İçeriğe atla

ExtendSim

ExtendSim
ExtendSim'de basit bir model.
Orijinal yazar(lar)Imagine That Inc.
Geliştirici(ler)Imagine That Inc.
Güncel sürüm10.0.9 / 5 Nisan 2022 (2 yıl önce) (2022-04-05)[1]
İşletim sistemiWindows'un 11, 10 veya Server 2019 gibi 64 bit bir sürümü.
Erişilebilirlikİngilizce
TürSimülasyon & Optimizasyon
LisansÖzel mülk yazılım, Bireysel, Düğüm-Kilitli, Değişken ve Bulut lisansları
Resmî sitesiextendsim.com

ExtendSim (eski adıyla Extend), ayrık olay, sürekli, ajan tabanlı, ayrık hız ve karışık modlu süreçlerin modellenmesi için bir simülasyon programıdır. Üç ExtendSim paketi bulunmaktadır:

  • Sürekli süreçler için CP,
  • Simülasyonlara ayrık olay teknolojisi ekleyen DE,
  • Simülasyonlara ayrık oran ve güvenilirlik blok diyagramı modülleri ekleyen Pro.

Tarihçe

YılEklenen özellik
1987Macintosh'ta sürekli modelleme için orijinal sürüm
1989Ayrık olay yetenekleri eklendi
1992Hiyerarşik modelleme, Klonlama, Animasyon, Etkileşim
1994Duyarlılık Analizi, Microsoft Excel ara yüzü
1995Microsoft Windows için Sürüm
1998Betikleştirme, Faaliyet Tabanlı Maliyetlendirme
2001Optimizer, ActiveX/COM ve ODBC desteği, kaynak kod hata ayıklayıcı
2002FTP desteği
2007Ürün adı Extend'den ExtendSim'e değiştirildi, dahili veri tabanı
2008Ayrık hız ve 3B özellikleri eklendi
2010Senaryo Yöneticisi, Gelişmiş Kaynak Yöneticisi
2013ADO veri tabanı desteği, Akış özellikleri
2018Entegre güvenilirlik diyagramı, bulut tabanlı ASP

Model yapısı

Modeller, blokların bir kütüphaneden bir model çalışma sayfasına sürüklenmesiyle oluşturulur. Modelin mantıksal akışını oluşturmak için bloklar birbirine bağlanır. Model için veriler blokların parametrelerinde ve özel bir veri tabanında bulunur. Yeni bloklar, mevcut blokları tek bir hiyerarşik blokta birleştirerek veya ExtendSim'in C tabanlı dili ModL'de bir blok programlayarak oluşturulabilir. ExtendSim'deki başlıca kütüphaneler şunlardır:

Kütüphane adıAmaçÖrnek bloklar
ValueMatematiksel hesaplamalar, uzaktan veri erişimi, istatistik toplamaMath, Equation, Read, Write, Mean & Variance
ItemAyrık olay süreçlerini modellerQueue, Activity, Resource Pool, Item
RateAyrık hız süreçlerini modellerTank, Valve, Interchange
ReliabilityGüvenilirlik blok diyagramıStart Node, Component, End Node
ChartGrafikleri ve çizelgeleri görüntülerBar, Scatter, Histogram
ReportModel sonuçlarının raporlanmasıReports Manager, Cost Stats, Item Log Manager
UtilitiesModel ara yüzü, hata ayıklama ve bilgilendirmeButtons, Record Message, Memory Usage

Uygulama alanları

Örnek uygulamalar arasında gıda lojistiği için kaynak optimizasyonu,[2] bir hastane acil servis için altı sigma süreç iyileştirmesi,[3] communication systems,[4] iletişim sistemleri ve üretim tesisi tasarımı[5] yer almaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Updating ExtendSim". extendsim.com. 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2021. 
  2. ^ "Resource Optimization by Simulation Technique in Food Logistics" (PDF). 20 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2011. 
  3. ^ "Simulating Six Sigma Improvement Ideas for a Hospital Emergency Department" (PDF). 14 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Şubat 2011. 
  4. ^ "NCW End-To-End (NETE) Model For Future C2 Architecture Assessments" (PDF). 14 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Şubat 2011. 
  5. ^ "Facility Design: Simulation Methodology for Facility Design". 3 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kesikli olay simülasyonu</span>

Sistem değişkenlerinin zaman içindeki değişimine göre simülasyonun kesikli ya da sürekli olduğu belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Simülasyon</span> gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesi

Simülasyon veya benzetim, teknik olmayan anlamda bir şeyin benzeri veya sahtesi anlamında kullanılır. Teknik anlamda gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesidir. Sistem nesneleri arasında tanımlanmış ilişkileri içeren sistem veya süreçlerin bir modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Rockwell Arena</span>

Arena, Systems Modeling tarafından geliştirilen ve 2000 yılında Rockwell Automation tarafından satın alınan bir ayrık olay simülasyonu ve otomasyon yazılımıdır. SIMAN işlemcisini ve simülasyon dilini kullanır. 2020 itibarıyla 16. sürümdedir. Arena'nın "FactoryTalk" markası altında diğer Rockwell yazılım paketlerine katılabileceği öne sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Araç simülasyon oyunu</span>

Araç simülasyon oyunları, araçların çeşitli işletimsel sistemler tarafından gerçekçi bir şekilde yorumlanarak oyuncuya sunulan video oyunlarıdır. Otomobil, uçak, deniz taşıtları, uzay araçları, askeri araçlar vb. çeşitli araçları ve taşıtları içerir. Oyuncunun, sürücünün perspektifinden bu taşıtları kullanmasına veya rakip araçlar ile mücadele etmesine olanak sağlar. Oyunlar genellikle gerçekçiliğe dayalıdır ve yakıt yönetimi, belirlenen noktaya ve belirlenen zamanda yapılan yolcu ve yük teslimatlarını içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Moleküler dinamik</span>

Moleküler dinamik (MD), atomların ve moleküllerin fiziksel hareketlerini incelemek için bir bilgisayar simülasyon yöntemidir. Atomların ve moleküllerin sabit bir süre boyunca etkileşime girmesine izin verilir ve bu da sistemin dinamik evrimi hakkında bilgi verir. En yaygın versiyonda, atomların ve moleküllerin yörüngeleri, parçacıklar ve bunların potansiyel enerjileri arasındaki kuvvetlerin çoğu zaman atomlararası potansiyeller veya moleküler mekanik kuvvet alanları kullanılarak hesaplandığı, etkileşen parçacıkların bir sistemi için Newton'un hareket denklemlerinin sayısal olarak çözülmesiyle belirlenir. Metot ilk olarak 1950'lerin sonunda teorik fizik alanında geliştirildi, ancak günümüzde çoğunlukla kimyasal fizik, malzeme bilimi ve biyomoleküllerin modellenmesinde uygulanmaktadır.

Bir ajan tabanlı modelleme, sistem üzerindeki etkilerini bir bütün olarak değerlendirmek amacıyla özerk temsilcilerin eylemlerini ve etkileşimlerini taklit etmek için bir hesaplama modelleri sınıfından biridir. Oyun teorisi, kompleks sistemler, ortaya çıkma, hesaplama sosyolojisi, çok etmenli sistemler ve evrimsel programlama unsurlarını birleştirir. Monte Carlo yöntemleri rassallığı tanıtmak için kullanılır. Özellikle ekoloji içerisinde, ABM'lere bireysel tabanlı modeller (IBM) adı da verilir ve IBM'lerdeki bireyler ABM'ler içindeki tamamen özerk ajanlardan daha basit olabilir. Bireysel tabanlı modeller, ajan tabanlı modeller ve çok ajanlı sistemler hakkındaki son literatürün gözden geçirilmesi, ABM'lerin biyoloji, ekoloji ve sosyal bilim de dahil olmak üzere bilgisayarla ilgisiz bilimsel alanlarda kullanıldığını göstermektedir. Ajan tabanlı modelleme, çok etmenli sistemler veya çoklu etmen simülasyonu kavramından farklıdır; ABM' nin amacı, genellikle doğal sistemlerde basit kurallara uyan temsilcilerin ortak davranışlarına açıklayıcı bir bakış açısı bulmaktır.

Simülasyon yazılımı, matematik formülleri kullanılarak gerçek olayların modellendiği bir süreçtir. Simülasyon ile kullanıcılar gerçeğe en yakın olacak şekilde ürünlerin tasarlanmasını sağlayabilir ve çıktının nasıl olacağını anlayabilirler. Simülasyon yazılımı daha çok oyunlarda kullanılan gerçek zamanlı uygulamalardır. Oyunlar dışında birçok endüstriyel alanda da uygulanmaktadır. Endüstriyel alanlarda sorun yaratacak durumlarda; benzetim sayesinde olağan tehlikelerin önceden anlaşılması ve ne tip sonuçlara yol açabileceği anlaşılır. Örneğin; pilotlar, nükleer güç santralinde çalışan operatörler, kimya santrallerinde çalışan operatörler, kontrol panellerin modelleri gibi insan ve araç gereçlerin süreçte neler yaşayacağına ve ne sorunlarla karşılaşılacağına yönelik fiziksel tehlikeler benzetim sayesinde gerçek zamanlı gibi önceden fark edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal proses modelleme</span>

Kimyasal proses modelleme kimya mühendisliği tasarımında kullanılan bir bilgisayar destekli modelleme tekniğidir. Bu teknikte kullanım amacına yönelik hazırlanmış yazılımlar kullanılarak istenilen proses birbirine bağlı üniteler hâlinde tasarlanır ve yazılım yardımıyla simüle edilerek sistemin yatışkın hâl veya dinamik davranışı tahmin edilebilir. Sistemdeki üniteler ve bağlantılar bir proses akış şeması şeklinde gösterilir. Simülasyonlar bir tankta iki maddeyi karıştırmak kadar basit olabileceği gibi, bir biyodizel tesisinin, petrol rafinerisinin, alüminyum oksit rafinerisinin, doğal gaz işleme tesisinin veya bir biyoetanol saflaştırma ünitesinin tasarım ve kontrolü kadar karmaşık olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tren simülasyonu</span>

Bir tren simülasyonu, demiryolu taşımacılığı operasyonlarının bilgisayar tabanlı bir simülasyonudur. Bunlar genellikle, hem ticari eğitmenler olarak uygulanan 3B sanal gerçeklik dünyasını hem de kullanıcının sanal dünyanın içine adım atarak etkileşime girmesini sağlayan oyun modlarına sahip tüketici bilgisayar oyun yazılımını modelleyen büyük ve karmaşık yazılım paketleridir. Yakın görüş modellemesi nedeniyle genellikle hızlı tren simülatörü yazılımı genellikle uçuş simülatörü programlarından çok daha karmaşık ve yazılması ve uygulanması zor bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">İş simülasyonu oyunu</span>

İş simülasyon oyunları, veya iş insanı oyunları olarak da bilinen ekonomik simülasyon oyunları, genellikle bir iş biçiminde, ekonomik süreçlerin yönetimine odaklanan oyunlardır. Saf iş simülasyonları, inşaat ve yönetim simülasyonlarının bir inşaat unsuru içermeyen versiyonu olarak tanımlanmıştır ve bu nedenle yönetim simülasyonları olarak adlandırılabilir. Aslında bu tür oyunlarda mikro yönetim sıklıkla vurgulanır. Esasen sayısaldırlar, ancak yaratıcı grafikler kullanarak oyuncunun dikkatini çekmeye çalışır. Bu oyunlara ilgi, algoritmalar kullanarak gerçek dünyadaki olayların doğru simülasyonunun yanı sıra, oyuncuların eylemlerinin beklenen veya makul ve yakın sonuçlara bağlanmasına dayanır. Ekonomik simülasyonların önemli bir yönü, yapay sistemlerin, oynanışın ve yapıların ortaya çıkmasıdır.

Bu liste kimyasal proses tesislerinin kütle ve enerji dengelerini simüle etmek için kullanılan yazılımların bir listesidir. Bu simülasyon yazılımları ile yapılabilen uygulamalar arasında tasarım çalışmaları, mühendislik çalışmaları, tasarım denetimleri, darboğaz giderme çalışmaları, kontrol sistemi doğrulanması, proses tasarımı, proses modelleme, proses simülasyonu, dinamik simülasyon, operatör eğitim simülatörleri, boru hattı yönetim sistemleri, üretim yönetim sistemleri ve dijital ikizler gibi çeşitli çalışmalar bulunmaktadır.

Bir hibrit sistem, hem sürekli hem de ayrık dinamik davranış sergileyen dinamik bir sistemdir. Başka bir değişle hem akabilen hem de zıplayabilen bir sistemtir. Genellikle, "hibrit dinamik sistem" terimi, sinir ağlarını ve bulanık mantığı veya elektrikli ve mekanik aktarma organlarını birleştirenler gibi hibrit sistemleri ayırt etmek için kullanılmaktadır. Bir hibrit sistem, yapısı içinde daha geniş bir sistem sınıfını kapsama avantajına sahiptir. Ayrıca dinamik olduların modellenmesinde daha fazla esneklik sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Süreç mühendisliği</span> ham veya başlangıç maddesinin kimyasal-fiziksel ya da biyolojik işlemler kullanılarak başka bir ürüne dönüştürüldüğü tüm teknik işlemler

Süreç mühendisliği, insanların hammaddeleri ve enerjiyi endüstriyel düzeyde toplum için yararlı ürünlere dönüştürmesini sağlayan temel ilkelerin ve doğa kanunlarının anlaşılması ve uygulanmasıdır. Süreç mühendisleri, basınç, sıcaklık ve derişim gradyanları gibi doğadaki itici güçlerden ve kütlenin korunumu yasasından yararlanarak, istenilen kimyasal ürünleri büyük miktarlarda sentezlemek ve saflaştırmak için yöntemler geliştirebilirler. Süreç mühendisliği, kimyasal, fiziksel ve biyolojik süreçlerin tasarımı, işletimi, kontrolü, optimizasyonu ve yoğunlaştırılmasına odaklanır. Süreç mühendisliği, tarım, otomotiv, biyoteknik, kimya, gıda, malzeme geliştirme, madencilik, nükleer, petrokimya, ilaç ve yazılım geliştirme gibi çok çeşitli endüstrileri kapsamaktadır. Sistematik bilgisayar tabanlı yöntemlerin süreç mühendisliğine uygulanmasına "süreç sistemleri mühendisliği" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Ağ simülasyonu</span>

Bilgisayar ağı araştırmalarında, ağ simülasyonu bir yazılım programının gerçek bir ağın davranışını kopyaladığı bir tekniktir. Bu, yönlendiriciler, anahtarlar, düğümler, erişim noktaları, bağlantılar vb. gibi farklı ağ varlıkları arasındaki etkileşimlerin hesaplanmasıyla elde edilir. Çoğu simülatör, durum değişkenlerinin zaman içinde ayrık noktalarda değiştiği sistemlerin modellendiği ayrık olay simülasyonunu kullanır. Ağın ve desteklediği çeşitli uygulama ve hizmetlerin davranışı daha sonra bir test laboratuvarında gözlemlenebilir; ağın/protokollerin farklı koşullar altında nasıl davranacağını değerlendirmek için ortamın çeşitli özellikleri de kontrollü bir şekilde değiştirilebilir.

Ağ trafiği simülasyonu, telekomünikasyon mühendisliğinde bir iletişim ağının verimliliğini ölçmek için kullanılan bir süreçtir.

Global Mobile Information System Simulator, kablosuz ve kablolu ağ sistemlerini simüle eden bir ağ protokolü simülasyonu yazılımıdır.

QualNet Scalable Network Technologies, Inc. tarafından sahip olunan ve sağlanan bir test ve simülasyon aracıdır. Ağ simülasyon yazılımı olarak, fiziksel bir iletişim ağının davranışını taklit eden bir planlama, test ve eğitim aracı olarak işlev görür.

<span class="mw-page-title-main">Simulink</span>

Simulink çok alanlı dinamik sistemlerin modellenmesi, simülasyonu ve analizi için MATLAB tabanlı bir grafik programlama ortamıdır. Birincil arayüzü bir grafiksel blok diyagram aracı ve özelleştirilebilir bir blok kütüphaneler kümesidir. MATLAB ortamının geri kalanıyla sıkı bir entegrasyon sunar ve MATLAB'ı çalıştırabilir ya da ondan komut dosyası yazılabilir. Simulink, otomatik kontrol ve dijital sinyal işleme alanlarında çok alanlı simülasyon ve model tabanlı tasarım için yaygın olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">OptiSLang</span>

optiSLang, CAE tabanlı duyarlılık analizi, çok disiplinli optimizasyon ve sağlamlık değerlendirmesi için bir yazılım platformudur. Dynardo GmbH tarafından geliştirilmiştir ve önceden tanımlanmış bir optimizasyon hedefine en çok katkıda bulunan değişkenleri belirleyerek sayısal Robust Design Optimization (RDO) ve stokastik analiz için bir çerçeve sağlar. Bu aynı zamanda sağlamlığın değerlendirilmesini, yani tasarım değişkenlerinin dağılımına veya parametrelerin rastgele dalgalanmalarına karşı duyarlılığı da içerir. 2019 yılında Dynardo GmbH, Ansys tarafından satın alındı.

Web tabanlı simülasyon, bilgisayar simülasyonu hizmetlerinin World Wide Web üzerinden, özellikle de bir web tarayıcısı aracılığıyla sunulması ve kullanılmasıdır. Web, giderek artan bir şekilde modelleme ve simülasyon uygulamaları sağlamak için elverişli bir ortam olarak görülmekte ve bu nedenle simülasyon topluluğu içinde gelişmekte olan bir araştırma alanıdır.