İçeriğe atla

FEA

Fea, şu anlamlara gelebilir:

  • All Nippon Havayolları, şirketinin öncüllerinden Far East Airlines'ın kısaltmasıyla FEA
  • Fea munçağı ya da Tenasserim munçağı, geyikgiller (Cervidae) familyasından bir munçak türü
  • Fransız Ekvatoral Afrikası veya Fransız Ekvator Afrikası, Orta Afrika'daki Fransız sömürgelerinden bir federasyon
  • Carlo Fea, İtalyan arkeolog
  • Leonardo Fea, İtalyan doğabilimci, ressam, kâşif ve zoolog

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Afrika</span> (Afrikaanca: Suidwes-Afrika; Almanca: Südwestafrika), Afrika kıtasında günümüzde Namibya devletinin kurulu olduğu, 1918 ile 1990 yılları arasında Milletler Cemiyeti manda yönetimi altında Güney Afrika Cumhuriyetine bağlı bir bölge iken b

Güneybatı Afrika (Afrikaanca: Suidwes-Afrika; Almanca: Südwestafrika), Afrika kıtasında günümüzde Namibya devletinin kurulu olduğu, 1918 ile 1990 yılları arasında Milletler Cemiyeti manda yönetimi altında Güney Afrika Cumhuriyeti'ne bağlı bir bölge iken bölgeye verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Munçak</span>

Munçak, geyikgiller (Cervidae) familyasında sınıflanan Muntiacus cinsindeki geyiklere verilen isimdir. Çıkardıkları ses nedeniyle havlayan geyik diye de tabir edilirler. Bilinen en eski geyik türü olan ve 15 ile 35 milyon yıl önce ortaya çıktığı sanılan munçakların izlerine Fransa ve Almanya'daki Miyosen döneminden kalma kalıntılarda rastlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hint munçağı</span>

Hint munçağı ya da bayağı munçak, geyikgiller (Cervidae) familyasında munçak geyikleri içinde en kalabalık olan türdür. Yumuşak, kısa ve bazen krem rengi izler taşıyan kahverengimsi ya da grimsi kılları vardır. Hepçil olan Hint munçağı meyve, tomurcuk, tohum, kuş yumurtaları ile beslendiği kadar küçük hayvanlarla ve hatta leşlerle de beslenir. Özellikle avcı hayvanları hissettiği zamanlarda çıkardığı köpek havlamasına benzeyen ses nedeniyle munçaklara havlayan geyik de denir.

<span class="mw-page-title-main">Çin munçağı</span>

Çin munçağı ya da Reeves munçağı, Tayvan munçağı geyikgiller (Cervidae) familyasından bir munçak türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Fea munçağı</span>

Fea munçağı ya da Tenasserim munçağı, geyikgiller (Cervidae) familyasından Myanmar - Tayland - Laos - Çin sınırında yaşayan ve çok az görülen bir munçak türüdür.

Roosevelt munçağı geyikgiller (Cervidae) familyasından bir munçak türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dev munçak</span>

Dev munçak geyikgiller (Cervidae) familyasından bir munçak türüdür. En büyük munçak türü olan bu tür 1994 yılında Vietnam'ın Ha Tinh ilinde Vu Quang'da bulundu. Orta Laos'ta da yaşar. Orta büyüklükte bir geyik olan dev munçak bayağı munçak ile yakın akrabadır.

<span class="mw-page-title-main">Muntiacinae</span> geyik familyası

Muntiacinae, geyikgiller (Cervidae) familyasında, içinde iki cins ve on bir tür geyik barındıran alt familyadır. Bu alt familyadaki geyiklerin tamamı Güneydoğu Asya'da bulunur. Muntiacinae alt familyasının cins ve türleri aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır:

  • Elaphodus cinsi:
  • Püsküllü geyik
  • Muntiacus cinsi (Munçaklar):
  • Borneo sarı munçağı
  • Çin munçağı, Reeves munçağı
  • Dev munçak
  • Fea munçağı
  • Gongşan munçağı
  • Hint munçağı, Bayağı munçak
  • Kara munçak, Kıllı göğüslü munçak
  • Roosevelt munçağı
  • Truong Son munçağı
  • Yaprak munçağı
<span class="mw-page-title-main">Fransız Ekvatoral Afrikası</span> Orta Afrikadaki Fransız sömürgelerinden bir federasyondur

Fransız Ekvatoral Afrikası veya Fransız Ekvator Afrikası, Orta Afrika'daki Fransız sömürgelerinden bir federasyondur. Toprakları Kongo Nehri'nden Sahra Çölü'ne kadar olan bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Senegal ve Nijer'in posta tarihi ve posta pulları</span>

Yukarı Senegal ve Nijer, 1904 yılında Senegambia ve Nijer'den yaratılan Fransız Batı Afrikası'nın bir kolonisiydi. Nijer 1911 yılında ayrı bir askerî bölge ve 1922 tarihinde de ayrı koloni haline geldi. Fransız Yukarı Voltası 1919 yılında bölündü ve arta kalan 1920 yılında Fransız Sudanı olarak yeiden organize edildi. Başşehir Bamako'ydu.

<span class="mw-page-title-main">Somali tarihi</span>

Somali Tarihi, Antik Çağlara kadar dayanan uzun bir tarih şerididir. Antik Çağ'da, Somali'deki siyasal varlıklar;

<span class="mw-page-title-main">Britanya Somalisi</span> Eski İngiliz protektorası(1884-1960)

Britanya Somalisi ya da Britanya Somalilandı 1884 yılından 1960 yılına kadar Birleşik Krallık'ın Doğu Afrika'da, Somali'nin kuzey bölgesindeki sömürgesidir ve Birleşik Krallık'ın Doğu Afrika'daki tek sömürgesidir. Bugünkü, Somaliland adındaki özerk bölgede kurulmuştur. Fransız Somalisi ve İtalyan Somalisi arasında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hobyo Sultanlığı</span> 19. YY Somali Krallığı

Hobyo Sultanlığı, Kuzey Somali'de, 1820'li yılların başında, Yusuf Ali Kenadid tarafından kurulmuş, Kenadid kraliyet ailesinin (meclis), saltanatıdır. Başkenti, Hobyo'dur. Yusuf Ali Kenadid'İn oğlu olan Ali-Youssuf Kenadid yönetimi sırasında, 1 Ekim 1925'te, İtalyan komutanlar, De Vecchi ve Corpo Zaptié ile orduları, saltanatı tamamen ortadan kaldırmıştır ve Hobyo Sultanlığı, İtalyan Somalisi'nin bir parçası olmuştur. Daha sonra, Britanya Somalisi kontrolüne geçmiş, ardından İtalyan Doğu Afrikası egemenliğine girmiştir. Günümüzde, Hobyo Şehri Somali Cumhuriyeti'nin büyük şehirlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Batı Afrikası</span> Afrika kıtasının batısında 1895-1958 yılları arasında Fransanın bu bölgede sahip olduğu koloni bölgelerini bir federasyon çatısı altında topladığı bölgenin tümüne verilen isi

Fransız Batı Afrikası, Afrika kıtasının batısında 1895-1958 yılları arasında Fransa'nın bu bölgede sahip olduğu koloni bölgelerini bir federasyon çatısı altında topladığı bölgenin tümüne verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Çad bayrağı</span> Ulusal bayrak

Çad bayrağı, günümüzde kullanılan hâli ile ilk olarak 1959 yılında Fransa'ya bağlı özerk bir bölge olduğunda kullanılmaya başlanmış, ülkenin 1960 yılında bağımsızlığını kazanması ile yeni ülkenin resmî bayrağı olarak göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ubangi-Chari</span>

Ubangi-Chari, Afrika kıtasında 1903 ile 1958 yılları arasında var olan Fransa'ya ait koloni bölgesi.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi Sahili bayrağı</span> Ulusal bayrak

Fildişi Sahili bayrağı, Fildişi Sahili'nin resmî bayrağı olarak 4 Aralık 1959 tarihinde kabul edilerek göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Kongosu</span> Orta Afrikada eski Fransız kolonisi

Fransız Kongosu ya da Orta Kongo Bir zamanlar Kongo Cumhuriyeti'nin bugünkü bölgesini ve Gabon'un bazı kısımlarını ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ni kapsayan bir Fransız kolonisiydi. 1910'da, daha büyük Fransız Ekvatoral Afrikası'sının bir parçası haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Kuzey Afrikası</span>

Fransız Kuzey Afrikası, Kuzeybatı Afrika'da (Mağrip) Fransa'nın yönetiminde kalan bölgelere verilen addı. Fransız Cezayiri, Fas ve Tunus'u kapsıyordu. Kendi başlarına Fransız kolonileri ve idari birimlerin federasyonları olarak var olan Fransız Batı Afrikası ve Fransız Ekvator Afrikası'nın aksine, Fransız Kuzey Afrikası hiçbir zaman ayrı olarak yönetilen üç bölgeye atıfta bulunmak için bir kolaylık teriminden başka bir şey değildi.

<span class="mw-page-title-main">Kui Buri Millî Parkı</span>

Kui Buri Millî Parkı, Tayland'ın Prachuap Khiri Khan ilinde bulunan millî parktır. 1999 yılında kurulmuştur. 969 kilometrekarelik bir alanı kapsamaktadır.