İçeriğe atla

Eyüp Sabri Tuncer

Eyüp Sabri Tuncer (1898 - 1980), kendi adıyla anılan kozmetik şirketi Eyüp Sabri Tuncer'in kurucusudur.[1]

Hayatı

1860'larda Bosna'dan önce Bursa'ya, sonra İnegöl'e göç eden bir ailenin çocuğu olarak 1898'de doğdu. Babası Süleyman Ağa, 1908'de Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna'yı ilhak etmesi üzerine ailesiyle birlikte önce İstanbul'a sonra da İnegöl'e geldi.[2] Süleyman Ağa 1913'te kısa bir süre tarımla uğraşmayı denediyse arzu ettiği sonuçları alamayarak evinin altında bir bakkal dükkânı açmaya karar verdi fakat bu kez de sağlığı elvermedi ve öldü. Ailenin bütün yükü ergen yaşlardaki Eyüp Sabri'nin omuzlarındaydı. Eyüp Sabri, komşuları Hilmi Bey'in yönlendirmesiyle devrin zincir mağazaları manifaturacı Abranosyanların yanına çırak olarak girdi.[3] Gerek babasının bakkaliyesinde ve gerekse Ermeni tüccarın dükkânında ticaret adına öğrendikleri, geri kalan yaşamında önünü açacaktı. 1916 yılında İnegöl bedesteni içinde küçük bir dükkân kiralayarak orada manifaturacılık yaptıysa da bu kez de Bursa'nın işgale uğraması üzerine orduya katıldı.[4] Kurtuluş Savaşı'nda er olarak verdiği hizmet karşılığında, 1926 tarihli İstiklâl Madalyası Kanunu ile istiklal madalyasına hak kazandı.[5] 1933 yılında kolonya ticareti işine girdi. Kolonyalarını katolog üzerinde tanıtması ve alana bedava kampanyaları sayesinde sektörde tek başına lider oldu. Ancak İkinci Dünya Savaşındaki döviz darlığı ve bazı ürünlere kısıtlama getirilmesi nedeniyle ciddi ekonomik sorun yaşadı. Savaştan sonra Vehbi Koç'un tavsiyeleri üzerine yeniden sektörde birinci oldu.[6] 1961 yılında emekli olduktan sonra işlerin başına oğlu Sabahattin Tuncer'i (1923-2016) geçirdi. Sabahttin Tuncer 1994 yılında işleri oğlu Engin Tuncer'e devretti.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Eyüp Sabri Tuncer Tarihçesi". 28 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Sabahattin Tuncer ile Hakan Koçak Tarafından Yapılan Sözlü Tarih Görüşmesi, 6 Aralık 2014, Tarih Vakfı Sözlü Tarih Arşivi, s. 6.
  3. ^ Sabahattin Tuncer, “Cumhuriyet’in Kokusu Eyüp Sabri Tuncer Belgeseli”, İstanbul, 2011. Birçok Osmanlı şehrinde faaliyet gösteren Abranosyan Mağazaları için Bkz. BOA.DH.TMIK.M. 11/11; DH.MKT. 2434/53; BEO. 3277/245756; DH.MKT. 2701/61.
  4. ^ Murat Karataş vd., Bozkırdan Sanayinin Başkentine: Ankara Sanayi Tarihi (Ankara: ASO, 2013), s. 106;  Suavi Aydın vd., Küçük Asya’nın Bin Yüzü: Ankara (Ankara, Dost Kitabevi Yayınları, 2005), s. 462.
  5. ^ Türkiye Cumhuriyeti İstiklal Savaşı Madalyası, Numara: 75560.
  6. ^ a b "Tarihçe | Eyüp Sabri Tuncer". Tarihçe | Eyüp Sabri Tuncer. 28 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Karabekir</span> 5. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Musa Kâzım Karabekir, Türk asker ve siyasetçi. "Alçıtepe Kahramanı" namıyla tanınır. Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatan komutanların arasında yer alarak Doğu Cephesi'nde gösterdiği başarılardan dolayı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk muhalif partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kurucuları arasında yer alıp, genel başkanı oldu. Afşar Türklerinden olup soyu Karamanoğulları'na dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnegöl</span> Bursa ilçesi

İnegöl, Bursa iline bağlı ilçedir. Marmara Bölgesi içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fevzi Çakmak</span> 2. TSK Genelkurmay Başkanı

Mustafa Fevzi Çakmak, Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Türkiye'nin Mustafa Kemal Atatürk'ten sonraki ikinci ve son mareşali. İlk Millî Savunma Bakanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyet dönemindeki ilk genelkurmay başkanı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 3 Şubat 1920 ile 5 Nisan 1920 tarihleri arasındaki Harbiye Nazırı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa</span> Bursa ilinin merkezi olan şehir

Bursa, tarihî olarak Prusa, Türkiye'de Bursa ilinin merkezi olan şehirdir. Nüfus bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından Türkiye'nin 4. Büyük kentidir. Aynı zamanda Marmara Bölgesi'nin İstanbul'dan sonraki en büyük ikinci şehridir.

Semiz Ali Paşa, I. Süleyman saltanatı döneminde 1561-1565 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl mahkemesi</span> Türk Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin ilk yıllarında faaliyet gösteren özel mahkemeler

İstiklâl mahkemesi, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında ayaklanma çıkaran ve yağmaya girişenleri, bozguncuları, orduya ait silah ve mühimmatı çalanları, casusları, asker kaçaklarını ve bağımsızlık hareketini engelleme amacıyla propaganda yapanları yargılamak için, çıkarılan özel bir kanunla ilk olarak 18 Eylül 1920 tarihinde kurulan mahkemelerdir. İlk dönem İstiklâl Mahkemeleri, Ankara'daki hariç olmak üzere 17 Şubat 1921 tarihinde kapatıldı. İkinci dönem İstiklâl Mahkemeleri, çalışmalarına 30 Temmuz 1921'de başladı ve 1923'ün Ekim ayına dek faaliyetlerini sürdürdü. Üçüncü ve son dönem İstiklâl Mahkemeleri ise 1923 ile 1927 yılları arasında etkin oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Âkif Ersoy</span> Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy, Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Aşir Atlı</span> Türk asker ve siyasetçi

Aşir Atlı, Çerkes asıllı Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Behiç Erkin</span> Türk devlet adamı

Mehmet Behiç Erkin, Türk asker, siyasetçi, diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Rahmi M. Koç Müzesi</span> Müze

Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul'un Hasköy semtinde, Haliç kıyısında bir sanayi müzesidir. 1994 yılında iş insanı Rahmi Koç'un desteği ile açılmış müze, Türkiye'de sanayi, ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış ilk önemli müzedir.

Milli aşireti, Türkiye'nin büyük Kürt aşiretlerinden birisidir. Milli aşiretinin daha yaygın olarak kullanılan adları Milan, Millayi, Milanlu, Milanli gibi isimlerdir.

Ahmet Mesrur Durum, Türk heykeltıraş, ressam, para, pul ve madalya modelcisi.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sami Günsav</span>

Bekir Sami Günsav Çerkes asıllı Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Şişecam</span> Şirket

Şişecam veya resmi adıyla Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş., cam alanında faaliyet gösteren Türkiye merkezli şirketler grubu.

<span class="mw-page-title-main">Irkçılık-Turancılık Davası</span> Dava

Irkçılık-Turancılık Davası, 7 Eylül 1944'te başlayan ve 29 Mart 1945'e kadar süren, Türk siyasetinde önde gelen 23 ismin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı sürecin adıdır. Toplam 65 oturum sürmüştür. Yargılama sonucunda Zeki Velidi Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal çeşitli cezalara çarptırıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Burnley</span>

Burnley, Birleşik Krallık'ta İngiltere'nin Kuzey Batı bölgesinde birinci seviyede yerel idare olan Lancashire Kontluğu ve ikinci seviyede yerel idare olan Burnley (borough) sınırları içinde bulunan yerleşim merkezidir. Burnley Lancashire Kontluğu'na bağlı ikinci seviyede "metropolitan olmayan bölge" statülü yerel idare Burnley (borough)'un merkez şehridir.

Doktor Fazıl Doğan, Doktor Fazıl Doğan Bey, Türk hekim, asker, iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü</span>

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü eski adıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye'de yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklara bakım, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerini sistemli bir biçimde sunmak için oluşturulmuş bir kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Dağdeviren</span>

Mustafa Şevket Dağdeviren, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sabri Tuncer (şirket)</span> Türkiye merkezli kozmetik şirketi

Eyüp Sabri Tuncer Kozmetik San. A.Ş., 1923 yılında Eyüp Sabri Tuncer tarafından kurulmuş, Türkiye merkezli kozmetik şirketidir. Genel merkezi İstanbul'un Sarıyer semtinde, fabrikası ise Ankara Lalahan'da bulunmaktadır. Yönetim Kurulu Başkanlığını Engin Tuncer yapmaktadır.