İçeriğe atla

Ez-Zabadani Muharebesi (2015)

Zabadani Muharebesi
Suriye İç Savaşı Şam Cephesi
Suriye İç Savaşı

Zabadani'nin Rif Şam ilindeki konumu
Tarih3 Temmuz-24 Eyül 2015
Bölge
Zabadani, Suriye
Sonuç Ateşkes[5]
Taraflar

Ceyşül Haramun[1]

  • El Nusra Cephesi
  • Ahraruş Şam

Özgür Suriye Ordusu

İslami Cephe

Suriye Suriye Arap Cumhuriyeti

Ulusal Savunma Kuvvetleri
Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi[2]
Hizbullah
İran İran

  • İran Devrim Muhafızları[3]
Filistin Kurtuluş Ordusu[4]
Güçler
1500-2000[6] bilinmiyor

Zabadani Muharebesi, Suriye İç Savaşı'nda Lübnan sınırındaki Zabadani kasabasındaki çatışmalardır.

Çatışmalar

4 Temmuz 2015'te muhalifler Zabadani'de kuşatmaya alınmış ve Suriye Kara Kuvvetleri ile müttefikleri şehrin içine doğru saldırmaya başlamıştır.[7]

9 Temmuz'da Suriye Kara Kuvvetleri ve Hizbullah'ın şehrin yarısını kontrol altında tuttukları belirtilmiştir.[8]

13 Temmuz'da muhaliflerin Zabadani ile Madaya arasındaki mühimmat yolu Suriye ordusu tarafından kesilmiştir.[9]

3 Ağustos'ta muhaliflerin Zabadani şehir merkezinde küçük bir alana sıkıştırıldıkları belirtilmiştir.[10] 15 Ağustos'ta Suriye ordusunun şehrin %85 ine hakim olduğu belirtilmiştir.[10]

24 Eylül'de Türkiye ve İran'ın girişimleri ile ateşkes antlaşmasına varılmıştır. Anlaşmaya göre Fua ve Kefraya'daki Suriye ordusu güçlerine yönelik Zabadani'deki muhaliflerle takas antlaşması yapılmıştır.[11] 26 Eylül'de otobüsler muhalifleri Zabadani şehir merkezinden alarak İdlip'e götürmüştür.[12]

Ocak 2016 itibarıyla Zabadani'de az sayıda muhalif kuşatma altındadır. Muhalifler ise Suriye ordusunu Zabadani'ye saldırması durumunda, kuşatma altında tuttukları Fua ve Kefraya'ya saldırmakla tehdit etmektedir.[13][14]

Kaynakça

  1. ^ Leith Fadel (7 Temmuz 2015). "Syrian Armed Forces and Hezbollah Close-in on Al-Zabadani". Al-Masdar News. 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2015. 
  2. ^ Leith Fadel (24 Temmuz 2015). "Syrian Army and Hezbollah Advance in Southern Al-Zabadani". Al-Masdar News. 1 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2015. 
  3. ^ "Iran keeps dark loss of its top general in Syria. Syrian Army starts closing in on ISIS-held Palmyra". 11 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2015. 
  4. ^ Edward. "Shells target the capital, wound in a shelling by the regime forces on Darayya city and violet clashes in the area and al-Zabadani city". Suriye İnsan Hakları Gözlemevi. 23 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2015. 
  5. ^ "No Title". 27 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  6. ^ "Syrian army, Hezbollah advance in city near Lebanese border| Top News| Reuters</". 15 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  7. ^ "Ground fighting rages in Zabadani | News , Lebanon News | THE DAILY STAR". 21 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  8. ^ "Syrian Army and Hezbollah Control Half of Al-Zabadani". 3 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  9. ^ "Syrian army, Hezbollah advance in Zabadani - Al-Monitor: the Pulse of the Middle East". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  10. ^ a b "Sequence of Gains Made by the Syrian Army and Hezbollah in Al-Zabadani". 23 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  11. ^ "Islamist Rebels Begin Withdrawal from Al-Zabadani: First Transport Buses Arrive". 20 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  12. ^ "Syria army, rebels reach deal on Zabadani, Idlib villages: source | News , Middle East | THE DAILY STAR". 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  13. ^ "Fua, Kefraya ve Zabadani'de BM gözetiminde ateşkes | soL Haber Portalı | güne soL'dan bakın". 5 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  14. ^ "Evacuations Aim to Ease Path to Talks in Syria War - The New York Times". 8 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halep Muharebesi (2012-16)</span> Suriye İç Savaşında bir askerî muharebe

Halep Muharebesi, Suriye İç Savaşı'nın bir parçası olarak, Halep şehrinde süren şiddetli çatışmalardır. Suriye'nin en kalabalık şehri olan Halep, 2012 yılından itibaren büyük çatışmalara sahne olmuş ve şehir büyük oranda tahrip edilmiştir. Halep'i kontrol etmenin önemi ve çatışmaların genişliği dolayısıyla savaşan gruplar Halep Muharebesi'ne savaşların anası ya da Suriye'nin Stalingrad'ı ismini vermişlerdir. 12 Aralık 2016'da Suriye Devlet Televizyonundan yapılan açıklama ile birlikte Halep'in Özgür Suriye Ordusu'ndan alındığı kesinleşmiştir. Halep kontrol altına alındıktan kısa bir süre sonra Halep'in kuzeyinde bulunan siviller ve muhalif güçler tahliye edildi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Şam Cephesi</span> Vikimedya şablonu

Suriye İç Savaşı Şam Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Şam ili ve çevresinde gerçekleşen çatışmaları kapsamaktadır:

Suriye İç Savaşı Kuzeybatı Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hama, İdlib ve Halep illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fetih Ordusu</span> İslamcı gerilla ittifakı

Fetih Ordusu, Suriye'nin İdlib ilinde bulunan muhalif grupların bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir operasyon gücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Güney Cephesi (isyancı grup)</span> Muhalif örgüt

Güney Cephesi, Suriye İç Savaşı sırasında ortaya çıkan ve Suriye'nin güneyinde mücadele veren Suriyeli muhalif grup. Bazı iddialara göre Özgür Suriye Ordusu'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Humus Cephesi</span> Suriye İç Savaşında Humus ilindeki çatışmalar

Suriye İç Savaşı Humus Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Humus ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azez Muharebesi (2012)</span> Suriye İç Savaşı dahilinde 2012de gerçekleşmiş bir muharebe

Azez Muharebesi, Türkiye-Suriye sınırındaki Halep iline bağlı Azez nahiyesinde Suriyeli muhalifler, IŞİD, Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye rejimi arasındaki çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Taarruzu (Mart 2016)</span>

Palmira taarruzu, Suriye rejimi ve müttefiklerinin Rus hava desteğiyle Palmira şehir merkezi ve çevresindeki yerleşim bölgelerini IŞİD'den aldığı çatışmalardır.

Maaret en-Numan Muharebesi, el-Nusra Cephesi ve müttefiki Cund el-Aksa ile ile Özgür Suriye Ordusu arasında, Maaret el-Numan'da gerçekleşen çatışmalardır. Çatışmalar sonucunda, El Nusra Cephesi, ÖSO'ya bağlı 13. Fırka üyelerini Maaret El-Numan şehrinden sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">13. Fırka</span>

13. Fırka ya da 13. Bölük, İdlip ilinde faaliyet gösteren, Özgür Suriye Ordusu'na bağlı muhalif bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Rakka Cephesi</span>

Suriye İç Savaşı Rakka Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Rakka ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Halep Taarruzu (Şubat 2016)</span>

Kuzey Halep Taarruzu, 1-16 Şubat 2016 tarihlerinde, Suriye Silahlı Kuvvetleri ile müttefikleri tarafından, muhaliflerin kontrolündeki Halep ilinin kuzeyine yapılan taarruz. Muhaliflerin Temmuz 2012'den beri sürdürdüğü Nubul ve ez-Zehra Kuşatması'nın sonlanması ve bazı yerleşim yerlerinin Suriye hükûmeti ile Suriye Demokratik Güçleri'nin yönetimi altına girmesiyle sonuçlanmıştır.

El-Meliha Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında, Suriye hükûmetine bağlı askerî birimler ve müttefikleri ile muhalifler arasında, 3 Nisan-14 Ağustos 2014 tarihleri arasında, el-Meliha kasabasında gerçekleşen muharebe. Suriye hükûmetine bağlı birimler ve müttefiklerinin zaferiyle sonuçlanmıştır. El-Meliha'nın kontrolünün ele geçirilmesi sonrasında hükûmete bağlı birimler ve müttefikleri tarafından Rif Şam'da yeni bir taarruz başlatıldı.

Busra Muharebesi, Busra şehrini ele geçirmek için Suriye İç Savaşı sırasında Suriyeli isyancılar tarafından başlatılan askerî operasyon.

Duma Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında çıkan bir çatışma. Savaş 21 Ocak 2012 tarihinde, Özgür Suriye Ordusu militanları saldırı taktiklerini değiştirip Şam'ın banliyölerinde gerilla savaşı düzenledikten sonra ordu birliklerine saldırmasıyla başladı. ÖSD, Ocak ayının başlarında Ez-Zabadani kasabasını almıştı ve dolayısıyla Duma'nın büyük bir bölümünün üzerinde kontrol sahibi olmuştu. Banliyölerde genel bir taarruz sonrasında Duma, diğer isyankâr banliyöleriyle aynı zamanda Suriye ordusu tarafından geri alındı.

<span class="mw-page-title-main">2015 Suriye Hava Kuvvetleri An-26 kazası</span>

2015 Suriye Hava Kuvvetleri An-26 uçağının düşürülmesi, 18 Ocak 2015'te, Suriye Hava Kuvvetleri'ne bağlı bir Antonov An-26'nın Suriye'nin İdlib ilindeki kuşatma altında bulunan Ebu el Duhur askeri havaalanına inmeye çalışırken düşürülmesi olayıdır. Uçak, askeri teçhizat ve mühimmatın yanı sıra askerî birlik de taşımaktaydı. Uçakta toplam 30'u Suriyeli asker ve 5'i İran'lı askeri uzman olmak üzere 35 kişi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor Taarruzu (Ocak 2017)</span>

Deyrizor Taarruzu , Irak ve Şam İslam Devleti'nin Suriye Silahlı Kuvvetleri'ne karşı 14 Ocak'ta Deyrizor şehrini ele geçirmek için başlattığı bir askerî operasyon.

<span class="mw-page-title-main">Haziran-Eylül 2016 Halep çatışmaları</span>

2016 Halep Yaz Operasyonu Suriye Silahlı Kuvvetleri tarafından Haziran 2016'nın sonlarında Halep'in kuzeyinde başlatılan askerî operasyon. Operasyonun amacı isyancı gruplara Halep şehrinden gelen desteği kesmekti.

Kataib Hizbullah veya Hizbullah Tugayları, İran tarafından desteklenen Haşdi Şabi'nin bir parçası olan bir Irak Şii paramiliter grubudur. Irak İç Savaşı ve Suriye İç Savaşı'nda aktif bir yapıdır. Irak Savaşı sırasında, grup koalisyon işgal güçlerine karşı çatıştı. Silahlı grup, 3 Ocak 2020'de Bağdat'taki bir ABD hava saldırısı sonucunda öldürülünceye kadar Abu Mehdi El-Mühendis tarafından komuta edildi.

Süheyl Selman el-Hasan Kaplan lakaplı Suriyeli asker.