İçeriğe atla

Facebook Safety Check

Facebook Safety Check, Facebook sosyal ağ şirketi tarafından yönetilen bir özelliktir. 2010 yılında Google tarafından sunulan Google Person Finder ile benzer idi. Bu özellik, doğal veya insan kaynaklı afetler ve terörle ilgili olaylar sırasında etkilenen coğrafi bölgede insanların güvende olup olmadığını hızlı bir şekilde belirlemek için şirket tarafından etkinleştirilir.[1]

Bu özellik, Facebook mühendisleri tarafından, 2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi'nin ardından insanların arkadaşları ve aileleriyle bağlantı kurmak için sosyal medyayı kullanmasından esinlenerek geliştirildi. Başlangıçta Afet Mesaj Panosu olarak adlandırılan bu pano, yayınlanmadan önce Güvenlik Kontrolü olarak yeniden adlandırıldı. 15 Ekim 2014'te tanıtıldı. İlk büyük konuşlandırılması, Nisan 2015 Nepal depreminin ardından 25 Nisan 2015 Cumartesi günü yapıldı.[2]

Araç, Nepal depreminin ardından, Ekim 2015'te Patricia Pasifik Kasırgası ve 2015 Paris saldırıları sırasında tekrar konuşlandırıldı. 22 Mart 2016 Brüksel saldırıları sırasında, özellik tekrar açıldı, ancak bir intihar bombacısı saldırısı olduğu ortaya çıktıktan sonra açılmasında bir gecikme oldu.[3] Şubat 2016 Ankara saldırısı, Mart 2016 Ankara saldırısı ve Atatürk Havalimanı saldırısı olayında "Güvendemisin" butonu sunuldu.[4]

8 Şubat 2017'de Facebook, Güvenlik Kontrolü kriz müdahale aracına Topluluk Yardımı özelliğini tanıttı. Kullanıcıların kategorilere ayrılmış gönderiler arasında arama yapmasına, yerel yardım sunmasına ve Facebook Messenger üzerinden sağlayıcılarla bağlantı kurmasına olanak tanır. Haziran 2017'de Facebook, masaüstlerine gelen Topluluk Yardımı özelliği dahil olmak üzere Güvenlik Kontrolü için birkaç güncelleme duyurdu. Ayrıca, kullanıcıların Güvenlik Kontrolü içinden para toplama faaliyetlerine başlaması da mümkün hale getirildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afet</span> önemli fiziksel hasara, yıkıma veya ölüme neden olan bir olaya neden olan tehlike

Afet; insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar ortaya çıkaran, insanın normal yaşantısını ve eylemlerini durduracak veya kesintiye uğratacak, imkânların yetersiz kaldığı olaylara verilen genel bir isimdir. Büyük oranda veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşen afetler, kitlesel bir can ve mal kaybına neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Topluluğu İnsani Yardım Bürosu</span>

Avrupa Topluluğu İnsani Yardım Bürosu, 1992'de kuruldu. Avrupa Birliği dışı ülkelere yardım eden kuruluşun eyleme geçmesi Komisyon ve Bakanlar Konseyi'ne bağlı olarak yürütülür. ECHO, temel mal ve hizmetleri, ırk, renk, din, siyasal görüş farkı gözetmeden yardım eder. Destekçileri arasında Birleşmiş Milletler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları vardır. BM kuruluşları UNHCR, WFP, UNICEF, UNWRA'dır.

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Google+</span> sosyal ağ

Google+, kurucusu olan Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vine</span> video paylaşım servisi

Vine, Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir Video barındırma uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının maksimum 6 saniyelik kısa videolar çekebilmesini sağlamaktadır. Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

<span class="mw-page-title-main">Ağustos 2011 Çukurca saldırısı</span>

Ağustos 2011 Çukurca Saldırısı veya 2011 Çukurca PKK pususu, 17 Ağustos 2011'de PKK'nın, Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde, Hakkâri-Çukurca kara yolunun 12. ve 15. kilometrelerinde bulunan Vali Erdoğan Gürbüz Çeşmesi yakınlarında PKK'lıların önceden döşediği mayınların zırhlı askeri araçların geçişi sırasında patlatması ile gerçekleştirdiği saldırılar sonucu 1'i köy korucusu, 11 asker ölmüş, 4 asker de yaralanmıştır. PKK'lılar olay mahaline birden fazla mayın ve bomba düzeneği yerleştirmiş, ilk mayınlı saldırıların ardından kirpi tipi zırhlı araçlardan inen askerler çatışmaya katıldığı sırada PKK'lılar bölgeye yerleştirdikleri birden fazla mayın ve bombalarla uzaktan patlatmak suretiyle saldırılarını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Google Fotoğraflar</span>

Google Fotoğraflar, Google tarafından bir fotoğraf, video paylaşımı ve depolama hizmetidir. Mayıs 2015'te ilan edildi ve şirketin sosyal ağı Google+'tan dışarı döndürüldü. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account'la kaydolmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Beğenme butonu</span> İfade Butonu

Beğenme butonu sosyal ağ hizmetleri, internet forumu, haber siteleri ve bloglar gibi iletişim yazılımlarındaki bir özelliktir. Kullanıcı belirli içerikleri beğenmeyi, beğenmemeyi veya desteklemeyi ifade edebilir. Düğmeler gibi özellik gösteren İnternet servisleri genellikle her içerikde beğendiği kullanıcı sayısını gösterir ve bunların tam veya kısmi bir listesini gösterebilir. Bu, içeriğe karşı reaksiyonu ifade etmenin diğer yöntemlerine kantitatif bir alternatiftir. Bazı web siteleri de beğenilmeme (dislike) butonu içerir, böylece kullanıcı ya lehte ya da tarafsız olarak oy kullanabilir. Diğer web siteleri daha karmaşık Web içerikli oylama sistemlerini, örneğin içeriğe daha geniş bir duygu yelpazesi göstermek için beş yıldız veya yıldız sınıflandırma kategori düğmelerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Facebook beğenme butonu</span>

Facebook beğenme düğmesi, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta bir beğenme butonu özelliğidir. İlk olarak 9 Şubat 2009 tarihinde etkinleştirildi. Beğen düğmesi, kullanıcıların durum güncellemeleri, yorumlar, fotoğraflar ve videolar, arkadaşların paylaştığı bağlantılar ve reklamlar ile kolayca etkileşimde bulunabilmelerini sağlıyor. Bir kullanıcı tarafından tıklandığında, belirlenen içerik o kullanıcının arkadaşlarının Facebook Haber akışında görünür ve bu düğmede, bu kullanıcıların tam veya kısmi bir listesi dahil olmak üzere içeriği beğenen kullanıcıların sayısı da görüntülenir. Benzer düğme Haziran 2010'da yorumlara genişletildi. "Beğenmekten vazgeç" düğmesine sahip olup olmamaya dair kapsamlı bir test ve yıllarca süren soruların ardından, Facebook dünya çapında 24 Şubat 2016 tarihinde kullanıcılara yeni "Tepkiler" getirdi. Kullanıcıların "Harika", "Haha", "Wow", "Üzgün" veya "Kızgın" dahil olmak üzere önceden tanımlanmış beş duygudan birini kullanma seçeneği için benzer tuşa uzun basmalarını sağlar. Mayıs 2017'de tepkiler de yorumlara genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">TikTok</span> kısa video sosyal platformu

TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance tarafından piyasaya sürüldü. Asya'da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan uygulama, kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir.

Gelişmiş Sürekli Tehdit (GST), bir kişi veya grubun bir ağa yetkisiz erişim sağladığı ve uzun bir süre boyunca algılanamadığı bilgisayar ağı saldırısıdır. Bu tür saldırılar genel olarak ticari veya politik amaç güden devlet sponsorluğu ile yapılan saldırılar olmasına rağmen, son birkaç yıl içerisinde devlet sponsorluğunda olmayan belirli hedeflere yönelik geniş çaplı GST saldırıları da yaşanmıştır

<span class="mw-page-title-main">Facebook Credits</span>

Facebook Credits, sanal para birimidir. İnsanların Facebook Platformundaki oyunlarda ve oyun dışı uygulamalarda ürün satın almasını sağladı. Bir ABD doları, 10 Facebook Kredisine eşdeğerdi. Facebook Credits ABD doları, sterlin, euro ve Danimarka kronu dahil olmak üzere 15 para biriminde mevcuttu. Facebook, sonunda Kredileri, ister oyun ister medya şirketi uygulaması olsun, herhangi bir Facebook uygulamasına açık bir mikro ödeme sistemine genişletmeyi umuyordu. Facebook, bunu kullanıcıların yerel para birimleri lehine kullanımdan kaldırdı.

Facebook Graph Search, Facebook'ta geliştirilmekte olan bir anlamsal ağ ve anlamsal arama türüdür. Facebook tarafından Mart 2013'te tanıtıldı. Bir bağlantı listesi yerine kullanıcıların doğal dil sorgularına yanıt vermek için tasarlandı. Grafik Arama özelliği, bir milyardan fazla kullanıcısından elde ettiği büyük verileri ve harici verileri, kullanıcıya özel arama sonuçları sağlayan bir arama motorunda birleştirdi. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg başkanlığındaki bir sunumda, Grafik Arama algoritmasının bir kullanıcının arkadaş ağından bilgi bulduğu açıklandı. Microsoft'un Bing arama motoru tarafından ek sonuçlar sağlandı. Temmuz ayında, Facebook'un ABD İngilizcesi sürümünü kullanan tüm kullanıcılara sunuldu. Aralık 2014'ten itibaren daha az görünür hale getirildikten sonra, orijinal Grafik Arama, Haziran 2019'da neredeyse tamamen kullanımdan kaldırıldı.

Facebook Instant Articles, sosyal ağ şirketi Facebook'tan bir özelliktir. İşbirliği yapan haber ve içerik yayıncılarıyla kullanım içindir. Yayıncı, seçtiği makaleler için kullanmayı seçebilir. Bir yayıncı Anlık Makaleler için bir makale seçtiğinde, mobil uygulamasında Facebook'a göz atan kişiler, yayıncının web sitesindekine çok benzer biçimlendirmeyle makalenin tamamını görebilir. İlk partnerler The New York Times, National Geographic, BuzzFeed, NBC, The Atlantic, The Guardian, BBC News, Spiegel ve Bild oldu. Facebook, lansman sırasında Anlık Makalelerin comscore, Google Analytics, Omniture ve birçok yayıncının dahili izleme araçlarıyla uyumlu olacağını duyurdu. Buna ek olarak Facebook, yayıncılara Anlık Makalelerdeki kullanıcı davranışı konusunda kendi zengin analizlerini sunacaktı. Facebook, Anlık Makaleler olarak göstererek yayıncının web sitesindeki makalelerin görünümünü ve hissini korumaya söz verdi, ancak onları daha minimalist ve kullanıcının cihazına daha uygun hale getirdi. Facebook, reklamların Instant Articles içinde görünmesine izin verir. Yayıncılar, reklamları satarlarsa gelirin% 100'ünü elinde tutabilirler ve Facebook, reklamları satarsa standart% 30 kesintisini alır.

Bir sosyal ağ hizmeti, sosyal ilişkiler kurmak için kullanılan çevrimiçi bir platformdur. İnsanların kişisel veya kariyer ilgi alanlarını, aktiviteleri, geçmişlerini veya gerçek hayat bağlantılarını paylaşır.

Facebook Stories, Meta, Inc. tarafından sunulan hikâye oluşturma hizmetidir. 24 Şubat 2017 yılında WhatsApp hikâye özelliğini uyguladıktan sonra Facebook Hikâyeleri 28 Mart 2017'de oluşturuldu. Bu, sosyal medya web sitesi için ikinci bir haber kaynağı olarak kabul ediliyor. Özellik Facebook'un uygulama içi kamerası etrafında odaklanmıştır. Kullanıcıların içeriklerine eğlenceli filtreler ve Snapchat benzeri lensler kullanmalarına, fotoğraflarına ve videolarına görsel, coğrafî konum etiketleri eklemelerine olanak tanıyor. Özellik hem masaüstü uygulama, hem de mobil uygulama için geçerli oldu. İçerik, Facebook uygulamasında yalnızca 24 saat boyunca herkese açık olarak yayınlanabilir veya bir Facebook arkadaşına doğrudan mesaj olarak gönderilebilir. Ayrıca sayfalar ve gruplar da hikâye oluşturabilir. Kullanıcılar hikâyelere yorum yazabilir ve emoji gönderebilir. Bunlar sonradan Facebook Messenger'de saklanılır.

<span class="mw-page-title-main">Xtube</span> Toronto, Ontario merkezli pornografik video barındırma hizmeti ve sosyal ağ sitesi

Xtube Toronto, Ontario merkezli bir Kanadalı pornografik video barındırma hizmeti ve sosyal ağ sitesidir. 2006'da kuruldu ve kullanıcıların yetişkin videoları yüklemesine ve paylaşmasına izin veren ilk yetişkin topluluk sitesi olmasıyla dikkat çekdi. Xtube bir pornografi üreticisi değildir, bunun yerine kullanıcılar tarafından yüklenen içerik için bir platform sağlar. Kullanıcı tarafından gönderilen içerik, pornografik videolar, web kamerası modelleri, pornografik fotoğraflar, erotik literatürü ve sosyal ağ özelliklerini içerir.