İçeriğe atla

Füceyre (emirlik)

Füceyre, Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan emirliklerden biri.

Basra Körfezine kıyısı bulunmayan tek emirliktir. 1150 km²'lik yüz ölçümüyle Birleşik Arap Emirlikleri'nin 4. büyük emirliğidir. Nüfus; 130,000.

Bayrak

1952-1975 Yılları arasında kullanılan bayrak

1902-1952 yılları arasında Füceyre'nin bayrağı düz kırmızıydı. 1952 yılında ise Şeyh emirliğin ismini kırmızı bayrağın üstüne beyaz fonlarla eklektirdi. Bu bayrak 1975'te iptal edilmesine kadar kullanıldı.

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri</span> Orta Doğuda bir ülke

Birleşik Arap Emirlikleri, kısaca BAE, Orta Doğu'da Arap Yarımadası'nın güneydoğusunda bulunan, Umman ve Suudi Arabistan'la komşu olan ülke. BAE, Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü'l-Hayme, Şârika ve Ümmü'l-Kayveyn adlı yedi emirlikten oluşmaktadır. Ülkenin başkenti ve büyük ikinci emirliği olan Abu Dabi, aynı zamanda ülkenin siyasi, endüstriyel ve kültürel merkezi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Özbekistan bayrağı, Özbekistan'ın resmî devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Libya bayrağı</span> Libya Devletinin Ulusal Bayrağı

Libya bayrağı, Afrika ülkesi Libya'nın ilk defa 24 Aralık 1951 tarihinde kullandığı bayrağın, rejim değişikliği sonrası Libya'nın resmî hükûmeti olan Ulusal Geçiş Konseyi tarafından 27 Şubat 2011 tarihinde yeniden kullanılmaya başlanan bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ürdün bayrağı, ana hatlarını I. Dünya Savaşı boyunca Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığı almak için başlatılan Arap İsyanı'nın simgesi olan bayraktan alır. En üstte siyah, ortada beyaz ve en altta yeşil renklerde üç yatay çizgi ve bunlar ile bağlantılı, bayrağın solunda kırmızı bir üçgenden oluşur. Bu renklere Pan-Arap renkleri adı verilir. Bayrakta bulunan üç dikey şeridin renkleri sırası ile Abbasî, Emevî ve Fatımî halifelerini simgeler. Kırmızı üçgenin simgesi ise Haşimiler ve Arap İsyanları'dır. Bayrağı Arap İsyanları'nın simgesi olan bayraktan ayıran tek fark kırmızı üçgenin uç kısmında bulunan yedi köşeli yıldızdır. Bu yıldızın da temsil ettiği iki farklı olgu vardır. Birincisi Kuran'daki ilk sure olan ve 7 ayetten oluşan Fatiha Suresi'ni temsil ettiğidir, ikincisi ise Arap halkının birliği umududur. Bazen bu yedi köşeli yıldızın her bir köşesinin başkent Amman'ın üzerinde kurulu olduğu yedi tepeyi temsil ettiği düşünülür.

<span class="mw-page-title-main">Yemen bayrağı</span> Ulusal bayrak

Yemen bayrağı, Kuzey ve Güney Yemen'in birleştiği gün olan 22 Mayıs 1990 tarihinde kabul edilmiş ve yeni devletin simgesi hâline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı, Birleşik Arap Emirlikleri devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuveyt bayrağı, 7 Eylül 1961 tarihinde tasarlanmış ve 24 Kasım 1961'de ilk kez göndere çekilmiştir. Bayrak ilk olarak 1916 yılında Osmanlı Devletine karşılatılan Arap İsyanı bayrağından etkilenerek oluşturulan ve Pan-Arap renkleri adı verilen kırmızı, yeşil, beyaz ve siyah renklerden oluşur. Eşit büyüklükte üç yatay şeritten oluşan bayrağın en üstünde yeşil, ortada beyaz, altta kırmızı şerit bulunur. Bayrağın göndere çekilen tarafında siyah renkli köşeli bir bölüm vardır. Safie Al-Deen Al-Hali adlı Kuveytli bir şairin dizelerinde bayrağın sahip olduğu renkler şöyle açıklanır;

Beyaz yaptıklarımız
Siyah savaşlarımız
Yeşil topraklarımız
Kırmızı kılıçlarımız

2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nın bir sonucu olarak, savaşta farklı gruplar tarafından kullanılan ve Suriye'yi temsil etmek için kullanılan en az iki bayrak var. Baas Partisi liderliğindeki Suriye Arap Cumhuriyeti'nin görevdeki hükümeti, başlangıçta Birleşik Arap Cumhuriyeti tarafından kullanılan kırmızı-beyaz-siyah üç rengini kullanırken, Suriye Ulusal Koalisyonu gibi Suriyeli muhalif gruplar yeşil-beyaz-siyah üç rengini kullanıyor. Bu bayrak ilk olarak Suriye Mandası tarafından kullanılan "bağımsızlık bayrağı"ydı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri arması</span> Ulusal arma

Birleşik Arap Emirlikleri armasında diğer Arap ülkelerinden farklı bir şekilde altın renginde bir doğan resmedilmiş olup göğüs kısmında Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır bayrağı</span> Ulusal bayrak

Mısır bayrağı, Mısır Arap Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmi bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Irak bayrağı</span> Ulusal bayrak

Irak bayrağı, Yemen, Mısır, Sudan, Suriye, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri bayraklarında olduğu gibi Arapları temsil eden geleneksel Pan-Arap renkleri'nden oluşmaktadır. Kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasileri ve Araplığı simgelemektedir. 'Allahu Ekber' yazısı bayrağın ortasına beyaz şerit üzerine yeşil renkte ve Kufi harfleriyle stilize edilmiştir ve Irak halkını temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ateşkes Devletleri</span>

Ateşkes Devletleri Basra Körfezi'nde bulunan, 1971'de sona eren bir grup şeyhliğe verilen isimdir. 1820'den 1971'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin kuruluşuna kadar Büyük Britanya himayesiydiler.

<span class="mw-page-title-main">Pan-Arap renkleri</span>

Pan-Arap renkleri, siyah, beyaz, yeşil ve kırmızıdır. Her dört Pan-Arap renginden birinin belirli bir Arap hanedanını veya dönemini temsil etmesi amaçlanmıştır. Siyah Abbasilerin, beyaz Emevîlerin, yeşil Fatimilerin ve kırmızı ise Haşimilerin rengi idi. Bu dört renk 14. yüzyılda Iraklı şair Safiyeddin El-Hilli tarafından "beyaz eylemlerimiz, siyah savaşlarımız, yeşil bölgelerimiz ve kırmızı kılıçlarımız" olarak tarif edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arap İsyanı bayrağı</span> Arap İsyanı sırasında Arap milliyetçileri tarafından kullanılan bayrak

Arap İsyanı bayrağı, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başlatılan Arap İsyanı sırasında Şerif Hüseyin ve müttefiki Arap milliyetçileri tarafından kullanılan bayraktır. Daha sonra Hicaz Krallığı bayrağı olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şârika (emirlik)</span>

Şârika Emirliği, Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Ümmü el-Kayveyn ve Reis el-Hayme ile birlikte 7 emirlikten biridir. Başkenti ve en büyük şehri ismini aldığı Şârika'dır. Emir Sultan bin Muhammed el-Kasimi yönetimi altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Dibbaü'l-Füceyre</span>

Dibbaü'l-Füceyre, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Füceyre Emirliği'nde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, ülkenin kuzeydoğusundaki Dibba bölgesinde Umman Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu Temmuz 2019 tarihi itibarı ile 41.017'dir.

<span class="mw-page-title-main">Füceyre</span>

Füceyre, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Füceyre Emirliği'in başkenti olan şehir ve belediyedir. Şehir, ülkenin doğusunda Hacer Dağları'nın eteklerinde Umman Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2016 yılı itibarı ile 97.226'dır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri'nde turizm</span>

Birleşik Arap Emirlikleri'nde turizm Emirlik ekonomisi'nin önemli bir bileşenidir ve yerel ve uluslararası bileşenlerden oluşur. Turizm endüstrisi 2018 yılında ülkenin GSYİH'sine 164,7 milyar Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi üzerinde katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kelba</span>

Kelba, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Şârika Emirliği'nde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, ülkenin doğusunda Şumeyliye Dağları'nın eteklerinde Umman Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır olup Füceyre Emirliği ve Umman ile çevrilidir. Şehrin nüfusu Temmuz 2018 tarihi itibarı ile 37.545'tir.

El-Füceyre Spor Kulübü, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Füceyre şehrinde bulunan bir profesyonel futbol kulübüdür. 1968'de kurulan kulüp, BAE Ligi'nde mücadele etmektedir.