İçeriğe atla

FNSS ACV 15

ACV 15

Mogadişu'da konuşlu, DAF taretli 25 mm toplu bir Türk ZMA-15'i
Çeşidi Paletli zırhlı muharebe aracı
Uyruğu Türkiye
Hizmet geçmişi
Hizmet 1992-günümüz
Kullanıldığı savaşlar Türkiye-PKK çatışması

Fırat Kalkanı Harekatı
İkinci Libya İç Savaşı
2013 Lahad Datu çatışmaları
Maravi Savaşı[1]

Üretim tarihi
Tasarımcı FNSS
Üretici FNSS
Çeşitleri Akıncı ZMA (ACV-19)
Özellikler
Ağırlık 14.000 kg (31.000 lb)
Uzunluk 5.560 mm (18 ft 3 in)
Genişlik 2.900 mm (9 ft 6 in)
Yükseklik 2.970 mm (9 ft 9 in)
Mürettebat 3 (komutan, sürücü, silahçı)
Yolcu 8


Ana silahı 25 mm FNSS Keskin Nişancı Kulesi
Diğer silahları 7.62 mm makineli tüfek
Motor Detroit Diesel 6V-53T, iki zamanlı turboşarjlı V6 silindirli dizel motoru
300 PS (220 kW)
Süspansiyon donanımı Burulma çubuklu beş adet yol tekerleği, yerden yüksekliği 350 mm
Harekat menzili 490 km (300 mi)
Azami hızı 65 km/sa (40 mph)

FNSS ACV-15 veya ZMA-15, Türk savunma sanayi firması olan FNSS tarafından geliştirilmiş, hem zırhlı savaş aracı hem de zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılan bir paletli zırhlı savaş aracı ailesidir. ACV adını İngilizce Armored Combat Vehicle (Türkçe Zırhlı Muharebe Aracı-ZMA) kelimelerinin kısaltılmasından almaktadır. Amerikan AIFV temellidir. Araç şu an Türkiye, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri ordularında hizmet görmektedir.

Tarihi

FNSS firması Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın operasyonel ihtiyaçlarını sağlamak üzerine AIFV aracını temel alarak ACV-15 modelini geliştirmiştir. İlk deneme aracı 1992 yılında üretilmiştir. Temel alınan ana AIFV aracının üzerinde 25 mm'lik top ve 7,62 mm'lik eş eksenli makinalı tüfekle donatılmış tek kişilik taret bulunmaktadır.

FNSS Savunma Sanayi tarafından yenil nesil üretilen ZMA'ların paletlerine, aracın karayolunda ilerlemesini sağlayacak lastik pabuçlar takılmıştır. Bu sayede aracın menzili uzatılmış ve çok daha üstün yükleme ve çekme kapasitesine ulaşmıştır. Bu araç tümüyle amfibik olabilmektedir. Aracın standart ekipmanı arasında gece görüş sistemi, NBC (nükleer, biyolojik ve kimyasal) korunma sistemi ve sis bombası atıcısı bulunmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde 2249 adet ve Birleşik Arap Emirliklerinde ise 136 adet araç bulunmaktadır. Malezya Ordusu 2000 yılında farklı modellerde 211 adet ACV-15 sipariş etmiş ve hepsi teslim edilmiştir.[2]

Malezya için üretilen AIFV araçlarında FNSS ve yerel bir firma olan DRB-Hicom Defence Technologies (Deftech) firmaları işbirliğine gitmiştir. Malezya'ya ait ACV-15 araçlarına Adnan takma adı verilmiştir. Bu ad II. Dünya Savaşı sırasında Singapur Cephesi'nde savaşan Malezyalı yüzbaşı Adnan bin Saidi'den almıştır.

ACV-15 araçlarında kullanıcının istekleri doğrultusunda farklı taret sistemleri monte edilebilir. Ayrıca aracın içerisinde bulunan piyadelerin dışarıdaki hedeflere ateş edebilmesi için aracın yanlarında küçük mazgallar da açılabilir.

Adnan araçlarında RVH TacNav model GPS, LWD Avimo lazer uyarı sistemi, Wegmann 76 mm bomba atar, NBC korunma sistemi ve SNVVS-2 model gece görüş sistemleri bulunmaktadır.

İdlib bölgesine Suriye Hava Kuvvetlerine ait bir Mi-17 helikopteri, ÖSO ve Türk topçusu destekli bir ZMA-15 kullanılarak düşürülmüştür.[3]

Varyantları

ACV-19

Akıncı ZMA olarak da bilinen, ACV-15'in ek birer yol tekerleği eklenmiş 19 ton sınıfındaki varyantıdır. Ağırlığı 18000 kg'a, uzunluğu 6020 milimetreye ve taşıyabileceği personel sayısı, mürettebatı dahil olmak üzere 13 kişiye çıkarılmıştır.

25 mm Saber taretli ZMA, GZPT, zırhlı lojistik destek aracı, zırhlı havan aracı, zırhlı ambulans, zırhlı güdümlü füze aracı (LGFA) ve zırhlı komuta kontrol aracı tiplerine sahiptir.

Kullanan ülkeler

Envanterde 2249 (1,698+551) adet ZMA-15 bulunmaktadır. Bir kısmı Suriye İç Savaşı sırasında Özgür Suriye Ordusu güçlerine verilmiştir.

Suriye Ordusu, IŞİD tarafından çalınmış bir ACV-15'i ele geçirerek askeri envanterine katmıştır.[4]

Birleşik Arap Emirlikleri'nin elinde 136 ACV-15 bulunmaktadır.

Filipinler Ordusu'nun envanterinde 6 adet ACV-15 bulunmaktadır.

Malezya'nın elindeki 211 ACV-15 araç aşağıdaki şekilde donatılmıştır:[5]

  • 72 IFV üzerinde tek kişilik taret üzerinde M2 Browning makineli tüfek
  • 31 IFV üzerinde FNSS ve BAE Systems tarafından ortaklaşa üretilen 25 mm'lik M242 Bushmaster silahlı Keskin nişancı kulesi
  • 25 cankurtaran aracı
  • 24 komuta aracı
  • 13 telsiz verici ve haberleşme aracı
  • 13 IFV üzerinde tek kişilik tarette Mk 19 bombaatar
  • 10 araç 81 mm'lik Havan topu
  • 8 araç Pakistan yapımı Baktar Shikan güdümlü tanksavar füzesi
  • 8+7 zırhlı keşif aracı

Bunlara ek olarak, Malezya 48 adet ACV-15 ve 8 ACV-S modelinden sipariş vermiştir. Bu 8 aracın üzerinde 120 mm'lik havan topu bulunmaktadır.[6]

Notlar

  1. ^ "4 Turkish soldiers, chief Syrian mercenary killed in Libya". EgyptToday. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 
  2. ^ http://findarticles.com/p/articles/mi_hb4692/is_200206/ai_n17671624 []
  3. ^ "www.haaretz.com/amp/middle-east-news/syria/turkey-backed-rebels-down-syrian-army-helicopter-report-says-1.8523125". 11 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2020. 
  4. ^ Tomson, Chris (2017-03-01). "VİDEO: Suriye Ordusu El-Bab'ta bir Türk zırhlısını ele geçirdi. 3 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. AMN - Al-Masdar News. 03.03.2017 tarihinde.
  5. ^ Yandaki siteden alınan bilgiler ışığında United Nations Register of Conventional Arms 28 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ "Bernama press release". 1 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2008. 

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M8 Greyhound</span>

M8 Greyhound Amerikalı Ford Motor Firması tarafından II. Dünya Savaşı sırasında üretilen 6x6 zırhlı arabadır. Avrupa ve Uzak Doğu'da görev yapan Amerikan Ordusu ve Britanya Ordusu birlikleri tarafından savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Çok geniş şekilde ihraç edilen araç 2007 yılında bile birçok Üçüncü Dünya ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">M36 Jackson</span> savaş aracı

90MM Gun Motor Carriage M36 (Slugger) Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tank imha edicidir.

<span class="mw-page-title-main">M2 (hafif tank)</span>

M2 Hafif Tankı Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Pasifik Cephesi'nde kullanılan bir tanktı.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Leichter Panzerspähwagen</span>

Leichter Panzerspähwagen, 4 x 4 çekerli Nazi Almanyası tarafından 1935 ile 1944 yılları arasında üretilen zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cromwell tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Cromwell Kruvazör Tank (A27M) Mk VIII, Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında etkili bir zırhlı savaş aracıydı. Adını İngiliz İç Savaşı liderlerinden Oliver Cromwell'den almıştır. Tamamiyle İngiliz tophanelerinde üretilen, iki parçalı namlusu bulunan, yüksek hızlı ve makul bir zırha sahip bir tanktı. Savaşın sonlarına doğru diğer İngiliz tankları gibi yerini Amerikan yapımı M4 Shermanlarına bıraktı. Tasarımı ileride üretilecek olan heybetli A 34 Comet tankına kaynak olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">M3 Stuart</span>

M3 Hafif Tank ABD tarafından üretilen ve müttefik ülkeleri olan Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Amerikan Ordusu tarafından Avrupa, Kuzey Afrika Cephesi ve Pasifik Cephesi'nde kullanılmıştır. General Stuart veya Stuart adını İngilizler vermiştir. Bu ad Amerikan İç Savaşı sırasında savaşan General J.E.B. Stuart'tan gelmektedir. Bu ad hem M3 hem de M5 Hafif Tank için kullanılmış, İngilizler gayriresmî olarak Honey adını da koymuştur. Amerikan Ordu kaynaklarında bu tanklara resmi olarak M3 Hafif Tank ve M5 Hafif Tank denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">T17 Deerhound / Staghound</span> II. Dünya Savaşında Birleşik Krallıkın kullandığı zırhlı araç

T17 Deerhound ve T17E1 Staghound ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu orduları tarafından kullanılan birer zırhlı savaş aracıydı. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu bu aracı hiç kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">M3 (yarı paletli araç)</span>

M3 Yarı Paletli Personel Taşıyıcı, Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">OT-810</span>

OT-810, Wehrmacht envanter adı Sd.Kfz 251 olan Hanomag HKL-6p temelli bir Çekoslovak yarı paletli zırhlı personel taşıyıcısıdır. OT kısaltması, Obrněný transportér, Çekçe zırhlı personel taşıyıcı anlamına gelir. 1958'den itibaren Çekoslovak Halk Ordusu'nda hizmet gördü ve üstlendiği rol bakımından yerini tam paletli OT-62 ve tekerlekli OT-64 aldı.

FNSS Zırhlı Havan Aracı, FNSS adlı firma tarafından geliştirilen bir zırhlı muharebe aracıdır. M113 ZPT üzerindeki 107 mm., 120 mm., 60 mm. veya 81 mm. havanlar bulunmaktadır. Bu silahların konulmasıyla araç ZMA adını almaktadır.

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Türkiye'de savunma sanayine yönelik ilk özel sektör kuruluşu olan FNSS'nin %51 hissesi Nurol Holding'e, %49 hissesi BAE Systems'e aittir. Şirket Türk Silahlı Kuvvetleri ile Müttefik Silahlı Kuvvetlerinin kullanımı için paletli ve tekerlekli Zırhlı Muharebe Araç aileleri, İstihkam Araçları, İnsansız Kara Araçları, Güç Grubu ve Hareket Sistemi çözümleri ile Silah Sistemleri'nin tasarım, üretim ve satışı amacıyla 1986 yılında kurulmuştur. İlk üretimine 1990 yılında başlayan FNSS, bugüne kadar 4.000'in üzerinde zırhlı muharebe aracı üretim ve satışını gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin dışında Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya'da ofisleri bulunmaktadır.

Akıncı Zırhlı Muharebe Aracı (Akıncı ZMA), FNSS tarafından üretilen, 350/400 BG dizel motor ve otomatik transmisyonlu güç paketi sayesinde ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip, 15-19 ton sınıfında, amfibi, paletli zırhlı araçlara verilen genel addır. Farklı alt sistemlerin entegrasyonu ile birlikte her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platform tasarımına sahiptir. ZMA-15'in gelişmiş bir versiyonudur. 6 yol tekeri bulunmaktadır ve ZMA-15'ten daha fazla yük taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">AV8</span>

AV8, FNSS tarafından üretilen Malezyalı silah üreticisi DefTech tarafından desteklenen Türk yapımı piyade savaş aracı. Malezya Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak üzere üretilen 12.7mm uzaktan kumandalı silah istasyonuna (RCWS) sahip zırhlı savaş aracının ilk teslimatı Nisan 2014'te yapıldı. AV8'i kullacak personelin eğitimine yönelik simülatörü FNSS tarafından 2019 yılında teslim edilmiştir.

FNSS ACV-30 veya ACV-30 Korkut, Türk Savunma Şirketi FNSS tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı için geliştirilen zırhlı bir savaş aracı.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 6614</span> Merve

Fiat-OTO Melara 6614, İtalyan FIAT ve OTO Melara ortaklığı tarafından üretilen dört tekerlekten çekişli amfibi zırhlı personel taşıyıcıdır.