Gürcistan, ilk katıldığı 2007 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 16 kez katılmıştır. Gürcistan 2009 yılında katılmayı planlamıştı ancak daha sonra Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) dönemin Rusya başbakanı Vladimir Putin'e gönderme yapan şarkının yeniden yazılmasını talep etmesi üzerine geri çekildi. Gürcistan yarışmada yedi kez finale yükselmiş, Sopo Nijaradze (2010) ve Eldrine (2011) ile iki kez ilk on'da yer almıştır.
Romanya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Televiziune Română (TVR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Romanya, 1994 yılında Estonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Rusya ve Slovakya ile birlikte ilk defa katılmıştır. Romanya yarışmalarda toplam 6 kez ilk 10'da yer almakla birlikte, 2005 yılında Luminița Anghel & Sistem ile 3. ve 2010 yılında Paula Seling ve Ovi ile yine 3. olarak en iyi derecelerini elde etmiştir.
San Marino, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 2008 yılından günümüze 15 kez katılmıştır. Ülke 2009 ve 2010 yıllarında finansal sıkıntılar nedeniyle katılamamıştır. İlk dört denemesinde finale yükselemeyen ülke, 2014 yılında ilk kez yarışmanın finaline katılmaya hak kazandı. Valentina Monetta, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında San Marino'yu temsil etti ve 1960'lardan bu yana üç ardışık yarışmaya katılan ilk yarışmacı oldu. 2019 yılında Serhat finale kalmayı başardı, ülkenin bir Eurovision finalinde ikinci kez görünmesini sağladı ve 19. olarak bugüne kadarki en iyi sonucunu aldı. 2020 yarışması'nın Avrupa'da COVID-19 pandemisi nedeniyle iptal edilmesinden 2020'deki temsilcisi Senhit San Marino'yu ertesi yıl temsil etmesi için yeniden seçilmiştir. Senhit finale yükselmiş, bu sonuçla San Marino iki yıl üst üste finale çıkmıştır.
Eurovision Şarkı Yarışması, kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.
İnga ve Anuş Arşakyan ya da Arşakyan Kardeşler, 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Can Can" adlı şarkıyla Ermenistan'ı temsil eden Ermeni halk müziği şarkıcısı ve besteci kız kardeşlerdir.
"Copycat", 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Patrick Ouchène'nin Belçika adına seslendirdiği şarkıdır. Şarkı, 12 Mayıs 2009'da düzenlenen ilk yarı finalde sadece bir puan elde ederek 17. oldu ve finale yükselemedi.
Avrupa Yayın Birliği (AYB), Avrupa kamu televizyon ve radyo yayıncıları birliğidir. Birlik, 12 Şubat 1950 tarihinde kurulmuş olup 56 ülkeden 112 üyeye ve 20 ülkeden 31 ortak üyeye sahiptir. Merkezi, İsviçre'nin Cenevre kentinde yer almaktadır.
2015 Eurovision Şarkı Yarışması, 60. kez gerçekleştirilen geleneksel Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Conchita Wurst'un "Rise Like a Phoenix" şarkısıyla 2014 yarışmasını kazanması üzerine Avusturya'nın Viyana şehrinde düzenlendi. Böylece Avusturya 1967 yarışmasından sonra ikinci kez ev sahipliği yaptı. Yarışmanın ilk olarak yarı finallerinin 12 ve 14, finalinin ise 16 Mayıs 2015 akşamı gerçekleştirileceği 2014 yılında delegasyon başkanı tarafından açıklanmıştı. Daha sonra ise bu tarihler yarı finaller için 19 ve 21, final için ise 23 Mayıs 2015 olarak değiştirilmiştir. Sunuculuğunu Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler ve Arabella Kiesbauer üstlenmiştir.
Ermenistan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Ermenistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ermenistan Kamu Televizyonu (APMTV) tarafından Görevlendirme yöntemi ile belirlenmiştir. Ermenistan'ı "Face the Shadow" adlı şarkısıyla Genealogy grubu temsil etmiştir.
Avustralya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez Viyana'da yapılan 2015 yarışması'nda yer almış, o yıldan günümüze altı kez katılmıştır. En iyi derecelerini 2016 yılında Dami Im ile ikinci olarak almıştır. Avustralya ayrıca üç kez ilk 10'da yer almayı başarmıştır. Bunlarː 2015 yılında Guy Sebastian ile beşinci, 2017 ve 2019 yıllarında sırasıyla Isaiah Firebrace ve Kate Miller-Heidke ile dokuzuncu olmuştur.
Genealogy, 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı temsil eden müzik grubudur. Altı üye farklı kıtalardan gelen Ermeni kökenli şarkıcılardan oluşturulmuştur. “Face the Shadow” adlı şarkılarıyla Ermenistan'ı temsil etmiştir.
Vahe Tilbian Etiyopyalı Ermeni şarkıcı. 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı Genealogy grubunu bir üyesi olarak temsil etti.
Stephanie Topalian, kısaca Stephanie, Ermeni ve Japon kökenli şarkıcı-şarkı yazarı. Annesi bir Japon, babası ise Ermeni kökenli bir Amerikalıdır. 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı temsil etmesi için oluşturulan Genealogy adlı gruba Asya kıtasının temsilcisi olarak davet edilmiştir.
"LoveWave" (Türkçe: Aşk Dalgası Ermeni şarkıcı İveta Mukuçyan tarafından seslendirilen şarkı 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı temsil etmiştir.
Ermenistan, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Lilith Navasaryan, Levon Navasardyan, Avet Barseghyan ve David Tserunyan'ın yazdığı "Fly with Me" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı Artsvik tarafından seslendirilmiştir. Ermenistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ermenistan Kamu Televizyonu (AMPTV) tarafından Depi Evratesil (Eurovision'a) adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Ermenistan'ı temsil edecek kişi belirlenmiştir.
Rusya, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılacağını açıklamıştı. Rus yayıncı Pervıy Kanal (CR1) tarafından Görevlendirme yöntemiyle Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yapılan 2017 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil edecek kişi seçilmişti hatta Rusya'nın yarışmada ikinci yarı finalde yer alacağı açıklanmıştı fakat 13 Nisan'da Rusya 2017 yarışması'ndan çekilme kararı almıştır.
Louise Hoffner, sahne adıyla Lou, Alman şarkıcıdır.
Samira Azer kızı Efendiyeva veya sahne adıyla Samira Efendi ya da sadece Efendi, Azeri şarkıcı.
Vahe aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Vahe Berberian, Ermeni edebiyat, tiyatro, oyunculuk ve resim
- Vahe Tilbian, Etiyopyalı Ermeni şarkıcı, 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı Genealogy grubunu bir üyesi olarak temsil etti
- Vahi Öz, Türkiye Ermenisi oyuncu
Belarus, Hollanda'nın Rotterdam şehrinde düzenlenecek 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılması planlanıyordu. Temsilci Galasy ZMesta'nın seçilen "Ya nauçu tebya " isimli şarkısının kuralları ihlal ettiği ve bu başvurunun yerini alacak uygun bir yedek başvuruda bulunulmadığı belirtildi. EBU yaptığı açıklamada "söz konusu şarkının yarışmanın politik olmayan doğasını zedelediği" ifade etti. Böylelikle ülke 26 Mart 2021 tarihinde diskalifiye edildi.