İçeriğe atla

Fındık kurdu

Fındık Kurdu
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Hexapoda
Sınıf: Insecta
Takım: Coleoptera
(Kın kanatlılar)
Familya: Curculionidae
Cins: Curculio
Tür: C. nucum
Curculio nucum
(Linnaeus, 1758)

Fındık kurdu (Curculio nucum), erginleri kül renginde, hortumlu, 6–7 mm boyunda fındık zararlısı.

Morfoloji ve yaşam

Fındık kurdu erginleri mart ayında çıkmaya başlar, nisan ayında sayıları artar. 16 °C'nin altında fazla aktif olmayan erginler sıcaklıklar 20 °C'nin üzerine çıkınca uçmaya başlarlar. Uçamayan erginler aynı fındık ocağında beslenmeye devam eder.[1] Haziran ayına kadar beslenen erginler yumurtlamaya başlar. Meyve kabuğunun altında hazırladığı yuvaya ortalama 42 yumurta bırakır. Çatlayan yumurtadan çıkan larvalar fındık içi ile beslenirler. Fındık içinde gelişen larvalar fındık kabuğunda 1,5–2 mm delik açıp toprağa düşer. Larva, toprak içindeki yuvasında 1-3 yıl içinde pupa ve ergin olur, topraktan çıkar. Erginlerinin ortalama 3 ay ömrü vardır. Üzerine yumurta bırakılan fındık kabuğunda 4–5 mm uzunluğunda kahverengi çizgi görülür. Ortalama 8 günde yumurtalar çatlamaya başlar.

Zararları

Fındık kurtları, yumurta bırakarak ve beslenerek fındıklara zarar verir. İlk çıkışlarında fındık karanfilleri ve genç sürgünlerle beslenirler.[2] Olgunlaşmamış meyveleri kemirerek delen kurt, fındık içini yemeye başlar. Fındık kabuğu bu durumda sarı bir renk alır, halk arasında sarı karamuk denilir. Olgunlaşan meyve bu şekilde zarar gördüğünde, kahverengi bir renk alır, halk arasında kara karamuk denilir. Bir ergin fındık kurdu beslenerek 80 meyveye, yumurta bırakarak 3 ile 17 (ortalama 10) fındığa zarar verir.

Dünyada ve Türkiye'de en önemli fındık zararlısı olduğu belirlenmiştir.[3] Fındık yeşil kokarcası diğer bir fındık zararlısıdır.

Fındık kurdu, yumurta koymak için fındıklardan palaz çeşidini, beslenmek için tombul (yağlı fındık) ve çakıldak türlerini seçtikleri belirlenmiştir. Bu seçimde; erkenci ve geç çeşitler, fındık kabuğunun sertliği, bahçenin konumu ve ekolojik şartlar önemlidir. Fındık kurdu en fazla zararı şu türlerde vermektedir: Foşa (boyhane, yomra) %5,09, mincane (sarıyağlı, sarıfındık sırafındık), %4,57, Sivri %3,81, palaz %2,80, çakıldak (gökfındık, delisava) %2,80, tombul (Giresun yağlısı, yağlı fındık, Mehmet Akif) %2,77, kara fındık %2,48.[3]

Mücadele

Fındık ocaklarının köklerine zarar vermeden toprak işleme alınabilecek kültürel önlemdir. Kimyasal ilaçlama için tarım müdürlüklerine başvurulmalıdır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ KÖSE, Çiğdem (2013). "FINDIK KURDU" (PDF). tarim.gov.tr. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Aralık 2015. 
  2. ^ "FINDIK KURDU" (PDF). Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2015. 
  3. ^ a b SARUHAN, İslam; ŞEN, Melda. "FARKLI FINDIK ÇEŞİTLERİNDE FINDIK KURDUNUN (Curculio nucum COL.: Curculionidae) ZARAR ORANI". Anadolu Tarım Bilim. Derg., 2012, 27. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fındık</span>

Fındık, huşgiller (Betulaceae) familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Meyve</span> çiğ halde yenilebilir gıda

Botanikte meyve çiçeklenmeden sonra yumurtalıktan oluşan, çiçekli bitkilerde tohum taşıyan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kene</span>

Ixodida veya kene, Parasitiformes üsttakımına bağlı bir hayvan takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk fındığı</span> bitki türü

Türk fındığı, huşgiller (Betulaceae) familyasında Corylus cinsinin bir türüdür. Ağaç fındığı, ayı fındığı, balkan fındığı, kaya fındığı adları, gökbulak fındığı, budağan fındığı gibi yaygın veya yöresel adlarıyla da tanınır. 16. yüzyılda Anadolu'dan Avusturya'ya mobilya üretimi amacıyla götürülmesinin ardından Türk fındığı adını almıştır. Ağacının bu özelliğinden dolayı değerli olması sebebiyle doğal habitatındaki dağılım bölgesinin küçük alanlarında korunma altına alınmış ve IUCN listesinde koruma altındaki türlere dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barut ağacı</span> Cehrigiller familyasından bir bitki türü

Barut ağacı, cehrigiller (Rhamnaceae) familyasından 4–5 m'ye kadar boylanan yaprak döken yavaş gelişen bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Fındık yeşil kokarcası</span>

Fındık yeşil kokarcası Pentatomidae familyasından zararlı böcek türü.

<span class="mw-page-title-main">Tahta kurdu</span>

Tahta kurdu, tos böceğigiller (Anobiidae) familyasından zararlı bir kın kanatlı böcek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tos böceğigiller</span>

Tos böceğigiller, Bostrichoidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır. Dünyada geniş bir yayılış gösterir ve özellikle binalardaki ağaç malzemeye zarar verirler. Odunlarda rastlanan kurtçukların büyük kısmı bu familyaya aittir. Türlerin çoğu zararlıdır. Hem iğne yapraklı hem de yapraklı ağaçlarda genellikle diri oduna zarar vermekte, bazen öz odununa da zarar verebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Adli entomoloji</span>

Adli entomoloji veya adli böcek bilimi ya da biyokriminal entomoloji, adli tıbba yardımcı olan ya da onun yetersiz kaldığı durumlarda, ceset üzerinde bulunan böcek ve diğer eklembacaklıların ergin ve larvalarından, maktulün ("cesedin") ölüm zamanını doğruya yakınlıkta ya da yaklaşık olarak tahmin etmeye çalışan bir bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karanfil yaprakbükeni</span>

Karanfil yaprakbükeni Tortricidae familyasından pul kanatlı zararlı böcek türü.

<span class="mw-page-title-main">Elma yaprakbükeni</span> Elma yaprakbüken güve

Elma yaprakbükeni Tortricidae familyasından pul kanatlı zararlı böcek türü.

Akdeniz çam kabuk böceği, hortumlu böcekgiller (Curculionidae) familyasından kın kanatlı zararlı böcek türü.

<span class="mw-page-title-main">Virgül kabuklu biti</span>

Virgül kabuklu biti, Diaspididae familyasından zararlı böcek türü.

Nohut sineği, İki kanatlılar (Diptera) takımının Agromyzidae familyasından zararlı böcek türü.

<span class="mw-page-title-main">Agromyzidae</span>

Agromyzidae, Stratiomyomorpha infratakımına bağlı bir hayvan familyasıdır. Bitkilerin yapraklarında ve diğer kısımlarında yaşayan, açık yeşilimsi, beyaz ve farklı şekillerde olan larvaları vardır. Bitki oyan sineklerin yarısı bu familyaya aittir.

<span class="mw-page-title-main">Badem iç kurdu</span>

Badem iç kurdu, Eurytomidae familyasından zararlı böcek türü.

<span class="mw-page-title-main">Limoniidae</span>

Limoniidae, çift kanatlılar (Diptera) takımından böcek familyası.

<i>Hermetia illucens</i>

Hermetia illucens, siyah asker sineği, İki kanatlılar (Diptera) takımının Stratiomyidae familyasından sinek türü.

<span class="mw-page-title-main">Aracaju</span> Brezilyada belediye ve Sergipe eyaletinin başkenti

Aracaju, (Şablon:İPA-pt) Brezilya'nın Kuzeydoğu Bölgesi'nde bulunan Sergipe eyaletinin başkenti ve eyaletin en büyük şehri. Şehir Salvador (Bahia)'un 350 km kuzeyindedir ve Atlas Okyanusu kıyısındadır. Nüfusu, 2012 nüfus tahminlerine göre 570,937 kişi olup Sergipe eyaletinin nüfusunun %33'ünü oluşturmaktadır. Aracaju'da insanlar tarafından bozulmamış birçok plaj bulunmaktadır. Bunlar arasında Santa Luzia Adası plajları ve şehirsel alan içinde bulunan Atalaia plajı sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan beyaz kelebeği</span>

Amerikan beyaz kelebeği , başta dut, akçaağaç, elma, armut, vişne, kiraz, erik, fındık olmak üzere 200’den fazla bitki çeşidinin yapraklarını yemek suretiyle zararlı olabilmektedir.