İçeriğe atla

FIRST

For Inspiration and Recognition of Science and Technology (FIRST), FIRST Robotics Competition, FIRST LEGO League Challenge, FIRST LEGO League Explore, FIRST LEGO League Discover ve FIRST Tech Challenge yarışmalarını yürüten uluslararası bir gençlik organizasyonudur. FIRST, kâr amacı gütmeyen bir kamu yardım kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir. 1989 yılında Dean Kamen ve Woodie Flowers tarafından öğrencilere mühendislik ve teknoloji alanlarında ilham verecek yollar geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Felsefesi organizasyon tarafından "İşbirliği" ve "Duyarlı Profesyonellik" olarak ifade edilmektedir.

Etkinlikler

FIRST Robotics Competition

Team #6989 Kaiser'in Pendik Off-Season 2021 Robotu

FIRST Robotik Yarışması (FRC) uluslararası liseler arası robotik yarışmasıdır. Her yıl, lise öğrencilerin takımlar, koçlar ve mentorlar, altı haftalık zaman diliminde 56 kilo ağırlığında oyun oynayan robot inşa ederler. Robotlar topları hedef yerlere atmak, diskleri belirli hedeflere atmak, barlara asılmak ve robotları denge kirişlerinde dengelemek gibi görevler tamamlarlar. Oyun gerekli görevlerle her yıl değişir. Takımlara standart parça seti verilirken aynı zamanda kendilerine bir bütçe yaratıp özel parçalar almaları veya üretilmesine teşvik edilir. Yarışma, her sene gerçekleşir ancak takımlar tekrar aynı bileşenleri kullanmak isterlerse sadece önceki yılın materyallerinden yararlanabilirler. Robotlar, tampon ve akü hariç, 56,7 kilogramı (125 pound) aşmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Her takıma tahsis edilen kitler standart parçalar içerir. Her sezon yarışma detayları ocak ayının ilk cumartesi günü duyurulur.

First Tech Challenge

2007 FIRST Tech Challenge Robotu

FIRST Tech Challenge[1] eski adıyla FIRST Vex Challenge, FIRST tarafından 22 Mart 2005'te duyurulan orta seviye bir robotik yarışmasıdır. FIRST'e göre, bu yarışma okullar için daha erişilebilir ve uygun fiyatlı bir seçenek olacak şekilde tasarlanmıştır. FIRST Tech Challenge robotları, FIRST Robotics Competition benzerlerinin ölçeğinin yaklaşık üçte biri kadardır. FIRST Tech Challenge, öğrenciler için FIRST LEGO League Challenge yarışmasından FIRST Robotics Competition'a geçiş sağlamayı amaçlamaktadır.

FIRST LEGO League Challenge

FIRST LEGO League Challenge,[2] FIRST Robotics Competition'a benzer bir program olarak oluşturuldu. 9 ila 14 yaşındaki öğrencilere yöneliktir. Bu yarışma aynı zamanda her yılın oyunuyla ilgili bir araştırma öğesi kullanır ve öğrencilerin sezon boyunca öğrenmeleri için gerçek dünyadaki bir durumla ilgilenir. Oyunlarının basit yapısı, nispeten düşük takım başlangıç maliyetleri ve LEGO Group ile olan ilişkisi, FIRST Tech Challenge veya FIRST Robotics Competition'dan daha düşük bir profile ve daha az sponsora rağmen, tüm FIRST yarışmalarının en yaygınıdır.

FIRST LEGO League Explore

FIRST LEGO League Explore[3] 5-8 yaş arası çocukların o yılın görevi ile ilgilenerek LEGO modelleri oluşturduğu ilkokul çocuklarına yönelik FIRST LEGO League Challenge'ın bir çeşididir. Bir modelin en az bir parçası hareketli bir bileşene sahiptir. Ekipler, modellerini sergiledikleri ve açıkladıkları ülke çapında sergilere katılırlar.

FIRST LEGO League Discover

FIRST LEGO League Discover[4] 4 ila 6 yaş arası çocuklar için tasarlanmıştır ve STEM kavramı ve fikirlerine eğlenceli bir girişe odaklanır. Takımlar, her yıl mücadeleyi tamamlamak için LEGO Duplo kitlerini kullanır ve modellerini FIRST LEGO League Explore'da bulunanlara benzer sergilerde sunar.

FIRST Championship

FIRST Championship Detroit 2019

FIRST Şampiyonası[5] aynı etkinlikteki son turları için hepsini bir araya getirerek tüm programlarının finalini kutlayan yıllık etkinliktir. FIRST Şampiyonası, takımlardaki artış nedeniyle, başlangıçta St. Louis, Missouri ve Houston, Teksas'ta 2017'de düzenlenen iki etkinliğe bölündü. 2018'den 2020'ye kadar, FIRST Şampiyonası Detroit, Michigan ve Houston, Teksas'ta yapılacak.

Destek ve Sponsorlar

Takımların elde ettikleri maddi ve sponsor desteklerin çoğunluğu takımın üyelerinin çevresindeki insanlardan gelmektedir. Takımların çoğunluğu belirli okulların bünyesi altında oluşturulduğu için okullar genellikle takımın yürütülmesi için gereken alt yapıyı sağlamaktadırlar. Yerel yönetim veya vatandaşlar da takımı desteklemek için bağış yapabilirler. Yerel üniversiteler ve kolejlerinde önemli bir miktarda bağış yapma olasılıkları yüksektir.Yetişkin takımların maddi kaynaklarının çoğunu şirket fonları ve hibeler oluşturur. En büyük bağışçılar BAE Systems, Google, Raytheon, Apple Inc., NASA ve National Instruments şirketlerini içerir.NASA, Robotik İttifak Projesi[6] aracılığıyla FIRST vakfının büyük bir destekçisidir.

Kaynakça

  1. ^ Web kaynağı= https://www.firstinspires.org/robotics/ftc 18 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Web kaynağı= https://www.bilimkahramanlari.org/bilim-kahramanlari-bulusuyor-fll-challenge/ 19 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Web kaynağı= https://bilimkahramanlari.org/fll-explore/ 16 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Web kaynağı= https://bilimkahramanlari.org/fll-discover/ 16 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Web kaynağı= https://www.firstchampionship.org/ 16 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Web kaynağı= https://robotics.nasa.gov/ 8 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robotik</span> robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalı

Robotik, robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalıdır. Makine mühendisliği, uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve kontrol mühendisliği dallarının ortak çalışma alanıdır. Robotlar bir yazılım aracılığıyla yönetilen ve yararlı bir amaç için iş ve değer üreten karmaşık makinelerdir.

Spor psikolojisi psikolojinin spor ve egzersiz sırasında performansı etkileyen psikolojik/zihinsel faktörleri araştırır ve bulguları bireysel ve takım performansını artırmakta kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş Anadolu Lisesi</span> Eğitim Kurumu

Beşiktaş Anadolu Lisesi veya baş harflerinin kısaltmasıyla BAL, 1871 tarihinde Sultan Abdülaziz tarafından Sarkis Balyan ustaya yaptırılmış, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan okul.

<span class="mw-page-title-main">Earl Clark</span> Amerikalı basketbolcu

Earl Rashad Clark, Amerikalı profesyonel basketbolcudur. Louisville Üniversitesini bitirdikten sonra 2009 NBA Seçmeleri'ne girerek Phoenix Suns'ın 14. sırada seçtiği isim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Christian Eyenga</span> Kongolu basketbolcu

Christian Eyenga Moenge, Kongolu profesyonel basketbolcudur. Cleveland Cavaliers, 2009 NBA Seçmeleri'nde 30. sıradan seçti. İspanya basketbol üçüncü ligi takımlarından Prat takımında oynayan Eyenga daha sonra DKV Joventut takımına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Hans Moravec</span>

Hans Moravec, Avusturyalı robotik araştırmacı ve yapay zekâ uzmanıdır. Robotics Institute of Carnegie Mellon University mezunudur. Moravec son yıllarda transhümanizm ile ilgilenmiştir.

Taco Bell Yetenek Yarışması, 2003 yılından itibaren bir NBA All-Star Haftasonu etkinliğidir ve cumartesi günü yapılır. İlk olarak sporcu turnike atarak başlar. Turnike atması zorunlu değildir. İsteyen sporcu ilk adımı smaçlayarak da bitirebilir. İkinci adımda ise; sporcu topu alarak 4 tane engel bulunan yerden slaloma başlar. Slalom bitişinde çaprazında bulunan deliğe göğüs pası ile topu sokmaya çalışır. Başarılı olduğu takdirde daha sonra biraz ilerisinde bulunan ikinci deliğe 'yerden pas' ile topu sokması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">2010 NBA All-Star Maçı</span>

2010 NBA All-Star Maçı 14 Şubat 2010 günü NFL takımlarından Dallas Cowboys'un maçlarını oynadığı Cowboys Arena da oynanmıştır. Batı Konferansı ve Doğu Konferansı'ndan seçilen oyuncular arasında yapılan karşılaşmayı doğu karması batı karmasını 141-139 yenmiştir. Dallas şehri ikinci kez All-Star maçına ev sahipliği yapmıştır. İlki 1986 yılındadır. NBA başkanı David Stern, 30 Ekim 2008 yılında burada yapılacağını duyumuştur.

<span class="mw-page-title-main">2012 NBA All-Star Maçı</span>

2012 NBA All-Star Maçı, 26 Şubat 2012 yılında oynandı. NBA takımlarından Orlando Magic'in sahası Amway Center'da düzenlenen organizasyon; bu güne kadarki 61. All-Star Maçı oldu. NBA başkanı David Stern, 4 Mayıs 2010 günü organizasyonun Orlando'da yapılacağını duyurmuştur.

2006 NBA Playoffları 2005-06 sezonun sonunda başlamıştır. Miami Heat ve Dallas Mavericks takımları kulüp tarihlerinde ilk defa NBA finallerine yükselmişlerdir. Finalde Heat, Mavericks'i 4-2 ile elerek kulüp tarihinde ilk defa şampiyonluğa ulaşmıştır. Finallerin en değerli oyuncu Dwyane Wade olmuş, Shaquille O'neal toplamda dördüncü şampiyonluğuna ulaşmıştır.

İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları (İTÜRO), İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından 2007 yılından bu yana her sene düzenlenen robotik etkinliğidir. Organizasyon İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapılmakta ve üç gün sürmektedir. Her yıl güncellenen yarışma kategorilerinde 2022 yılında 9 farklı kategoride yarışma düzenlenecektir. Bunun yanında robotik alanında uzman akademisyenlerin ve endüstri temsilcilerinin katılımıyla konuyla ilgili seminerler, konferanslar, söyleşiler, paneller ve sergiler düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Robot İşletim Sistemi</span> robot yazılımı geliştiricileri için işletim sistemi sağlayan bir yazılım iskeleti

Robot İşletim Sistemi (RİS) robot yazılımı geliştiricileri için işletim sistemi sağlayan bir yazılım iskeletidir. RİS HAL gibi standart bir işletim sistemi temin eder. RİS tabanlı çalışan işlemler mimari grafikle gösterilir. Bu mimari grafiklerde çok kısımlı sensörlerin, kontrol mekanizmalarının, konumun, çalıştırıcının ve diğer işlemlerin verileri gösterilir. Robot kontrolünde düşük zamanlı gecikme olduğundan gerçek zamanlı işletim sistemi değildir. Fakat RİS eş zamanlı kodlarla entegre edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Endüstriyel robot</span>

Endüstriyel robot, ISO 8373 standardına göre üretim için kullanılan robot sistemidir. Endüstriyel robotlar otomatiktir, programlanabilir ve üç veya daha fazla eksende hareket edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeşehir Integra</span>

Bahçeşehir Integra Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinden oluşan ve FIRST robotik yarışmalarına katılan bir öğrenci takımıdır. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden bir araya gelen takım üyeleri, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinde yatılı olarak eğitim görmektedir. 2011 yılında 4 erkek 1 kız öğrenci ile kurulan takımın şu an yarısı kız olmak üzere 20 takım üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Solaris Güneş Arabaları Ekibi</span>

Solaris Güneş Arabaları Ekibi 2003 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi çatısı altında; akademisyenleri, genç yatırımcıları ve lisans düzeyinden doktora öğrencilerine kadar birçok kişiyi barındıran bir öğrenci ekibi olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Cynthia Breazeal</span>

Cynthia Breazeal Amerikalı bir robotik bilimci ve girişimcidir.

William Lowell Putnam Matematik Yarışması, genellikle Putnam Yarışması olarak kısaltılır, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki yüksek öğrenim kurumlarına kaydolan lisans üniversite öğrencileri için öğrencilerin milliyetlerinden bağımsız olarak düzenlenen yıllık bir matematik yarışmasıdır. En iyi öğrenciler için 250 ila 2.500 ABD Doları ve en iyi okullar için 5.000 ila 25.000 ABD Doları arasında değişen bir burs ve nakit ödüller dağıtılır, ayrıca, en iyi beş bireysel golcüden biri, Harvard Üniversitesi'nde 12.000 $'a kadar bir burs ve öğrenim ücreti alır, en iyi 100 bireysel puan sahibinin isimleri American Mathematical Monthly'de belirtilir ve ilk 500 yarışmacının isimleri ve adresleri katılan tüm kurumlara postalanır. Yaygın olarak dünyadaki en prestijli üniversite düzeyinde matematik yarışması olarak kabul edilir ve zorluğu, matematikte uzmanlaşan öğrenciler tarafından denenmesine rağmen medyan puanın genellikle sıfır olacağı şekildedir.

Evrimsel robotik, robotların Darwinci doğal seçilim ilkeleri kullanılarak otomatik olarak tasarlandığı Yapay Zeka'ya (Al) somutlaştırılmış bir yaklaşımdır. Bir robotun tasarımı veya bir robotun nöral kontrolör gibi bir alt sistemi, davranışsal bir amaca göre optimize edilmiştir (örneğin, mümkün olduğu kadar hızlı koş). Genellikle tasarımlar, simülasyonlarda binlerce veya milyonlarca tasarımın üretilmesi olarak değerlendirilir ve bunları gerçek dünyada test etmek zaman, para ve güvenlik açısından son derece pahalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İTÜ Rover Takımı</span>

İTÜ Rover Takımı, Mars keşif aracı tasarlayan ve üreten öğrencilerden oluşan bir proje ekibidir. 2016 yılından bu yana yükselen başarı oranı ile uluslararası arenada tanınan rover ekipleri arasında yer alan ekip, 2017 yılında Amerika'nın Utah eyaletinde düzenlenen ve dünyanın en prestijli rover yarışması olan University Rover Challenge 'a katılmaya hak kazanan ilk Türk takımıdır.