İçeriğe atla

FNSS Kunduz

FNSS Kunduz

FNSS Kunduz, 2019
Çeşidi Amfibi zırhlı istihkam iş makinesi
Uyruğu  Türkiye
Hizmet geçmişi
Hizmet 2013-günümüze
Kullanıcılar Türkiye
Üretim tarihi
Tasarımcı FNSS
Üretici FNSS
Üretildiği tarih 2013-günümüze
Özellikler
Ağırlık 19,500 kg
Uzunluk 6.2 m
Genişlik 3.3 m
Yükseklik 3.2 m
Mürettebat 2


Transmisyon Otomatik
Süspansiyon donanımı Hidrolik süspansiyon
Harekat menzili 400 km
Azami hızı 8.6-45 km/h

FNSS Kunduz veya AZMİM (Amfibik Zırhlı Muharebe İstihkam İş Makinesi), FNSS tarafından üretilen Türk yapımı bir amfibi zırhlı istihkam iş makinesidir. Araç, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyacı doğrultusunda dört yıldan az bir sürede hazırlanmış ve üretilmiştir.

Amfibi zırhlı istihkam iş makinesi geliştirme sözleşmesi 10 Mart 2009 tarihinde Millî Savunma Bakanlığı ile FNSS arasında imzalandı. 15 Haziran 2009 tarihinde geliştirmeye başlayan proje, 2013 yılı sonuna kadar 12 adet üretilmesini öngörmekteydi. İlk, prototipi 11 Ocak 2013 tarihinde Ankara'da TSK'ya teslim edildi.[1] AZMİM, Türk Kara Kuvvetleri'nin amfibik harekâtlarda, arazi engellerini ortadan kaldırmak, dik yamaçları kesmek ve akarsularını taşıtların geçişini kolaylaştıracak şekilde stabilize etmek amacıyla işletilecektir.[2]

Özellikleri

AZMİM'in bir operatör ve bir yardımcı olmak üzere iki müürettebatı bulunmaktadır. Kürekle boşaltma, yumuşatma, çekme ve kazma yeteneğine sahiptir. Testler, aracın kara mayını ve zırh delici mermilere karşı dayanıklı olduğunu gösterdi. AZMİM, gündüz kamera sistemi, gece görüş cihazı, çok amaçlı LED ekran ve klima ile donatılmıştır. Araç, yük olmadan 45 km/h hıza ulaşabilmektedir. Takılı iki su jeti, aracın akıntılı sularında 360 derece dönmesini sağlamaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ AZMIM AACE Amphibious Armoured Earthmover delivered to Turkish Army 18 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Armyrecognition.com, January 14, 2013
  2. ^ a b "Türk ordusuna yüzer dozer geliyor". Hürriyet Ekonomi. 11 Ocak 2013. 5 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astsubay</span> silahlı kuvvetlerde subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir.

Astsubay, askerî hiyerarşide subaya yardımcı olarak görevlendirilen asker kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">FNSS Pars</span>

FNSS Pars, Ankara konuşlu FNSS AŞ. üretimi taktik tekerlekli zırhlı savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır araçlara verilen genel addır. Adını güç temsilcisi olan Anadolu parsı'ndan almaktadır. Şu anda alımı Türk Ordusu'nun gündeminde olup, fiziki ömürlerini tamamlayan BTR-60 ve BTR-80'lerin yerini alması plânlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra</span> taktik tekerlekli zırhlı araç

Otokar Cobra, Türkiye merkezli Otokar'ın araştırma ve geliştirme ekibi tarafından silahlı kuvvetlerin piyade hareketlilik aracı ihtiyacı doğrultusunda geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstihkâm sınıfı</span> Askeri sınıf

İstihkâm veya askerî mühendislik, savaşan birliklerin saldırısını kolaylaştıran, savunma gücünü artıran, yapı işleriyle uğraşan teknik askerî sınıftır. Günümüzün ve geleceğin muharebeleri her seviyede ve sürekli bir biçimde manevra yapmayı, üstün hareket kabiliyetine sahip kuvvetlerin bir bütün hâlinde eğitilmesini, başarılı bir şekilde bütünleştirilerek kullanılmasını ve karşılaşılan her türlü engelden süratle geçilmesini gerektirmektedir. İlgi ve etki alanları genişleyen muharebe sahasının bir görevi olan “Geçit Açma Harekâtı'nın başarılı bir şekilde uygulanması harekâtın sonucunu belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kara Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara gücü

Türk Kara Kuvvetleri, Türkiye'yi karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir. Ayrıca asker sayısı bakımından NATO'nun ikinci ve dünyanın yedinci büyük kara kuvveti ordusudur.

<span class="mw-page-title-main">FNSS ACV 15</span>

FNSS ACV-15 veya ZMA-15, Türk savunma sanayi firması olan FNSS tarafından geliştirilmiş, hem zırhlı savaş aracı hem de zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılan bir paletli zırhlı savaş aracı ailesidir. ACV adını İngilizce Armored Combat Vehicle kelimelerinin kısaltılmasından almaktadır. Amerikan AIFV temellidir. Araç şu an Türkiye, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri ordularında hizmet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar Mini İHA</span> yakın menzil, gece ve gündüz keşif ve gözlem yapabilen mini sınıfı insansız hava aracı.

Baykar Mini İHA veya Baykar Gözcü, Kale-Baykar ortaklığı tarafından yakın menzil gece ve gündüz keşif ve gözlem maksatlı olarak geliştirilip üretilen Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk millî ve özgün mini sınıfı insansız hava aracı. Sistem ilk olarak 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyonel olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler, Jandarma Komutanlığı, Emniyet Havacılık tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. 2012 yılında Katar'a gerçekleştirilen ihracatıyla Cumhuriyet tarihinde ilk yurt dışına satılmış milli hava aracı sistemi olma unvanına da sahiptir. Teslim edilen sistemlerin 60.000 üzerinde uçuş sortisi bulunmaktadır. 300 adedin üzerinde üretilerek teslimatı yapılmıştır.

Erdal Ceylanoğlu Türk asker. Eski Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Türkiye'de savunma sanayine yönelik ilk özel sektör kuruluşu olan FNSS'nin %51 hissesi Nurol Holding'e, %49 hissesi BAE Systems'e aittir. Şirket Türk Silahlı Kuvvetleri ile Müttefik Silahlı Kuvvetlerinin kullanımı için paletli ve tekerlekli Zırhlı Muharebe Araç aileleri, İstihkam Araçları, İnsansız Kara Araçları, Güç Grubu ve Hareket Sistemi çözümleri ile Silah Sistemleri'nin tasarım, üretim ve satışı amacıyla 1986 yılında kurulmuştur. İlk üretimine 1990 yılında başlayan FNSS, bugüne kadar 4.000'in üzerinde zırhlı muharebe aracı üretim ve satışını gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin dışında Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya'da ofisleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Foça Deniz Üssü</span> Foça, İzmirde askerî deniz üssü

Foça Deniz Üssü, İzmir'in Foça ilçesinin 4.2 km güneyindeki Ege Denizi'nin güneydoğu ile doğu kıyısında, Türk Deniz Kuvvetleri üssüdür. Üs, amfibik operasyonlar için Deniz Piyadeleri'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Dündar</span> Türk asker

Ümit Dündar Türk asker. Eski Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

FNSS Samur veya SYHK, FNSS tarafından üretilen Türk yapımı bir amfibi seyyar yüzücü hücum köprüsüdür. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin nehir harekâtlarında kullanılmak amacıyla tasarlanmış olup altı yılda geliştirilmiş ve üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Metin Gürak</span> 31. TSK Genelkurmay Başkanı

Metin Gürak, Türk asker ve mevcut TSK Genelkurmay Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">FNSS Kaplan STA</span>

Kaplan STA, FNSS tarafından üretilmiş paletli amfibi silah taşıyıcı araç ve zırhlı savaş aracıdır.

FNSS ACV-30 veya ACV-30 Korkut, Türk Savunma Şirketi FNSS tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı için geliştirilen zırhlı bir savaş aracı.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 6614</span> Merve

Fiat-OTO Melara 6614, İtalyan FIAT ve OTO Melara ortaklığı tarafından üretilen dört tekerlekten çekişli amfibi zırhlı personel taşıyıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî mühendislik aracı</span>

Askeri mühendislik aracı, askeri tesis, istihkâm, askerî bölge'lerde inşaat işleri veya askerî mühendislerin savaş alanında taşınması için yapılmış bir araçtır. Bu araçlar, modifiye edilmiş sivil teçhizat, askerî araç (AVRE), buldozerler, vinçler, greyderler, ekskavatörler, damperli kamyonlar, saldırı araçları, köprüleme araçları, askeri feribotlar, amfibi geçiş araçları ve Bölüm Taşıyıcıları olabilir.

TCG Osmangazi (NL-125), Taşkızak Tersanesi tarafından inşa edilen amfibi tank çıkarma gemisi .