardan sabit görüntüler birleştirilerek üretilir. Bu, uygulama titreşimi ortadan kaldırarak videonun görünümünü sabitleyen bir görüntü sabitleme algoritması kullanır. Instagram'ın aksine, uygulama hiçbir filtre sunmaz. Bunun yerine, kullanıcıların kullanabileceği tek post prodüksiyon seçeneği, normal oynatma hızının 1x ila 40x arasında değişebilen oynatma hızıdır.

Facebook Slingshot, Meta, Inc. tarafından tasarlanan fotoğraf ve videoları arkadaşlarla paylaşmak için bir anlık mesajlaşma yazılımı uygulamasıydı. Uygulama, Android ve iOS cihazlar için 18 Haziran 2014'te piyasaya sürüldü. Facebook, "Creative Labs" bölümünü kapattıktan sonra, uygulama Aralık 2015'te durduruldu ve uygulama mağazasından ve Google Play mağazasından kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Live</span> Facebookun kullandığı yayın hizmeti

Facebook Live, Meta, Inc. tarafından sunulan canlı yayın hizmetidir. Şu an Facebook Watch hizmetinin bir parçasıdır. Ağustos 2015'te Facebook, kullanıcıların canlı video yayınlamasına izin vermeye başladı. Akışlar, Haber Kaynağında görünür ve kullanıcılar bunlara gerçek zamanlı olarak yorum yapabilir. Canlı yayınlar, otomatik olarak yayıncının sayfasına bir video gönderisi olarak kaydedilir. Bu özellik, Meerkat ve Periscope gibi hizmetlere rakip olarak konumlandırıldı.

Facebook Live, Meta, Inc. tarafından sunulan yer ve konum hizmetidir. Facebook, 18 Ağustos 2010'da hizmeti duyurdu. Kullanıcıların, arkadaşlarının o anda nerede olduklarını bilmelerini sağlamak için bir mobil cihaz kullanarak Facebook'a giriş yapmalarını sağlayan bir özelliktir. Özellik konum tabanlı bir sosyal ağ web sitesi olan Foursquare ile benzer idi. İlk konumlar ülke, şehir ve sokaklar idi.

<span class="mw-page-title-main">Hikâye (sosyal medya)</span>

Hikâye, sosyal medyada uygulama panelinin üst kısmında görüntülenen ve paylaşım yapıldıktan 24 sonra kaybolan yazı, görüntü, video ve ses paylaşımlarıdır. Üstelik hikâyeler arşivlenebilir, profile sabitlenebilir ve yeniden paylaşılabilir. Hikâyelere hashtag'ler, etiketleme, konum, gif, filtreler de eklenebilir.