İçeriğe atla

FMCG

FMCG (veya Hızlı Tüketim Ürünleri) hızlı ve nispeten düşük bir maliyetle satılan ürünlerdir.[1] Örnekler, paketlenmiş yiyecekler, içecekler, kolay yiyecek, banyo malzemeleri, şekerler, kozmetikler, reçetesiz satılan ilaçlar, kuru ürünler ve diğer sarf malzemeleri gibi ev eşyalarını içerir.[2] Hızlı tüketim malları, yüksek bir stok devir hızına sahiptir ve daha düşük satış ve daha yüksek taşıma ücretleri olan özel ürünlerle karşılaştırılmaktadır.[3] Hızlı tüketim mallarının devriye sürecinde, özellikle hipermarketler, süpermarketler, megamarketler, büyük mağazalar ve depo kulübü mağazaları yer alır. Mahalle bakkalı ve küçük marketler de hızlı hareket eden mallarda önemli rol oynar. Devriye zamanı fiş, fatura, pro forma, irsaliye, nakliye faturası, çeki listesi gibi belgeler kullanılır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2021. 
  2. ^ https://www.channelplay.in/india/resources/insights/essential-features-in-field-force-solution-for-fmcg-companies?hs_amp=true[]
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Starbucks</span> Amerika merkezli çokuluslu bir kahve zinciri

Starbucks, Amerikalı kahve dükkânları zinciridir. Merkezi Seattle, Washington'dadır. Starbucks, adını Moby Dick'teki Starbuck adlı karakterden alır. Türkiye'de ilk şubesini 2003 yılında İstanbul'da Bağdat Caddesi'ne açmıştır. 2023 Mayıs ayı itibarıyla Türkiye'de toplam 663 adet şubesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">IKEA</span> İsveç merkezli mobilya ve ev dekorasyon mağazaları zinciri

IKEA, Delft, Hollanda merkezli montaja hazır mobilya, mutfak aletleri ve ev aksesuarları tasarlayan ve satan çok uluslu bir İsveçli şirketler grubudur. 1943'te 17 yaşındaki Ingvar Kamprad tarafından İsveç'te kurulan IKEA, 2008'den bu yana dünyanın en büyük mobilya perakendecisidir. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Ocak 2018 itibarıyla Kamprad, $58,7 milyarlık tahminî net servetiyle dünyanın en zengin sekizinci kişisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tutkal</span>

Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir. Merdane, sprey, rulo ile sıcak ve soğuk uygulanabilir. Yapışma, yapıştırıcı tabaka ile birleştirilecek yüzeylerin malzemeleri arasında güçlü bir adezyon bağın oluşması veya yeni moleküller arası bağların ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır. Yapıştırıcı eklemin mukavemeti, yapıştırıcının yüzeye kohezyonundan, otohezyondan, homojen malzemelerin teması üzerine bağlantıdan da etkilenir.

<span class="mw-page-title-main">BİM</span> Türk market zinciri

Birleşik Mağazalar A.Ş. veya kısaltmasıyla BİM, Türkiye merkezli bir indirim marketleri zinciridir. Şirket, 1995 yılında kurulmuştur. Şirketin merkezi İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Domuz eti</span> Domuzdan yapılan et

Domuz eti, dünyada en çok tüketilen et çeşitlerinden biridir. Geçmişi MÖ 5000'lere dayanan, insanoğlunun en eski besin kaynaklarındandır. Orta Doğu'da ya da Çin'de domuzların evcilleştirilmesi ile tüketilmeye başlanmıştır. Hızlı üremesi ve büyümesi nedeniyle kolay bakılan domuz, yakın çağlara kadar Avrupa ve Amerika kültürlerinde bir güz yiyeceği olarak değerlendirilmiştir. Yavruların olgunlaştığı bu dönemlerde, topluca mezbahalara giden domuzlar nedeniyle fiyatlar oldukça ucuz olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gayrisafi yurt içi hasıla</span> Bir ülkede üretilen mal ve hizmetlerin piyasa değeri toplamı

Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), bir ülke veya ülkeler tarafından belirli bir zaman diliminde üretilen ve satılan tüm nihai malların ve hizmetlerin piyasa değeri’nin parasal bir ölçü’südür.

<span class="mw-page-title-main">Süpermarket</span> 2010 yılı ölçümlerine göre Türkiyede gıda perkendesinde toplam süpermarket sayısı 10 bin 154 adetti.

Süpermarket ya da hipermarket, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış perakendelerin genel adıdır. Süpermarket ve hipermarketlerde gıda ürünlerinin dışında hızlı tüketim malları (FMCG), hırdavat ürünleri, mobilya, medya, züccaciye, elektronik eşya, kozmetik, sağlık, tütün ürünleri ve alkollü ürünler de satılabilmektedir. Süpermarketlerin kendi antrepoları vardır.

<span class="mw-page-title-main">İndirim marketi</span> ucuza satış yapan perakendeci işletme

İndirim marketi satış felsefesi olarak sürekli düşük fiyat uygulama ilkesini benimsemiş, maliyet azaltmayı işletmenin itici gücü haline getirebilmiş, özellikle gıda ve diğer ihtiyaç malları alanlarında çalışan çağdaş perakende satış işletmesi. Genellikle küçük alanlarda ve sınırlı sayıda ürün çeşidi ile hizmet verirler. Bazı kaynaklar büyük metrekareli, çok ürün satan işletmeleri de bu kategoride değerlendirebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vanish</span> Leke çıkarma ürünü

Vanish Avustralya, Türkiye, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika, Latin Amerika, Birleşik Krallık ve Avrupa'nın çoğunda satılan Reckitt Benckiser'e ait bir leke çıkarma ürünleri markasıdır. Kuzey Amerika'da, bu ürünler Resolve markası adı altında satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dondurulmuş gıda</span> Daha uzun süre saklanması amacıyla mekanik veya kriyojenik olarak dondurulmuş yiyeceklerin tümü

Dondurulmuş gıda deniz ürünleri, et, süt ürünleri, balık, meyve, sebze, püre, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin dondurulma ve daha uzun süre saklama yöntemidir. Donma işlemi, kalan nemi buza çevirerek, çoğu bakteri türünün çoğalmasını engelleyerek ayrışmayı yavaşlatır. Gıda endüstrisinde iki süreç vardır: mekanik ve kriyojenik. Donma kinetiği, gıda kalitesini ve dokusunu korumak için önemlidir. Daha hızlı dondurma, daha küçük buz kristalleri üretir ve hücresel yapıyı korur. Kriyojenik dondurma, 196 °C (−320 °F) düşük nitrojen sıcaklığı nedeniyle mevcut en hızlı dondurma teknolojisidir. Ev tipi mutfaklarda modern zamanlarda yemeklerin muhafaza edilmesi, ev tipi buzdolabı dondurucular kullanılarak sağlanır.

Horeca, yemek servisi endüstrisinin kısaltmasıdır. Terim, Otel / Restoran / Kafe kelimelerinin hece kısaltmasıdır. Hollandaca Uniforme Voorwaarden Horeca (UVH), Otel ve İkram Sektörü için Tekdüze Koşullar olarak İngilizceye çevrilmiştir. Bu kod Hollanda'daki otelleri, barları, restoranları ve ilgili işletmeleri kapsar. Koninklijk Horeca Nederland, otel ve yiyecek içecek endüstrisi için Hollanda ticaret birliğidir. Bu sektör Avrupa'nın en hızlı büyüyen sektörlerinden biridir. 2004 yılında 7,8 milyondan fazla kişi istihdam edildi ve sektör 338 milyar dolardan fazla ciro elde etti. İşler düzensiz saatler, düşük ücret ve az sayıda kariyer fırsatı ile geçici olma eğilimindedir. Sektörde çalışan gençlerin büyük bir kısmı var. Bazı dağıtım şirketleri bu terimi yiyecek ve içecek hizmeti ticaret kanalını veya konaklama ticaret kanalını tanımlamak için kullanır. Bazı tütün şirketleri bu terimi yiyecek ve içecek servisi ticaret kanalını veya konaklama ticaret kanalını tanımlamak için kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Mahalle bakkalı</span>

Mahalle bakkalı, bozulmayan yiyecekler, şekerleme, içecekler, tütün ürünleri, reçetesiz ilaçlar, tuvalet malzemeleri, gazete ve dergi gibi çeşitli günlük tüketim ürünleri satan küçük perakende işletmesi. Bazı bölgelerde, marketler alkol, bira, viski ve şarap satmak için de lisanslıdır. Bu tür mağazalar, küçük bir maliyet karşılığında faks veya fotokopi makinesinin kullanılmasıyla, para siparişi ve banka havalesi hizmetleri de sunabilir. Genel mağazalardan ve köy dükkanlarından boyut ve işlevlerine göre farklıdırlar. Kırsal bir yerde değiller ve daha büyük mağazalara uygun bir alternatif olarak kullanılıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir moda</span>

Sürdürülebilir moda, moda sektöründe hızlı moda anlayışına karşı gelişmiş, ekolojik bütünlüğü ve toplumsal adaleti savunarak moda ürünlerini ve sistemini değiştirmeyi hedefleyen bir akım. Yalnızca ürünle değil, modanın bağlantılı olduğu toplumsal, kültürel, ekolojik, finansal sistemlerle de ilgilenen bir yaklaşımdır.

Upfield, Flora, Rama, Stork, Becel ve I Can't Believe It's Not Butter! dahil olmak üzere birden fazla margarin ve diğer yiyecek markalarını satan bir şirkettir. 95 ülkede faaliyet gösteren, dünyadaki en büyük bitki bazlı hızlı tüketim malları şirketidir. Upfield Unilever'den ayrıldı ve 2018'de KKR yatırım şirketi tarafından satın alındı.

Mağazacılık veya Merchandising, en geniş anlamda, ürünlerin perakende sektöründe bir tüketiciye satışına katkıda bulunan herhangi bir uygulamadır. Perakende satış mağazasında, merchandising, satılmaya hazır ürünlerin çeşitliliği, bu ürünlerin ilgi alanını teşvik edecek şekilde sergilenmesi ve müşterilerin satın almalarını teşvik etmesi anlamına gelir. Bunun için gondol, gondolbaşı, sunum standı uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Poşet</span>

Poşet, kâğıt, alüminyum folyo, plastik film veya başka tür bir paketleme malzemesinden yapılmış, genellikle tek kullanımlık miktarlarda yiyecek veya ketçap veya şampuan gibi tüketim mallarını içermek için kullanılan küçük bir torba veya kesedir. Paketler, paketin bir kısmında küçük bir yırtılma veya açılma ve daha sonra, içeriğin sıkılması ile açılır.

<span class="mw-page-title-main">Yemek teslimi</span> Kurye ve yemek dağıtım hizmeti

Perakende yemek teslimi bir kurye hizmeti ve yemek dağıtım hizmetidir. Çoğu zaman yemek aboneliği ile de yapılır. Restoran, mağaza veya bağımsız yemek dağıtım şirketi müşteriye yiyecek teslim eder. Bir sipariş genellikle bir restoran veya bakkalın web sitesi veya mobil uygulaması ya da yemek siparişi şirketi aracılığıyla yapılır. Teslim edilen ürünler, entree, mezeler, içecekler, tatlılar veya bakkaliye ürünlerini içerebilir. Tipik olarak ürünler poşet, kutu veya torbalarda teslim edilir. Teslimatı yapan kişi normalde araba kullanır, ancak evlerin ve restoranların birbirine daha yakın olduğu büyük şehirlerde scooter, bisiklet, motosiklet veya motorlu trotinet, ayrıca furgon, minivan, mikrovan, panelvan, kamyon gibi araçlar da kullanabilir. Son zamanlarda, teslimatları tamamlamak için ABD ve İngiltere'de Starship Technologies gibi şirketler tarafından otonom araçlar kullanıldı. Ayrıca otonom araba, teslimat dronu ve teslimat robotu gibi araçlar da popülerleşmekdedir.

<span class="mw-page-title-main">Hayvansal ürün</span>

Hayvansal ürün, bir hayvanın vücudundan elde edilen herhangi bir malzemedir. Örnekler, yağ, et, kan, süt, yumurta ve bunların yanında kurutulmuş balık mesanesi ve peynir mayası gibi daha az bilinen ürünlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Raf ömrü</span>

Raf ömrü, bir malın kullanıma, tüketime veya satışa uygun olmayan hâle gelmeden depolanabileceği süre veya son kullanım tarihi belli olan bir ürünün satışta kalabileceği süredir. Raf ömrü bir ürünün işlevi veya normal yapısı bozulmadan kullanılmasını öneren süredir. Kozmetikler, yiyecek ve içecekler, tıbbî cihazlar, ilaçlar, patlayıcılar, farmasötik ilaçlar, kimyasallar, lastikler, piller ve diğer birçok çabuk bozulan ürün için geçerlidir. Son kullanma tarihi veya ilaç son kullanma tarihi kavramı ilişkilidir, ancak bazı yargı bölgelerinde yasal olarak farklıdır.

Genellikle polimer malzemeleri tasarlayan, analiz eden ve değiştiren bir mühendislik alanıdır. Polimer mühendisliği, petrokimya endüstrisi, polimerizasyon, polimerlerin yapısı ve karakterizasyonu, polimerlerin özellikleri, polimerlerin birleştirilmesi ve işlenmesi ve ana polimerlerin tanımı, yapı özellik ilişkileri ve uygulamalarının yönlerini kapsar.