İçeriğe atla

FNSS Akıncı ZMA

Akıncı ZMA
Çeşidi Zırhlı Muharebe Aracı
Üretim tarihi
Tasarımcı FNSS Savunma Sistemleri
Üretici FNSS Savunma Sistemleri
Özellikler
Ağırlık 18.000 kilogram (40.000 lb)
Uzunluk 602 santimetre (237 in)
Genişlik 294 santimetre (116 in)
Yükseklik 269 santimetre (106 in)


Motor Dizel
350/400 Beygir[1]
Transmisyon Tam Otomatik
Süspansiyon donanımı Burulabilen Mil
Azami hızı 65 km/s (ileri)
11 km/s (geri)


Akıncı Zırhlı Muharebe Aracı (Akıncı ZMA), FNSS tarafından üretilen, 350/400 BG dizel motor ve otomatik transmisyonlu güç paketi sayesinde ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip, 15-19 ton sınıfında, amfibi, paletli zırhlı araçlara verilen genel addır.[2] Farklı alt sistemlerin entegrasyonu ile birlikte her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platform tasarımına sahiptir. ZMA-15'in gelişmiş bir versiyonudur. 6 yol tekeri bulunmaktadır ve ZMA-15'ten daha fazla yük taşıma kapasitesine sahiptir.

Araçların gövdesi balistik alüminyum levhalardan imal edilmektedir. Arkasında yer alan hidrolik rampa ve rampa üzerindeki personel kapısı ile araca giriş çıkış sağlanmaktadır. Üstte sürücü, komutan, nişancı kapakları ve geniş manga kapağı bulunmaktadır.[1]

Araç tipleri

Akıncı Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcı

Araç komutan, nişancı ve sürücü dahil 13 kişilik personel kapasitesine sahiptir. Ana teçhizat olarak bir adet 12.7 mm makineli tüfek ve 8 adet sis havanı bulunmaktadır. Muharebe yüklü ağırlığı 18 tondur. İleri azami hızı 65 km/s ve geri azami hızı 11 km/s'tir. 490 km menzile sahiptir.

Akıncı ZMA25

Akıncı ZMA ailesinin zırhlı muharebe aracı versiyonudur. 25 mm stabilize keskin nişancı kulesine sahiptir. Komutan, nişancı ve sürücü dahil 11 kişilik personel taşıyabilmektedir.

Akıncı ZMA UKK

ZMA UKK, uzaktan komutalı kule'ye sahip zırhlı muharebe aracı versiyonudur. Araçta stabilize 25/30 mm otomatik toplu uzaktan komutalı Pençe kulesi bulunmaktadır. Komutan, nişancı ve sürücü dahil olmak üzere 13 kişilik personel taşıma kapasitesine sahiptir.

Akıncı ZMK

ZMK, zırhlı muharebe ve keşif görevlerini icra edebilen versiyonudur. Araç üzerinde çift kişilik kuleye monteli 25/30 mm otomatik top bulunmaktadır. Komutan, sürücü, nişancı ve keşif timi dahil 7 kişilik personel taşıma kapasitesine sahiptir.

Akıncı Paletli Lojistik Taşıyıcı

Akıncı Paletli Lojistik Taşıyıcı aracı, her türlü zorlu arazi koşulunda ihtiyaç duyulan lojistik malzemenin ileri hatlara taşınması amacıyla tasarlanmıştır. Araç üzerinde kaldırma vinci, kendini kurtarma vinci ve 12.7 mm makineli tüfek bulunmaktadır. Araç, sürücü ve nişancı/vinç operatörü dahil 2 kişilik personel ile azami 6,000 kg yük taşıma kapasitesine sahiptir.

Akıncı Zırhlı Ambulans Aracı

Akıncı Zırhlı Ambulans Aracı, ilk müdahalelerinin yapılması ve zırh koruması altında, çatışma bölgesinden yaralıların etkin bir şekilde nakledilmeleri amacıyla tasarlanmıştır. Tüm ekipmanlarıyla birlikte, sürücü ve sıhhiye personeli ile sedyede 2 hasta ve oturarak 4 hasta veya tamamı oturur durumda 8 hasta taşıma kapasitesine sahiptir.

Akıncı ZKYA

Zırhlı Komuta Yeri Aracı, Tabur veya Tugay seviyesinde görev yapan komuta personeli ile araca entegre görev ekipmanlarını taşımak ve ihtiyaç halinde ateş idare merkezi olarak da kullanılabilecek şekilde teçhiz edilmiştir. Araç üzerinde savunmaya yönelik bir adet 12.7 mm makineli tüfek mevcut olup komutan/nişancı ve sürücü dahil 8 kişilik personel taşıma kapasitesine sahiptir.

Akıncı ZHA120

Akıncı Zırhlı Havan Aracı,farklı tipteki havan sistemlerini taşıyabilmektedir. Döner tabla üzerine monte edilmiş ve gövde üzerinde yer alan kapakların açılması suretiyle atış yapabilen, bir adet 120 mm havan sistemi bulunmaktadır. Savunma unsuru olarak 12.7 mm makineli tüfek bulunmakta olup sürücü, komutan/nişancı ve 3 havan personeli dahil 5 kişilik personel taşıma kapasitesine sahiptir.

AKINCI LGFA

LGFA, araç ailesinin lazer güdümlü füze sistemi taşıyan versiyonudur. 8 adet atışa hazır Lazer güdümlü füzeler, araç üzerinde bulunan uzaktan komutalı kule vasıtasıyla düşmana ait korunganlar ile hafif ve orta sınıf zırhlı araçları imha edebilme kabiliyetine sahiptir. Komutan, sürücü, nişancı, doldurucu dahil 4 kişilik personel ve 8 adet yedek füze sistemi taşıma kapasitesine sahiptir.

Kaynakça

  1. ^ a b "AKINCI ZMA". fnss.com. 19 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  2. ^ "AKINCI ZMA Genel Bakış". 5 Aralık 2023. 16 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 251</span>

Sd.Kfz. 251 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli zırhlı personel taşıyıcı (ZPT).

<span class="mw-page-title-main">Sabra (tank)</span>

Sabra Ana Muharebe Tankı, IMI 'in Ramat Hasharon'da bulunan Slavin ağır silahlar departmanı tarafından tasarlanan, daha yüksek kalibreli top ve pasif zırhla geliştirilen M60 tankının modernize edilmiş bir uyarlamasıdır. Sabra geliştirme paketinin tümünde gözlem aygıtı programları, talebe ve operasyonel gereksinimlere göre özelleştirilir. Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin dönemin en modern tanklarından olan Leopard 2A6 tedarik etmesini takiben Türk Silahlı Kuvvetleri'nin acil zırhlı ihtiyacını karşılamak için böylesi bir modernizasyona gidilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M8 Greyhound</span>

M8 Greyhound Amerikalı Ford Motor Firması tarafından II. Dünya Savaşı sırasında üretilen 6x6 zırhlı arabadır. Avrupa ve Uzak Doğu'da görev yapan Amerikan Ordusu ve Britanya Ordusu birlikleri tarafından savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Çok geniş şekilde ihraç edilen araç 2007 yılında bile birçok Üçüncü Dünya ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 35(t)</span> Nazi Almanyası tarafından kullanılan Çekoslovakya üretimi hafif tank

Panzerkampfwagen 35(t) (Pz.Kpfw. 35(t) / Zırhlı Muharebe Aracı 35(t)) veya bilinen adıyla Panzer 35(t), çoğunlukla Nazi Almanyası tarafından kullanılmış olan Çekoslavak tasarımı bir hafif tanktır. Çekoslavak servisindeyken resmi adlandırması Lehký tank vzor 35'tir (Hafif Tank Modeli 35) ama çoğunlukla LT vz. 35 ya da LT-35 kullanılmıştır. "(t)" harfi Almancada "Çek" anlamına gelen "tschechisch" kelimesinin baş harfinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">M2 (orta tank)</span>

M2 Amerikan Ordusu için Rock Island Tophanesi tarafından II. Dünya Savaşı sırasında çok az sayıda üretilen orta sınıf bir tanktır. Zayıf tasarımlı, ince zırhlı ve yetersiz silahlarından ötürü bu tank ileride üretilecek M3 Lee ve M4 Sherman tanklarına örnek olmuştur. M2 servise girdiği zaman çoktan eskimiş bir tanktı ve Avrupa harekâtı sırasında Alman tankları karşısında çok kötü sonuçlar aldı. Bu yüzden cephe görevlerinden geri çekildi ve eğitim tankı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mk I kruvazör tankı</span> İngiliz Kruvazör tankı

Mk I Kruvazör Tank (A9) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mk II kruvazör tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Mk II Kruvazör Tank (A10), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı. Mk I Kruvazör Tankı ile beraber tasarlandı. Kardeşinden daha ağır ve bu türün daha çok piyade tankı versiyonu olarak üretildi. Pratikte piyade tankı olarak düşünülse de, bu tank için "ağır kruvazör" tanımını kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">M3 Stuart</span>

M3 Hafif Tank ABD tarafından üretilen ve müttefik ülkeleri olan Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Amerikan Ordusu tarafından Avrupa, Kuzey Afrika Cephesi ve Pasifik Cephesi'nde kullanılmıştır. General Stuart veya Stuart adını İngilizler vermiştir. Bu ad Amerikan İç Savaşı sırasında savaşan General J.E.B. Stuart'tan gelmektedir. Bu ad hem M3 hem de M5 Hafif Tank için kullanılmış, İngilizler gayriresmî olarak Honey adını da koymuştur. Amerikan Ordu kaynaklarında bu tanklara resmi olarak M3 Hafif Tank ve M5 Hafif Tank denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">FNSS ACV 15</span>

FNSS ACV-15 veya ZMA-15, Türk savunma sanayi firması olan FNSS tarafından geliştirilmiş, hem zırhlı savaş aracı hem de zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılan bir paletli zırhlı savaş aracı ailesidir. ACV adını İngilizce Armored Combat Vehicle kelimelerinin kısaltılmasından almaktadır. Amerikan AIFV temellidir. Araç şu an Türkiye, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri ordularında hizmet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Keskin nişancı kulesi</span>

FNSS Keskin nişancı kulesi tek kişinin kullanabileceği çok farklı araçlara monde edilebilne ancak asıl ZSAlar için üretilmiş bir kule sistemidir. Kule üzerinde ikiz akslı 25 mm'lik M242 Bushmaster otomatik top ve eşeksenli olarak takılan 7.62 mm'lik Makineli tüfek bulunmaktadır.

FNSS Zırhlı Havan Aracı, FNSS adlı firma tarafından geliştirilen bir zırhlı muharebe aracıdır. M113 ZPT üzerindeki 107 mm., 120 mm., 60 mm. veya 81 mm. havanlar bulunmaktadır. Bu silahların konulmasıyla araç ZMA adını almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stryker</span> Sekiz tekerli zırhlı savaş aracı ailesi

IAV Stryker ABD ordusunda kullanılan General Dynamics Land Systems tarafından üretilen Kanada yapımı 8 tekerlekli LAW III'ten geliştirilen 8x8'lik zırhlı savaş aracıdır. Stryker ABD ordusunun 1980'de kullanmaya başladığı M2/M3 Bradley'den bu yana kullandığı ilk yeni zırhlı savaş aracıdır. 2002 yılından bu yana ABD ordusu tarafından hem personel taşıyıcı rolünde hem de tank imha edici ZMA rolünde kullanılmaktadır.

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Türkiye'de savunma sanayine yönelik ilk özel sektör kuruluşu olan FNSS'nin %51 hissesi Nurol Holding'e, %49 hissesi BAE Systems'e aittir. Şirket Türk Silahlı Kuvvetleri ile Müttefik Silahlı Kuvvetlerinin kullanımı için paletli ve tekerlekli Zırhlı Muharebe Araç aileleri, İstihkam Araçları, İnsansız Kara Araçları, Güç Grubu ve Hareket Sistemi çözümleri ile Silah Sistemleri'nin tasarım, üretim ve satışı amacıyla 1986 yılında kurulmuştur. İlk üretimine 1990 yılında başlayan FNSS, bugüne kadar 4.000'in üzerinde zırhlı muharebe aracı üretim ve satışını gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin dışında Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya'da ofisleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 250</span>

Sd.Kfz. 250 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve DEMAG şirketi tarafından üretilen hafif zırhlı ve yarı paletli bir araçtır. Kendisinden biraz büyük olan Sd.Kfz. 251 modeline benzemektedir. "Sd.Kfz. 250" modeli 4 adet dingilli, "Sd.Kfz. 251" ise 6 dingillidir. Sd.Kfz. 251 modeli 3 ton yük kapasitesine, Sd.Kfz. 250 ise bir ton yük kapasitesine sahipti. Önden bakıldığı zaman iki araçta birbirine çok benzemekteydi.

SARP, esas olarak Altay ana muharebe tankında kullanılmak üzere geliştirilen uzaktan komutalı silah sistemidir. İhtiyaçlara göre çeşitli taktik kara araçlarında ve sabit tesislerde kara ve hava hedeflerine karşı kullanılabilmektedir. Gereksinimlere göre 7,62 mm veya 12,7 mm makineli tüfek ya da 40 mm otomatik bomba atar ile konfigüre edilebilmektedir. SARP gerçek zamanlı işletim sistemine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Autoblindo Fiat-Ansaldo</span>

Autoblindo 40, 41 ve 43, Fiat-Ansaldo tarafından üretilen ve II.Dünya Savaşı'nda hizmet gören İtalyan zırhlı araçlarıdır. Bu araçların büyük çoğunluğu, taret üzerinde 20 mm'lik top, eşeksenli 8 mm'lik makineli tüfek ve gövdenin arkasına monte edilmiş ikinci bir 8 mm'lik makineli tüfekle donatılmıştır.

BMC Altuğ, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli zırhlı muharebe aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2020'lerde geliştirilmiş olup ilk olarak IDEF 2021 fuarında tanıtıldı. Araç, henüz test aşamasındadır.