İçeriğe atla

Facebook Instant Articles

Facebook Instant Articles
SahipFacebook
Ticari?Karışık
Site türüWeb Portalı
Kayıtİsteğe bağlı
Başlama tarihi15 Eylül 2019 (5 yıl önce) (2019-09-15)
Geçerli durumÇevrimiçi

Facebook Instant Articles, sosyal ağ şirketi Facebook'tan bir özelliktir. İşbirliği yapan haber ve içerik yayıncılarıyla kullanım içindir. Yayıncı, seçtiği makaleler için kullanmayı seçebilir. Bir yayıncı Anlık Makaleler için bir makale seçtiğinde, mobil uygulamasında Facebook'a göz atan kişiler, yayıncının web sitesindekine çok benzer biçimlendirmeyle makalenin tamamını görebilir. İlk partnerler The New York Times, National Geographic, BuzzFeed, NBC, The Atlantic, The Guardian, BBC News, Spiegel ve Bild oldu. Facebook, lansman sırasında Anlık Makalelerin comscore, Google Analytics, Omniture ve birçok yayıncının dahili izleme araçlarıyla uyumlu olacağını duyurdu.[1] Buna ek olarak Facebook, yayıncılara Anlık Makalelerdeki kullanıcı davranışı konusunda kendi zengin analizlerini sunacaktı. Facebook, Anlık Makaleler olarak göstererek yayıncının web sitesindeki makalelerin görünümünü ve hissini korumaya söz verdi, ancak onları daha minimalist ve kullanıcının cihazına daha uygun hale getirdi.[2] Facebook, reklamların Instant Articles içinde görünmesine izin verir. Yayıncılar, reklamları satarlarsa gelirin% 100'ünü elinde tutabilirler ve Facebook, reklamları satarsa standart% 30 kesintisini alır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Açık içerik, insanların önceden oluşturulmuş ücretsiz bir içeriğe erişerek bu içeriğe atıfta bulunarak, içeriği izinsiz bir şekilde kopyalaması, yayınlaması ve değiştirebileceği ve kullanabileceği bir çalışmayı tanımlar. Ayrıca "serbestçe kullanılabilir" olarak da tanımlanır. İçeriğin tamamını ya da dilediği bir kısmını kullanmak kullanıcıya kalmıştır.

AdSense, her aşamadaki İnternet sitesi yayıncılarının, site içeriğiyle ilgili reklamları sitelerinde göstererek para kazanmalarını sağlayan bir Google ürünüdür. Reklamlar, ziyaretçilerin sitede aradıkları konulara ve ilgi alanlarına uygun olduğu için hem sayfaları zenginleştirir hem de siteden para kazanma olanağı sağlar.

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

Bir blog yayın biçimi olarak sınıflandırılabilir. Bir microblog, geleneksel blog'dan içeriğinin ve dosya büyüklüğünün küçüklüğü bakımından farklılık arz eder. Mikrobloglar kullanıcılara kısa cümleler, anlık gfotograflar veya video linkleri gibi küçük içerik parçalarını paylaşmak için ortam sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Snapchat</span> anlık mesajlaşma uygulaması

Snapchat, Snap Inc. kurucuları Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcıların birbirlerine yazılı metin, fotoğraf, ses ve video göndermesini sağlar. Kişiye özel gönderilen dosyalar, gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca 2 defa görüntülenebilir. Hikâyeye eklenen fotoğraf ve videolar ise gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca istenildiği kadar görüntülenebilir. Ücretsiz olan bu uygulama iOS ve Android platformları üzerinde çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk sürümü Eylül 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Kullanıcılarının %70’ini kadınların oluşturduğu uygulama en çok ABD ve İngiltere'de tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Telegram (yazılım)</span> Çevrim içi mesajlaşma platformu

Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Ağustos 2013'te yayın hayatına başlamıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Geliştiricileri ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların çeşitli formattaki içerikler oluşturmalarını ve hikâye yazmalarını sağlayan bir uygulama hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Haberler</span>

Apple Haberler Apple iOS 9 sistemiyle birlikte gelen bir mobil uygulama ve RSS okuyucudur. Apple Kioskun yerini aldı. Kullanıcılar The New York Times, teknoloji veya politika gibi yayıncılara, seçtikleri web sitelerine ve konulara dayanarak, onunla birlikte haber makalelerini okuyabilir. Uygulama Apple'ın WWDC 2015 etkinliğinde duyuruldu. 16 Eylül 2015'te iPhone, iPod Touch ve iPad için iOS 9'un yanında yayınlandı. WWDC 2016'daki açılış konuşması sırasında, iOS 10 güncellemesiyle Haber uygulamasının yeni bir simgeye tabi olacağı, uygulamanın yeniden tasarımı ve konularla organize edilen iyileştirilmiş bir "Senin için" bölümü ortaya çıktı. Ayrıca, bazı haber kaynakları ve yayıncılar için abonelik desteği olacakdır. Ayrıca haber bildirilerini kırmak için bir opt-in sistemi ve en yeni haberlerde e-posta da bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Gazetelik</span>

Google Play Gazetelik Google tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilen bir haber toplayıcı ve dijital gazeteci uygulamasıdır. Google Play hizmetine dahildir. Google Play Gazetelik, Android için 20 Kasım 2013 tarihinde Google Play Dergilerinin ve Google Currents'ın tek bir üründe bir araya getirilmesiyle başlatıldı. Bunlar abonelikleri dergilere, web akışlarına ve sunucu tarafından oluşturulan topikal yayınlara sunuyordular. 15 Mayıs 2018 tarihinde Google Haberler ve Hava Durumu ile birleşerek Google Haberler oldu.

<span class="mw-page-title-main">Facebook beğenme butonu</span>

Facebook beğenme düğmesi, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta bir beğenme butonu özelliğidir. İlk olarak 9 Şubat 2009 tarihinde etkinleştirildi. Beğen düğmesi, kullanıcıların durum güncellemeleri, yorumlar, fotoğraflar ve videolar, arkadaşların paylaştığı bağlantılar ve reklamlar ile kolayca etkileşimde bulunabilmelerini sağlıyor. Bir kullanıcı tarafından tıklandığında, belirlenen içerik o kullanıcının arkadaşlarının Facebook Haber akışında görünür ve bu düğmede, bu kullanıcıların tam veya kısmi bir listesi dahil olmak üzere içeriği beğenen kullanıcıların sayısı da görüntülenir. Benzer düğme Haziran 2010'da yorumlara genişletildi. "Beğenmekten vazgeç" düğmesine sahip olup olmamaya dair kapsamlı bir test ve yıllarca süren soruların ardından, Facebook dünya çapında 24 Şubat 2016 tarihinde kullanıcılara yeni "Tepkiler" getirdi. Kullanıcıların "Harika", "Haha", "Wow", "Üzgün" veya "Kızgın" dahil olmak üzere önceden tanımlanmış beş duygudan birini kullanma seçeneği için benzer tuşa uzun basmalarını sağlar. Mayıs 2017'de tepkiler de yorumlara genişletildi.

M, Facebook, Inc. tarafından ilk kez Ağustos 2015'te duyurulan sanal asistandı. Kullanıcılar için ürün satın alma, hediye teslimatı düzenleme, restoran masaları rezerve etme ve seyahat düzenleme gibi görevleri otomatik olarak tamamlayabilirdi. Nisan 2017 itibarıyla yaklaşık 10.000 kullanıcıya sunuldu. Facebook Messenger, Facebook Messenger Rooms anlık mesajlaşma hizmetinin içinde çalıştı.

Facebook Slingshot, Meta, Inc. tarafından tasarlanan fotoğraf ve videoları arkadaşlarla paylaşmak için bir anlık mesajlaşma yazılımı uygulamasıydı. Uygulama, Android ve iOS cihazlar için 18 Haziran 2014'te piyasaya sürüldü. Facebook, "Creative Labs" bölümünü kapattıktan sonra, uygulama Aralık 2015'te durduruldu ve uygulama mağazasından ve Google Play mağazasından kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Credits</span>

Facebook Credits, sanal para birimidir. İnsanların Facebook Platformundaki oyunlarda ve oyun dışı uygulamalarda ürün satın almasını sağladı. Bir ABD doları, 10 Facebook Kredisine eşdeğerdi. Facebook Credits ABD doları, sterlin, euro ve Danimarka kronu dahil olmak üzere 15 para biriminde mevcuttu. Facebook, sonunda Kredileri, ister oyun ister medya şirketi uygulaması olsun, herhangi bir Facebook uygulamasına açık bir mikro ödeme sistemine genişletmeyi umuyordu. Facebook, bunu kullanıcıların yerel para birimleri lehine kullanımdan kaldırdı.

Facebook Datings, Facebook'ta geliştirilmekte olan bir dijital arkadaşlık ürünü ve çevrimiçi arkadaşlık servisidir. Kullanıcılar konuma, çocuk sayısına, dine, yaşa göre veya boy temelinde sonuçları filtreleyebilir ve 100 km'lik bir aralıktaki diğer kullanıcılarla eşleşebilir. Facebook, ürünü Mayıs 2018'deki Facebook F8 geliştirici konferansında duyurdu. Hizmet konferansta tam olarak duyurulmadı ve katılımcılara yakınlarda daha fazla bilginin geleceği söylendi. Özellik, konferanstan sonraki birkaç ay içinde dahili beta testindeydi.

Facebook Graph Search, Facebook'ta geliştirilmekte olan bir anlamsal ağ ve anlamsal arama türüdür. Facebook tarafından Mart 2013'te tanıtıldı. Bir bağlantı listesi yerine kullanıcıların doğal dil sorgularına yanıt vermek için tasarlandı. Grafik Arama özelliği, bir milyardan fazla kullanıcısından elde ettiği büyük verileri ve harici verileri, kullanıcıya özel arama sonuçları sağlayan bir arama motorunda birleştirdi. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg başkanlığındaki bir sunumda, Grafik Arama algoritmasının bir kullanıcının arkadaş ağından bilgi bulduğu açıklandı. Microsoft'un Bing arama motoru tarafından ek sonuçlar sağlandı. Temmuz ayında, Facebook'un ABD İngilizcesi sürümünü kullanan tüm kullanıcılara sunuldu. Aralık 2014'ten itibaren daha az görünür hale getirildikten sonra, orijinal Grafik Arama, Haziran 2019'da neredeyse tamamen kullanımdan kaldırıldı.

facebookcorewwwi, .onion üst düzey etki alanını kullanarak Tor protokolü aracılığıyla Facebook'a erişime izin veren bir sitedir. 2015'te 525.000 kişi, Nisan 2016'da aylık 1 milyondan fazla kişi tarafından kullanılıyordu. Ne Twitter, ne de Google, Tor aracılığıyla site işletmiyor. Facebook bu tür erişime izin verdiği için alkışlandı, bu da onu Facebook'u aktif olarak engellemeye çalışan ülkelerde kullanılabilir kıldı.

Facebook Safety Check, Facebook sosyal ağ şirketi tarafından yönetilen bir özelliktir. 2010 yılında Google tarafından sunulan Google Person Finder ile benzer idi. Bu özellik, doğal veya insan kaynaklı afetler ve terörle ilgili olaylar sırasında etkilenen coğrafi bölgede insanların güvende olup olmadığını hızlı bir şekilde belirlemek için şirket tarafından etkinleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Live</span> Facebookun kullandığı yayın hizmeti

Facebook Live, Meta, Inc. tarafından sunulan canlı yayın hizmetidir. Şu an Facebook Watch hizmetinin bir parçasıdır. Ağustos 2015'te Facebook, kullanıcıların canlı video yayınlamasına izin vermeye başladı. Akışlar, Haber Kaynağında görünür ve kullanıcılar bunlara gerçek zamanlı olarak yorum yapabilir. Canlı yayınlar, otomatik olarak yayıncının sayfasına bir video gönderisi olarak kaydedilir. Bu özellik, Meerkat ve Periscope gibi hizmetlere rakip olarak konumlandırıldı.

Facebook Stories, Meta, Inc. tarafından sunulan hikâye oluşturma hizmetidir. 24 Şubat 2017 yılında WhatsApp hikâye özelliğini uyguladıktan sonra Facebook Hikâyeleri 28 Mart 2017'de oluşturuldu. Bu, sosyal medya web sitesi için ikinci bir haber kaynağı olarak kabul ediliyor. Özellik Facebook'un uygulama içi kamerası etrafında odaklanmıştır. Kullanıcıların içeriklerine eğlenceli filtreler ve Snapchat benzeri lensler kullanmalarına, fotoğraflarına ve videolarına görsel, coğrafî konum etiketleri eklemelerine olanak tanıyor. Özellik hem masaüstü uygulama, hem de mobil uygulama için geçerli oldu. İçerik, Facebook uygulamasında yalnızca 24 saat boyunca herkese açık olarak yayınlanabilir veya bir Facebook arkadaşına doğrudan mesaj olarak gönderilebilir. Ayrıca sayfalar ve gruplar da hikâye oluşturabilir. Kullanıcılar hikâyelere yorum yazabilir ve emoji gönderebilir. Bunlar sonradan Facebook Messenger'de saklanılır.

Imo, ücretsiz, sesli ve görüntülü arama ve anlık mesajlaşma hizmeti yazılımıdır. Çeşitli ücretsiz emojilerle birlikte müzik, video, PDF ve diğer dosyaların gönderilmesine izin verir. Yazılımı geliştiren kuruluş, anlık mesajlajma hizmetini 200 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılıyor ve bir günde 50 milyondan fazla mesaj gönderiliyor.