İçeriğe atla

Fabrika Kızı

"Fabrika Kızı", söz ve müziği Bora Ayanoğlu'na ait olan ve Alpay tarafından seslendirilen, Alpay'ın "Dünden Bugüne" adlı albümünün bir şarkısıdır.

Ayrıntılar

Bora Ayanoğlu 1969 yılında bir gazetede Cibali Tütün Fabrikasında tütün saran bir kadın fotoğrafı görerek etkilenir ve şarkının sözlerini yazar.[1] Ayanoğlu'nun dizeleri Alpay tarafından seslendirilir ama Alpay şarkıdan büyük bir basari beklememektedir. Ancak Alpay yanılacaktır. 1970 yılında ilk 45'lik yayınlandığında büyük bir başarıya ulaşmıştır. Ayanoğlu'nun aktardığına göre "o dönemlerde tutulan 45'likler 1000-1500 arası satılırken, Fabrika Kızı 1970'te 30 bin satmıştır".[1] Bu başarı tabii ki sebepsiz değildi. 1970'li yıllar Türkiye'de sendikal hareketlerin başladığı ve işçilerin haklarını aradığı yıllardandı. Ancak, 1970'in 15-16 Haziran günlerinde bütün Türkiye'de, sendikaların haklarını kısıtlamayı öneren bir yasa yüzünden gerçekleşen eylemler "Fabrika Kızı" için çok önemliydi.[2] Alpay ve Ayanoğlu'nun kendi kişisel başarısının dışında şarkı, kitleleri duygusal açıdan etkilemiştir. Fabrika Kızı ayrıca Türk pop müziği için de önemli bir dönüm noktasıdır çünkü ilk defa işçi sınıfının problemleri bir pop şarkısında konu edinilmiştir.[2] 70'li yıllarda parçanın yakaladığı başarı daha sonraları da devam etmiş ve Ahmet Kaya, Cem Karaca, MFÖ ve Haramiler gibi çeşitli müzisyenler tarafından seslendirilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ a b Ülker, A. (2009). “Sevgiliye değil Marksizm’e yazıldı”. Yeni Asır Gazetesi. https://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/2009/08/19/sevgiliye_degil_marksizme_yazildi 22 Nisan 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ a b "Alpay'ın 'fabrika kızı' 15-16 Haziran'a katıldı mı?". evrensel.net. 6 Haziran 2019. 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Melih Kibar</span> Türk bestekâr ve söz yazarı (1951–2005)

Melih Kibar, Türk bestecidir. Çiğdem Talu ile Erol Evgin için bestelediği şarkılarla bilinir. Ayrıca başta Hababam Sınıfı olmak üzere birçok filmin müziğini yaptı. ‘Hep Böyle Kal’ ve ‘Söyle Canım’ 45'lik plak çalışmaları Altın Plak kazanan Kibar, 1984 yılında da Sopot’ta ‘En Başarılı Orkestra Şefi’ ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ajda Pekkan</span> Türk şarkıcı

Ayşe Ajda Pekkan, Türk şarkıcı. 1970'lerden bu yana "Süperstar" lakabıyla anılan Pekkan, güçlü bir kadın figürü çizdiği şarkılarıyla Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biri hâline geldi. Güncel tuttuğu müzikal tarzı sayesinde 50 yılı aşkın bir süre popülerliğini korudu ve kendisinden sonra gelen birçok şarkıcıyı etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar (müzik grubu)</span> Türk rock müzik grubu

Moğollar, 1967 yılında İstanbul'da kurulmuş Türk rock grubu. Murat Ses ve Aziz Azmet tarafından kurulan grup 1960'lı ve 1970'li yıllarda çıkardıkları albümlerle büyük başarı sağladı ve Anadolu rock müziğininde gelişmesinde önemli bir yer edindi.

Gönül Akkor, Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Esin Engin</span> Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen

Esin Engin,, Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen.

<i>Yine Sensiz</i>

Yine Sensiz, Türk şarkıcı Tarkan'ın 26 Aralık 1992 tarihinde İstanbul Plak tarafından yayınlanan ilk stüdyo albümüdür. 1990-1992 yılları arasında İstanbul'daki Erekli Tunç Studio'da kaydedildi. Yapımcılığını Mehmet Söğütoğlu'nun üstlendiği albümdeki parçaların düzenlemelerini Ozan Çolakoğlu yaptı. Albümden yaklaşık bir hafta önce yayınlanan "Kıl Oldum" adlı parça ile birlikte albüm iyi bir çıkış yakaladı. Tarkan, herhangi bir sanatçının desteğini almadan yayınladığı bu albümden kısa bir süre sonra TRT 1'in 1993 yılbaşı programındaki performansıyla birlikte bir andan ülke çapında tanınmaya başlandı. 1993 yılında ise albümden art arda "Kimdi?", "Gelipte Halimi Gördün Mü?", "Vazgeçemem" ve "Çok Ararsın Beni" gibi parçaları albümden yayınladı ve olumlu tepkiler aldı.

<span class="mw-page-title-main">George Michael</span> İngiliz şarkıcı

George Michael, İngiliz şarkıcı ve söz yazarı. Asıl adı Georgios Kyriacos Panayiotou’dur . Pop müzik tarihindeki en iyi ve en ünlü şarkıcılardan biri olarak gösterilir, özellikle seksenler ve doksanlarda yaptığı çalışmalarıyla büyük başarı yakalamıştır. Aynı zamanda eski Wham! grubunun iki üyesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türk pop müziği</span> müzik türü

Türk pop müziği, Türk popu, Türkçe pop, Anadolu pop veya T-pop modern popüler müzik kalıplarıyla oluşturulmuş ya da yoğun modern müzik kalıplarının üzerine hafifçe alaturka ve halk müziği ezgileri monte edilmesiyle oluşturulmuş Türk müziği çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Nilüfer (şarkıcı)</span> Türk şarkıcı

Nilüfer Yumlu ya da bilinen adıyla Nilüfer, Türk şarkıcı, söz yazarı ve yapımcıdır. Ayrıca UNICEF Türkiye'nin ilk iyi niyet elçisidir. 1970'li yılların başından itibaren Türk pop müziğinin önde gelen yorumcularından biri oldu. 1972 yılında yayımladığı ilk 45'liğinin ardından, 1973'te “Dünya Dönüyor” ile asıl çıkışını yakaladı. “Dünya Dönüyor”un yanı sıra, 70'ler boyunca yayımladığı “Göreceksin Kendini”, “Başıma Gelenler”, “Boşver”, “Kim Arar Seni” gibi şarkılar Türk pop müziği klasikleri arasına girdi. 1978'de Eurovision'a katıldı.Nilüfer '84 albümünde “Kar Taneleri” şarkısını söylediği ve 90'ların sonuna kadar birlikte çalıştığı Kayahan müzik kariyerinde önemli bir yer tuttu. Nilüfer, 80'ler ve 90'ların ilk yarısına kadar büyük satış yakalayan pek çok albümün ardından, zirvesini Nilüfer'le albümüyle yaşadı. Pek çok müzisyenle çalıştığı bu albüm, “Mavilim”, “Çok Uzaklarda”, “Namussuz Akşamlar” gibi hitlerin de etkisiyle 750 binin üzerinde satarak yılın en çok satan albümlerinden biri oldu. Bir sonraki albümüyle 1970'li yıllardaki hitlerini yeni düzenlemeleriyle yeni nesle taşıyan Nilüfer, 2000'lerdeki birkaç albümün ardından 2011'de yeni nesil rock müzik grup ve şarkıcılarıyla birlikte seslendirdiği 12 Düet albümü oldukça iyi tepkiler topladı. Bunun ardından bir devam albümü daha olan 13 Düet albümü geldi. Şarkıcı 2015 yılında DMC etiketiyle yayınlanan "Kendi Cennetim" albümünü piyasaya sürdü.

Ali Teoman Alpay, Türk ses sanatçısı, şarkı sözü yazarı.

Alternatif rock, 1980'lerde underground ve bağımsız müzik kültürlerinden ortaya çıkan ve 1990'larda geniş bir popülariteye ulaşan bir rock müzik alttürüdür. Bu tarzdaki "alternatif" tanımlaması, türün anaakım rock müzikle arasındaki farklardan ortaya çıkmaktadır; nitekim bu farklar arasında alternatif rock'un benimsediği distorsiyonlu gitar ile aykırı ve/veya transgresif şarkı sözleri bulunmaktadır. Terim orijinalde daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktaydı; 1970'lerin sonunda punk rock'ın DIY etiğini benimseyen ve modern alternatif müziği etkileyen sanatçılar da bu sınırlandırmaya girmekteydiler. Kimi zaman "alternatif" sınıflandırması sonunda anaakıma giriş yapan underground rock sanatçıları için, kimi zaman da rock olsa da olmasa da punk rock, new wave ve post-punk gibi tarzlardan ilham alan sanatçılar için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tülay Özer</span>

Tülay Özer, Türk şarkıcıdır.

Aranjman veya cover, müzik alanında önceden seslendirilmiş bir eserin farklı sanatçılar tarafından yeniden icra edilmesi anlamına gelmektedir. "Cover", kökeni eski Fransızcaya dayanan İngilizce bir sözcük olmasına rağmen birçok dilde değiştirilmeden kullanılmıştır. Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.

<span class="mw-page-title-main">Şanar Yurdatapan</span> Türk şarkı yazarı

Şanar Yurdatapan, Türk besteci, söz yazarı, insan hakları savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Patricia Carli</span> İtalyan şarkıcı

Patricia Carli Taranto, İtalya), İtalyan asıllı Fransız pop şarkıcısı, besteci ve şarkı sözü yazarı.

Oktay Yurdatapan, Türk söz yazarı, besteci, solist.

<span class="mw-page-title-main">İlham Gençer</span> Türk piyanist ve şarkıcı

Bozkurt İlham Gençer, Türk caz piyanisti, şarkıcı.

İbrahim Bora Ayanoğlu, Türk şarkıcı, besteci ve oyuncu.

<i>Aşk Kapıyı Çalınca</i> (albüm)

Aşk Kapıyı Çalınca; Hümeyra'nın 1981 yılında yayınlanan son single çalışmasıdır. Sanatçı bu 45'likten sonra yaklaşık 20 yıldır devam ettiği 45'lik çalışmalarına son vermiş ve bir daha 45'lik yayınlamamıştır. 45'likte yer alan şarkılar, 1980 yılında Şan Tiyatrosu'nda sahnelenmeye başlanan "Çöpçatanın Fendi (Selam Meloş)" müzikali için yapılmış ve oyunda bizzat Hümeyra tarafından seslendirilmiştir. Şarkıların düzenlemeleri, müzikalin müzik yönetmeni olan Esin Engin tarafından yapılmıştır. İlk defa bir tiyatro oyununda rol alması ve düzenli olarak sahneye çıkmaya başlamasının üzerine bu tarihten itibaren daha çok oyunculuk kariyerine ağırlık vermiştir.

Azerbaycan pop müziği ve ya Azeri pop müziği - Azerbaycan pop müziğinin tarihi yirminci yüzyılın ortalarına kadar uzanmaktadır. 1970'lerde yeni nesil müzisyenlerin ortaya çıkması, Azerbaycan pop müziğinin "Altın Çağı" üzerinde olumlu bir etki yaptı. O dönemde Mirza Babayev, Flora Karimova, Şevket Alekberova, Oktay Ağayev gibi klasik pop sanatçıları büyük başarılar elde etti. Modern Azerbaycan pop müziğinin kökleri geleneksel Azerbaycan halk müziğine dayanmaktadır.