İçeriğe atla

Fırtına (film, 2008)

Fırtına
Bahoz
"Fırtına (Bahoz)" filmi afişi
YönetmenKazım Öz
YapımcıKazım Öz
Özkan Küçük
SenaristKazım Öz
OyuncularAli Sürmeli
Volga Sorgu
Sinan Bengier
Asiye Dinçsoy
Cahit Gök
Havin Funda Saç
Selim Akgül
Kadim Yaşar
Çağlayan Bozacı
MüzikVedat Yıldırım
Burak Korucu
Ayhan Akkaya
Görüntü yönetmeniErcan Özkan
Sanat yönetmeniSelda Çiçek
KurguKazım Öz
StüdyoMezopotamya Kültür Merkezi
DağıtıcıÖzen Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, Politik
RenkRenkli
Yapım yılı2007, Türkiye
Çıkış tarih(ler)i14 Kasım 2008, Türkiye
Süre155 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe, Kürtçe
Hasılat290.854 TL[1]
Diğer adlarıBahoz (Kürtçe)
Resmî sitesi

Fırtına (Kürtçe: Bahoz), 2007 Türkiye yapımı politik dram türünde sinema filmidir. Yönetmenliğini Fotoğraf adlı filmi ile Milano Film Festivali'nde "En İyi Film Ödülü" kazanan Kazım Öz yapmıştır.

Filmde Cahit Gök, Havin Funda Saç, Selim Akgül, Asiye Dinçsoy, Ali Geçimli, Kadim Yaşar, Bertan Dirikolu, Engin Emre Değer, Volga Sorgu, Feyzullah Gürdaş, Ececan Gümeci, Çağlayan Bozacı, Zelal Maraşlı, Ali Sürmeli, Sinan Bengier, konuk oyuncular Turgay Tanülkü, Ümit Çırak ve Muhlis Asan rol aldı. Filmin müziklerinde ise Vedat Yıldırım, Ayhan Akkaya ve Burak Korucu imzası taşımaktadır.

Konusu

Kürtlerin yoğun olarak başkaldırdığı bir dönemin politik gelişmeleri ile bir grup solcu Kürt gencinin öyküsünü beyaz perdeye taşıyan ‘Bahoz’ (Kürtçe Fırtına) filminin konusu kısaca şöyle: Cemal, üniversite sınavını kazanarak, küçük Kürt kasabasından İstanbul'a gelir. Büyük şehrin kalabalığı içindeki yalnızlığı, sistem karşıtı Kürt bir grup ile tanışmasıyla sona erer. Grubun öncülerinden Helin ile yaşadığı çatışma ise Cemal için yeni bir başlangıç olur. Benzer bir süreci yaşayan Rojda ve Orhan da zamanla değişip grubun aktif birer üyesi olurlar.

Kaynakça

  1. ^ Bahoz (2008) 16 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Türkçe), Sinematurk.com, Erişim tarihi: 3 Nisan 2009.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazım Öz</span> Kürt kökenli Türk sinemacı

Kazım Öz,, Kürt sinema yönetmeni, senaryo yazarı.

Kürtler, doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır. Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır. Gerek Orta Doğu'daki siyasi ve sosyal karmaşalar ve sorunlar, gerekse diğer sebepler dolayısıyla özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında oluşan göçler sonucunda Batı Avrupa başta olmak üzere Kuzey Amerika ve Orta Asya gibi farklı bölgelere yerleşmiş bir Kürt diasporası da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Kürt dilleri</span> Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren dil

Kürt dilleri veya Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur. Kürtçe Irak'ta, Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde ve de facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nde resmî dil statüsüne sahiptir. Kürt dillerinin yukarıda belirtilenler haricinde Ermenistan, Gürcistan, Türkmenistan, Lübnan, Afganistan, Rusya gibi ülkelerde az sayıda konuşanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Murat Yıldırım (oyuncu)</span> Türk oyuncu ve sunucu

Murat Yıldırım, Türk oyuncu ve sunucudur.

Ayça Damgacı, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Kürt edebiyatı, Kürtçe ile yaratılmış sözlü ve yazılı edebi eserleri kapsayan edebiyat. İslam öncesi Kürt edebiyatına dair hiçbir bilimsel bulgu ve bilgi yoktur. Kürt anlatılarının büyük bir kısmı sözlü şekilde yayılmış ve bu sözlü edebiyat bugün de sürmektedir. 20. yüzyılın başına kadar olan yazılı edebiyat ise şiir şeklindedir. Nesrin gelişmesi ise daha çok politik ve sosyal gelişmeler sayesinde olmuştur. Avrupa ülkelerine göçün artmasıyla birlikte yüzü kendi topraklarındaki gelişmelere dönük olan yeni bir tür sürgün edebiyatının da geliştiği görülmektedir.

Kürt enstitüleri, Kürt dili üzerine bilimsel araştırmalar yapmak ve yayınlar hazırlamak üzere değişik ülkelerde kurulmuş olan araştırma kurumlarıdır.

<i>Gitmek: Benim Marlon ve Brandom</i>

Gitmek: Benim Marlon ve Brandom, 2007 yapımı yönetmenliğini Hüseyin Karabey'in yaptığı dramatik ve politik türde Türk sinema filmi. Hüseyin Karabey'in ilk uzun metrajlı filmi olmak üzere başrollerini Ayça Damgacı ve Hama Ali Khan paylaşmıştır. Filmin çekimleri 2007 yılında Kasım ve Aralık aylarında sırası ile Türkiye'nin İstanbul, Diyarbakır, Mardin, Silopi, Van, İran'ın Urmiye, Irak'ın Erbil ve Süleymaniye kentlerinde 6 bin kilometre yol kat edilerek gerçekleştirildi.

Osman Sebrî, Kürt şair ve yazar. Kürtçe alfabe, makaleler, şiirler, anılar kaleme aldı.

<i>Gölgesizler</i> (film) 2009 çıkışlı Türk filmi

Gölgesizler, Hasan Ali Toptaş'ın aynı isimdeki romanından uyarlanan 2008 Türkiye yapımı psikolojik-dram türünde sinema filmidir. Yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını 9 adlı ilk sinema filmi ile Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde " En İyi Türk Filmi" ödülü kazanan Ümit Ünal yaptı. Yapımcılığını, senaryosunu yazdığı Sağır Oda dizisinde "Oğuz Bey" karakteri ile ön plana çıkan Hakan Karahan'ın 2007 yılında edebiyat eserlerinin sinema uyarlamalarını gerçekleştirmek için kurduğu Narsist Film yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kürt sineması</span>

Kürt sineması, Türkiye, Irak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Suriye, İran veya Kürt diasporası gibi bölgelerde yaşayan Kürtlerin film endüstrisine dair faaliyetlerini ve sinema kültürlerini kapsamaktadır.

<i>İki Dil Bir Bavul</i> 2008 yapımı Kürt–Türk sinema filmi

İki Dil Bir Bavul, 2008 yapımı Türk filmi. Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği film, bir Türk öğretmenin, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatır. 23 Ekim 2009 tarihinde vizyona girmiştir. Orijinal adı Okul Yolunda olan filmin adı daha sonradan İki Dil Bir Bavul olarak değiştirildi ve filmin adında geçen "bavul" metaforu, "bizzat sınıfın kendisi, köyün kendisi, bölgenin kendisi, ülkenin kendisi"dir. İki Dil Bir Bavul'un dili Kürtçe ve Türkçedir. Filmin dünya prömiyeri 25 Kasım 2008 tarihinde 21. Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde yapılırken Türkiye'de ilk kez İstanbul Film Festivali'nde gösterildi ve galası ise 21 Ekim 2009 tarihinde Atlas Sineması'nda yapıldı. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Film" ve "Büyük Jüri Özel Ödülü", Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Film Ödülü" ve Abu Dabi Uluslararası Orta Doğu Film Festivali'nde "En İyi Orta Doğu Belgeseli" ödülü dâhil olmak üzere birçok festivalde çeşitli dallarda ödül kazandı. Gösterime girdikten sonra ilk üç gün içinde 88.642,50 TL'lik bir hasılat elde eden İki Dil Bir Bavul, eleştirmenler tarafından olumlu tepkiler aldı ve filmin biçimi hakkında çeşitli görüşler ortaya sunuldu. Filmin, DVD ve VCD'si Kanal D Home Video tarafından piyasaya sürüldü. Aynı ekibin de içinde yer aldığı 2012 yapımı Babamın Sesi filmi, İki Dil Bir Bavul ile kıyaslandı.

<i>Aşk Geliyorum Demez</i>

Aşk Geliyorum Demez, İstanbul Mahmutpaşa'da bir han esnafının hikâyesini anlatan, yönetmenliğini Murat Şeker'in yaptığı, 6 Kasım 2009'da vizyona giren sinema filmidir. Müteahhit, esnafın çalıştığı hanı satın alır ve orayı yıkıp alışveriş merkezi yapmaya karar verir. Müteahhit, han esnafının bir an önce hanı boşaltmasını isteyince esnaf birleşerek bir plan yapar ve Ali'nin hanın kurtulması için müteahhidin kızı Gözde'yi etkilemesini ister. Bir yardım gecesi tanışan Gözde ve Ali birbirlerine âşık olurlar ve romantik serüven başlar.

Cemal Şan, Türk yönetmen ve senarist.

<i>Endişe</i> (film) Yılmaz Güneyin 1974 yapımı filmi

Endişe, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönetip tamamladığı 1974 yapımı politik filmdir.

Bajar, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu'nun bir projesi olan Kürtçe, Zazaca ve Türkçe folk rock müzik grubudur.

Ferec, Hakkârili Kürtçe heavy metal yapan bir müzik grubu.

<i>Camdan Kalp</i>

Camdan Kalp, Fehmi Yaşar tarafından yazılıp yönetilmiş, 1990 yılı yapımı sinema filmi. 10. Uluslararası İstanbul Film Festivalinde Yılın En İyi Türk Filmi ödülüne layık görülmüştür.

Vedat Yıldırım, Türkiye Kürdü bir müzisyendir. Kardeş Türküler ve Bajar gruplarının kurucularından. 2016'da Cansun Küçüktürk ile birlikte Ev Kayıtları adlı bir albüm yapmıştır.

Hewno Bêreng veya Renksiz Rüya, yönetmenliğini ve senaristliğini Mehmet Ali Konar'ın gerçekleştirdiği sinema filmidir.