İçeriğe atla

Fëanor

Kontrol Edilmiş
Fëanor
J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde karakter
Unvanı/Diğer adıCurufinwë, Noldor Kralı
IrkıElf, Noldor
Doğum tarihiAğaçların Yılları 1169, Tirion
Ölüm tarihiAğaçların Yılları 1497 (3142 yaşında), Ered Wethrin

Fëanor, J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir kahramandır. Yüce Noldor Kralı Finwë'nin ilk oğlu ve Míriel'den olma tek çocuğudur. Fëanor, Valinor'un İki Ağacının ışığını içlerinde saklayan mücevherler olan Silmarillerin, gören taşlar Palantír'in ve Elf alfabesi olan Tengwar'ın yaratıcısıdır. Melkor'u lanetleyip ona Morgoth ismini veren baş düşmanıdır.

Fëanor'un Silmarilleri, Silmarillion'un ana temalarından birini oluşturur; İnsanlar ve Elfler onlara sahip olmak için kötülüğün güçleriyle savaşırlar. Karanlıklar Efendisi Morgoth Silmarilleri çaldıktan sonra Fëanor ve yedi oğlu Fëanor'un Yemini'ni ederler; Silmarilleri elinde tutan herkese—ister Elf, İnsan, Maia ya da Vala olsun— karşı savaşacaklarına ant içerler.

Yemin, Fëanor ve oğullarını Orta Dünya'ya gitmeye zorlar ve bu süreçte, Teleri'nin limanlarında ilk Akraba Kıyımı'nı gerçekleştirerek Elf kardeşlerine karşı vahşet işlemelerine neden olur. Fëanor, Orta Dünya'ya gelişinden kısa süre sonra ölür; oğulları ise Morgoth'u yenme ve Silmarilleri geri alma uğruna birleşirler fakat bu yolda Elf halkına daha çok zarar verirler.

Hikayesi

Gençliği

Fëanor, Noldor'un ilk kralı Finwë'nin oğluydu; annesi Míriel ise onu doğurduktan kısa bir süre sonra "hem bedenen hem de ruhen tükenip gitti" ve öldü.[1] Fëanor, "yiğitlik, dayanıklılık, güzellik, kavrayış, beceri, güç ve zekasıyla ve bedeniyle zihninin her bir parçasıyla Ilúvatar'ın çocukları içinde en güçlüsüydü, gözbebeğiydi ve içinde parlak bir alev titrerdi."[2] Finwë, sonrasında yeniden evlendi ve Fingolfin ile Finarfin adında iki oğlu daha oldu. Fëanor, gençliğinde, Vala Aulë'nin öğrencisi olan kayınpederi Mahtan'ın yanında çıraklık yaptı. Fëanor, bir zanaatkkar ve mücevher ustası oldu, Tengwar alfabesini icat etti ve büyülü görme taşları olan palantírleri yarattı.

Silmariller

Fëanor, en büyük başarısı ve en ünlü eseri olarak, Valinor'un İki Ağacı'nın ışığını yakalayıp birbirine harmanlayarak Silmarilleri yarattı. Bunlar üç büyük mücevher biçimindeydiler fakat sadece parlayan taşlar değillerdi; canlıydılar, kutsaldılar ve yok edilemezlerdi. Tanrısal güçlere sahip Valar dahil kimse onların bir benzerini yaratamazdı. Hatta Fëanor'un kendisi bile bir benzerlerini yaratamazdı çünkü onların yapımına özünden bir parça katmıştı. Vala Varda ise "Silmarilleri kutsadı, ebediyete kadar onlara ne bir ölümlü beden, ne kirli eller, ne de kötücül varlıklar dokunamasın ve dokunan da kavrulup solsun diye."[3]

Fëanor’un kalbi silmarillere bağlanmıştı ve ona göz diktiklerini düşündüğü Valar ve Elflerden süphelenmeye başladı. Yakın zamanda serbest bırakılmış ve şimdi Valinor’da yaşayan Vala Melkor, bunu Noldor arasında ihtilaf yaratmak için bir fırsat olarak gördü. Fëanor, Melkor ile hiç iletişimde bulunmadı fakat yine de onun tuzağına düştü. Melkor, Fëanor'u üvey kardeşi Fingolfin'in, Finwë'nin varisi olarak yerini gasp etmeyi ve Silmarilleri ele geçirmeyi planladığına inandırdı. Fëanor'un nefreti öyle büyüdü ki Fingolfin'i ölümle tehdit etti. Valar, Fëanor'u on iki yıl boyunca uzaktaki evi Formenos'a sürgün ederek cezalandırdı. Bu sürgüne babası Finwë de katıldı.[3]

Valar, Fëanor'un eylemlerinin arkasında Melkor'un olduğunu anladı. Aralarından Tulkas'ı onu yakalaması için gönderdiler fakat Melkor çoktan kaçmıştı. Melkor, uzun bir süre sonra Formenos'ta görüldü. Fakat Fëanor onun asıl amacının Silmarillere sahip olmak olduğunu anladı, “Ve Eä'da yaşayanların en kudretlisinin yüzüne çarptı evinin kapılarını.”[3] Valar, Fingolfin ve Fëanor'u barışmaları için Valimar'a davet etti. Fingolfin, Fëanor'un en büyük kardeş olarak yerini tanıdı ve ona elini uzattı. Fëanor, bunu isteksizce kabul etti fakat tam o sırada Melkor, Ungoliant ile İki Ağaç'ı yok etti ve Valinor ülkesi karanlığa gömüldü. Artık Ağaçların ışığı sadece Silmarillerde yaşıyordu ve Valar, Ağaçları yeniden canlandırabilmek için Fëanor'dan Silmarilleri teslim etmesini istediler. Fëanor ise “Evet, çıkarabilirim mücevherlerimi ortaya ama asla benzerlerini yapmayacağım ve eğer kırmam icap ederse onları, kalbimi de kıracağım ve Eldar içinde ilk katledilen olacağım." dedi ve reddetti.[4] Formenos'tan gelen ulaklar, Melkor'un, babası Finwë'yi katledip Silmarilleri çalmasının haberini getirdi.

Fëanor, bunun üzerine Melkor'a "Morgoth" adını verdi, Dünyanın Kara Düşmanı. Fëanor, yeni Noldor Kralı olarak halkının başına geçti ve Tirion şehrinde yaptığı konuşmasında, çoğunu Orta Dünya'ya dönerek Finwë'nin intikamını almaya ve Valar'dan kurtulmaya ikna etti. Yedi oğluyla beraber Fëanor'un Yemini'ni etti:[4]

Yeminlerini bozmayacaklarına Ilúvatar adına söz verdiler ve bozarsak eğer kavlimizi, Ebedi Karanlığa gömülelim dediler. Manwë'yi, Varda'yı ve kutlu Taniquetil Dağı'nı şahit gösterip, ister Vala, ister İblis, Elf yahut da henüz doğmamış İnsan olsun, küçük büyük, hayırlı veya belalı, günlerin sonuna dek, zamanın doğuracağı her cinsten varlığı, Silmarillerin tekini bile ellerine almaları, çalmaları, yahut da saklamaları durumunda, Dünya'nın sonuna dek intikam ve nefret hisleriyle takip edeceklerine ant içtiler.

Beleriand'a Dönüş

Fëanor, Morgoth'un peşinden Orta Dünya'ya gitmek için Valinor'un kıyılarına hareket etti ve akrabaları denizci Teleri halkından yardım talep etti. Teleri bunu reddedince Fëanor, Noldor'a gemileri çalmalarını emretti. Teleri buna karşı çıktı ve birçoğu Alqualondë Limanı'nda katledildi. Noldor böylece kendi akrabalarını katlederek elfler arasında binlerce yıl acı ile hatırlanacak olaya imza attı. Bu olay, sonrasında Alqualondë'deki Akraba Kıyımı veya Birinci Akraba Kıyımı diye bilinir oldu.[4] Oğulları daha sonra, Fëanor'un adına Orta Dünya'da akrabaları Elfler'e karşı iki başka savaş suçu işlediler. Bu olaydan pişmanlık duyan Finwë'nin üçüncü oğlu Finarfin, yanına Noldor'un bir kısmını alıp geri döndü. Valar onları kabul etti ve Finarfin, Valinor'daki Noldor'un Yüce Kralı olarak hüküm sürdü. Fëanor ve Fingolfin'i takip eden kalan Elfler ise Mandos'un Hükmü'ne tabi oldular; Valar'a karşı isyana devam ederlerse başlarına türlü acılar ve felaketler gelecekti. Tüm Noldor'u denizin karşısına taşımaya yetecek kadar gemi yoktu bu yüzden Fëanor ve oğulları gemilere el koydu ve takipçileriyle beraber denize açıldılar. Fëanor, Orta Dünya'ya geçtikten sonra, ilk ayak bastıkları yer olan Losgar'da gemileri yakıp Fingolfin ve halkını geride bırakmaya karar verdi. Fingolfin ise, öfke içinde, kuzeydeki buzullar üzerinden geçen uzun ve zorlu yolu kullanarak Beleriand'a döndü.[4]

Fëanor'un gelişinin haberini alan Morgoth, orklar ve balroglardan oluşan ordusunu Fëanor'un Mithrim'deki kampına yolladı. Bu savaşa "Dagor Nuin Giliath", yani Yıldızlar Altındaki Savaş dendi çünkü Güneş ya da Ay henüz yaratılmamıştı. Elfler burada büyük bir zafer kazandı. Savaşın bitmesine yakın Feanor, hırslanıp oğullarıyla birlikte Angband'ın kapılarına kadar düşmanı kovaladı fakat bir balrog grubu tarafından pusuya düşürüldü. Uzun süre mücadele eden Fëanor, en sonunda aldığı yaraların sonucunda zayıf düştü ve balrogların efendisi Gothmog bedenini yere çarptı. Tam bu sırada yetişen oğulları, onu kurtarmayı başardılar fakat Fëanor ölümcül yaralar almıştı. Dönüşleri sırasında Fëanor, öleceğini anlayıp oğullarına durmalarını söyledi ve ölüm anında içine dolan bir sezgi ile Noldor'un, yardım almadan Thangorodrim'in kara kulelerini alaşağı edemeyeceğini anladı. Yine de Morgoth'a üç kere lanet okudu ve oğullarına yeminlerini tutup babalarının öcünü almalarını vasiyet etti.[5]

Ettiği yeminin Türkçesi yaklaşık olarak şöyledir:

Dost ya da düşman da olsa, aydınlık
Temiz, kokuşmuş biri de olsa;
Morgoth soyu,
Elda, Maia ya da Sonradoğan'da olsa;
Ne kanun, ne sevgi, ne de çatılmış kılıçlar;
Dehşet, yaralar, felaketin kendisi bile olsa;
koruyamayacaktır kimseyi Fëanor'dan ve Fëanor'un
soyundan gelenlerden!
Saklayan, gizleyen, ellerinde tutan,
bulan ya da kaçıran her kimse bir Silmaril'i,
Böylece hepimiz yemin ediyoruz ki:
Ölüm getireceğiz ona, gün bitmeden daha!
Ve ızdırap, dünyanın sonunda.
Sözlerimizi duy, Eru Ilúvatar Babamız!
Sonsuz karanlık alın yazımız olsun,
Yeminimiz kırılır ve boşa çıkarsa,
Kutsal Dağda şehadetimiz duyulsun!
Ve yeminimizi hatırlayın o vakit,
Ey Manwë ile Varda!

Feanor için denir ki öldüğünde bedeni alev alarak küle dönmüştür. Böyle bir şey ne Arda üzerinde daha önce görülmüştür ne de günlerin sonuna dek görülecektir. Birinci Temanın sonunda Silmarilleri bu sefer kendi isteğiyle Valar'a verdi ve daha ihtişamlı olan İkinci tema başladı.

Eserleri

  • Fëanor Lambaları
  • Fëanor arması
  • Palantíri
  • Silmariller
  • Tengwar

Etimoloji

Fëanor ismi "Ateşin ruhu" anlamına gelir ve fëa ("ruh") ve naur ("ateş") kelimelerinin birleşiminden oluşur. Fëanor'a annesi tarafından verilmiş bu ismin Quenya dilindeki formu Fëanáro idir.

Curufinwë adı ise ona babası tarafından verilmiş olup "Yetenekli Finwë" anlamına gelir ve curu ("yetenek;beceri") elementini içerir.

Kaynakça

  • Tolkien, J.R.R., Silmarillion, İthaki Yayınları, 2007, İstanbul, 6. baskı
  1. ^ J.R.R. Tolkien. "Fëanor'a ve Melkor'un Serbest Bırakılmasına Dair". Silmarillion. 
  2. ^ J.R.R. Tolkien. "Güneş'e ve Ay'a ve Valinor'un Gizlenişine Dair". Silmarillion. 
  3. ^ a b c J.R.R. Tolkien. "Silmarillere ve Noldor'un Huzursuzluğuna Dair". Silmarillion. 
  4. ^ a b c d J.R.R. Tolkien. "Noldor'un Kaçışına Dair". Silmarillion. 
  5. ^ J.R.R. Tolkien. "Noldor'un Dönüşüne Dair". Silmarillion. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Melkor</span> J.R.R. Tolkienin evreninde kötü bir karakter

Melkor veya elflerin ona taktığı isimle Morgoth, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde kuvvetçe en güçlü Vala olmakla birlikte Sauron'un efendisi ve en kötü varlıktır. Orklar, troller ve ejderhalar başta olmak üzere Orta Dünya'da çoğu kötücül varlığın yaratıcısıdır. "Melkor" ismi, Quenya dilinde türetilmiş bir kelimedir ve "Güç içinde yükselen" anlamına gelir. Sindarin dilinde, düşmanları tarafından Morgoth Bauglir olarak anılırdı. Melkor'un Valar arasında bilinen orijinal adı ise hiçbir zaman Orta Dünya halkları tarafından öğrenilemedi.

Melian, bir Maia, Elu Thingol'un eşi, Lúthien Tinúviel'in annesi ve Doriath Kraliçesidir. Melian, Luthien'in annesi ve Elrond ile Elros'un anne tarafından atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Galadriel</span> Kurgusal karakter

Galadriel, Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi adlı eserinde bir karakterdir. Orta Dünya'da bir Elf soylusudur. Lord Celeborn ile beraber Lothlórien'in yöneticisidir. Kendisine Lórien Hanımı, Galadhrim Hanımı, Işığın Hanımı veya Ormanın Hanımı olarak hitap edilir. Lothlórien'de ise, sadece Galadriel Hanım veya Hanım olarak bilinir. Kraliçe değildir, fakat kraliyet soyundan gelir.

Silmaril, J.R.R. Tolkien evreninde kurgusal nesne.

Finarfin, anlamı soylu saç demektir. Noldor soyundan gelen bir elftir. Finwe'nün üçüncü oğludur. Annesi Finwe'nin ikinci eşi bir Vanya olan Indis'dir. 2 tane kardeşi vardır üvey abisi Fëanor ve öz abisi Fingolfin'dir. Noldor sürgününden sonra Aman'da kalarak halkının kalanını Tirion da yönetti. Eârwen ile evlidir. 5 tane çocuğu vardır: Felagund Finrod, Orodreth, Aegnor, Angrod, Galadriel. Noldor prensleri arasında sadece o ve çocuklarının altın rengi saçları vardı bunu bir Vanya olan annesi Indis'den almıştı. Finwe'nin oğulları arasında yüreği en bilge ve en iyi kalpli olanıdır. Bir daha onun kadar güzeli olmamıştır.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Noldor soyundan bir elf beyi. Finwë oğlu Finarfin'in oğludur. Galadriel'in ağabeyidir. Doğum adı Finrod'dur. Nargothrond'a yerleşip mağaralar oyduğu için cüceler tarafından Felagund adı verildi, bilgeliğinden dolayı insanlar tarafından Nom adı verildi. Nargothrond'da krallığını kurmadan önce Sirion nehri üzerindeki bir adacıkta ilk Minas Tirith'i kurmuştu. Amarie adlı bir Vanya'yı sevdi ama Amarie onunla Orta-Dünya'ya gitmeyi reddetmesinden dolayı kalbini mühürledi. Akrabakıyımı'nda hiçbir katkısı olmadı. Noldor prenslerinin en güzeli ve zarifidir.

Tolkien evreninde, Yüksek Noldor Kralı Fëanor'un yedi oğlu, Beleriand'ın kuzeydoğusunda krallıklar kurmak için halklarıyla birlikte Valinor'u terk ettiler. Bu yedi oğlun isimleri şöyledir:

J. R. R. Tolkien'in eserlerine konu ettiği hayalî Orta Dünya evreninin tarihi, gerçek Dünya tarihinin kadim kökeni olarak kurgulanmıştır. Tolkien evreninde, Birinci Çağ ya da tam adıyla Ilúvatar'ın Çocukları'nın Birinci Çağı, Silmarillion'da anlatılan ve kronolojisi tam olarak belirli ilk zaman dilimidir. Ağaçların dev örümcek Ungoliant ve kötü Melkor tarafından zehirlenerek söndürülmesi üzerine tüm Arda karanlığa bürünmüştür. Daha sonra Valar, iki ağaçtan birisi olan Laurelin'in ışığıyla Güneş'i yaratarak, Güneş'in Yılları'nı başlattı. Arda'nın bundan sonraki yıllarının uzunluğu ile gerçek dünyadaki güneş yılı uzunluğu aynıdır.

Elfler, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ırktır. Elfler, yazar J. R. R. Tolkien tarafından modern edebiyata kazandırılmış ve fantastik kurgunun en popüler öğelerinden biri haline gelmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Fingolfin</span> J. R. R. Tolkienin legendariumundaki kurgusal karakter

Fingolfin, J.R.R. Tolkien'in Silmarillion kitabında yer alan bir karakterdir. Finwe'nin ikinci oğlu, Feanor'un üvey, Finarfin'in öz kardeşidir. Annesi bir Vanya olan Indis'tir. Valar önünde verdiği söz yüzünden Feanor'un peşinden Orta Dünya'ya gelmiştir. Feanor, Teleri'den gemileri güzellikle alamayınca onlara savaş açmıştır. Fingolfin savaşın ne için olduğunu anlamadan, savaşa son anda yetişip zaferin Noldor'un olmasını sağlamıştır.Bu sebeple de istemeden de olsa Akraba Kıyımına karışmış ve Mandos'un lanetine o da ortak olmuştur. Feanor'dan sonra Yüksek Noldor Kralı olmuş, Morgoth ile düello etmiştir. Morgoth ile düelloya giderken atı Rochallor üstünde o kadar öfkeliymiş ki onu gören Eldar onu Orome sanıp korkarak yolundan çekilmiştir. Morgoth'u yedi derin yara ile yaralamıştır. Ama yorgun düşüp tökezlemiş, Morgoth tokmağı Grond ile üç kez kalkanına yüklenmiş, kalkanı parçalanmıştır, son bir hamleyle Morgoth'un ayağına kılıcı Ringil ile derin bir yara açmıştır ve o günden sonra Morgoth topallamaya başlamıştır. Morgoth onu ayağıyla ezmiş, bedenini elleriyle belinden ikiye katlamış, kurtlarına atacakken kartalların efendisi Thorondor gelmiş Morgoth'un yüzünü pençeleriyle yaralayarak Fingolfin'in ölü bedenini almıştır ve Saklı Kent Gondolin'i çevreleyen dağların zirvesine bırakmıştır. Gondolin'in yıkılışına kadar bir daha hiçbir Morgoth hizmetkarı Fingolfin'in yattığı yeri geçmeye cesaret edememiştir. Eski günlerin Elf kralları arasında en güçlüsü, en gururlusu ve en cesurudur.

Finwe, Yüce Noldor Krallarının ilkidir. Fëanor, Fingolfin ve Finarfin'in babasıdır. Orta Dünya'da Cuivienen gölü çevresinde diğerleriyle birlikte uyanan ilk Elflerdendir. Valar'ın çağrısıyla, Noldor'un temsilcisi olarak Valinor'a gitmiş, ağaçların ışığını görmüştür. Orta Dünya'ya dönünce halkını Valinor'a göçmeye teşvik etmiş ve Büyük Yolculuk'ta onlara önderlik etmiştir. Valinor'da ilk eşi Miriel'den ilk çocuğu Fëanor doğmuştur. Ama Miriel, Fëanor'u doğurduktan kısa bir süre sonra ölmüştür. Bu Finwe'yi çok üzmüş ve onu, daha önce Elfler arasında görülmemiş bir şey olan ikinci bir eş arayışına sokmuştur. Finwë bunun üzerine yakın arkadaşı Vanyar kralı İngwë'nin kız kardeşi olan Indis ile evlenmiş ve Fingolfin ve Finarfin adlı iki oğlu olmuştur.

Mandos, Orta Dünya'da yer alan bir kurgusal karakterdir. Mandos (Námo) ve Lorien (Irmo) kardeştiler. Mandos ve Lόrien, yerleştikleri diyarların isimleriydi.

Yavanna, bir Valië ve sekiz Aratar'dan biridir ve Meyve Verici olarak bilinir. Yavanna, toprakta yetişen her şeyden sorumludur; asırlık ormanlardaki ağaçlardan kayaları sarmış olan yosunlara ve topraktaki saklı şeylere kadar her şeyin sayısız biçimini aklında tutar. Eldar'ın dilinde adı Kementári, Yeryüzünün Hanımı'dır. Valar Kraliçeleri arasında saygınlık bakımından Varda ile yan yana durur. Kadın görünümünde; uzun boylu, yeşil giysiler içinde gezinirdi. Bazıları onu uzun dalları gökyüzüne uzanan bir ağaç şeklinde görmüşlerdi. Yavanna, demirci Aulë'nin eşi, Ebedi-genç Vána'nın kardeşi ve Maia Melian'ın akrabasıdır.

Nienna, bir Valië, sekiz Aratar'dan biri ve Irmo ile Mandos'un kardeşiydi. Keder ve üzüntü ile aşinaydı fakat aynı zamanda merhamet ve umut ile bilinirdi.

J. R. R. Tolkien’in -kurguladığı Orta Dünya evreninde yaşanan hayalî olayları anlattığı- efsanevî öykülerinde birçok yer ismi geçmektedir. Tolkien, hikâyelerinde gerçek “Dünya”ya karşılık olarak Arda isminde kısmen farklı bir “Dünya” kurguladı. Bu kurgusal “Dünya”daki çeşitli sunî ve doğal mekanlardan bir kısmı yaşanan olayların merkezinde yer alırken, bazı diğer mekanlar ikinci planda yer alır ve pek bahsedilmez. Aşağıdaki listede, bu görece ikinci planda kalan mekanlar hakkında bilgiler yer almaktadır.

Eönwë, J.R.R. Tolkien efsanesinde yardımcı bir karakterdir. Eönwë karakteri 1977 yılında, orijinal basımından önce uzun zamandır var olmasına rağmen ilk kez J.R.R. Tolkien'in ölümünden sonra yayımlanan Silmarillion kitabında görülür.

Thingol, ilk doğan elflerdendir. Asıl adı Elwe'dir. Lakap olarak ise Singollo yani 'Gri Pelerin' lakabı takılmıştır.

Maedhros, J. R. R. Tolkien'in oluşturduğu Orta Dünya evreninde yer alan bir kurgusal karakterdir. Fëanor'un yedi oğlundan en büyüğüdür. Uzun boylu olduğu söylenir. Babası ile beraber büyük yemini ederek Orta Dünya'ya gelir. Fëanor'un ölümünden hemen sonra Morgoth tarafından esir alınır. Thangorodrim tepelerinden birine sağ elinden halatla bağlanır.

Orodreth, Tolkien Evreni'ne ait kurgusal bir karakter. Bir Noldor elfidir. Ağaçlar Çağı'nda Valinor'da doğmuştur. Babası Noldo Finarfin ve annesi Teleri'den olan Eärwen'dir. Fingolfin ve Feanor ile birlikte Orta Dünya'ya dönen Noldor'dandır. Kardeşleri: Finrod Felagund, Angrod, Aegnor ve Galadriel'dir. Çocuğu Finduilas'tır

J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Elfler, ya da Quendi bölünmüş (ayrılmış) bir halktır. Orta Dünya kıtasındaki Cuiviénen'de uyandıklarında üç kavme bölünmüşlerdi: Minyar (Birinciler), Tatyar (İkinciler) ve Nelyar (Üçüncüler). Bir zaman sonra Valar'la birlikte Aman'daki Valinor'da yaşamak için Oromë tarafından çağrıldılar. Bu çağrı ve bunu takip eden Büyük Yolculuk, Elfleri iki ana gruba böldü ve gruplar bir daha asla tam olarak birleşmedi.