İçeriğe atla

FNSS Samur

FNSS Samur
Çeşidi Seyyar yüzücü hücum köprüsü
Uyruğu  Türkiye
Hizmet geçmişi
Hizmet 2011-günümüze
Kullanıcılar Türkiye
Üretim tarihi
Tasarımcı FNSS
Üretici FNSS
Üretildiği tarih 2011-günümüze
Özellikler
Ağırlık 36 ton
Uzunluk 13.0 m
Genişlik 3.5 m
Yükseklik 4.1 m
Mürettebat 3


Motor
523 bg
Transmisyon 6 ileri otomatik
Süspansiyon donanımı Çift salıncaklı bağımsız havalı süspansiyon
Harekat menzili 600 km
Azami hızı 10-50 km/h

FNSS Samur veya SYHK (Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü), FNSS tarafından üretilen Türk yapımı bir amfibi seyyar yüzücü hücum köprüsüdür. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin nehir harekâtlarında kullanılmak amacıyla tasarlanmış olup altı yılda geliştirilmiş ve üretilmiştir.[1][2][3]

Kaynakça

  1. ^ "20 yıl dediler 6 yılda üretildi". Yeni Şafak. 15 Eylül 2011. 15 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  2. ^ "Savunma aracı Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü Silahlı Kuvvetlere teslim edildi". İyi Günler. 14 Eylül 2011. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  3. ^ "Savunma Sanayinin Kalbi Gölbaşında Atıyor". Gölbaşı Taraf. 15 Eylül 2011. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Teğmen, birçok ülkenin kara, hava ve deniz kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve Asteğmenle Üsteğmen arasındaki askerî rütbedir. Osmanlı'da Mülâzımı Sâni olarak anılırdı.

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ), Türkiye'nin başkentinde yalnız barış zamanında görev yapmak üzere oluşturulan kurul.

Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan Ankara merkezli savunma sanayisi şirketi.

<span class="mw-page-title-main">FNSS ACV 15</span>

FNSS ACV-15 veya ZMA-15, Türk savunma sanayi firması olan FNSS tarafından geliştirilmiş, hem zırhlı savaş aracı hem de zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılan bir paletli zırhlı savaş aracı ailesidir. ACV adını İngilizce Armored Combat Vehicle kelimelerinin kısaltılmasından almaktadır. Amerikan AIFV temellidir. Araç şu an Türkiye, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri ordularında hizmet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri genelkurmay başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türk Silahlı Kuvvetleri genelkurmay başkanları listesi, Türkiye'yi yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı koruyan Türk Silahlı Kuvvetlerini komuta etmiş genelkurmay başkanlarının listesidir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilk genelkurmay başkanı Mirliva İsmet Paşa'dır. 16 Ağustos 2023 tarihinden beri genelkurmay başkanı Orgeneral Metin Gürak'tır.

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Türkiye'de savunma sanayine yönelik ilk özel sektör kuruluşu olan FNSS'nin %51 hissesi Nurol Holding'e, %49 hissesi BAE Systems'e aittir. Şirket Türk Silahlı Kuvvetleri ile Müttefik Silahlı Kuvvetlerinin kullanımı için paletli ve tekerlekli Zırhlı Muharebe Araç aileleri, İstihkam Araçları, İnsansız Kara Araçları, Güç Grubu ve Hareket Sistemi çözümleri ile Silah Sistemleri'nin tasarım, üretim ve satışı amacıyla 1986 yılında kurulmuştur. İlk üretimine 1990 yılında başlayan FNSS, bugüne kadar 4.000'in üzerinde zırhlı muharebe aracı üretim ve satışını gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin dışında Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya'da ofisleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Silahlı Kuvvetleri</span> Suriyenin silahlı birliklerinin genel adı

Suriye Silahlı Kuvvetleri, Suriye'yi karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan ordu. Suriye ordusu, Suriye Kara Kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetleri, Suriye Deniz Kuvvetleri, Suriye Hava Savunma Kuvvetleri ve ayrıca paramiliter Ulusal Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri</span>

Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri, Bosna-Hersek'i dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumakla görevli Boşnak ve Hırvat ve Sırplardan oluşan silahlı kuvvetlerdir. Bosnalı Sırplar, 1992-2006 yılları arası ayrı bir ordu olan Republika Srpska Ordusu'nda görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hulusi Akar</span> Türk asker ve siyasetçi

Hulusi Akar, Türk asker ve siyasetçi. Türkiye 52. Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 29. Genelkurmay Başkanı. 28. Dönem Kayseri Milletvekili ve TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Güler</span> Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanı

Yaşar Güler Türk asker. Mevcut Türkiye Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 30. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">FNSS Kunduz</span>

FNSS Kunduz veya AZMİM, FNSS tarafından üretilen Türk yapımı bir amfibi zırhlı istihkam iş makinesidir. Araç, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyacı doğrultusunda dört yıldan az bir sürede hazırlanmış ve üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Metin Gürak</span> 31. TSK Genelkurmay Başkanı

Metin Gürak, Türk asker ve mevcut TSK Genelkurmay Başkanıdır.

Aşağıda Türk Kara Kuvvetlerinin askerî teçhizat listesi verilmiştir. Bu tablolardaki toplamlar, askerî operasyonlar esnasında yaşanan kayıpları ve ele geçirilen unsurları yansıtmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">FNSS Kaplan STA</span>

Kaplan STA, FNSS tarafından üretilmiş paletli amfibi silah taşıyıcı araç ve zırhlı savaş aracıdır.

Suriye İç Savaşı'na Türkiye'nin müdahalesi veya Suriye İç Savaşında Türkiye, 2011 yılından bu yana devam eden Suriye İç Savaşına kara bağlantısı olmamasına karşın müdahale eden Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ile birlikte güneyde en uzun kara sınırına sahip Türkiye'nin sınırları içerisinde iç savaş ile direkt bağlantılı olarak olayların meydana gelmesi ve bölgesel huzurun bozulması ile buna gerekçe olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin doğrudan müdahalesi ile devam eden bir dizi askerî kara ve hava harekâtı anlamına gelmektedir. NATO'nun bir üyesi olarak Türkiye sınırlarını koruma hakkına doğrudan sahiptir.

FNSS ACV-30 veya ACV-30 Korkut, Türk Savunma Şirketi FNSS tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı için geliştirilen zırhlı bir savaş aracı.

<span class="mw-page-title-main">Türk savunma sanayii</span> Türkiyenin savunma sanayisine genel bakış

Türk savunma sanayii, Türkiye'nin askeri ihtiyaçlarını karşılamak ve savunma yeteneklerini geliştirmek amacıyla ülkenin kendi sınırları içinde üretim, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerini yürüten bir sektördür. Bu sanayi; askeri araçlar, silah sistemleri, iletişim teknolojileri, siber güvenlik ve diğer savunma alanlarındaki ürün ve hizmetleri kapsar. Türk savunma sanayiinin büyümesi, yerli üretimi teşvik etme ve dışa bağımlılığı azaltma hedefleri doğrultusunda stratejik bir öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî mühendislik aracı</span>

Askeri mühendislik aracı, askeri tesis, istihkâm, askerî bölge'lerde inşaat işleri veya askerî mühendislerin savaş alanında taşınması için yapılmış bir araçtır. Bu araçlar, modifiye edilmiş sivil teçhizat, askerî araç (AVRE), buldozerler, vinçler, greyderler, ekskavatörler, damperli kamyonlar, saldırı araçları, köprüleme araçları, askeri feribotlar, amfibi geçiş araçları ve Bölüm Taşıyıcıları olabilir.

Yavuz Türkgenci Türk asker. Eski 3. Ordu Komutanı.