İçeriğe atla

Facebook-Cambridge Analytica veri skandalı

Facebook–Cambridge Analytica veri skandalı, Cambridge Analytica'nın 2014 yılında toplamaya başladığı yaklaşık 50 milyon Facebook kullanıcısının kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerinin toplandığı bir veri ihlalidir. Elde edilen veriler, bu kişileri işe alan politikacılar adına seçmenlerin fikrini etkilemek için kullanıldı. İhlali takiben, Facebook, kamuoyundan özür diledi ve Cambridge Analytica'nın verileri uygunsuz bir şekilde topladığını belirtti. Ayrıca ihlal, Facebook'un hisse senetlerinin düşmesine neden oldu.

Aralık 2015'te Guardian, Amerikalı politikacı Ted Cruz'un ele geçirilen bu verileri kullandığını, veri sahibi kişilerin kişisel bilgilerinin şirketler tarafından satıldığından ve politikacılar tarafından satın alındığından habersiz olduğunu bildirdi.[1] Mart 2018'de New York Times ve The Guardian, eski Cambridge Analytica çalışanlarından olan ve veri ihlalinin boyutu hakkında daha net bilgi veren Christopher Wylie'den alınan yeni bilgilerle daha ayrıntılı raporlar hazırladı. Raporda çalınan kişisel bilgilerin niteliği ve Facebook, Cambridge Analytica ve verileri kullanarak seçmen fikrini etkilemek için Cambridge Analytica'yla çalışan siyasi temsilciler arasındaki iletişim yer aldı.[2][3]

Söz konusu ihlal, sosyal medya şirketleri, siyasi danışmanlık kuruluşları ve politikacılar için etik standartlar hakkında kamuoyu tartışmasını teşvik etmek açısından önemli bulundu. Tüketici hakkı savunucuları, çevrimiçi medyada tüketici için daha fazla korunma ve gizlilik hakkı talep etti.

Verilerin özellikleri

Veri seti, 50 milyon Facebook kullanıcısı hakkındaki bilgi içermektedir.[2] Bu kullanıcıların yaklaşık 270 bini bilgilerinin bir kısmını paylaşmayı kabul ederken diğerlerinin kişisel bilgileri güvenlik ihlali nedeniyle çalınmıştır.[2] Veriler, kişiler hakkında psikografik profiller oluşturmaya yetecek kadar detaylandırılmıştır.[2] Ayrıca veriler, kişilerin konumlarını da içermektedir. Veriler herhangi bir siyasi kampanyada belirli bir kişiyi belirli bir yerdeki bazı siyasi olaylara ikna etmek için en çok hangi reklamın en etkili olacağını öneren bir profil oluşturmak için yeterince detaylandırılmıştır.[2]

New York Times ve The Guardian, verilerin 17 Mart 2018'den beri internette açıkça yer aldığını ve genel dolaşımda ulaşılabildiğini bildirdi.[2][3]

Verilerin içinde kullanıcıların Facebook beğeni tuşuna ne zaman tıkladığına dair kayıtlar da yer almaktadır.[4] Bu tuşa tıklanmaya dair elde edilen verilerle siyasi kampanya hazırlayanlar, bu kullanıcılara ne tür bir politik propaganda yapmaları gerektiğine dair profiller oluşturabilirler.[4]

İhlal hakkında gazetecilik

Aralık 2015'te The Guardian, Cambridge Analytica'nın verileri Ted Cruz'un emriyle kullandığını bildirdi.[1]

17 Mart 2018'de, The New York Times ve The Guardian, ihlali araştırmak ve bildirmek ve ayrıntıları paylaşmak konusunda aralarında işbirliği yaparak haberleri yayımladı.[2][3] Her iki gazete de ele aldıkları çeşitli skandallar için destekleyici kanıt olarak Cambridge Analytica'nın eski bir çalışanı olan ve daha sonra muhbirlik yapan Christopher Wylie'nin ifadelerine yer verdi.[2][3]

Veri ihlalinin kullanımı

Çeşitli siyasi örgütler kamuoyuna rehberlik etmek için veri ihlaliyle elde edilen bilgileri kullandılar. Politikacıların Cambridge Analytica'ya veri ihlaliyle elde ettiği bilgileri kullanmak için ödeme yaptıkları politik olaylar şunlardır:

İhlali süreci

Cambridge Üniversitesi'nde bir veri bilimcisi olan Aleksandr Kogan, buisyourdigitallife adında bir uygulama geliştirdi.[3] Uygulamayı Cambridge Analytica'ya verdi.[3] Cambridge Analytica, birkaç yüz bin Facebook kullanıcısının yalnızca akademik kullanım için bir anketi tamamlamayı kabul edeceği araştırmalar için bilgilendirilmiş bir onay süreci düzenledi.[3] Ancak Facebook'un tasarımı bu uygulamayı yalnızca ankete katılmayı kabul eden kişilerin kişisel bilgilerini değil, aynı zamanda bu kullanıcıların Facebook sosyal ağındaki tüm kişilerin kişisel bilgilerini de toplamasına izin verdi.Bu şekilde Cambridge Analytica, 50 milyon Facebook kullanıcısı hakkında veri topladı.[3]

Tepkiler

Facebook

Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica sorunundan ötürü özür diledi, bunu "sorun", "hata" ve "güven ihlali" diye nitelendirdi.[6] Diğer Facebook yetkilileri, kişilere ait bilgi yarışmasını alan kişilerin bilgilerini vermeyi kabul ettiklerini öne sürerek, "veri ihlali" olarak nitelendirdi ve ankete katılanların esasen bilgilerini paylaşmayı kabul ettiklerini de belirtti. 25 Mart 2018'de Zuckerberg, Facebook adına özür dileyen kişisel bir mektubu çeşitli gazetelerde yayımladı.[7]

Amazon

Amazon, Cambridge Analytica'nın hizmetlerinin kişisel bilgi topladığını öğrendiklerinde şirketin Amazon Web Servislerini kullanmasını ertelediklerini söyledi.[4]

Hindistan

Hindistan hükûmeti, Cambridge Analytica'nın ihlalden elde edilen verilerle Hindistan'ın politik kampanyalarında neler yapıldığını açıklamalarını istedi.[8]

Brezilya

Brezilya hükûmeti, Cambridge Analytica'nın ihlalden elde edilen verilerle Brezilya'nın siyasi kampanyalarında neler yapıldığını açıklamalarını istedi.[9][10][11]

ABD

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çeşitli bölgesel hükûmetlerin mahkemelerinde veri ihlalinden etkilenen vatandaşların açtığı davalar mevcuttur.[12]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Davies, Harry (11 Aralık 2015). "Ted Cruz campaign using firm that harvested data on millions of unwitting Facebook users". the Guardian (İngilizce). 8 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  2. ^ a b c d e f g h Rosenberg, Matthew; Confessore, Nicholas; Cadwalladr, Carole (17 Mart 2018). "How Trump Consultants Exploited the Facebook Data of Millions". The New York Times. 8 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  3. ^ a b c d e f g h Graham-Harrison, Emma; Cadwalladr, Carole (17 Mart 2018). "Revealed: 50 million Facebook profiles harvested for Cambridge Analytica in major data breach". the Guardian (İngilizce). 8 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  4. ^ a b c Schwartz, Mattathias (30 Mart 2017). "Facebook Failed to Protect 30 Million Users From Having Their Data Harvested by Trump Campaign Affiliate". The Intercept. 7 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  5. ^ Cadwalladr, Carole; Townsend, Mark (24 Mart 2018). "Revealed: the ties that bind Vote Leave's data firm to controversial Cambridge Analytica". the Guardian (İngilizce). 7 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  6. ^ Glum, Julia (22 Mart 2018). "Was Your Facebook Data Actually 'Breached'? Depends On Who You Ask". Money. 8 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2018. 
  7. ^ CNN, Sheena McKenzie, (25 Mart 2018). "Facebook's Zuckerberg says sorry in full-page newspaper ads". CNN. 8 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  8. ^ Reuters Staff (24 Mart 2018). "India queries Cambridge Analytica over alleged Facebook data breach". Reuters. 8 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  9. ^ Editorial, Reuters (21 Mart 2018). "Brazil prosecutors open investigation into Cambridge Analytica". Reuters. 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  10. ^ Biller, David (21 Mart 2018). "Cambridge Analytica's Brazil Partner Asks to Suspend Deal". Bloomberg.com (İngilizce). 26 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  11. ^ Deschamps, Marion (22 Mart 2018). "Cambridge Analytica in Latin America: What We Know So far". Telesur. 27 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  12. ^ Farivar, Cyrus (25 Mart 2018). "Facebook accused of massive fraud in new lawsuit filed by Cook County". Ars Technica (İngilizce). 8 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mark Zuckerberg</span> Amerikalı girişimci

Mark Elliot Zuckerberg, Amerikalı bilgisayar programcısı, girişimci ve Meta'nın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Eduardo Saverin</span>

Eduardo Saverin Brezilya asıllı Amerikalı girişimci. Facebook'un kurucularındandır. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ile Harvard Üniversitesindeki ilk yılında tanışmışlardır ve okulun ikinci yılında thefacebook.com şirketini Chris Hughes ve Dustin Moskovitz birlikte kurmuşlardır.

<i>Sosyal Ağ</i>

Sosyal Ağ, 2010 yapımı David Fincher imzalı başrollerini Jesse Eisenberg ve Andrew Garfield'ın paylaştığı 3 Oscar ödüllü ABD filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Sheryl Sandberg</span>

Sheryl Sandberg, Facebook'ta COO görevini üstlenmektedir. Bu konum onun Mark Zuckerberg’den sonraki en güçlü yönetici olduğunu gösteriyor. Satış, pazarlama, iş geliştirme, insan kaynakları, kamu politikası ve iletişim dahil olmak üzere şirketin iş işlemlerini denetlemekle görevli. Aslen Yahudi kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Natascha McElhone</span> İngiliz aktris

Natascha McElhone doğum adıyla : Natasha Abigail Taylor, İngiliz oyuncu. 14 Aralık 1969 yılında İngiltere'de Surrey kentinde dünyaya gelmiştir. Truman Show filmi ve Californication dizisiyle yıldızı parlamış oyuncudur. Sanatçının 4 tane ödül adaylığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Facebook beğenme butonu</span>

Facebook beğenme düğmesi, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta bir beğenme butonu özelliğidir. İlk olarak 9 Şubat 2009 tarihinde etkinleştirildi. Beğen düğmesi, kullanıcıların durum güncellemeleri, yorumlar, fotoğraflar ve videolar, arkadaşların paylaştığı bağlantılar ve reklamlar ile kolayca etkileşimde bulunabilmelerini sağlıyor. Bir kullanıcı tarafından tıklandığında, belirlenen içerik o kullanıcının arkadaşlarının Facebook Haber akışında görünür ve bu düğmede, bu kullanıcıların tam veya kısmi bir listesi dahil olmak üzere içeriği beğenen kullanıcıların sayısı da görüntülenir. Benzer düğme Haziran 2010'da yorumlara genişletildi. "Beğenmekten vazgeç" düğmesine sahip olup olmamaya dair kapsamlı bir test ve yıllarca süren soruların ardından, Facebook dünya çapında 24 Şubat 2016 tarihinde kullanıcılara yeni "Tepkiler" getirdi. Kullanıcıların "Harika", "Haha", "Wow", "Üzgün" veya "Kızgın" dahil olmak üzere önceden tanımlanmış beş duygudan birini kullanma seçeneği için benzer tuşa uzun basmalarını sağlar. Mayıs 2017'de tepkiler de yorumlara genişletildi.

Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR), Avrupa Birliği hukukunda, tüm Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı içerisinde yer alan bireyler için veri koruma ve gizliliğine ilişkin bir tüzüktür. GDPR öncelikle bireylere kendi kişisel bilgilerini kontrol altına almalarını ve AB içerisindeki şirketlerin bu tüzükle uyumlu hale getirilmesini amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge Analytica</span> Bilişim teknolojileri şirketi

Cambridge Analytica Ltd (CA), seçim süreçleri sırasında dijital varlıkları, veri madenciliği, veri brokerini ve veri analizini stratejik iletişim ile birleştiren bir İngiliz siyasi danışmanlık firmasıydı. 2013 yılında SCL Group'un bir dalı olarak kurulmuştur. İflas da dahil olmak üzere yasal işlemlerle operasyonları kapattıktan sonra, SCL Group üyeleri Emerdata Limited tüzel kişiliği altında faaliyetlerine devam etmektedir. İlgili şirketler hala mevcut olmasına rağmen, CA Facebook-Cambridge Analytica veri skandalı sırasında 2018'de faaliyetlerini bitirdi.

Facebook Haber akışı, Facebook sosyal ağının ve Facebook Platformu'nun bir özelliğidir. Web sayfası bildirimcisi, kullanıcıların ağda yayınlanan içeriğe maruz kaldıkları birincil sistemdir. Haber Akışı, diğer güncellemelerin yanı sıra profil değişikliklerini, yaklaşan etkinlikleri ve doğum günlerini içeren bilgileri vurgular. Facebook, kullanıcılara profil'lerini her ziyaret ettiklerinde, potansiyel olarak alabilecekleri ortalama 2.000 güncellemeden göstermek için bir avuç güncelleme seçer. Her ay iki milyardan fazla insan Facebook'u kullanıyor ve Haber Kaynağını haber endüstrisinin en çok görüntülenen ve en etkili yönü haline getiriyor.

The Great Hack, Jehane Noujaim ve Karim Amer tarafından üretilen ve yönetilen, Facebook – Cambridge Analytica veri skandalı hakkında 2019 tarihli belgesel. Filmin müziği EMMY Adayı Film Bestecisi Gil Talmi tarafından bestelendi. The Great Hack, ilk kez Belgesel Premier bölümünde 2019 Sundance Film Festivali'nde gösterildi ve 24 Temmuz 2019'da Netflix tarafından yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Meta, Inc.</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Meta Inc. veya eski ismiyle Facebook Inc., Menlo Park, Kaliforniya merkezli bir Amerikan sosyal medya ve medya holdingidir. Mark Zuckerberg, oda arkadaşları ve Harvard Koleji'ndeki Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes ile birlikte kuruldu. Facebook, dünyanın en değerli şirketlerinden biridir. Microsoft, Amazon, Apple ve Google ile birlikte en büyük beş teknoloji şirketinden biri olarak kabul edilir.

Facebook Graph Search, Facebook'ta geliştirilmekte olan bir anlamsal ağ ve anlamsal arama türüdür. Facebook tarafından Mart 2013'te tanıtıldı. Bir bağlantı listesi yerine kullanıcıların doğal dil sorgularına yanıt vermek için tasarlandı. Grafik Arama özelliği, bir milyardan fazla kullanıcısından elde ettiği büyük verileri ve harici verileri, kullanıcıya özel arama sonuçları sağlayan bir arama motorunda birleştirdi. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg başkanlığındaki bir sunumda, Grafik Arama algoritmasının bir kullanıcının arkadaş ağından bilgi bulduğu açıklandı. Microsoft'un Bing arama motoru tarafından ek sonuçlar sağlandı. Temmuz ayında, Facebook'un ABD İngilizcesi sürümünü kullanan tüm kullanıcılara sunuldu. Aralık 2014'ten itibaren daha az görünür hale getirildikten sonra, orijinal Grafik Arama, Haziran 2019'da neredeyse tamamen kullanımdan kaldırıldı.

Gözetim kapitalizmi temelinde kar elde etmeyi amaçlayan, kişisel verilerin metalaştırılması üzerine yoğunlaşmış bir ekonomik sistemdir. Kişisel veriler işlenerek alınıp satılacak bir meta haline geldiğinden beri dünyadaki en değerli kaynaklardan biri olmuştur. Gözetim kapitalizminin konsepti, Shoshana Zuboff’un tanımlamasına göre, GoogleAdWords’un liderliğinde yükselen reklam şirketlerinin müşterileri daha net olarak hedef alabilmek için kişisel verilerin kullanımının yaratacağı imkanları görmesi ile ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dataizm</span>

Dataizm, Büyük verinin ortaya çıkan öneminin yarattığı zihniyet veya felsefeyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. İlk kez 2013 yılında The New York Times'da David Brooks tarafından kullanıldı. Daha yakın zamanlarda bu terim, sosyal bilimci Yuval Noah Harari'nin ortaya çıkan bir ideoloji veya hatta "bilgi akışı" nın "yüce değer" olduğu yeni bir din biçimi dediği şeyi açıklayacak şekilde genişletildi.

Kişisel veri, kimliği belirli ya da belirlenebilir bir kişiyle ilgili herhangi bir bilgidir.

<span class="mw-page-title-main">Hesaplamalı sosyal bilimler</span>

Hesaplamalı sosyal bilimler basitçe sosyal bilimler araştırmalarında büyük veri ve çeşitli bilgisayar programları kullanılarak incelemeler ve analizler yapmak şeklinde tanımlanabilir.

Sosyal medya, 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri öncesinde, sırasında ve sonrasında olayların gidişatını şekillendirmede önemli bir rol oynadı. İnsanların adayları çevreleyen siyasi iklim, tartışmalar ve haberlerle daha fazla etkileşim kurmasını sağladı. Gazete, radyo ve dergi gibi geleneksel haber platformlarının aksine, sosyal medya insanlara bir adayın reklamının, adaylarla ilgili haberlerin veya adayların politikasına ilişkin makalelerin altına yorum yapma olanağı sağladı. Ayrıca, insanların halka açık forumlarda ve sitelerde kendi fikirlerini formüle etmelerine ve seçmenler arasında daha fazla etkileşime izin verdi. Bilgilerin çevrimiçi erişilebilirliği, daha fazla seçmenin adayların meseleler hakkındaki tutumları hakkında kendilerini eğitmelerini sağladı ve bu da onların adaylar hakkında benzersiz görüşler oluşturmalarını ve bu görüşlere oy vermelerini ve sonuçta seçimin sonucunu etkilemelerini sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Solid (web merkezi olmayanlaştırma projesi)</span>

Solid , World Wide Web'in mucidi Sir Tim Berners-Lee tarafından yönetilen bir web merkezi olmayanlaştırma projesidir. İlk olarak Massachusetts Institute of Technology (MIT)'de işbirliğiyle geliştirilmiştir. Proje, "bugün Web uygulamalarının çalışma şeklini radikal bir şekilde değiştirmeyi hedeflemekte ve gerçek veri sahipliği ile geliştirilmiş gizlilik sağlamaktadır." Veri bağlantılı uygulamalar için tamamen merkezi olmayan ve tamamen kullanıcı kontrolünde bir platform geliştirerek, verilerin diğer kuruluşlar tarafından değil, kullanıcılar tarafından tamamen kontrol edildiği bir ortam oluşturmayı amaçlamaktadır. Solid'ın nihai hedefi, kullanıcıların kendi verilerinin tam kontrolünü, erişim kontrolünü ve depolama konumunu sahip olmalarını sağlamaktır. Bu amaçla, Tim Berners-Lee, Solid'ı desteklemek ve ticari bir ekosistem inşa etmek için Inrupt adlı bir şirket kurmuştur.

Hedeflenmiş reklamcılık, belirli bir hedef kitleye yönelik olarak özelleştirilmiş reklam mesajlarını sunma sürecidir. Bu yaklaşım, reklamları geniş bir kitleye yaymak yerine, belirli demografik, ilgi alanları, davranışlar veya diğer ölçütler temelinde seçilen bireylerle daha doğrudan ve kişisel bir şekilde iletişim kurmayı amaçlar. Hedeflenmiş reklamcılık, genellikle çevrimiçi ortamlarda uygulanır.