İçeriğe atla

Faşist sembolizm

Faşist sembolizm, faşizmin yönlerini temsil etmek için tasarlanmış belirli imge ve sembollerin kullanılmasıdır. Bunlar, tarihsel öneme sahip ulusal sembolleri, amaçları ve siyasi politikaları içerir.[1] En bilinenleri faşizmin orijinal sembolü olan fasces ve Nazizm'in gamalı haçlarıdır.

Faşist hareketlerin ortak sembolleri

Faşist hareketler, genellikle üyeleri için militarist görünümlü üniformalara sahiptir. Ayrıca o ülkenin tarihi simgelerini benimserler (bozkurt gibi). Faşist hareketler bir "Lider" tarafından yönetilir (örn. Duce, Führer, Caudillo) ve halk gözünde yüceltilmeye çalışırlar. Bazı faşist hareketlerin kendilerine özel selamlaşmaları vardır (örn. Hitler selamı)

Milliyetçi amblemli militarist üniformalar

İtalya'da, 1919'daki İtalyan Faşist üyeleri siyah üniformalar giyerdi. İktidarda, Faşist dönem boyunca üniformalar, hem partiye hem de tipik olarak fasetler taşıyan orduya veya şapkalarında veya üniformanın sol kol kısmında bir fasayı tutan bir kartalı kapsıyordu.

Almanya'da faşist Nazi hareketi, başlangıçta hareketleri için özel olarak renkli bir üniforma kullanmaları bakımından İtalyan Faşistlerine benziyordu, SA paramiliter grubunun bronz-kahverengi renkli üniforması hareketlerine ve Nazilerin kendilerine Kahverengi Gömlekliler takma adını kazandırdı. Naziler üniformaları için gamalı haç kullandılar ve İtalyan Faşistlerinin üniformalarını kopyaladılar, amblem olarak ise Gamalı haç taşıyan bir kartal kullandılar.

Diğer faşist ülkeler, hareketleri için İtalyan Faşistlerinin ve Alman Nazilerinin sembolizmini büyük ölçüde kopyaladılar. Onlar gibi, üniformaları da tipik olarak hareketin Milliyetçi tipi amblemi olan askeri üniformalara benziyordu. İspanyol Falanjı, parti üyeleri için, çoğu mavi gömlek giyen İspanyol işçileri simgeleyen lacivert gömlekleri benimsedi. Carlist taraftarlarını temsil eden bereler de kullanıldı. İkinci Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesine (nispeten dolaylı) Almanların desteğiyle gönderilen İspanyol Mavi Tümeni seferi gönüllüleri de aynı şekilde mavi gömlekler, bereler ve ordu pantolonları giyiyorlardı.

İtalya

Benito Mussolini döneminde İtalya'da faşizmin orijinal sembolü fasces idi. Bu, sulh hakimlerinin önünde lictorlar tarafından taşınan gücün eski bir Roma İmparatorluğu sembolüdür; yaşam ve ölüm üzerindeki gücü gösteren bir balta içeren bir çubuk demeti. İtalyan Faşistleri fasces'i benimsemeden önce, sembol, Fasci ("ligler") adı verilen çeşitli siyasi ideolojilerin İtalyan siyasi örgütleri tarafından birlik yoluyla gücün sembolü olarak kullanılıyordu.

İtalyan Faşizmi, siyah rengi hareketlerinin bir sembolü olarak kullandı; siyah, Kara Gömlekliler olarak bilinen paramiliterlerinin üniformalarının rengiydi. İtalya'nın Arditi olarak bilinen gözüpek elit şok birliklerinden türetilen siyah gömlek, şiddet dolu bir yaşam için özel olarak eğitilmiş ve benzersiz siyah gömlek üniformaları giymiş askerler.[2] Arditi tarafından kullanılan siyah renk ölümü simgeliyordu.[3]

İtalyan Faşistleri tarafından kullanılan diğer semboller arasında aquila, Capitoline Wolf ve SPQR sloganı vardı ve bunların her biri Faşistlerin diriltmeye çalıştığı İtalya'nın antik Roma kültür tarihiyle ilgiliydi.

Almanya

Nazizm'de özetlendiği şekliyle Alman faşizminin doğası, ideolojik olarak İtalyan Faşizmine benziyordu ve kitlesel mitinglerin kullanımı, düz silahlı Roma selamı ve gösterilerin kullanımı gibi İtalyan Faşistlerinden sembolizm ödünç aldı. Nazizm, resmi olarak ırkçı olması bakımından İtalyan Faşizminden farklıydı. Sembolü gamalı haçtı, o zamanlar dünyada yaygın olarak görülen bir semboldü ve 20. yüzyılın başlarında batı dünyasında kullanımda bir canlanma yaşamıştı . Alman völkisch Milliyetçileri, gamalı haçların, Germen uygarlığının temeli olduğunu ve diğer tüm ırklardan üstün olduğunu iddia ettikleri Aryan ırkının bir sembolü olduğunu iddia ettiler.

İtalyan Faşistleri etnik miraslarının unsurlarını sembolizm kullanarak Milliyetçilik duygusunu körüklemek için uyarlarken, Nazi Almanyası da öyle yaptı. Yüzyılın başındaki Alman-Avusturyalı mistik ve yazar Guido von List, çeşitli eski Cermen sembollerini (von List'in yazılarından filtrelenmiş) SS'ye daha kapsamlı bir şekilde sokan Reichsführer-SS Heinrich Himmler üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Sig Rune (von List'in eski sowilo runesinin o zamanki çağdaş Armanen rune versiyonu) organizasyonun kendisi için.

Alman İmparatorluğu'nun siyah-beyaz-kırmızı üç rengi, Nazi bayrağının renk şeması olarak kullanıldı. Kahverengi renk, SA paramiliterlerinin (Kahverengi gömlekler olarak da bilinir) rengi olması nedeniyle Nazizmin (ve genel olarak faşizmin) tanımlayıcı rengiydi .

İspanya

İspanya'daki faşist Falanj, boyunduruğu ve okları sembol olarak kullandı. Tarihsel olarak, birleşik bir İspanya'yı ve "ırkın kahramanca erdemlerinin sembolü" temsil eden Ferdinand ve Isabella monarşisinin ve sonraki Katolik hükümdarların kalkanının sembolü olarak hizmet etti.[4] Falanjistlerin orijinal üniforması, sanayi işçilerinin mavi tulumlarından türetilen mavi gömlekti ve daha sonra Franco tarafından birleşmelerini temsil etmek için Carlistlerin kırmızı beresiyle birleştirildi.

Polonya

Birkaç Polonyalı aşırı sağ ve milliyetçi örgüt, Szczerbiec'e veya Polonya krallarının taç giyme kılıcına benzeyen Mieczyk Chrobrego'yu ([Boleslaus] Cesur'un Kılıcı) kullandı. Aynı kuruluşlar, Mieczyk Chrobrego'nun yasaklanmasından sonra ülkede aşırı sağla ilişkilendirilen bir sembol olan falanga kılıcını kullandılar; en önemlisi, ONR ve NOP tarafından ana tanımlayıcı sembolleri olarak kullanılır. Diğer sembollerin yanı sıra, güçlü anti-Semitik çağrışımlara sahip bir sembol olan Toporzeł de kullanılır.

Diğer bölgeler

Hırvat Ustaşa'nın sembolü.
Hırvatistan Bağımsız Devleti Bayrağı.
Norveçli Nasjonal Samling'in sembolü.
Norveçli Nasjonal Samling Bayrağı.

Diğer birçok faşist hareket iktidarı kazanmadı ya da karşılaştırıldığında nispeten küçük rejimlerdi ve BUF'un Flaş ve Çemberi daha sonra faşist olmayan Singapur Halk Hareketi Partisi tarafından kullanılmasına rağmen, sembolizmleri bugün dünyanın birçok yerinde iyi hatırlanmıyor.

Çağdaş kullanım

Neo-Nazi bayrağında Kelt haçı

Bazı neo-Nazi örgütleri gamalı haç kullanmaya devam ediyor, ancak birçoğu erken faşizmin bu tür kışkırtıcı sembollerinden uzaklaştı. Bazı neo-faşist gruplar, gamalı haçları anımsatan semboller veya milliyetçi duygular uyandırabilecek ancak aynı ırkçı çağrışımları taşımayan diğer kültürel veya atalardan kalma semboller kullanırlar.

Kaynakça

  1. ^ "Hate on Display: Hate Symbols Database". Anti-Defamation League. 2 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Fascism: Fascism and culture. London, England, UK: Routledge. 2004. ISBN 9780415290180. 
  3. ^ A history of fascism, 1914-1945. Oxon, England, UK: Digital Printing. 2005. s. 90.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ Fashioning the Body Politic: Dress, Gender, Citizenship (İngilizce). Berg Publishers. May 2002. s. 178. ISBN 978-1-85973-587-9. 12 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ [1] 29 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Preparing for War With Ukraine’s Fascist Defenders of Freedom
  6. ^ [2] 12 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."Azov Battalion fighters parading with the Wolfsangel banner favoured by neo-Nazis"
  7. ^ "USA nie będą szkolić batalionu Azow". 15 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2022. 
  8. ^ "One year on: where are the far-right forces of Ukraine? The group proudly displays the Wolfsangel symbols - a motif used by several SS groups in Nazi Germany". 9 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2022. 
  9. ^ "Gespenstischer Neonazi- Aufmarsch in der Ukraine". 12 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2022. 
  10. ^ Meisner (11 Eylül 2014). "Hakenkreuz und SS-Rune - Protest von Zuschauern". Der Tagesspiegel Online. 6 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2022. 
  11. ^ "Story-Krise in Hollywood". 20 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Rechtsradikaler wird Polizeichef in Kiew". Die Welt. 12 Kasım 2014. 7 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2022. 
  13. ^ Ukraine crisis: the neo-Nazi brigade fighting pro-Russian separatists 5 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Telegraph Tom Parfitt 11 August 2014
  14. ^ "General Hate Symbols: Thor's Hammer, Anti-Defamation League". 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Svastika</span> Avrasyadaki antik dinlerde ve 20. yüzyılda Nazi Partisi ve rejimince kullanılmış sembol

Svastika veya gamalı haç, tarih öncesi dönemlerden kalma bir semboldür. 1920'li yıllar itibarıyla Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin svastika sembolünü yoğun olarak kullanması nedeniyle Batı dünyasında bu sembol nasyonal sosyalizm ve aşırı sağ ideolojilerle sıklıkla ilişkilendirilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Faşizm</span> Aşırı sağcı, otoriter, aşırı milliyetçiliği savunan ideoloji

Faşizm, ilk olarak İtalya'da Benito Mussolini tarafından oluşturulan, otoriter devlet üzerine kurulu radikal bir aşırı milliyetçi politik ideolojidir. İlkeleri ve öğretileri, La dottrina del fascismo adı altında Giovanni Gentile tarafından yazılmıştır. Benito Mussolini'nin kurucusu olduğu Ulusal Faşist Parti'nin İtalya'da iktidara gelmesinin ardından, faşizm birçok milliyetçi ideolojiye örnek olmuştur. Hitler'in nasyonal sosyalizmi ve Franco'nun falanjizmi, faşizmden çok etkilenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya faşizmi</span> 1934te Avusturyada kurulup 1938de Nazi Almanyasının ülkeyi ilhak etmesiyle feshedilmiş otoriter sistem

Avusturya faşizmi, 1920'li ve 1930'lu yıllarda faşizmin Avusturya yorumudur.

<span class="mw-page-title-main">Antifaşizm</span>

Anti-faşizm; her türlü faşist ideoloji, politik hareket ve organizasyona karşı olan görüş. Aşırı sol hareketler -anarşizm, sosyalizm ve komünizm gibi- bu hareketin içinde yoğunlukta olur.

Üçüncü görüş, II. Dünya Savaşı sırasında Batı Avrupa'da gelişmiş milliyetçi bir politik pozisyondur. Bir ırk veya millet içerisinde yer alan insanlar arasındaki sosyal adalet gibi konulara önem vermektedir. Üçüncü görüş genellikle aşırı milliyetçiliğe ve ırkçılığa varan örneklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi sembolizmi</span> Nazi hareketi tarafından kullanılan semboller

Yirminci yüzyılın başlarında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) grafik sembolizmi aşırı kullanımıyla dikkat çekmekteydi, özellikle ana sembol olan Hakenkreuz partinin ana sembolü olarak kullanılıyor ve Nazi Almanyası'nın bayrağını oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Falanjizm</span> ideoloji

Falanjizm, 1933 yılında José Antonio Primo de Rivera tarafından İspanya'yı ele geçirmeye çalışan İspanyol komünistlere karşı geliştirilen, en çok Francisco Franco tarafından uygulanmış otoriter-kralcı faşist ideolojidir.

İtalyan faşizmi, Ulusal Faşist Parti'nin 1922 ile 1943 yıllarında içerisinde yönettiği İtalya Krallığı'nda, 1943 ile 1945 yılları arasında ise İtalya'nın kuzeyinde kurulan İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nin resmî ideolojisi olarak uygulanmış yönetim sistemidir. "İtalyan faşizmi" kavramı, Benito Mussolini'nin kurucusu olduğu faşizmin İtalya'da uygulandığı dönemi tanımlayıp nazizm, falanjizm ve daha pek çok faşist hareketten ayırmak için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı</span>

Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı, 1919 yılında Benito Mussolini tarafından kurulmuş siyasi teşkilat. 1921 yılında ardılı olarak Ulusal Faşist Parti kurulmuştu. Teşkilatın merkezi Milano şehriydi.

Aşağıdaki liste, dünya genelinde siyasi partiler ve gruplar tarafından kullanılan sembol ve işaretlerin bir örneğidir. Bazı semboller, dünya genelinde belirli bir ideoloji ya da hareketi ifade etmek amacı ile, bazıları ise belirli ideolojileri destekleyen partilerce ortak olarak kullanılmaktadır. Diğer simgeler ise, bölgesel farklılıklar gösterebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi gamalı haçı</span> Nazi Partisi ve neo-Naziler tarafından kullanılan gamalı haç

Nazi gamalı haçları Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) tarafından "Aryan" halklarıyla olan ilişkisi nedeniyle bir sembol olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kara Güneş (sembol)</span> sembol

Kara Güneş bir Nazi sembolü ve bir tür güneş çarkıdır. Neo-Naziler ve Nazi Okültizmi başta olmak üzere Satanizm gibi diğer altkültürler tarafından, Nazi Almanyası sonrası bağlamında kullanılmıştır.

Arap Ulusal Partisi, 1939'da Suriye'de Zeki al-Arsuzi tarafından kurulan Arap milliyetçisi bir partiydi. El-Arsuzi, iki savaş arası dönemde Arap milliyetçisi siyasetiyle ilişkilendirilmişti. Arsuzi, 1932'den 1940'a kadar Suriye'de var olan paramiliter "Demir Gömlekliler" ile faşizm ve Nazizm'den güçlü bir şekilde etkilenen bir siyasi parti olan Milliyetçi Hareket Birliği ile ilişkilendirilmişti. El-Arsuzi, popüler liderinin ölümü ve partinin kargaşaya düşmesi üzerine 1939'da Milliyetçi Hareket Birliği'nden ayrıldı, 1939'da Arap Ulusal Partisi'ni kurdu fakat parti aynı yıl içinde kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası bayrağı</span>

Nazi Almanyası bayrağı veya resmî ismiyle Alman İmparatorluğu bayrağı, kırmızı arka planda beyaz bir dairenin içindeki bir gamalı haçtan oluşur. Bayrak 3 renkten olşur; kırmızı, siyah ve beyaz bunlar aynı zamanda Alman İmparatorluğu bayrağı'nın renkleriydi. Naziler iktidara ilk geldikleri iki yılda Alman İmparatorluğu'nun oranları değiştirilmiş bir bayrağını kullandılar.

Zoltán Böszörmény İkinci Dünya Savaşı'ndan önce Macaristan'da Faşizmin önde gelen savunucularından biri olan siyasi aktivisttir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da faşizm</span>

Avrupa'da faşizm, 20. yüzyıl boyunca Avrupa'daki hükûmetler ve siyasi örgütler tarafından uygulanan çeşitli faşist ideolojilerin bütünüdür. Faşizm, I. Dünya Savaşı'nın ardından İtalya'da doğmuş ve İtalyan Faşizminden etkilenen diğer faşist hareketler daha sonra Avrupa genelinde ortaya çıkmıştır. Avrupa'da faşizmin ideolojik kökenleri olarak tanımlanan siyasi doktrinler arasında, Fransa'da bütüncül milliyetçi Charles Maurras ve devrimci sendikalist Georges Sorel tarafından benimsenen geleneksel ulusal birlik ve devrimci anti-demokratik retoriğin birleştirilmesi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wolfsangel</span>

Almanca: Wolfsangel, bir zincirle asılan Z şeklinde metal bir kancadan oluşan Orta Çağ Avrupa kurt tuzaklarından esinlenen Almanya ve doğu Fransa'dan gelen bir hanedan yüküdür hilal şeklinde bir metal çubuk veya Fransızca: Hameçon). Z şeklinin stilize edilmiş sembolü, "çift kanca" anlamına gelir), ters çevrilebilen ve/veya döndürülebilen bir Ƶ -sembol vermek için merkezi bir yatay çubuk içerebilir; sözde Armanen rünlerinin “ gibor runesi ”ne benzerliği nedeniyle bazen eski bir rün olmakla karıştırılır

<span class="mw-page-title-main">Nazi hatıralık eşyaları</span>

Nazi hatıralık eşyaları, Almanya'da Nazizm'in zirvesinde, özellikle 1933 ile 1945 yılları arasında üretilen öğelerdir. Nazi hatıralık eşyaları, Nazi Almanyası'nın maddi kültürüne ait çeşitli nesneleri, özellikle gamalı haçları, diğer Nazi sembollerini ve tasvirlerini içeren veya Nazi propagandasıyla bağlantılı nesneleri içerir. Bu eşyalara örnek olarak askeri ve paramiliter üniformalar, nişanlar, madeni paralar ve banknotlar, madalyalar, bayraklar, hançerler, silahlar, posterler, fotoğraflar, kitaplar, yayınlar ve efemeralar verilebilir.

John Colin Campbell Jordan, Büyük Britanya'da savaş sonrası neo-Nazizmin önde gelen isimlerinden biriydi. Jordan, 1960'ların aşırı sağcı çevrelerinde, Nazi Almanyası'nın tarz ve sembollerini açıkça kullanmasıyla en açık "Nazi" eğilimini temsil ediyordu. Jordan, Nasyonal Sosyalist Hareket ve Dünya Nasyonal Sosyalistler Birliği gibi örgütlere liderlik ederek pan-Aryan bir "Evrensel Nazizm "i savunmuştur. Daha sonra herhangi bir siyasi partiye bağlı olmamasına rağmen Jordan, İngiliz aşırı sağında etkili bir ses olarak kaldı.