İçeriğe atla

F Tipi Film

F Tipi Film
F Tipi Film posteri
YönetmenAydın Bulut
Barış Pirhasan
Ezel Akay
Grup Yorum
Hüseyin Karabey
Mehmet İlker Altınay
Reis Çelik
Sırrı Süreyya Önder
Vedat Özdemir
Yapımcıİnan Altın
Caner Bozkurt
Yeliz Yılmaz
SenaristSerkan Deniz
Aydın Bulut
Barış Pirhasan
Gürsel Korat
Grup Yorum
Hüseyin Karabey
Mehmet İlker Altınay
Reis Çelik
Sırrı Süreyya Önder
Vedat Özdemir
OyuncularArda Tekin
Behiç Aşçı
Bülent Emrah Parlak
Civan Canova
Elif Pirhasan
Erkan Can
Ercan Bahadır
Esra Açık
Ezel Akay
Fırat Tanış
Gizem Soysaldı
Gökşin Sanlav
Serkan Keskin
Tansu Biçer
Serkan Deniz
MüzikGrup Yorum
Görüntü yönetmeniSerkan Gülgüler
Sanat yönetmeniDilek Çolak
Kubilay Ağgez
DağıtıcıTiglon
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli
Yapım yılı2012
Çıkış tarih(ler)i21 Aralık 2012 (2012-12-21)[1]  Türkiye
Süre118 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Hasılat637.612,34 TL[2]

F Tipi Film, Grup Yorum tarafından geliştirilen ve 10 yönetmenin çektiği 9 kısa filmin kurgulanmasıyla hazırlanan 19 Aralık 2000 tarihinde 20 hapishanede eşzamanlı yapılan Hayata dönüş operasyonu sonrası F Tipi Cezaevlerinde yaşananları konu alan film.

Filmin galası 19 Aralık 2012 Çarşamba günü Atlas Sinemasında yapıldı.[3] 21 Aralık 2012 tarihinde 69 kopya ile Türkiye'de sinemalarda gösterime girdi. 14 hafta vizyonda kalan film 75.643 kişi tarafından izlendi.[2]

Sansür

Filmin yönetmenlerinden Ezel Akay, film daha vizyona girmeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafında sansür uygulamalarına maruz kaldığını söyledi.[4] Yapımcılarından Caner Bozkurt Ulaşım A.Ş.'ye ödeme yapılmasına rağmen film afişlerinin metrolara asılmadığını, duvar afişlerinin tek tek söküldüğünü ve afişleri asanların gözaltına alındığını dile getirdi.[5][6] Samsun'da filmi gösterecek salon sahiplerinin tehdit edilmesinin ardından film gösterimi iptal edildi.[7]

Filmin Bölümleri

Bölüm Yönetmen Senarist
A-3 Hüseyin KarabeyHüseyin Karabey
C-2 Ezel AkayGürsel Korat
C-4 Reis ÇelikReis Çelik
B-7 Aydın BulutAydın Bulut
D-6 Barış PirhasanBarış Pirhasan
C-8 (Arama Kabini) Mehmet İlker Altınay Mehmet İlker Altınay
C-1 Grup YorumGrup Yorum
C-1 (Tabut) Sırrı Süreyya ÖnderSırrı Süreyya Önder
C-10 Vedat Özdemir Vedat Özdemir

Kaynakça

  1. ^ "Release Info". IMDb. 13 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2015. 
  2. ^ a b "F Tipi Film". sinematurk.com. 7 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2015. 
  3. ^ "Grup Yorum'dan "F Tipi Film"". milliyet.com.tr. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2015. 
  4. ^ "F Tipi filmi yayına girmeden sansür uygulanmaya başladı". odatv.com. 8 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2015. 
  5. ^ "'F Tipi Film'in afişlerine sansür". ntv.com.tr. Erişim tarihi: 7 Haziran 2015. []
  6. ^ "'F Tipi Film'in afişlerine sansür mü uygulanıyor?". t24.com.tr. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2015. 
  7. ^ "F tipi sansür!". milliyet.com.tr. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ferzan Özpetek</span> Türk-İtalyan film yönetmeni

Ferzan Özpetek, Türk-İtalyan yönetmen, senarist, yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği" adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.

Çetin Tekindor, Türk tiyatro, sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Akan</span> Türk sinema sanatçısı (1949–2016)

Tahsin Tarık Üregül ya da sahne adıyla Tarık Akan, Türk oyuncu, yapımcı, senarist ve yazardır.

<i>Umut</i> (film, 1970) Yılmaz Güneyin 1970 yapımı dram filmi

Umut, senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı 1970 yapımı filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda Yılmaz Güney'in yanı sıra Tuncel Kurtiz, Gülsen Alnıaçık, Osman Alyanak ve Enver Dönmez yer almaktadır. Film, geçimini atına bağlamış olan bir faytoncunun, atının bir araba çarpması sonucu ölmesinin ardından meçhul bir definenin peşinden koşmasını anlatmaktadır. Türk sinemasının ilk gerçekçi filmi olan Umut, ülkede o tarihe kadar çekilen en iyi film olarak kabul edilmiştir. Çekildiği dönemde Türkiye'de sansüre uğrayan film, 1971'de Cannes Film Festivali'nde, ardından restore edilmiş hâliyle 2015'te Venedik Film Festivali'nin "Klasikler" bölümünde gösterilmiştir. Film ayrıca, 1970'te düzenlenen 2. Adana Altın Koza Film Festivali'nde beş farklı dalda ödül kazanmış ve 2015'teki 47. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri'nde "100 Yılın En İyi Türk Filmi" seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkan Şoray</span> Türk sinema sanatçısı

Türkan Şoray, Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<i>Bram Stokerdan Dracula</i>

Bram Stoker'dan Dracula veya kısa adı ile Dracula, 1992 ABD yapımı romantik korku-gerilim filmidir. Özgün adı Bram Stoker's Dracula olan film 20 Şubat 1993 tarihinde Türkiye'de sinemalarda gösterime girmişti.

<i>A.R.O.G</i> 2008 yapımı Türk filmi

A.R.O.G, Cem Yılmaz'ın yazıp Ali Taner Baltacı ile birlikte yönettiği, 2008 yapımı bilimkurgu ve fantastik komedi filmidir. Film, G.O.R.A. filminin ana karakteri Arif'in Yontma Taş Devri'nde geçen yeni macerasını konu almaktadır. 5 Aralık 2008 tarihinde Türkiye'deki sinemalarda gösterime girmiştir. Film, G.O.R.A. filminin devamı olarak tanımlansa da Cem Yılmaz bu filmin G.O.R.A.nın devamı olmadığını, başlı başına ayrı bir film olarak çekildiğini dile getirmektedir. A.R.O.G ismiyse G.O.R.A.nın tersten yazımıdır.

<i>Susuz Yaz</i> 1963 yapımı Türk filmi

Susuz Yaz 1963 yapımı dramatik Türk filmidir. Yönetmenliğini Metin Erksan'ın yaptığı filmin senaryosunu yine Erksan, Necati Cumalı'nın 1962'de yazdığı aynı adlı hikâyesinden uyarlayıp yazmıştır. Filmin başlıca rollerinde Erol Taş, Hülya Koçyiğit ve aynı zamanda filmin yapımcısı da olan Ulvi Doğan oynamışlardır. Hülya Koçyiğit'in sinemadaki ilk filmidir. Susuz Yaz, aynı zamanda Erol Taş'ın yardımcı rolde değil de başrol oyuncusu olarak oynadığı ilk filmidir. Filmin özgün müziğini Yunanistan'ın Akademi Ödüllü bestecisi Manos Hacidakis bestelemiştir. Hacidakis aynı yıl Topkapı filminin müziğini de yapmıştı.

<i>Sonsuz Ölüm</i> Yapım Şirketleri : -20th Century Fox -Campanile Prodüksiyon  -George Roy Hill-Paul Monash Prodüksiyon  -Newman-Foreman Şirketidir Tür : Biyografi,Suç,Drama Süre : 110 dk. Ülke Dili : ABD,Meksika / İngilizce,İspanyolca IMDb Puanı : 8.0

Sonsuz Ölüm 1969 ABD yapımı western macera filmidir. Özgün adı Butch Cassidy and the Sundance Kid olan film Aralık 1971'de Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir.

<i>Büyük Soytarı</i>

Büyük Soytarı, 1971 Fransa, İspanya, İtalya ve Batı Almanya ortak yapımı tarihsel güldürü filmidir. Özgün adı La folie des grandeurs olan film Türkiye'de Şubat 1974'te sinemalarda gösterime girmiştir. Film İngilizce konuşulan ülkelerde Delusions of Grandeur adıyla gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sinema fenerleri</span>

Sinema fenerleri, vizyona yeni giren filmlerin tanıtımlarının yapılması için sinema salonu işletmecileri tarafından sinema binasının ön cephesine asılmak üzere, bu işlerle uğraşan ressamlara özel olarak yaptırılmış devasa boyutlardaki ışıklı afişlere verilen addır. 1930'lu yılların sonlarından başlayarak 1970'li yıllara kadar kullanılmaya devam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Çamcı</span> Türk oyuncu

Zeynep Çamcı Bayram veya bilinen adıyla Zeynep Çamcı, Türk oyuncudur.

Nihal Yalçın, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Cem Yılmaz</span> Türk komedyen, oyuncu, senarist, karikatürist, yapımcı ve yönetmen

Cem Yılmaz, Türk karikatürist, komedyen, stand-up sanatçısı, sinema oyuncusu, senarist, film yapımcısı ve yönetmenidir. Ayrıca müzik ile uğraşmaktadır.

<i>Gece, Melek ve Bizim Çocuklar</i> 1993 filmi

Gece, Melek ve Bizim Çocuklar, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı 1993 yapımı Türk sinema filmi. Filmde travesti ve seks işçisi bireylerin yanı sıra toplum tarafından ötekileştirilmiş insanların sosyal yaşantısı ana konu; aşk çevresinde işlenmiştir. Yine filmde İstanbul ilinin arka sokaklarında uyuşturucu satıcıları, eşcinsellerin para kazanma mücadelesi ve ötekileştirilmeleri konu alınmıştır.

<i>Ahlat Ağacı</i> (film) 2018 yapımı Türk filmi

Ahlat Ağacı, yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan'ın gerçekleştirdiği, dram türündeki, 2018 çıkışlı sinema filmidir. Nuri Bilge Ceylan, filmin senaryosunu da eşi Ebru Ceylan ve Akın Aksu ile birlikte yazdı. İlk gösterimi 71. Cannes Film Festivali'nde gerçekleştirilen filmin başrollerinde Aydın Doğu Demirkol, Murat Cemcir ve Bennu Yıldırımlar yer almaktadır.

<i>Kasap Havası</i> 2015 yapımı Türk filmi

Kasap Havası, yapımcı ve yönetmen Çiğdem Sezgin'in senaryosunu da yazdığı 2015 yapımı ilk filmi. Çekimleri İstanbul'da yapılan film, 9 Aralık 2016'da vizyona girmiştir.

Cem Gelinoğlu, Türk senarist ve oyuncu. Ali Kundilli ve Ali Kundilli 2 filmlerini yazıp başrol oynamıştır.

<i>Yol Ayrımı</i> (film) 2017 yapımı Yavuz Turgul filmi

Yol Ayrımı, yönetmenliğini ve senaristliğini Yavuz Turgul'un üstlendiği 2017 çıkışlı sinema filmi. Başrollerinde, Şener Şen, Rutkay Aziz, Mert Fırat, Nihal Yalçın ve Çiğdem Selışık Onat'ın yer aldığı ve çekimlerinin İstanbul'da gerçekleştirildiği film, 10 Kasım 2017'de vizyona girmiştir.