İçeriğe atla

Ey Şam

İsrail "Ey Şam"
1973 Eurovision Şarkı Yarışması şarkısı
Ülkeİsrail
Şarkıcı(lar)İlanit
Dilİbranice
Besteci(ler)Nurit Hirş
Söz yazar(lar)ıEhud Manor
Orkestra ŞefiNurit Hirş
Finallerdeki sonuçları
Final derecesi4
Final puanı97
Sahneye çıkış kronolojisi
"Natati La Hayay" (1974) ►

Ey Şam (İbranice: אי שם, Türkçe: Bir yerlerde), İlanit tarafından seslendirilen ve 1973 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil eden İbranice şarkı.

Nurit Hirş tarafından bestelenmiş ve sözleri Ehud Manor (İsrail'i yarışmada temsil eden altı şarkının daha sözlerini yazmıştır) tarafından yazılmıştır ve şarkı, dramatik bir baladdır. İlanit, şarkıda "Orada, bir yerlerde bir bahçede/Aşk bahçesinde/Bir yerlerde", diyerek aniden gelen sevgilisine ne yapması gerektiğini söylemekte ve hiç kimsenin baskısı olmadan kendilerine ait umut dolu bir gelecek gördüğünden söz etmektedir.

İsrail, bu şarkı ile yarışmaya ilk kez katılmıştır ve yarışma tarihinde ilk defa, coğrafi olarak Avrupa'da bulunmayan bir ülke yarışmaya katılmıştır. Bu, Avrupa Yayın Birliği tarafından düzenlenen bu organizasyonun Avrupa ötesine de açık olduğu gerçeğini belirlemiştir.

Şarkı sahneye on yedinci sırada çıkmıştır (Fransa'nın "Sans toi" performansından sonra) ve gecenin son performansıdır. Oylama sonunda 97 puan ile dördüncü olan şarkı, yarışma tarihinin en başarılı ilk katılımlarından biri olmuştur.

Şarkıyı, 1974 yarışmasında İsrail'i temsil eden Kaveret tarafından seslendirilen "Natati La Hayay" izlemiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Push the Button (Teapacks şarkısı)</span>

"Push the Button", İsrailli müzik grubu Teapacks tarafından seslendirilen bir şarkıdır. İsrail'in kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından ülkeyi yarışmada temsil etmek üzere görevlendirilen Teapacks, yarışma için dört şarkı hazırladı ve halk oylamasına sunulan bu dört şarkı arasından en çok puan alan Helsinki, Finlandiya'da gerçekleştirilen 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazandı. İbranice, İngilizce ve Fransızca sözlerden oluşan şarkı, İsrail'in yarışmaya gönderdiği ilk (kısmen) Fransızca şarkı idi; ülkenin önceki tüm şarkıları ya tamamen İbranice ya da yarı yarıya İbranice ve İngilizce idi. Şarkı, yirmi sekiz ülkenin sahne aldığı finali 17 puan toplayarak yirmi dördüncü sırada tamamladı ve yarışma kuralları gereği ilk ona giremediği için elendi. Bu, İsrail'in yarışma tarihindeki ikinci finale çıkamayışı ve aldığı en kötü sonuç idi.

"Together We Are One", Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil eden Eddie Butler tarafından seslendirilen yarı İbranice yarı İngilizce şarkıdır. Şarkının tamamı İbranice olmak üzere, "Ze Hazman" isimli bir versiyonu da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">İlanit</span> İsrailli şarkıcı

Hanna Drezner ya da sahne adıyla İlanit, İsrailli şarkıcı.

"Ding Dong", İsrailli pop şarkıcısı Dana International tarafından yazılan ve seslendirilen şarkıdır. Söz konusu şarkı, Kdam Eurovision 2011 isimli İsrail ulusal finalinde birinci gelmiş ve Düsseldorf, Almanya'da gerçekleştirilen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazanmıştır. Şarkı, 12 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen yarışmanın ikinci yarı finalinde 38 puan toplayarak on beşinci olmuş, yarışma kuralları gereği yarı finalde ilk ona giremediğinden finale yükselememiştir.

"At Va'Ani", Şlomo Artzi tarafından seslendirilen ve 1975 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil eden İbranice şarkıdır.

"Ahava Hi Şir Lişnayim", İlanit tarafından seslendirilen ve 1977 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil eden İbranice şarkı. 49 puan ile on birinci olmuştur.

"Şir Habatlanim", Lazy Bums tarafından seslendirilen ve 1987 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil eden İbranice şarkı. Yarışmayı 83 puanla sekizinci sırada tamamlamıştır. Şarkının satirik sözleri sebebiyle, şarkının yarışmada sahne alması durumunda, o sıralar İsrail kültür bakanı olan Yitzhak Navon ulusal kanalı istifa etmek ile tehdit etmiştir ancak bunu hiç yapmamıştır.

"Rak bişvilo", İsrailli şarkıcı Moran Mazor tarafından seslendirilen İbranice bir şarkıdır. Sözleri Gal Sarig tarafından yazılan ve Hen Harari tarafından bestelenen şarkı, 7 Mart 2013 tarihinde İsrail'in Kdam 2013 isimli ulusal finalinin galibi olmuştur ve İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazanmıştır. 16 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalde 40 puan toplayarak on dördüncü olan şarkı, yarışma finaline yükselememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sameyah</span>

"Sameyah" veya teklinin uluslararası resmi ismi ile "Sameach", iki kadın ile iki erkek üyeden oluşan PingPong isimli İsrailli dörtlü tarafından seslendirilen bir şarkı. Şarkı, İsveç'in başkenti Stockholm'de gerçekleştirilen 2000 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmiş ve yarışmayı 7 puan ile yirmi ikinci sırada tamamlamıştır. Şarkı, grup üyeleri tarafından absürt sözlere sahip bir joke entry olarak nitelendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Same Heart</span>

"Same Heart", İsrailli şarkıcı Mey Fayngold tarafından seslendirilen bir şarkıdır. İsrail'in kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından gerçekleştirilen ulusal final doğrultusunda, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmek üzere seçilmiştir. Pop rock ve elektronik dans müziği elementlerinin ağır bastığı şarkının ilk ve son kısmı ile nakaratı İngilizce, ikinci kısmı ise İbranice olarak söylenmiştir. Hayranların favorilerinden biri olan şarkı, yarışmanın 8 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalini 19 puan toplayarak on dördüncü sırada tamamlamış ve ilk ona giremediği için yarışma finaline yükselememiştir.

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa, yarışmanın Lüksemburg'un başkenti Lüksemburg şehrinde gerçekleştirildiği 1973 yılında katılmıştır. İsrail'i temsil eden şarkıcı, İlanit, İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirilmiş ve yarışmada "Ey Şam" isimli İbranice şarkıyı seslendirmiştir. Oylamanın sonunda İsrail, 97 puan toplayarak on yedi ülke arasında dördüncü olmuştur.

İsrail, Birleşik Krallık'ı oluşturan dört ülkeden birisi olan İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen 1977 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on sekiz ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı İlanit, "Ahava Hi Şir Lişnayim" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemek üzere ülkenin ulusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirilmiş idi. İlanit, ilki 1973 yılında olmak üzere ikinci defa katıldığı bu yarışmayı 49 puan toplayarak on birinci sırada tamamlamıştır.

İsrail, kendisi ile birlikte on dokuz ülkenin katıldığı 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden sanatçılar, şarkıcı Gali Atari ve müzik grubu Milk and Honey, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Hallelujah" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişlerdi. Yarışma finalinde 125 puan toplayan İsrail, yarışmaya katılan diğer on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak ilk zaferinin hemen ardından ikinci defa yarışmada birinci geldi.

İsrail, İsveç'in Göteborg şehrinde gerçekleştirilen 1985 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on dokuz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, İzhar Kohen, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Olé, Olé" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Kohen, yarışmayı 93 puan toplayarak beşinci sırada tamamladı.

İsrail, Norveç'in Bergen şehrinde gerçekleştirilen 1986 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Moti Giladi ve Sarai Tzuriel, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Yavo Yom" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Giladi ve Tzuriel ikilisi, yarışmayı 7 puan toplayarak on dokuzuncu sırada tamamladı.

İsrail, İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen 1995 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Liora, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Amen" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Liora, 81 puan toplayarak yarışmayı sekizinci sırada tamamladı.

İsrail, Birleşik Krallık'ı oluşturan dört ülkeden biri olan İngiltere'nin Birmingham şehrinde gerçekleştirilen 1998 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi beş ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı Dana International ile yarışmada seslendiriği "Diva" isimli şarkı ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından oluşturulan on bir kişilik bir heyet tarafından kanala gönderilen on beş şarkı arasından seçildi. Yarışma finalinde 172 puan toplayan International, ilki 1978 ve sonuncusu 1979 yılında olmak üzere on dokuz yıl sonra ülkeye üçüncü galibiyetini getirdi.

İsrail, kendisi ile birlikte yirmi üç ülkenin katıldığı 1999 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu Eden, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Yom Huledet" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişti. Yarışma finalinde 93 puan toplayan İsrail, on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak beşinci geldi.

"Swiss Lady", Pepe Lienhard Band tarafından seslendirilen 1977 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsviçre'yi temsil eden şarkı. Şarkı Almanca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Peter Reber tarafından yazılmıştır.