İçeriğe atla

Ey Şûh-i Sertab

Ey Şûh-i Sertab
Sertab Erener stüdyo albümü
Yayımlanma12 Nisan 2012
TarzKlasik Türk müziği
Süre50:52
DilTürkçe
ŞirketGNL
YapımcıEsen Müzik, Sertab Erener
Sertab Erener kronolojisi
Rengârenk
(2010)
Ey Şûh-i Sertab
(2012)
Sade
(2013)

Ey Şûh-i Sertab, Sertab Erener'in dokuzuncu stüdyo albümü. Türk Sanat Müziği şarkılarından oluşur. Erener kendisine de Sertab ismini veren babasına ithafen hazırladığı albümde 15 klasik eseri seslendirmiştir.[1]

Albüm hakkında

Albüm, bilinen Türk Sanat Müziği estrümanlarının yanı sıra geçmis yüzyılardan günümüze kadar gelen “Lavta” ve “Rebab” gibi enstrümanlar da kullanılarak “hücum kayıt” tekniğiyle kaydedildi. Albümde seslendirilen şarkılar Sadettin Kaynak, Semahat Özdenses, Münir Nurettin Selçuk, Osman Nihat Akın, Zeki Müren, Yesari Asım Ersoy, Tanburi Mustafa Çavuş, Lemi Atlı, İsmail Hakkı Bey, Kemani Serkis Efendi'ye aittir. Stüdyo kayıtları eserlerin aslına sadık kalınarak tekrar yorumlanmış ve yaylılar, ud, kanun, ney, vurmalılar, daire, el zili, klarnet, klasik kemençe, tanbur gibi enstrümanların yanı sıra günümüzde çok bilinmeyen “Rebab” ve “Lavta” gibi enstrümanlar da kullanılmıştır. Kayıtlar, birçoğu İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim görevlileri ve mezunları olan müzisyenler tarafından gerçekleştirilirken albüm 12 Nisan 2012 tarihinde GNL etiketiyle yayınlanmış, albümün prodüktörlüğünü Sertab Erener, müzik direktörlüğünü ise Tarık Sezer üstlenmiştir. Ait oldukları makamlarda seslendirilen şarkılardan albümde on beşinci sırada yer alan müziği Mahmut Paşa'ya ait Sertab Erener'in çocukken babamın bana söylediği şarkı diye nitelendirdiği[2] "Ey Suh-i Sertab Ey Durr-i Nayab" adlı şarkı albüme ismini vermiştir.

Albümünde yer alan Münir Nurettin Selçuk şarkısı için Sertab Erener “Dönülmez Akşamın Ufku” çok kolay bir şarkı değil gerçekten. Bir de bunu Münir Nurettin Selçuk'un tonundan söyledim. O zaman şarkı, şarkı oldu. Bayağı uzun uzun çalıştım. Kolay olmadı o şarkı” demiştir.[3]

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, albümü çok beğendiklerini belirterek Erener'i aradı ve şarkıcıya tebrikleri iletti.[4][5]

Şarkı listesi

  1. "Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine" (söz: Semahat Özdenses, müzik: Ahmet Cengizoğlu)
  2. "Şimdi Uzaklardasın" (söz-müzik: Zeki Müren)
  3. "Dertliyim Ruhuma Hicranımı" (söz: Sâdeddin Kaynak, müzik: Vecdi Bingöl)
  4. "Fikrimin İnce Gülü" (söz: Muâllim İsmail Hakkı Bey, müzik:)
  5. "Niçin Baktın Bana Öyle" (söz: Sâdeddin Kaynak, müzik: Vecdi Bingöl)
  6. "Çile Bülbülüm" (söz-müzik: Sâdeddin Kaynak)
  7. "Biz Heybeli'de Her Gece" (söz:-müzik: Yesârî Asım Arsoy)
  8. "Ada Sahillerinde" (söz-müzik: Anonim)
  9. "Darıldın mı Gülüm Bana" (söz-müzik:)
  10. "Kimseye Etmem Şikayet" (söz: Kemânî Serkis, müzik:)
  11. "Bir İhtimal Daha Var" (söz-müzik: Osman Nihat Akın)
  12. "Dök Zülfünü Meydane Gel" (söz:Tanburî Mustafa Çavuş, müzik: Âşık Hıfzi)
  13. "Kırmızı Gülün Ali Var" (söz-müzik: Kadri Şençalar)
  14. "Dönülmez Akşamın Ufkundayız" (söz: Yahya Kemal Beyatlı, müzik: Minür Nurettin Selçuk
  15. "Ey Şuh-i Sertab Ey Dürr-i Nayab" (söz:, müzik: Mahmut Paşa

Satışlar

Ülke Satış/dolum
Türkiye (MÜ-YAP)[6]78.995

Kaynakça

  1. ^ "Babasına ithafen hazırladığı albümde 15 Türk Sanat Müziği eseri seslendirdi". 31 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2012. 
  2. ^ "İstanbul'un en özlü sesi"ni şarkılarda duyarsınız... 24 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Alıntı: Sabah. 6 Mayıs 2012, Mehmet Barlas
  3. ^ Sertab Erener, Ey şuh-i Sertab'ı anlattı[] 21 Temmuz 2012 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ Başbakan'dan şaşırtan telefon 25 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Alıntı:Habertürk, 22 Temmuz 2012
  5. ^ Başbakan Erdoğan Sertap Erener´e şaşırtan telefon 25 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Alıntı: Star Gazete, 28 Ağustos 2012
  6. ^ "2012 Dolum Faturalarına Göre İlk 50 Yerli Albümleri" (PDF). MÜ-YAP. 1 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Demir Demirkan</span> Türk sanatçı

Demir Demirkan, Türk gitarist, şarkıcı-şarkı yazarı ve albüm yapımcısıdır. Bilkent Üniversitesinde okuduğu sırada Pentagram grubundan Tarkan Gözübüyük ile tanıştı ve onun vasıtasıyla 1990 yılında gruba baş gitarist olarak katıldı. Demir Demirkan 1992 yılında Pentagram ile "Trail Blazer" albümünü kaydettikten sonra Los Angeles'a taşınarak 1992'de Musicians Institute'da eğitime başladı. 1996'da Eğitimini tamamlayıp İstanbul'a döndükten sonra Türk rock müziği için çok önemli iki albüm olan Şebnem Ferah'ın Kadın albümünün prodüktörlüğünü üstlendi ve Pentagram ile de 1997 yılında Anatolia albümünü yaptı. Aynı yıl Sertab Erener'in Sertab Gibi albümünün prodüksiyonunu gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sertab Erener</span> Türk ses sanatçısı

Sertab Erener, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<i>Sertab Gibi</i> Sertab Erenerin albümü

Sertab Gibi, Türk şarkıcı Sertab Erener'in üçüncü stüdyo albümü.

<span class="mw-page-title-main">Münir Nurettin Selçuk</span> Türk bestekar ve ses sanatçısı

Münir Nurettin Selçuk, Klasik Türk müziği şarkıcısı ve bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Everyway That I Can</span>

"Everyway That I Can", 2003 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Sertab Erener tarafından seslendirilen ve Türkiye'ye ilk birinciliğini kazandıran İngilizce şarkıdır. Sözü Demir Demirkan'a, müziği Demirkan ve Erener'e aittir.

<i>Turuncu</i> (albüm)

Turuncu, Sertab Erener'in beşinci stüdyo albümü. Aysel Gürel, Şehrazat ve Demir Demirkan'ın destek verdiği albümde "Başa Döneceksin" adlı şarkısını Özge Fışkın ile beraber seslendirmiştir. "Mi Acaba?" adlı şarkısı Özkan Uğur'un sunduğu yarışmasındaki laflarına göndermedir.

<span class="mw-page-title-main">Sertab Erener diskografisi</span>

Türk pop şarkıcısı Sertab Erener'in diskografisi, on bir stüdyo albümü, iki konser albümü, üç derleme albüm, bir cover albümü, üç extended play (EP), on beş single ve kırk iki video klipten oluşur. İstanbul Devlet Konservatuvarından mezun olduktan sonra Sezen Aksu'nun vokalisti olarak çalışan şarkıcı, ilk stüdyo albümü Sakin Ol!'u 1992'de satışa sundu ve bir milyondan fazla satmayı başardı. 1994'te ikinci stüdyo albümü Lâ'l'i, 1997'de üçüncü stüdyo albümü Sertab Gibi'yi yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Perihan Altındağ Sözeri</span> Türk şarkıcı

Perihan Altındağ Sözeri, Türk sanat müziği yorumcusu ve oyuncu.

<i>Emel Sayın Münir Nurettin Selçuk Söylüyor</i>

Emel Sayın Münir Nurettin Selçuk Söylüyor, Münir Nurettin Selçuk'un öğrencisi Emel Sayın tarafından seslendirilen Münir Nurettin Selçuk şarkılarından oluşan canlı konser kaydını içeren Emel Sayın albümüdür. Ayrıca albümde Timur Selçuk, şarkılara koro eşliğinde eşlik etmiştir.

<i>Rengârenk</i>

Rengârenk, Sertab Erener'in sekizinci stüdyo albümüdür. Albümün prodüktörlüğünü Sertab Erener yapmıştır. Albümdeki düzenlemeler Mustafa Ceceli ve Erener'e aittir. 7 Haziran 2010 tarihinde piyasaya sürülen albümde 4 adet Soner Sarıkabadayı şarkısının yanı sıra Erener'e ait söz ve besteler de bulunmaktadır.

Bir Çaresi Bulunur, Sertab Erener'in Rengarenk albümünün 21 Aralık 2011'de yayınlanan 7'nci video klibidir.

<span class="mw-page-title-main">Gençliğimin Şarkıları</span>

Gençliğimin Şarkıları, Ferdi Tayfur'un bir albümüdür.

Dönülmez Akşamın Ufkundayız veya Rindlerin Akşamı, sözleri Yahya Kemal Beyatlı'ya, müziği Münir Nurettin Selçuk'a ait segâh makamı, düyek usûlündeki şarkıdır. Şarkı Münir Nurettin Selçuk, Bülent Ersoy, Zeki Müren, Sertab Erener ve Tarkan gibi sanatçılar tarafından söylenmiştir.

<i>Meyhaneci</i>

Meyhaneci, 4 Mart 1987'de yayınlanan Bülent Ersoy'un Uzelli Müzik'den çıkan beşinci stüdyo albümü.

<i>Alaturka 2000</i>

Alaturka 2000, 2000'de yayınlanan Bülent Ersoy'un Universal - S Müzik'dan çıkan stüdyo albümüdür.

Türk şarkıcı Sertab Erener, günümüze kadar dokuz stüdyo albümü kaydetti ve çeşitli sanatçılar ile iş birliği projelerinde yer aldı. Konservatuvar eğitimi sonrasında Sezen Aksu'nun vokalistliğini yapan Erener, ilk stüdyo albümü Sakin Ol!'u, Aksu'nun desteğiyle 1992'de piyasaya sürdü ve bir milyonun üzerinde satmayı başardı. Aksu, albümdeki sekiz şarkının sözlerini yazdı, bazılarının bestelenmesinde de görev aldı. Erener, 1994'te ikinci stüdyo albümü Lâ'l ile dinleyicinin karşısına çıktı ve bu albümde Sezen Aksu ile çalışmaya devam etti, "Büyü de Gel" şarkısının sözlerini Mustafa Sandal'dan aldı. 1997'ye gelindiğinde üçüncü stüdyo albümü Sertab Gibi'yi satışa sundu. Aksu, bu albüme daha az katkı sağladı. Önceki albümlerde şarkı sözü yazarları ve besteciler arasında bulunmayan Demir Demirkan, altı şarkının bestelenmesine katkıda bulundu, bazılarının söz yazımında da görev aldı. Rock müzik şarkıcısı Şebnem Ferah, albümdeki "Aaa" şarkısının söz yazımına katkı sağladı.

<i>Kırık Kalpler Albümü</i> Sertab Erenerin 11. stüdyo albümü

Kırık Kalpler Albümü, Türk sanatçı Sertab Erener'in on birinci stüdyo albümüdür. Albüm GNL Entertainment etiketiyle 3 Haziran 2016 tarihinde satışa sunulmuştur.

<i>Nadide</i> (albüm)

Nadide, Nükhet Duru'nun dokuzuncu albümüdür.

<i>Şöhretler</i>

Biz Ayrılamayız, Bülent Ersoy'un 1975 yılında yayınlanan albümüdür. Aynı albüm serisini 1977 yılında Konser II ve Konser III takip etmiştir.

<i>Doğuş</i> (Hüner Coşkuner albümü)

Doğuş, Hüner Coşkuner'in 1981 yılında Şahinler Plak etiketiyle yayımlanan ilk stüdyo albümüdür. Albümün uzunçalar baskısında 10, kaset basımında ise 12 şarkı bulunmaktadır. Türk sanat müziği içeren şarkıların yönetmenliğini Kamuran Yarkın, Arabesk eserlerinin yönetmenliğini ise Selami Şahin üstlenmiştir.