İçeriğe atla

Ey, Güzel Kırım

Ey, Güzel Kırım (Kırım Tatarca: Ey, Güzel Qırım), ünlü bir Kırım Tatar halk şarkısıdır. Melodisi, Kırım Tatarları arasında evrensel olarak tanınmakta ve sıklıkla Kırım Tatar konserlerinde çalınmaktadır.[1]

Sözleri Kırım Türkleri'nin sürgün hayatının yasını ve sevdikleri biricik vatanlarından koparılmalarının üzüntüsünü temsil eder. Kırım Tatarlarının sürgününden bir süre sonra anonim olarak bestelendiğine inanılıyor. Bir sava göre Aluşta'nın sürgün edilen Fatma Halilova ve Şurki Osmanov tarafından 1968 yılında Andican'da söylendiği belirtilir.

2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna'yı temsil edip kazanan, şarkının "Kırım" kelimesini içermeyen bir kıtası Jamala'nın "1944" şarkısına dahil edildi.[2]

Sözleri

Kırımtatarca

Aluştadan esken yeller
Yüzüme urdı.
Balalıqtan ösken yerler
Közüme tüşti.
Men bu yerde yaşalmadım,
Yaşlığıma toyalmadım,
Vatanıma asret oldım,
Ey, güzel Qırım.
Bağçalarnıñ meyvaları,
Bal ile şerbet.
Suvlarıñnı iç-içe,
Toyalmadım men.
Bala-çağa Vatanım dep,
Közyaşın töke,
Qartlarımız elin cayıp,
Dualar ete.

Kiril alfabeyle

Алуштадан эскен еллер
Юзюме урды.
Балалыкътан оськен ерлер
Козюме тюшти.
Мен бу ерде яшылмадым,
Яшлыгъыма тоялмадым,
Ватаныма асрет олдым,
Эй, Гузель Къырым.
Багъчаларнынъ мейвалары
Бал иле шербет
Сувларынъны иче-иче
Тоялмадым мен.
Бала-чагъа Ватаным деп,
Козьяшын тёке,
Къартларымыз элин джайып
Дуалар эте.

Kırımca versiyonun Anadolu Türkçesine çevirisi

Aluşta'dan esmiş rüzgarlar,
Yüzüme geldi
Çocukluğumun geçtiği yerler
Gözüme geldi
Ben anayurdumda yaşayamadım
Gençliğime doyamadım
Vatan hasreti çekiyorum,
Ey, güzel Kırım!
Kırım bahçelerinin meyveleri
Şerbet ve bal gibi.
Harika suyunu içip,
Doyamadım
Çocuklar "vatan" deyip
Hemen gözyaşları dökülür,
Yaşlı adamlar ellerini kaldırıp
Dualar ediyor. . .

Kaynakça


Kırım türküleri

Ey Güzel Kırım • Ant EtkenmenBala Türkvizyon Şarkı Yarışması'nda KırımTürkvizyon Şarkı Yarışması'nda Kırım

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Kırım Yarımadasında Rusya SFSCsine bağlı kurulmuş özerk cumhuriyet

Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Kırım ÖSSC, Kırım Yarımadası'nda Rusya SFSC'ne bağlı olarak kurulan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'dir. Cumhuriyetin başkenti Akmescit (Simferopol). Resmi dilleri Kırım Tatarcası ve Rusçadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar Sürgünü</span> Kırım Tatar soykırımı

Kırım Tatar Sürgünü veya Kırım Tatar Soykırımı, Sovyet hükûmeti tarafından yürütülen ve Josef Stalin adına hareket eden NKVD Başkanı Lavrenti Beriya tarafından organize edilen 18-20 Mayıs 1944'te en az 191.044 Kırım Tatarının etnik temizliği ve kültürel soykırımıdır. NKVD üç gün içinde çoğunlukla kadınları, çocukları, yaşlıları, hatta komünistleri ve Kızıl Ordu üyelerini, bin kilometre uzaklıktaki Özbek SSC'ye sınır dışı etmek için sığır trenlerini kullandı. Kırım Tatarları, Stalin'in Sovyetler Birliği'ndeki nüfus transferi politikası tarafından kapsanan birkaç etnik gruptan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda İspanya</span>

İspanya, Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'na 2003 yılında ilki yapılan Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki yarışmaya katılmıştır. Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) üyesi olan Radiotelevisión Española (RTVE) yayıncısının bölümü olan Televisión Española (TVE) katılım ile ilgili süreçleri yönetmektedir. İspanya, yarışmalara katılım için Eurojunior adlı bir program yayınlayarak ulusal seçim formatı kullanmıştır. Ülkenin ilk katılımcısı Sergio'nun seslendirdiği "Desde el cielo" şarkısı, on altı katılımcı arasından 125 puanla ikinci olmuştur. İspanya 2007 ile 2018 yılları arasında katılmamış, 2019 yılında geri dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Nevena Božović</span>

Nevena Božović, Sırp şarkıcı. Nevena ilk olarak 2007 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Sırbistan'ı "Piši mi" adlı şarkıyla temsil etmiş ve 3.olmuştur. 2013 yılında Prvi glas Srbije yarışması'na katılmış ve üçüncü olmuştur.

<i>2017 Eurovision Şarkı Yarışması</i>

2017 Eurovision Şarkı Yarışması, 62. kez gerçekleştirilecek olan Eurovision Şarkı Yarışması'dır. İsveç'in başkenti Stockholm'de yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna'nın temsilcisi Camala'nın seslendirdiği "1944" adlı şarkının 534 puanla birinci olmasıyla Ukrayna yarışmaya ev sahipliği yaptı. Bu, Kiev'de gerçekleşecek olan ikinci Eurovision Şarkı Yarışması ve 2009 ile 2013 yıllarında Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yaptıktan sonra 4. Eurovision etkinliği oldu. Yarışmanın yarı finalleri 9 ve 11, finali ise 13 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirildi.

Micky, İspanyol pop şarkıcısıdır.

Ukrayna, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Ukrayna'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Національна Телекомпанія України (NTU) tarafından düzenlenen Ulusal final yöntemi doğrultusunda Stockholm'de Ukrayna'yı temsil eden kişi belirlenmiştir. Ukrayna'yı 1944 adlı şarkısıyla Jamala temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Camala</span> Ukraynalı şarkıcı

Susana Cemaleddinova, sahne adıyla Camala, Ukraynalı şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">1944 (şarkı)</span>

1944, 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna'yı temsil eden, Camala tarafından seslendirilmiş şarkı. Sözleri ve bestesi de Camala'ya ait olan eser, Wild Dances'ın ardından ülkeye ikinci Eurovision birinciliğini kazandırmıştır. Şarkı, 1944 yılında yaşanan Kırım Tatar Sürgünü'nden bahsetmektedir. Nakaratı Kırım Tatarca olan şarkı, ağırlıklı olarak İngilizce sözlere sahiptir.

Ukrayna, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Kamenchuk Yevhen'in yazdığı "Time" adlı şarkıyla katılmıştır. Ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ukrayna Ulusal Televizyon Şirketi (NTU), "1944" adlı şarkısıyla Jamala'nın kazanmasından sonra Başkent Kiev'de bulunan Uluslararası Gösteri Merkezi'nde Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapmıştır. Ukrayna'nın şarkı ve temsilcisini NTU kanalı ile STB iş birliği ile Ulusal Final düzenlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saskia & Serge</span>

Saskia & Serge, Hollandalı pop müzik ikilisi. Grup üyeleri şarkıcı Trudy van den Berg ve şarkıcı-gitarist Ruud Schaap'tan oluşmaktadır. İkili 1971 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı "Tijd" adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmada 6. olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">De Spelbrekers</span>

De Spelbrekers, Theo Rekkers (1923-2012) ve Huug Kok'tan (1918-2011) oluşan Hollandalı pop müzik ikilisi. İkili 1962 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı "Katinka" adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmada 13. olmuştur. Bununla birlikte, "Katinka" Hollanda içinde bir başarı kazandı ve ülkenin daha iyi hatırlanan ve tanınan Eurovision şarkılarından biri haline geldi.

Maria Guinot, Portekizli şarkıcı ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Lily Castel</span> Belçikalı şarkıcı (d. 1937)

Lily Castel, Belçikalı şarkıcıdır. Lily, 1971 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belçika'yı Jacques Raymond ile birlikte "Goeiemorgen, Morgen" adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmada 14. olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ellen Winther</span>

Ellen Winther Lembourn, Danimarkalı şarkıcıydı. Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmasıyla bilinir.

Belçika; ilki İsviçre'nin Lugano kentinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nın o yılki yedi katılımcı ülkesinden birisidir. Belçikalı televizyon kanalı RTBF tarafından organize edilen ulusal seçmelerde Messieurs les noyés de la Seine'le Fud Leclerc ve Le plus beau jour de ma vie'yle Mony Marc ülkelerini yarışmada temsil etme hakkı kazanmışlardır. İkisi de Fransızca olan şarkılardan hiçbiri birinciliği elde edememiş; kaçıncı oldukları ise o yılki sonuçlar halka açıklanmadığı için meçhul kalmıştır.

Hollanda; 18 Mart 1962 tarihinde Lüksemburg'da düzenlenen 7. Eurovision Şarkı Yarışması'na De Spelbrekers'ın seslendirdiği Katinka şarkısıyla katılmıştır. Kazanan, 27 Şubat'ta yapılan Nationaal Songfestival'de belirlenmiştir.

Mariella Farré, İsviçreli şarkıcıdır. En iyi 1983 ve 1985 yıllarında Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmasıyla bilinir.

Gianni Mascolo İsviçreli şarkıcıdır. Daha çok 1960 ve 1964 yıllarında Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsviçre'yi temsil etmesiyle tanınır.

Letonya, Estonya'nın başkenti Tallinn'de düzenlenen 2002 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Letonya'yı Eurovision'da temsil edecek şarkının belirlenmesi için Letonya yayıncısı ulusal final düzenlemiştir. Yarışmayı "I Wanna" şarkısıyla Marie N kazanmıştır.