İçeriğe atla

FN P90

FN P90

Çeşidi Makineli tabanca
Uyruğu  Belçika
Üretim tarihi
Birim maliyeti 3000 - 3500 USD
Üretildiği tarih 1991
Üretim adedi 5000+
Özellikler
Ağırlık 2.54 kg boş - 2.68 kg boş şarjörlü - 3.00 kg tam dolu
Uzunluk 50 santimetre (20 in)
Namlu uzunluğu 263 milimetre (10,4 in)
Yükseklik 7 cm
Namlu Çapı 5,7 mm

Mühimmat5.7 x 28 mm
Atış hızı 900 mermi/dk
Etkili menzil 716 m/sn (SS190)

P90Oz, FN Herstal tarafından üretilen bir hafif makineli tüfek (SMG) ve kişisel yarı otomatik savunma silahı (SDW)'dır. 50 adet 5.7x28mm mermi alan şarjörü, silahın üzerine yatay biçimde yerleştirilir.[1]

1990 yılında Churchill tarafından belirtilen standartlara (kurşun geçirmez yeleklere karşı etkili olacak hafif makinalı bir silah) göre dizayn edilmiştir. MP5K ve benzeri silahların tabanca mermileri kullanmasından dolayı kurşun geçirmez yelekler karşısında çok etkisiz olması sebebiyle böyle bir silaha ihtiyaç duyulmuştur.

Bu sınıfta P90'ın rakibi olarak HK MP7 bulunmaktadır. Ayrıca bu iki firma (Heckler Koch ve FN Herstal) bu silahlarla birlikte kullanılacak olan tabancalar için de yarışmaktadırlar. Heckler Koch'un adayları HK MP7 ve HK UCP'dir. (her ikisi de 4.6mmx30 mermi kullanır), FN Herstal'ın ülkelere sunduğu ikili ise P90 ve Five-Seven'dır (her ikisi de 5.7x28mm'lik mermi kullanır).

P90'ın tam otomatik ve yarı-otomatik olarak iki atış seçeneği vardır. Son derece kompakt bir silahtır. Fakat şarjörü özel olarak üretildğinden dolayı 140 gramlık bir şarjörü vardır. Normalde ise 50 tane 5.7'lik mermi 320 gramdır. Bu yüzden silah ağırlığı 2.76 kg yerine 3 kg'e kadar artmıştır.

Silahın, özellikle hedefe tekli atış yapıldığında çok düşük bir geri tepmesi vardır. 5.7x28 mm'lik merminin geri tepmesi 5.56 x 45 mm NATO'nun yaklaşık yarısı kadardır.

SS190 5.7x28 mm mermisi kurşun geçirmez yelekler üzerinde çok etkilidir,rahatlıkla bir Varşova Paktı kurşun geçirmez yeleğini (bir kat titanyum ve birkaç kat kevlar) delebilir. Ancak henüz bu merminin ya da 4.6x30 mm merminin etkisi tam anlamıyla kanıtlanmadığından SAS ya da Navy SEALs gibi özel kuvvetler bilinen silahları kullanmaya devam etmektedirler.

P90 LAM çıplak gözle ya da sadece gece görüş gözlükleriyle görülebilen lazerler ile taktik fenerlerle geliştirilebilir, ayrıca askeri versiyonu ve SBR versiyonu Gemtech tarafından üretilen susturucuyla kullanılabilir. PS90 versiyonu ise susturucu ile kullanılamaz.

Versiyonları

  • P90 LIR'15
  • P90 LV
  • P90 TR
  • P90 USG
  • PS90
  • PS90 TR
  • PS90 USG

Kullanıcı ülkeler

FN P90 kullanıcısı ülkelerin haritası

Kaynakça

  1. ^ "FN P90®". FN HERSTAL (İngilizce). 9 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK33</span> piyade tüfeği

HK33, G3 piyade tüfeğinin 90'lı yıllara güncelleştirilmiş, NATO standardına getirilmiş versiyonudur. Türk Silahlı Kuvvetleri bu silâhı fizikî ömürlerini tamamlamakta olan G3 ile değiştirmek istemekteydi. Fakat, HK416 varyasyonu Mehmetçik-1'in üretilmesine karar verildi. HK33 Türkiye'de MKEK tarafından üretilmektedir. TSK tarafından komando, jandarma, özel harekât ve bazı ÖKK birliklerinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IMI Desert Eagle</span> İsrail yapımı yarı-otomatik tabanca

Desert Eagle, Amerikalı tasarımı, İsrail yapımı yarı-otomatik bir tabancadır. 357'lik, 41'lik, 44'lük, 440 Cor-bon ve 50 AE kalibrelik mermi kullanan modelleri bulunur. 357 kalibrelik versiyonu 9,41'lik ve 44'lüğü 8, 440 Cor-bon ve 50 AE kullanan modeli de 7 mermi alır. Kullandığı mermilerden dolayı çok güçlü bir tabancadır ancak 50 AE kullanan versiyonun geri tepmesinin yüksek olması, silahın oldukça ağır ve büyük olması nedeniyle kullanışlı değildir. Bu silahın çeşitli ağırlıkları vardır. 1–2 kg arasındaki çeşitleri silahın gerçekten kuvvetli olduğunu gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">FN Five-seveN</span> Belçika yapımlı yarı-otomatik tabanca

FN Five-SeveN, FN Herstal tarafından üretilen Belçika yapımı bir yarı otomatik tabancadır. Silah, 1990'larda geliştirilmiş olup adını 5,7 mm'lik mermi çapından almaktadır ve ticari marka büyük harf kullanımı stili üreticinin baş harfleri olan FN'i vurgulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch XM8</span>

XM8, Amerikan ordusu tarafından Heckler & Koch işbirliğiyle geliştirilen bir modüler saldırı tüfeği sistemi. OICW ihalesinde geliştirilen XM-29'un tam olarak başarılı olamaması ve bazı problemlerin düzeltilememesi üzerine geliştirilmeye başlanmıştır. Genel olarak bu silahın Amerikan ordusunun yeni standart saldırı tüfeği olacağı düşünülmesine rağmen, proje 2005 ortalarında donduruldu ve 31 Ekim 2005'te iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bullpup</span>

Bullpup, şarjörün ve mermi sürme mekanizmasının tetik mekanizmasının arkasına ve dipçiğin içine yerleştirildiği tüfek tipidir. Burada amaç silahın boyunu ufaltırken namlu boyunun aynı bullpup tasarım ile eşdeğer bullpup olmayan konvansiyonel tasarım ile aynı kalmasıdır, genellikle zırhlı personel taşıyıcı, zırhlı muharebe aracı, helikopter veya uçak yolcu ya da pilot kabini, denizaltı ve gemi içindeki ve dar koridorlardaki piyade düşünülerek tasarlanmıştır.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">M249</span> Amerikan yapımı, 5.56mm kalibrelik mermi kullanan, tam otomatik bir hafif makineli tüfek

M249 Takım Otomatik Silahı, Amerikan Ordusu için FN MINIMI modelinden geliştirilerek üretilmiş bir makineli tüfektir. İki silah da 5.56x45mm NATO mermisi kullanan hafif makineli tüfek sınıfında olup Fabrique Nationale de Herstal (FN) firması tarafından üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli tabanca</span>

Hafif makineli silah, tabanca mermisi kullanan, otomatik tüfeklerden daha küçük boyutlarda olan ve genellikle yakın çatışmalar ve baskınlar için tasarlanmış silah türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Muharebe tüfeği</span>

Muharebe tüfeği, güçlü mermi kullanan, küçük şarjörlü ve mermiyi daha uzağa atabilen piyade tüfeği çeşididir. Saldırı tüfeğinden farklı olarak daha güçlü ve uzun mermiler kullanır. Ayrıca saldırı tüfeklerine oranla daha uzundurlar. Bu tür silahlar genellikle düzenli ordu savaşları için üretilmiştir. Bu tür silahlar Amerikan yapımı .30-06 Springfield, Rus yapımı 7.62x54mmR, NATO yapımı 7.62x51mm, İsviçre yapımı 7.5x55mm mermiler kullanır. Şarjörleri ise genellikle 20 mermiliktir. Eskiden savaş tüfekleri sadece yarı otomatik ateş edebilirken günümüz savaş tüfeklerinin atış modu değiştirilip hem yarı otomatik hem de tam otomatik ateş edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hafif makineli silah</span>

Hafif makineli tüfek, tek bir askerin herhangi bir yardımcıya ihtiyaç duymadan taşıyıp kullanabilmesi için tasarlanmış tüfektir. Genel olarak ön hatlardaki piyadelere destek vermek için kullanılır. Hafif makineli tüfekler normal bir silah gibi veya bir taktiksel araç olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">IMI Uzi</span> 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silah

Uzi,, Teğmen Uziel Gal tarafından 1948 yılında tasarlanıp 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silahdır. Bu silah hafif makineli silahlar için devrim yaratacak, yıllarca kullanılacak bir silahtı. 1950 yılında ise bu hafif-atışlı silah IMI tarafından denenmek üzere kabul edildi ve seri üretimine geçildi. Zamanla .45 ACP, .41 AE gibi kalibreler üzerinden de üretilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK417</span>

Heckler & Koch HK417 ya da bilinen adıyla HK417, Alman Heckler & Koch silah firmasının piyade tüfeği olarak ürettiği bir silahtır. 7.62x51mm NATO mühimmatını kullanır. Bu tüfek bir bakımdan 5.56x45mm NATO'luk HK416'nın 7.62x51mm NATO mermisini kullanan bir versiyonudur. Silahların özellikleri mühimmatları dışında hemen hemen aynıdır. HK417 de HK416 gibi sağlamdır, örneğin içine su ve kum dolmasına rağmen çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch UMP</span>

Alman Heckler & Koch silah firmasının tasarlayıp üretmiş olduğu hafif makineli silahtır. UMP'nin adı, Universal Machinen-Pistole'den gelmektedir. 9x19mm Parabellum mermilerle kullanıldığı gibi .45 ACP ve .40 S&W mermilerle de kullanılan modelleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch MP7</span>

Heckler & Koch MP7, Heckler & Koch firması tarafından dizayn edilmiş bir Alman SMG. Kendisi için dizayn edilmiş özel 4.6x30mm mermilerini kullanır. 1989'da NATO'nun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla şu anda kullandığı mermi ile bir kişisel savunma silahı olması için dizayn edildi. Amaç, normal tabanca mermisi kullanan silahların neredeyse hiç yapamadığı, çelik ve kevlar yelekleri delme yeteneğine sahip, tabanca mermisi kullanan kompakt bir silah üretmekti. İlk versiyonu MP7, 2001'de üretime girdi. Aynı amaçla kendisinden daha erken yapılmış olan FN P90'ın rakibidir. Piyasaya sürülüşü sonrası değişime uğrayan MP7'in üretim çeşitleri MP7A1 ve MP7A2'dir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">FN F2000</span> Belçika menşei taaruz tüfeği

FN F2000, FN Herstal tarafından Belçika'da üretilen bir saldırı silahıdır. Hâlen Belçika Özel Kuvvetleri yanında, Şili, Hindistan, Pakistan, Hırvatistan, Peru ve Polonya özel kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Slovenya Ordusunun standart tüfeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G11</span>

Heckler & Koch G11 kısa adıyla HK G11, Batı Almanya yapımı modern bir piyade tüfeği olmakla birlikte, prototipi üretilmesine rağmen seri üretime geçilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">PP-2000</span>

PP-2000, KBP Alet Tasarım Bürosu tarafından üretilen Rus yapımı bir hafif makineli silahtır. İlk kez Moskova'da Interpolytech-2004 fuarında sergilenmiştir.

İleri Seviye Savaş Tüfeği, M-16'nın yerine geçecek bir silah bulmak için 1986'da başlayan bir Amerika Birleşik Devletleri Ordusu programıydı. Savaşın stresi altında, M16'ya sahip ortalama bir asker 45 metreden bir hedefi vurabilir, ancak 220 metrede isabet olasılığı hedefe yapılan on atıştan bire düşerdi. Bu nedenle, 1980'lerin sonlarında, isabet olasılığını ikiye katlayabilecek bir silah yaratmak için ACR programı başlatıldı. ACR programından önce Özel Amaçlı Bireysel Silah gibi daha eski programlar geliyordu. Program, yaklaşık 300 milyon ABD Doları tutarında bir harcamanın ardından 1990 yılında sona erdi.