İçeriğe atla

Eyüboğlu ailesi

Eyüboğlu Ailesi, nüfusu 500.000'den fazla olan Türkiye'de bir aile. Günümüzde Eyüboğlu Ailesi'nin Türkiye dışında Azerbaycan'da, İran'da ve Eyyûbîler'den kalma Suriye, Mısır, Lübnan ve Yemen gibi ülkelerde de kolları vardır.[1]

Karadeniz Bölgesi'nin Osmanlı Devleti tarafından fethi ile Hasankeyf ve Silvan bölgesinde yaşayan Eyüboğlu Ailesi'nin bir kısmı 1507 yılında (kimi kaynaklara göre ise 1506 yılında), o dönemde Karadeniz Bölgesi'nde şehzade olan Yavuz Sultan Selim tarafından Trabzon-Maçka ile Bayburt arasındaki geniş araziye yerleştirilmişlerdir ve bu bölgede çoğalarak farklı il ve ilçelere de yayılmışlardır.[2]

Ancak Trabzon Salnamesinde ise Çaldıran Savaşı sonrasın da Ailenin Tebriz şehri üzerinden gelen Akkoyunlu beylerinin soyundan geldiği yazar.

Ailenin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kalan kısmı da bulunduğu bölgede çoğalmış ve farklı il ve ilçelere yayılmıştır.

Ailenin bir kısmı ise Azerbaycan bölgesine gitmiş ve bulunduğu bölgede çoğalmıştır. Başka bir kısmı da çeşitli ülkelere göç etmiş ve bulunduğu ülkelerde çoğalmıştır.[]

Ailenin Güneydoğu Anadolu Bölgesi kolunun yoğun olarak yaşadığı yerler; Diyarbakır, Silvan, Batman, Hasankeyf, Gaziantep, Şanlıurfa ve diğer bazı il ve ilçelerdir. Erzurum, Yozgat, Çorum, Nevşehir, Konya gibi illerde de daha ufak kolları mevcuttur.

Ailenin Karadeniz kolunu oluşturan Karadeniz Eyüboğullarının yoğun olarak yaşadığı yerler; Trabzon, Maçka, Vakfıkebir, Beşikdüzü, Akçaabat, Araklı, Sürmene, Of, Tonya, Rize, İkizdere, Kalkandere, Çayeli, Pazar, Fındıklı, Bayburt, Gümüşhane, Samsun, Ordu, Mesudiye, Giresun, Görele, İspir ve diğer bazı il ve ilçelerdir.[]

Aile siyaset adamı (TBMM'nin 10'dan fazla milletvekili yollayan tek ailesi ve Erzurum Kongresi'ne 2 temsilci yollayan tek aile), iş insanı, sanatçı, bilim insanı, eğitimci, şair, yazar, akademisyen yetiştirmiştir.[]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Eken, Emre (1 Ocak 2019). "Eyuboglu, Bır Aıle Tarıhı Incelemesı". 7 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  2. ^ "Selahaddînê Eyyûbî El-Kurdî'den Bedri Rahmi Eyüboğlu'na". Rûpela nû. 1 Şubat 2023. 1 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  3. ^ "İsmet Zeki Eyüboğlu". 30 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Mimarlar Odası Ankara Şubesi - Anadolu'nun aydınlanmasında büyük katkıları olan Eyüboğlu ailesi panelle anıldı". www.mimarlarodasiankara.org. 5 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  5. ^ "Eyüboğlu Ailesi Soy Ağacı". 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin güneydoğusundaki coğrafi bölgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar. Bölge doğu ve kuzeyden Doğu Anadolu Bölgesi, batıdan Akdeniz Bölgesi, güneyden Suriye ve kısa bir sınırla da Irak ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır</span> Diyarbakır ilinin merkezi olan şehir

Diyarbakır, Türkiye'nin Diyarbakır ilinin merkezi olan şehirdir. Üzerinde tarihî Diyarbakır Kalesi'nin bulunduğu Dicle Nehri kıyısında yüksek bir plato çevresinde yer alan şehir, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü bakımından Şanlıurfa'dan sonraki ikinci büyük şehridir. Yaklaşık 1,8 milyon nüfusuyla da ülkenin en kalabalık 12. şehridir. Karasal iklimin hâkim olduğu şehirde yazlar son derece sıcak ve kurak geçerken, kışlar ise soğuk, sert ve yağışlı geçer. Diyarbakır, yaklaşık 12.000 yıllık tarihî bir geçmişe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşhane (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Türkiye'nin bir ilidir. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Bayburt (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Bayburt, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir ildir. İlin merkez şehri Bayburt’tur.

<span class="mw-page-title-main">Bayburt</span> Bayburt ilinin merkezi olan şehir

Bayburt, Doğu Karadeniz'de bulunan ve Çoruh Nehri'ne yaslanan Türkiye'nin bir şehri ve Bayburt ilinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Rahmi Eyüboğlu</span> Türk ressam, şair ve yazar

Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam, yazar ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Maçka</span> Trabzonun ilçesi

Maçka, Trabzon iline bağlı bir ilçedir. Doğusunda Yomra, batısında Tonya, kuzeyinde Düzköy, Akçaabat, Ortahisar, güneyinde ise Gümüşhane'ye bağlı Torul ve merkez ilçe ile çevrilidir. Gümüşhane kara yolu üzerinde ve Trabzon'a 29 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Horon</span> Doğu Karadeniz bölgesinde kemençe veya tulum ile oynanan halk oyunu

Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır. Sinop'ta, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt'un Aydıntepe ilçesi, Erzurum'un İspir, Tortum ve Olur ilçelerinde ve Doğu Karadeniz'den göçenlerden dolayı Sakarya'da oynanan çevik hareketli oyunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Çepniler</span> Türkiye ve Türkmenistanda yaşayan bir Oğuz boyu

Çepniler veya Çepni boyu, yoğunlukla Doğu Karadeniz ve Türkmenistan'ın batı bölgelerinde yaşayan, Oğuz boylarından Üçoklara mensup olan yerleşik Türk halkıdır.

Trabzon Fen Lisesi, kısa bir dönem Meclis-i Mebûsan başkanlığı da yapan Darüşşafaka Lisesi kurucularından Ali Nâki Bey tarafından 1880'de Trabzon'da özel okul olarak kurulan lisedir. I. Dünya Savaşı yıllarında hastane olarak kullanılan okul, 1916-1917 yıllarında Trabzon'un Ruslar tarafından işgal edilmesiyle eğitim-öğretime ara vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sümela Manastırı</span> Trabzonda bulunan eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. 1923 yılında Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı terk edilmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kemençe</span>

Kemençe, rebap, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu düşünülen, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adı olup, klasik kemençe ile karıştırılmasını önlemek amacıyla Karadeniz kemençesi olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Anadolu Dağları</span>

Kuzey Anadolu Dağları ya da Pontus Alpleri, Anadolu'nun kuzeyini kıyıya paralel, birkaç sıra halinde kuşatan sıradağlarıdır. Orojenez sonucu oluşan bu kıvrım dağları batıdan doğuya şöyle sıralanır: Köroğlu Dağları, Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları. Erzurum-Kars yaylasında Palandöken Dağları ile Doğu Anadolu Dağları birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Artuklu Beyliği</span> Güneydoğu Anadoluda hüküm sürmüş bir Türk beyliği (1102–1409)

Artuklu Beyliği ya da diğer adıyla Artuklular, Harput, Mardin ve Hasankeyf bölgelerinde 1102-1409 yılları arasında hüküm sürmüş bir Oğuz Türkmen beyliğidir.

Anadolu ağızları, Türkiye Türkçesi ağız bölgesinin Anadolu kolunda yer alan ağızlardır. Eski Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasında konuşulan Türkiye Türkçesi Anadolu'da çeşitli ağızlarla konuşulmaktadır. Ağızların sebebi, göçler, iklim, coğrafya ve dilin kendisine ait özelliklerdir. İletişim ve medya teknolojileri ile bütün yurtta İstanbul ağzı genelleşmekte, yöresel ağızlar giderek azalmaktadır.

Kuban Oblastı, 1856 yılında kurulan Rus İmparatorluğu oblastı.

Mualla Eyuboğlu Anhegger, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">İvi Stangali</span> Yunan uyruklu  3. nesil kentsoylu ailede bir kız

İvi Stangali, Türk ressam. Yunan uyruklu, üçüncü nesil kentsoylu bir ailenin kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osman Nuri Eyüboğlu</span> Türk fotoğrafçı

Osman Nuri Eyüboğlu, Türk fotoğrafçı, gazeteci, matbaacı, kartpostal editörü ve yazar. Trabzon'daki İkbâl Matbaası'nın ve aynı isimli derginin kurucusu olmasıyla ve Karadeniz bölgesindeki birçok yerleşim biriminin fotoğrafını çekmesiyle bilinir. Hayatı boyunca kartpostal editörlüğüyle de uğraşan Eyüboğlu, Trabzon ve çevresine ilişkin 500'den fazla kartpostal basmış ve 50 kitap çıkarmıştır.