İçeriğe atla

FIFA uygunluk kuralları

FIFA uygunluk kuralları, uluslararası futbol müsabakalarında hangi futbolcuların hangi millî takımları temsil edebileceğini belirlemek amacıyla, futbolun yönetim organı olan FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) tarafından belirlenmiş kriterlerdir.[1] FIFA, özellikle bir oyuncunun belirli bir millî takımı resmi olarak onaylanmış uluslararası müsabakalarda ve dostluk maçlarında temsil etme uygunluğunu belirleyen kuralları sürdürmekte ve uygulamaktadır.[1]

Geleneksel olarak, bir sporcunun uygunluğu yasal vatandaşlığa bağlanmıştır ve bu, birden fazla vatandaşlığı olan oyuncuların, özellikle vatandaşlığa geçtikten sonra birden fazla ülkeyi temsil etmelerine olanak tanımıştır. Ancak, millî takımlar FIFA'ya bağlı olmayan bazı ulusal futbol federasyonları tarafından düzenlenmektedir. Örneğin, Birleşik Krallık gibi bazı ülkeler, birleşik tek bir federasyon yerine İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda gibi federasyonlarla temsil edilmektedir. Diğer federasyonlar, bağımsız ülke olarak genellikle tanınmayan bölgeleri temsil etmektedir; bu bölgeler arasında bağımlı topraklar (örneğin, Cebelitarık), özerk eyaletler veya bölgeler (örneğin, Faroe Adaları, Kosova) ve prenslikler veya mikrodevletler (örneğin, San Marino) yer almaktadır.[1]

2004 yılında FIFA, yabancı uyruklu futbolcuları, temsil etmek istedikleri ülkeyi seçmesini gerektiren bir kural getirdi. FIFA, uygun olmayan oyuncuların yer aldığı uluslararası maçların sonuçlarını geçersiz kılma yetkisine de sahiptir. Ocak 2021'de ise FIFA, uygunluk kurallarını yenileyerek bir vatandaşlığa bağlı oyuncuların başka bir ülkeyi temsil etme şansını tanımasına olanak sağlayan bir düzenleme getirdi.

Ortak milliyete sahip uluslar

Birleşik Devletler  Amerikan Samoası Guam Porto Riko
 ABD Virjin Adaları
Britanya ülkeleri  Anguilla Bermuda Virjin Adaları
 Cayman Adaları İngiltere Cebelitarık
 Montserrat Kuzey İrlanda İskoçya
 Turks ve Caicos Adaları Galler
Çin ulusları  Çin Hong Kong Makao
Danimarka bölgeleri  Danimarka Faroe Adaları
Fransız bölgeleri  Fransa Tahiti Yeni Kaledonya
Hollanda bölgeleri  Aruba Curaçao Hollanda
Yeni Zelanda bölgeleri  Cook Adaları Yeni Zelanda

Kaynakça

  1. ^ a b c "FIFA publishes explainer on eligibility to play for representative teams". fifa.com. 28 Ocak 2021. 20 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Futbol</span> çim veya toprak zeminde, on birer oyuncudan oluşan iki taraf arasında topla oynanan takım sporu

Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. 21. yüzyıl itibarıyla 200'ün üzerinde ülkede 250 milyonu aşkın oyuncu tarafından oynanmakta olup dünyadaki en popüler spordur.

<span class="mw-page-title-main">FIFA</span> Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği

FIFA ya da açılımıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris'te kurulan organizasyonun merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Gianni Infantino yürütmektedir. 211 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930'dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası'dır. Bu kupa 2022'deki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek yirmi iki kez düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Almanya millî futbol takımı</span>

Doğu Almanya millî futbol takımı, 1952 - 1990 yılları arasında, Doğu Almanya'yı -Saarland ve Almanya millî futbol takımları gibi-, II. Dünya Savaşı sonrasındaki bölünmüş Almanya'nın üç parçasından biri olarak uluslararası alanda temsil etmiştir. 1990'da, Almanya'nın birleşmesinden sonra Doğu Almanya Futbol Federasyonu'nun Almanya Futbol Federasyonu'na (DFB) katılmasıyla Doğu Almanya millî futbol takımı da Almanya millî futbol takımıyla birleşti.

<span class="mw-page-title-main">NF-Board</span>

NF-Board ya da tam adıyla Nouvelle Fédération-Board, Aralık 2003 tarihinde kurulan uluslararası futbol federasyonları birliği. Çeşitli nedenlerle uluslararası siyasette tanınmayan ve bu nedenle FIFA üyesi olamayan ülke ya da özerk bölgeler arasında futbol maçlarının düzenlenmesi amacıyla kurulmuştur. Kurucuları arasında Bosman Kurallarının oluşturulmasını sağlayan avukat Luc Misson da bulunmaktadır. Ocak 2013 tarihinde birçok üyesi kuruldan çekilmiş ve CONIFA adı altında yeni bir organizasyon kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Malta millî futbol takımı</span> Erkekler millî futbol takımı

Malta millî futbol takımı, Malta Futbol Federasyonu'na bağlı olarak Malta'yı uluslararası müsabakalarda temsil eden futbol takımıdır. Kadronun büyük çoğunluğunu Afrikalı futbolcular oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Athletic Bilbao</span> İspanyol futbol kulübü

Athletic Club de Bilbao, İspanya'nın Bask Bölgesi'nin futbol takımıdır. 1929'dan beri La Liga'da mücadele eden kulüp Real Madrid ve Barcelona ile birlikte ligden hiç düşmemiş üç takımdan birisidir. Athletic Bilbao 8 kez La Liga'yı, 24 kez de Copa del Rey'i kazanmayı başarmıştır. Ezeli rakibi Real Sociedad takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">FK Partizan</span> Sırp futbol kulübü

Fudbalski Klub Partizan, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın futbol takımlarından biridir. 4 Ekim 1945'te kurulmuştur. Ezeli rakibi Crvena zvezda'dır. Maçlarını Partizan Stadyumu'nda oynarlar. Takımı iç sahada oynadığı maçlarda ateşli bir taraftar grubu olan Grobari Jug destekler.

<span class="mw-page-title-main">Suriye millî futbol takımı</span> Suriyeyi uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımı

Suriye millî futbol takımı, Suriye'yi uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Abbasiyyin Stadyumu ve Halep Uluslararası Stadyumu'nda maçlarını oynar. Suriye millî futbol takımı Dünya Kupası finallerine katılma hakkı elde edememiştir.

Suudi Arabistan millî futbol takımı,, Suudi Arabistan ülkesinin millî futbol takımıdır ve Suudi Arabistan Futbol Federasyonu tarafından yönetilir. Asya kıtasının en başarılı takımlarındandırlar ve taraftarları tarafından Şahinler veya Yeşiller diye çağrılırlar. İlk kez 1994 FIFA Dünya Kupası'na katılarak dünya futbol sahnesine adım atmıştır.

Karadağ millî futbol takımı, 2006 FIFA Dünya Kupası'ndan sonra ortaya çıkmıştır. Bu organizasyonda yeni bağımsız ülkeler olan Sırbistan ve Karadağ; Sırbistan-Karadağ adıyla mücadele etmiştir ve gruptaki son maçını 21 Haziran 2006'da oynayıp bir üst tura çıkmayı başaramamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Brad Friedel</span> Amerikalı futbolcu

Bradley Howard Friedel, Amerikalı teknik direktör ve kaleci pozisyonunda oynamış eski millî futbolcu. En son Major League Soccer (MLS) ekiplerinden New England Revolution'ı çalıştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Kosova millî futbol takımı</span> Kosovayı uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımı

Kosova millî futbol takımı,, Kosova'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Kosova Futbol Federasyonu tarafından yönetilmektedir. 13 Mayıs 2016 tarihinde beri FIFA'nın ve 3 Mayıs 2016 tarihinde beri UEFA'nın bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">CA Peñarol</span> Uruguaylı spor kulübü

Club Atlético Peñarol,, Uruguay'ın başkenti Montevideo'da kurulmuş futbol kulübüdür. Kulübün müzesinde 3 Kıtalararası Kupa, 5 Copa Libertadores ve 1 Intercontinental Champions' Supercup bulunmaktadır. Uluslararası futbolda, üç kulüp dünya şampiyonu olmuştur. İsmi, İtalya'da küçük bir kent olan Pinerolo'dan gelmektedir.

Galatasaray kulübünde genç takımlar yaşlara göre şu şekilde oluşur:

<span class="mw-page-title-main">Vatikan millî futbol takımı</span> Futbol takımı

Vatikan millî futbol takımı, uluslararası futbol müsabakalarında Vatikan'ı temsil eden takım. Monako, Tuvalu, Kiribati, Mikronezya Federal Devletleri, Nauru, Marshall Adaları ve Palau ile birlikte tüm ülkeler tarafından tanındığı halde FIFA üyesi olmayan sekiz takımdan biridir.

Futbol federasyonları listesi, uluslararası futbol yönetim organlarının bir listesidir.

Spor yönetim kuruluşu, bir spor dalında düzenleme ve yaptırım gücü olan spor organizasyonu. Değişik yapılara sahip olabilen bu birimler, ilgili oldukları spor dalında mevcut kurallara uyulmadığı hallerde disiplin cezaları verebilir veya var olan bu kurallarda değişikliklere karar verebilirler. Uluslararası Olimpiyat Komitesi benzeri, yetki alanı dünya çapında birçok spor dalını kapsayan birimler olduğu gibi, Türkiye Voleybol Federasyonu türü yetkisi ulusal alanla ve sadece tek bir sporla sınırlı olanlar da vardır. Ulusal yönetimler tamamen bağımsız veya uluslararası yönetimlere üye olarak onlarla birlikte aynı spor dalı üzerine karar verici konumda bulunabilirler. İlk uluslararası federasyonlar 19. yüzyıl sonlarında oluşmaya başlamıştır.

Bu liste dünyadaki erkek millî futsal takımlarını göstermektedir.

2012 Yaz Olimpiyatları'nda futbol müsabakaları 25 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında Londra ve Birleşik Krallık'ın diğer beş şehrinde düzenlenecektir. Final müsabakası Wembley Stadyumu'nda oynanmıştır. FIFA'ya bağlı federasyonlardan kadın millî takımları ve 23 yaş altı erkek millî takımları davet edilmiştir. Erkek takımları 23 yaş üstünde üç oyuncu oynatma hakkına sahiptir. Toplam 504 futbolcu altın madalya için mücadele etmiştir.

Moreirense FC, Portekiz'nın en üst düzey futbol ligi olan Primeira Liga'da yer alan bir futbol kulübü.