İçeriğe atla

Eğiste Hadimi Viyadüğü

Eğiste Hadimi Viyadüğü
Harita
Diğer ad(lar)Eğiste Viyadüğü
TaşınanMotorlu taşıt
GeçişGökçay
KonumBozkır-Hadim, Konya, Türkiye
Koordinatlar37°6′36″K 32°27′36″D / 37.11000°K 32.46000°D / 37.11000; 32.46000
SahibiKarayolları Genel Müdürlüğü
TürüViyadük
MalzemeBeton · Çelik
Şerit sayısı2×2[1]
Ayak sayısı10 (8 adet orta, 2 adet kenar)[1]
Uzunluk1.372 m (4.501 ft)[1]
Genişlik25 m (82 ft)[1]
Yükseklik166 m (545 ft)[1]
En geniş açıklık170 m (560 ft)[1]
Açılış26 Kasım 2022 (21 ay önce) (2022-11-26)
KullanımD 705
Tarihî durumuKullanımda
Geçiş ücretiÜcretsiz
Türkiye üzerinde Eğiste Hadimi Viyadüğü
Eğiste Hadimi Viyadüğü
Eğiste Hadimi Viyadüğü (Türkiye)

Eğiste Hadimi Viyadüğü, Konya ilinin Bozkır ve Hadim ilçeleri arasında, Göksu'nun kolu olan Gökçay üzerinde yer alan kara yolu köprüsüdür. Yüzde 8 eğime sahip mevcut yol yerine yapılan köprü ile yol 4.400 metre kısalmış ve yol eğimi yüzde 2,30'a düşmüştür. 166 metre ile Türkiye'nin en yüksek ayak yüksekliğine sahip köprüsüdür.[1] D 705'in parçası olan viyadük, 26 Kasım 2022'de trafiğe açılmıştır.[2]

Mimari

Dengeli konsol metodu ile yapılmıştır. Yükseklikleri 42 metre ile 166 metre arasında değişen 8 adet orta ayak ve 2 adet kenar ayak üzerindedir. Bu özelliği ile Türkiye'nin en yüksek ayak yüksekliğine sahip köprüsü ve en uzun dengeli konsol köprüsüdür. 170 metrelik 7 orta açıklık ve 91 metrelik iki kenar açıklık ile birlikte köprünün toplam uzunluğu 1.372 metredir. Mevcut kara yolunun başlangıç 60+959 ve bitiş 62+331 kilometreleri arasındadır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h "Karayolları Genel Müdürlüğü Sanat Yapıları Daire Başkanlığı" (PDF). 31 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Ekim 2021. 
  2. ^ "Eğiste Hadimi Viyadüğü bugün açılıyor". TRT Haber. 26 Kasım 2022. 26 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Viyadük</span> vadi veya ırmak üstünden demir yolu veya kara yolunun geçişini sağlayan, ayaklar üzerine oturtulmuş, yüksek ve uzun köprü

Köprüyol, viyadük veya aşıt, yüksek iki nokta arasında kalan alanı, genellikle bir nehrin ayırdığı vadiyi köprü ile birleştiren yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Misis Köprüsü</span>

Misis Köprüsü, Ceyhan Nehri üzerinde, Adana'nın Yüreğir büyükşehir ilçesine bağlı Misis Beldesinde yer alan, tarihî köprü.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Malabadi Köprüsü</span> Tarihî köprü

Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Varda Köprüsü</span> Türkiyede bir demiryolu köprüsü

Varda Köprüsü, Adana ili Karaisalı ilçesi Hacıkırı (Kıralan) mahallesi'nde bulunan, yöre halkı tarafından "Koca Köprü" diye anılan köprü. Hacıkırı Demiryolu Köprüsü olarak ya da 1912 yılında Almanlar tarafından inşa edildiği için Alman köprüsü olarak bilinmektedir. Adana'ya uzaklığı karayolu ile Karaisalı üzerinden 64 km'dir. Demir yolu ile Adana İstasyonu'na mesafesi 63 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Köprüpazar Köprüsü</span>

Köprüpazar Köprüsü, Roma döneminden kalma, günümüzde Türkiye'de, Aspendos yakınlarında Köprüçay (Eurymedon) nehri üzerinden geçen, 9 kemerli Eurymedon Köprüsü'nün temelleri üzerine Selçuklu Hanedanı tarafından 13. yüzyılda yapılmış, sivri kemerli bir köprüdür. Köprü eski Roma yapısının nehir yatağındaki ayak kalıntılarını takip ettiği için yol güzergâhının ortasında belirgin sapmalar görülür. Köprü 259,50 metre uzunluğunda olup, genişliği 9,44 metredir. Sütun kalınlıkları 9,60 metre, kemer açıklığı 23,52 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Millau Viyadüğü</span>

Millau Viyadüğü, Tarn Nehri'nin bulunduğu vadiden geçen ve Millau ile Güney Fransa’yı birbirine bağlayan kablo destekli bir asma köprüdür. İnşaat mühendisi ve Mimar Norman Foster tarafından tasarlanan köprü dünyanın üzerinden taşıt geçen en yüksek köprüsü unvanına sahiptir. 343 metre yüksekliği ile Eyfel Kulesi’nden biraz daha yüksek ve Empire State Binası’ndan 37 metre daha kısadır. Köprü saatte 225 km. hıza ulaşan rüzgâr hızına dayanıklı biçimde üretilmiştir. 14 Aralık 2004 günü açılış töreni gerçekleşen köprü iki gün sonra araç trafiğine açıldı. Köprünün kullanım süresi 120 yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Köprüsü</span>

Haliç Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerinde bulunan köprülerden biridir. Ayvansaray ile Halıcıoğlu arasında uzanır. 1971 yılında Boğaziçi Köprüsü çevre yolu ve Haliç'e üçüncü köprü yapımı için imzalanan anlaşmayla yapımı kararlaştırılmıştır. Boğaziçi Köprüsü çevre yollarının Haliç geçişini sağlayan bu köprü, ayaklar üzerinde inşa edilmiştir. Yapımı Karayolları Genel Müdürlüğü, Ishikawajima-Harima Heavy Ind. Co. Ltd. adlı Japon ve Julius Berger-Bauboag AG adlı Alman kuruluşlar tarafından 34 ayda gerçekleştirildi ve 10 Eylül 1974 tarihinde hizmete girdi. 1995 yılında trafik yoğunluğu nedeniyle iki adet ek köprü inşa edildi. Boğaziçi Köprüsü'nün çevre yolu olan Otoyol 1 Haliç Köprüsü üzerinden geçmektedir. Uzunluğu 995 m, genişliği 32 m, deniz yüzeyinden yüksekliği 22 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Sultan Selim Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan üçüncü köprü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Köprüsü</span> Diyarbakırda bir köprü

Dicle Köprüsü, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihî bir köprüdür. On açıklığa sahip olduğu için yerel halkça On Gözlü Köprü olarak bilinirken eski Silvan yolu güzergâhında bulunduğundan bazı kaynaklarda ise Silvan Köprüsü olarak da geçer. Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta olup Diyarbakır'dan gelerek Mardin'e devam eden, sonra doğuya doğru ayrılan tali yolun bağlantı yerinde, kentin merkezini Bağıvar beldesi ile civar köylere bağlayan noktada bulunmaktadır. Köprünün ilk yapım tarihi ile ilgili farklı türde görüşler vardır. Bu görüşlerden bazıları köprünün şimdiki yerinde, antik dönemde de bir köprü olduğunu öne sürer. Birkaç defa kısmen veya tamamen yıkılıp yeniden inşa edildiği düşünülen köprünün, yapım yılı olarak bilinen en yakın ve doğru tarih, köprü üzerinde yer alan kitabeden fark edilmektedir. Kitabeye göre Mervaniler döneminde 1065 yılında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1915 Çanakkale Köprüsü</span> Çanakkalede bulunan dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü

1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında bulunan asma köprüdür. Çanakkale Boğazı'nın ilk ve Marmara Bölgesi'nin beşinci asma köprüsüdür. Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun bir parçası olan köprü, 18 Mart 2022'de hizmete girdi. 2.023 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya'daki Akashi Kaikyō Köprüsü'nü geçerek dünyanın en uzun orta açıklığına sahip asma köprüsü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Köprüsü</span>

Avrupa Köprüsü, Avusturya'da bulunan 777 metre uzunluğunda bir köprüdür. Köprü, A13 Brenner Otobanı'nı, Avusturya'nın Innsbruck şehrinin hemen güneyinde yer alan Wipp Vadisi üzerinden, 657 metre boyunca taşır.

<span class="mw-page-title-main">Buzlupınar Köprüsü</span> Çayelide tarihi bir köprü

Buzlupınar Köprüsü veya İstaponoç Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesindeki Buzlupınar köyünde bulunan bir ahşap köprüdür. Köprü 40 metre uzunluğunda ve 2.20 metre genişliğindedir. Yerden yüksekliği 35 metre olan köprü, 1906 yılında çıkan yangından sonra bölgedeki ustalar tarafından yeniden inşa edilmiştir. 2008 yılında köprünün üst kısmı yıkılmış ve 2012-2016 yılları arasında köprünün restorasyonu yapılmıştır. Köprünün yapımında kestane ağacı kullanılmıştır. Köprünün iki ayağı arasındaki 21.8 metrelik mesafe, konsol kirişlerle 13.5 metreye indirilmiştir.

Bu liste Türkiye'deki köprüleri gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Eğriboz Köprüsü</span>

Eğriboz Köprüsü, Yunanistan'da Halkida'te bulunan ve Yunan anakarasından Eğriboz'u ayıran kanalın merkezi ve en dar kısmı olan Eğriboz Boğazı'nı geçen 395 metre uzunluğunda (1.296 ft) askılı bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nazilli Büyük Menderes Köprüsü</span>

Büyük Menderes Köprüsü, Nazilli Köprüsü veya Tarihi Menderes köprüsü Aydın ilinin Nazilli ilçesinde, şehir merkezine 4 km. mesafede Nazilli-Bozdoğan yolu üzerinde Büyük Menderes Nehri geçişinde bulunan köprüdür.

Hacılar Köprüsü, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde inşa edilmiş İnözü Deresi üzerinde bulunan tarihi kemer köprüdür.