İçeriğe atla

Express Entry

Express Entry, Kanada hükûmeti tarafından ülkedeki iş gücü boşluklarını doldurmak için 1 Ocak 2015 tarihinde tasarlanan, vasıflı ve nitelikli başvuru sahiplerini seçmek amacıyla kullanılan bir sistemdir.[1] Bu sistem, "ekonomik olarak başarılı olma olasılığı en yüksek olan" vasıflı işçilerin Kanada'ya hızlı bir şekilde göç etmesini kolaylaştırmayı amaçlar.[2]

Sistem

Kanada hükûmeti, 2020 yılında 91,800 göçmenin Kanada'ya Express Entry sistemi ile gelmesini hedeflemiştir. Bu sayı, 2021 yılı için 91,150 ve 2022 yılı için de 91,150 olarak belirlendi.[3][4][5]

Express Entry yolu ile Kanada'ya göç etmek isteyen adaylar, Kanada hükûmetinin resmi web sitesi olan https://www.canada.ca 5 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. üzerinden bir profil oluşturur. Eğer aday minimum gereksinimleri karşılıyorsa adaya, yaş, dil bilgisi, iş geçmişi gibi kriterler aracılığıyla 1200 üzerinden bir puan verilir. Bu puana, CRS (Comprehensive Ranking System) (Türkçesi, Kapsamlı Sıralama Sistemi) puanı denir.[1] 18 Ağustos 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kanada hükûmeti, çekilişler düzenleyerek bazı adayları Kanada daimi ikamet vizesine başvurmaya davet eder. Bu çekilişlerde, hükûmet bir taban puan belirler ve CRS puanı bu taban puandan daha yüksek olan bütün adaylar bir başvuru davetiyesi alır. Başvuru davetiyesi alan adayların, daimi ikamet başvurusu yapmak için 60 gün süresi vardır.

2020 yılında 107,350 ve 2021 yılında 102,316 davetiye gönderilmiştir.

Eyalet Adayları

Kanada'daki bazı eyaletler, resmi adı Provincial Nomination olan sistem ile bazı adayları kendi eyaletlerindeki iş gücü gereksinimlerine göre aday gösterebilir. Bir eyalet tarafından seçilen adayın CRS puanına 600 puan eklenir ve sadece aday gösterildiği eyalette yaşamasına izin verilir. [2] 8 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ontario

Ontario Eyaleti'nin "Provincial Nomination" sistemi Ontario Immigrant Nomination Program (veya kısa adıyla OINP) olarak bilinir.[6] Yabancı işçiler, uluslararası öğrenciler ve doğru becerilere, deneyime ve eğitime sahip diğer Express Entry adayları, Ontario Eyaletinin adayı olmak için bu programa başvurur. Bu program, Express Entry programının aksine federal hükûmet tarafından değil, Ontario eyaletinin kendi hükûmeti tarafından yönetilir. OINP, Ontario ekonomisinin ihtiyaç duyduğu becerilere ve deneyime sahip kişileri daimi ikamet için tanır ve aday gösterir ve Kanada Hükûmeti daimi ikamet başvurularını onaylama konusunda son kararı verir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Immigration, Refugees and Citizenship Canada (13 Kasım 2014). "Express Entry: What prospective candidates need to know". www.canada.ca. 22 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2022. 
  2. ^ Immigration, Refugees and Citizenship Canada (12 Kasım 2014). "Express Entry System". www.canada.ca. 22 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Notice – Supplementary Information 2020-2022 Immigration Levels Plan" (İngilizce). 8 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Immigration, Refugees and Citizenship Canada (1 Aralık 2014). "How Express Entry works". www.canada.ca. 2 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2022. 
  5. ^ "Express Entry Draw 2022 - Rounds of Invitations". Immiboards.com (İngilizce). 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2022. 
  6. ^ a b "Ontario Immigrant Nominee Program (OINP)". ontario.ca (İngilizce). 14 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kanada</span> Kuzey Amerikada yer alan bir ülke

Kanada, Kuzey Amerika'da bir ülkedir. On eyalet ve üç bölgeden oluşan ülke, Büyük Okyanus'tan Atlas Okyanusu'na ve kuzeyde Arktik Okyanusu'na kadar 9,98 milyon km²'lik bir alanı kaplar. Bu özelliğiyle yüzölçümü bakımından dünyanın Rusya'dan sonra en büyük 2. ülkesidir. Kanada, sınırları içinde en çok göl bulunduran ülkedir, bir milyondan fazla göl bulunmaktadır. Kanada'nın güney ve batıda Birleşik Devletler ile olan sınırı 8.891 km ile dünyanın en uzun kara sınırıdır. Ayrıca Kanada, 200.000 km den fazla bir mesafe ile dünyanın en uzun sahil şeridine sahiptir. Kanada'nın topraklarında çoğunlukla ormanlar ve bunun yanı sıra Rocky Dağları'ndaki tundra hakimdir. Nüfusun beşte dördü güney sınırına yakın yaşamaktadır. Kanada'nın başkenti Ottawa; en büyük üç şehri Toronto, Montreal ve Vancouver'dır.

<span class="mw-page-title-main">.ca</span> Kanadanın internet ülke üst düzey alan adı

Kanada'nın internet kod harfleri.

<span class="mw-page-title-main">Ontario</span> Kanada eyaleti

Ontario, Kanada'nın 10 eyaletinden birisidir. Eyaletler arasında nüfus olarak en kalabalık eyalettir. 10 eyalet arasında yüzölçümü bakımından 2. sıradadır. 10 eyalate, eyalet statüsünde olmayan 3 bölge eklendiğinde ise yüzölçümü bakımından 4. sırada yer almaktadır. Kanada'nın doğu-orta kısmında Doğu Kanada bölgesinde yer alır. Eyaletin başkenti, aynı zamanda ülkenin en kalabalık kenti olan Toronto'dur. Federal başkent olan Ottawa'da, Ontario eyaletinde yer almaktadır. Ontario 13,448,494 nüfus sayısı ille Kanada'nın toplam nüfusunun yaklaşık %38,3'ünü temsil eder. Bunun yanında, her yıl Kanada'ya göçmen olarak gelen yaklaşık 300.000 kişinin %53'ü yaşamak için Ontario'yu tercih etmektedir. Eyaletin yüzölçümü ise 1.076.395 km²'dir. Resmi dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada'nın eyaletleri ve bölgeleri</span>

Kanada'nın eyaletleri ve bölgeleri, Kanada'nın birinci düzey idari bölümleridir. Kanada resmî olarak province denen 10 eyalet ile resmî olarak territory denen 3 bölgeye ayrılmıştır. Eyaletlerin federal yönetimden geniş oranda özerkliği varsa da bölgelerin bağımsızlığı daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">Scott Moir</span> Kanadalı buz patenci

Scott Moir, Kanadalı buz patenci. Tessa Virtue ile birlikte buz dansında yarışmaktadır. Çift 2010 Olimpiyat şampiyonu, 2010 Dünya şampiyonu, 2008 Dört Kıta Şampiyonu, 2008 ve 2009 Kanada Şampiyonu ve 2006 Dünya Gençler Şampiyonu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Tessa Virtue</span>

Tessa Virtue, Kanadalı buz patenci. Scott Moir ile birlikte buz dansında yarışmaktadır. Çift 2010 Olimpiyat şampiyonu, 2008 ve 2009 Kanada Şampiyonu, 2008 Dört Kıta Şampiyonu ve 2006 Dünya Gençler Şampiyonu'dur. 2008 Dünya Şampiyonasında gümüş, 2009 Dünya şampiyonasında ise bronz madalya aldı.

Kanada Kızılderilileri, Kanada'da Eskimo İnuitler ile melez Métisler dışında kalan bütün Kanada yerlileri için kullanılan niteleme olup Kanada'da resmi olarak İlk Milletler adı kullanılır. Kanada'da Kızılderili (Indian) adı hâlâ yasal bir terim olsa da resmî olarak kullanımı günümüzde oldukça azalmıştır. Kanada Kızılderililerinin sayısı 2006 sayımına göre 698.025 kişidir. Şu an için Kanada tarafından kabul edilen 630 kabile hükûmeti yasal olarak tanınmaktadır ve bunların kabaca yarısı Ontario ile Britanya Kolumbiyası eyaletlerinde bulunmaktadır. Kanada'da yasal olarak yaşamak zorunda oldukları kısıtlayıcı yerlere Kızılderili rezervi adı verilir. Günümüzde Kanada Kızılderililerine karşı sistemik ırkçılık hâlâ uygulanmaktadır. eğitim ve öğretimleri yirminci yüzyılın ortalarına kadar ırkçı asimilasyon politikaları gereği oluşturulan Kanada Kızılderili yatılı okullarında yapılıyordu. Kızılderili Kütüğüne kayıtlı olanların hakları kayıtsız olanlara göre fazladır. Kızılderili işlerinden Kanada Kızılderili ajanı sorumludur.

Kanada pasaportu Yabancı ülkelere seyahat için Kanada vatandaşlarına verilen belgedir. Gerekirse yurt dışında Kanada konsolosluk görevlilerinin yardımı ile güvence sürecini kolaylaştırmak, uluslararası seyahat amacıyla Kanada vatandaşlarına ve Yurtdışında pasaport sahibinin korunmasını talep edilebilir. Bir Kanada pasaportu, Kanada içinde Kanada vatandaşlığınnın birincil kanıtı değildir ve bu nedenle bir vatandaşlık belgesi, bir sürücü belgesi veya kimlik kartı almak amacıyla kullanılamaz.

<span class="mw-page-title-main">Saint Kitts ve Nevis pasaportu</span>

Saint Kitts ve Nevis pasaportu Uluslararası seyahat için Saint Kitts ve Nevis vatandaşlarına verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada yerlileri</span> Vikimedya liste maddesi

Kanada yerlileri ya da Kanada Aborijinleri, Kanada'daki Amerika yerlileri için kullanılan ve Kızılderili, İnuit ve Métis olmak üzere üç ana yerli grubunu kapsayan yasal terimdir. Kanada'da Kızılderili (Indian) ve Eskimo adları "aşağılayıcı" (pejorative) bulunduğu için resmi olarak kullanılmaz. Günümüzde Kızılderililer için «İlk Milletler», Eskimolar için de «İnuit» adı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Atabaskları</span>

Kanada Atabaskları, Yukon Toprakları, Kuzeybatı Toprakları, Britanya Kolombiyası ve Alberta eyaletlerinde daha çok Saskatchewan, Manitoba ve Nunavut eyaletinde ise daha az olmak üzere Kanada'nın batısında yaşayan ve Na-Dene dillerinin Atabask dilleri grubunun Kuzey Atabask dilleri alt grubundan dilleri konuşan Kuzey Atabasklarından, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, animist ya da şamanist Subarktik yerlisi Kızılderili halkları. Kanada yerlileri içinde First Nations yasal adıyla anılan Kanada Kızılderilileri arasında yer alır. Dil temelinde Kuzey Tuçoncası, Güney Tuçoncası, Tagişçe, Tahltanca, Kaskaca, Danezaca, Sekanice, Denetaca, Sahtuca, Tlınçonca, Denesulinece, Tsetsautça, Tsutinaca, Nadoten-Vetsuvetence, Dakelce, Çilkotince ve Nikolaca gibi 20 dil ve halk olarak sınıflandırılır. Esas olarak Alaska Atabasklarına giren ve Guçince, Hanca ve Yukarı Tananaca konuşanların yalnızca Kanada'da yaşayanları dahildir. Alaska Atabaskları ile birlikte Kuzey Atabaskları dil grubunu oluştururlar. Tsutinalar ile Nikola Atabaskları hariç tamamı Subarktik Kızılderilileri kültür grubuna dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada'nın vize politikası</span>

Dünyadaki vizeden muaf 51 ülkelerden birinin vatandaşı olunmadığı sürece Kanada'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaş geçici ikamet vizesi alması gerekmektedir. Her yıl, 35 milyondan fazla kişi Kanada'yı ziyaret etmektedir. Kanada, Nisan 2015 tarihine kadar vizeden muaf ülkelerin vatandaşlarına elektronik seyahat izni programını tanıtmayı planlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden veya Vize Muafiyet Programı ülkelerden birinden gelinmediği sürece Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen ziyaretçiler Amerika Birleşik Devletleri'nin dış temsiliciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Aynı kurallar Porto Riko ve Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları için de geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi</span> Kanadanın başlıca ulusal istihbarat servisi

Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi Kanada'nın başlıca ulusal istihbarat servisidir. Bu toplama, analiz, raporlama ve Kanada'nın ulusal güvenliğine yönelik tehditler üzerine istihbarat yaygınlaştırılmasında ve yurt dışında Kanada ile ilgili gizli ve açık operasyonları, yürütmekle sorumludur. Aynı zamanda rapor veren ve milletin güvenliğini tehdit edici ulusal güvenlik konularında ve durumlarda Kanada hükûmetine bilgi verir.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Türkiye'de ÖSYM tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemi.

<span class="mw-page-title-main">Jane Philpott</span> Kanadalı siyasetçi

Jane Philpott, bir politikacı ve doktordur. Philpott Avam Kamarası'nda Markham-Stouffville'i temsil etmektedir. Philpott, ilk kez 2015 parlamento genel seçimlerinde Liberal Parti parlamento üyesi olarak seçildi ve 4 Kasım 2015 tarihinde Justin Trudeau başkanlığındaki 29. Kanada Bakanlar Kurulu'na atandı.

Göçmen yatırımcı programı, ikamet ve vatandaşlık karşılığında yabancı sermaye ve iş adamlarını cezbetmek için tasarlanmış program. Bunlar yatırım, altın vize veya altın pasaport programları ile vatandaşlık olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Oy hakkı</span>

Oy hakkı, politik imtiyaz, halka açık politik seçimler üzerinde kullanılan oyun hukuki hakkıdır. Dilden dile değişmekle birlikte bazen seçime aday olma hakkı olan pasif oy hakkından ayırt edilebilmesi için aktif oy hakkı da denir. Aktif ve pasif oy kullanma kombinasyonunada bazen tam oy hakkı denir.

Kanada İrlandalıları atalarını İrlanda kökenli göçmenlere kadar izleyen torunları da dahil olmak üzere tam veya kısmi İrlanda mirasına sahip Kanada vatandaşlarıdır. 1825'ten 1970'e 1,2 milyon İrlandalı göçmen geldi ve bunların en az yarısı 1831'den 1850'ye kadar olan dönemde geldi. 1867'de ikinci en büyük etnik gruptular ve Kanada nüfusunun %24'ünü oluşturuyorlardı. 1931 ulusal nüfus sayımı 1.230.300 İrlanda asıllı Kanadalı saydı, yarısı Ontario'da yaşıyordu. Ontario'dan sonra en çok İrlanda Asıllı Kanadalıların yaşadığı yer ise Britanya Kolumbiyası'dır.

Elizabeth Hosking half-pipe disiplininde yarışan Kanadalı bir snowboardcu'dur.