
15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

Çanakkale Boğazı ya da tarihî adıyla Dardanelya, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Ege Denizi ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur.

Clandras Köprüsü Uşak ilinin Karahallı ilçesinde yer alan Frigyalılar döneminden kalma tarihi köprü. Köprü Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce yapılmıştır. Köprünün iki ucu, dağ kayalarının yarı beli üzerine oturmuştur. Uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metre, eni 1,75 metredir. Taşların yüzleri kalemle işlenmiş ve kemerlerin iri taşları zıvanalı olarak birbirine iyice kenetlendirilmiştir. Kemeri kasnak biçimindedir.

Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü, Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Neredeyse 430 m uzunluğundaki köprü, dev ölçüleri nedeniyle dönemin yazar ve şairlerin eserlerine konu olmuştu. Justinianus'un Boğaziçi yerine gemiyle Anadolu'dan geçebilmek için kanal projesi planladığı ve köprünün bu projenin bir parçası olduğu iddiası uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Köprü, 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

Millau Viyadüğü, Tarn Nehri'nin bulunduğu vadiden geçen ve Millau ile Güney Fransa’yı birbirine bağlayan kablo destekli bir asma köprüdür. İnşaat mühendisi ve Mimar Norman Foster tarafından tasarlanan köprü dünyanın üzerinden taşıt geçen en yüksek köprüsü unvanına sahiptir. 343 metre yüksekliği ile Eyfel Kulesi’nden biraz daha yüksek ve Empire State Binası’ndan 37 metre daha kısadır. Köprü saatte 225 km. hıza ulaşan rüzgâr hızına dayanıklı biçimde üretilmiştir. 14 Aralık 2004 günü açılış töreni gerçekleşen köprü iki gün sonra araç trafiğine açıldı. Köprünün kullanım süresi 120 yıldır.

Oluk Köprü, Türkiye'de, Roma İmparatorluğu'nun Pisidya eyaletinin başkenti antik Selge şehri yakınında, eski adıyla Eurymedon olan Köprüçay nehri üzerinde bir Roma köprüsüdür. Yapı, Pamphilia kıyılarından Psidia bölgesine uzanan bir yolun üzerrıne yer alıyordu. Nüfus yoğunluğu düşük bir bölgede kurulu olan köprü, Köprüçay nehrini Beşkonak köyünün yakınında geçer ve yüksekliği nedeniyle dikkat çeker.

Reşadiye sınıfı zırhlı savaş gemisi veya Reşadiye sınıfı dretnot, Osmanlı donanması için planlanan ve 1910'larda Birleşik Krallık'tan sipariş edilen iki adet dretnot savaş gemisinin sınıfıdır. Sınıfın tasarımı İngiliz King George V sınıfının tasarımına dayanmakta olup kapsamlı geliştirmeler yapılmıştır. Gemilerde İngiliz gemileriyle aynı 13,5-inç (340 mm) ana batarya yer almakta, ikincil bataryalar ise 4-inç (100 mm) yerine 6-inç (150 mm) sınıfı toplardan oluşmaktadır. İlk gemi olan Reşadiye 1911'de kızağa konulmuş ve Ağustos 1914'te tamamlanmıştır.

Vilnius TV Kulesi Litvanya'nın başkenti Vilnius'un birim-kenti Karoliniškės'te bulunan 326,5 m (−-1,071 ft) uzunluğundaki kuledir. Bina, Litvanya'nın en yüksek yapısı olup Sovyet Litvanya döneminde SS Litvanya Radyo ve Televizyon Merkezi olarak kullanılmıştır. Yapı gerçek önemini Sovyetler Birliği'nden ayrılan ilk ülke olan Litvanya'nın bağımsızlık mücadelesinden alır; kule Litvanya'nın bağımsızlık ilanının ardından Rus saldırısına uğramış ve Litvanya'da ulusal bir simge haline gelmiştir.

Haliç Metro Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerinde yer alan, M2 metro hattının geçişini sağlayan ve üzerinde Haliç metro istasyonu bulunan gergin eğik askılı köprüdür. İnşaatı 2 Ocak 2009 tarihinde M2 hattının Taksim-Yenikapı uzatması kapsamında başlayan köprü, 15 Şubat 2014 tarihinde Yenikapı uzatmasıyla birlikte hizmete açılmıştır. İlk proje etüt çalışmaları 1960'lara kadar dayanan köprü, Şişhane ile Haliç arasında, M2 metro hattının geçişini sağlamaktadır. Köprü gemi geçişleri sırasında açılıp kapanabilme özelliğine sahiptir.

Nysa Köprüsü, Eski Roma İmparatorluğu döneminde yapılmıştır. Antik Karya bölgesindeki Nysa antik şehrinde bulunan Tekkecikdere akarsuyu üzerindedir. Altyapısı 100 metre uzunluğundadır. Bu özelliğiyle Bergama Köprüsünden sonra 2. sıradadır.

Pulteney Köprüsü, Bath, İngiltere'deki Avon Nehri'nin üzerinde bulunan bir köprü. 1774'te tamamlandı ve geliştirmek istediği Pulteney ailesinin arazisini Bathwick kasabasına bağladı. Robert Adam tarafından Palladyan tarzda tasarlanan köprünün başından sonuna karşılıklı dükkânlar bulunmaktadır. I.Derece koruma altında yapı olarak belirlenmiştir.

Hangzhou Körfezi Köprüsü, Çin'ın doğusunda Hangzhou Körfezi üzerinde bulunan bir gergin eğik askılı köprüdür. Köprü, Jiaxing ve Ningbo kentlerini birbirlerine bağlamaktadır.

Zuojiang Huashan Kaya Sanatı Kültürel Peyzajı, Çin'in güneyindeki Guangxi eyaletinde, en az birkaç yüz yıllık bir süre boyunca kireç taşı uçurumlarında boyanmış tarihi kaya sanatı bölgesidir. Kaya boyamaları, Zuo Nehri'nin bir kolu olan Ming Nehri'nin batı kıyısında bulunur. Kaya sanatı alanı Nonggang Tabiat Koruma Bölgesi'nin bir parçasıdır ve Ningming ilçesinde Yaoda kasabasında bulunur. 15 Temmuz 2016'da, Zuojiang Huashan Kaya Sanatı Kültür Manzarası, Dünya Mirası olarak ilan edildi. Çin'deki 49. Dünya Mirası alanıdır.

Osmaniye, 1860'larda Osmanlı donanması için inşa edilmiş dört zırhlı fırkateynden oluşan bir gemi sınıfıdır. Sınıf; öncü gemi Osmaniye ile Aziziye, Orhaniye ve Mahmudiye'den oluşmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu için inşa edilecek demir zırhlı tipteki ilk gemilerdi. İlk üçü Robert Napier and Sons, dördüncüsü ise Thames Iron Works tarafından olmak üzere tamamı Birleşik Krallık'ta inşa edildi. Gemiler borda toplu zırhlılardı; taşıdıkları birer 229 mm top üst güvertenin ön kısmında, geri kalan on dörder 203 mm ve onar 36 librelik Armstrong top ise geminin bordalarında dizilmişti.

Anlage Süd, İkinci Dünya Savaşı sırasında Güney Polonya'nın Nazi işgali altındaki bölümünde Adolf Hitler için inşa edilmiş bir çift demiryolu karargahıydı. Rzeszów ve Jasło arasındaki demiryolu hattının yakınında iki güçlendirilmiş tünel inşa edildi. İlk büyük tren sığınağı Stępina köyünde, diğeri ise Strzyżów kasabasındaydı. Başlangıçta 27-28 Ağustos 1941'de Hitler ile İtalyan faşist lider Benito Mussolini arasında iki günlük bir toplantı için kullanıldılar.

Kuala Terengganu Asma Köprüsü, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. Nehrin tam Güney Çin Denizi'ne döküldüğü noktada bulunur. Sultan Mahmud Köprüsü, Manir Köprüsü ve Pulau Sekati Köprüsü'nden sonra nehirdeki dördüncü köprüdür. Tanjung yakınlarındaki ıslah edilmiş bir alan olan Muara Selatan ile Seberang Takir'deki Muara Utara bölgelerini birbirine bağlar.

St Elmo Köprüsü, Malta'nın Valletta kentindeki Saint Elmo Kalesi'nin ön tarafından Valletta Limanı girişindeki dalgakırana kadar uzanan tek açıklıklı kemerli kafes kirişli bir çelik yaya köprüsüdür. 2011–12 yıllarında İspanyol mimarlar Arenas & Asociados'un tasarımlarına göre inşa edilmiştir. Köprü aslen 1906'da inşa edilmiştir. 1941'de II. Dünya Savaşı'nda orijinal köprü şimdikiyle benzer bir tasarıma sahipti, ancak bir yerine iki açıklığı vardı.

Dünyanın en uzun asma köprüleri, ana açıklıklarının uzunluğuna göre listelenir. Ana açıklığın uzunluğu; genellikle kulelerin yüksekliği, köprünün tasarımı ve inşasında yer alan mühendislik karmaşıklığıyla ilişkili olarak asma köprülerin boyutlarını karşılaştırmanın en yaygın yöntemidir. Bir köprünün diğerinden daha uzun bir açıklığı varsa bu köprünün, kıyıdan kıyıya daha uzun olduğu anlamına gelmez.