İçeriğe atla

Exoplanet Data Explorer

Exoplanet Data Explorer / Exoplanet Orbit Database
OluşturanJason T. Wright, Geoff Marcy ve California Planet Survey konsorsiyumu. Web sitesi tasarımı ve bakımı Onsi Fakhouri tarafından yapılmıştır
URLhttp://exoplanets.org
Site türüAstronomi
Geçerli durumAktif değil

Exoplanet Data Explorer / Exoplanet Orbit Database, 24 Jüpiter kütlesine kadar olan ötegezegenleri listeleyen bir veritabanıdır.[1][2]

Veritabanı; Astrophysics Data System, arXiv ve NASA Exoplanet Archive gibi diğer arşivlerden alınan veriler kullanılarak yeni ötegezegenleri ve muhtemel ötegezegenleri içerecek şekilde güncellendi.[3] 2018 yılı ortalarında güncellenme durduruldu ve artık aktif olarak bakımı yapılmamaktadır.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ The Exoplanet Orbit Database 16 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Jason T Wright, Onsi Fakhouri, Geoffrey W. Marcy, Eunkyu Han, Ying Feng, John Asher Johnson, Andrew W. Howard, Jeff A. Valenti, Jay Anderson, Nikolai Piskunov
  2. ^ Catalog of Nearby Exoplanets 13 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., R. P. Butler, J. T. Wright, G. W. Marcy, D. A Fischer, S. S. Vogt, C. G. Tinney, H. R. A. Jones, B. D. Carter, J. A. Johnson, C. McCarthy, A. J. Penny, The Astrophysical Journal, Cilt 646, Sayı 1, 2006
  3. ^ Feng, Ying; Han, E.; Fakhouri, O.; Ford, E.B. (Ocak 2013). "New Features of the Exoplanet Orbit Database at Exoplanets.org". Amerikan Astronomi Topluluğu. Bibcode:2013AAS...22134003F. 7 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2024ResearchGate vasıtasıyla. 
  4. ^ "Exoplanet Orbit Database | Exoplanet Data Explorer". 13 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ötegezegen</span> Güneş Sistemi dışındaki gezegenler.

Ötegezegen veya Güneş dışı gezegen, Güneş'in baskın kütleçekim etkisinin dışında başka bir yıldızın veya kahverengi cücenin kütleçekim etkisi içinde olan gezegensel bir gök cismidir. Bir ötegezegenin ilk muhtemel kanıtı 1917 yılında kaydedilmiş, fakat o zamanlar bu şekilde kabul edilmemişti. Tespitin ilk teyidi 1992 yılında gerçekleşmiştir. 1988'de tespit edilen farklı bir gezegen ise 2003 yılında doğrulandı. 20 Ağustos 2024 itibarıyla, 4.963 gezegen sisteminde varlığı doğrulanmış 7.255 ötegezegen bulunmaktadır ve bu gezegen sistemlerinden 1.015 kadarı birden fazla gezegene sahiptir. James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST) daha fazla ötegezegen keşfetmesi ve bunların bileşimleri, çevresel koşulları ve yaşam potansiyelleri gibi özellikleri hakkında daha fazla fikir vermesi beklenmektedir.

Gliese 436, Aslan takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 33 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir kırmızı cüce yıldızdır. Görünen parlaklığı 10,59 kadir olan yıldız, çıplak gözle gözlenemeyecek kadar soluktur. Ancak, 6 cm açıklığa sahip bir teleskopla kolayca gözlenebilir. 2004 yılında, yıldızın yörüngesindeki ötegezegen Gliese 436 b'nin varlığı doğrulanmış ve 2012 yılında da bir diğer gezegen, UCF-1.01'in varlığı doğrulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gliese 876</span>

Gliese 876, Kova takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 15 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir kırmızı cüce yıldızdır. 2011 yılında yıldızı yörüngeleyen dört güneş dışı gezegen onaylanmıştır. Orta gezegenlerin ikisi Jüpiter benzeri iken, en yakın gezegenin küçük bir Neptüne ya da geniş bir karasal gezegene benzediği, en dıştaki gezegeninse kütlece Uranüs'e benzediği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">51 Pegasi b</span>

51 Pegasi b, Bellerofon olarak da bilinir, 51 Peg b diye kısaltılır, Kanatlıat takımyıldızında 50 ışık yılı uzaklıkta bir güneşdışı gezegendir. 51 Pegasi b, Güneş-benzeri bir yıldızın çevresinde yörüngede keşfedilen ilk gezegendir ve astronomik araştırmada bir atılım olarak işaretlenmiştir. Sıcak Jüpiter denilen gezegen sınıfının bir prototipidir.

<span class="mw-page-title-main">109 Piscium b</span>

109 Piscium b, 109 Piscium etrafındaki yörüngede keşfedilen uzun-dönemli bir güneşdışı gezegendir. Jüpiter'den en az 6,38 kat daha fazla kütleye sahiptir ve bir gaz devi olması ihtimali yüksektir. Keşfedilen diğer uzun-dönemli gezegenler gibi Jüpiter'den daha büyük bir dış merkezliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Epsilon Reticuli</span>

Epsilon Reticuli, Ağcık takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 59 ışık yılı uzaklıkta bulunan çift yıldızdır. Birincil bileşeni turuncu altdev, ikincil bileşeni ise bir beyaz cücedir. Her iki yıldız da benzer özdevinime sahiptir ve büyük olasılıkla ikili yıldız sistemi düzenindedirler. Parlak yıldızı, iyi gözlem koşullarında güney yarımküreden çıplak gözle gözlenebilir. 2000 yılında, sistemin birincil bileşeni yörüngesinde dönen bir güneş dışı gezegenin varlığı doğrulanmıştır.

Epsilon Reticuli b, HD 27442 olarak da bilinen Epsilon Reticuli'nin, birincil bileşeni olan yıldızın yörüngesindeki bir güneş dışı gezegendir. 16 Aralık 2000 tarihinde Anglo-Australian Gezegen Arama (Anglo-Australian Planet Search) ekibi tarafından son derece başarılı dikeyhız yöntemiyle keşfedilmiştir. Gezegenin kütlesi jüpiter kütlesinden %56 daha fazladır.

HD 10647 b, Irmak takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 57 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir güneşdışı gezegendir. Yıldızına, Dünya'nın Güneş'e olan mesafesinden %103 daha uzak mid-Jovian türü bir gezegendir. 17,9 m/sn yarı-genlik ile yörünge süresi yaklaşık 33 aydır.

Gliese 179, Avcı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 40 ışık yılı uzaklıkta bulunan M-tipi kırmızı bir ana kol yıldızıdır. Güneş'ten daha küçük olan yıldız, daha soğuk, soluk ve daha az kütleye sahiptir. Ayrıca metal içeriği Güneş'ten iki kat fazladır. Gliese 179, Gökada içinde Güneş'e göre 21,8 km/sn'lik bir hızla hareket eder. Gökada merkezinden uzaklığı, 20.900 ile 27.200 ışık yılı aralığında değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kepler-452b</span> Güneş dışı gezegen

Kepler-452b, Kuğu takımyıldızı bölgesinde G sınıfı yıldız Kepler-452 yörüngesindeki bir güneş dışı gezegendir. Kepler-452b, Kepler uzay aracı tarafından keşfedilmiştir ve keşfi, 23 Temmuz 2015 tarihinde açıklanmıştır. Kepler-452b, Güneş'e çok benzeyen bir yıldızın yaşanabilir bölgesi içindeki bir yörüngede keşfedilen, Dünya büyüklüğüne yakın ilk gezegendir. Bugüne kadar bilinen dördüncü Dünya benzeri güneş dışı gezegendir.

<span class="mw-page-title-main">Kepler-452</span>

Kepler-452, Kuğu takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 1.400 ışık yılı uzaklıkta bulunan G-tipi anakol yıldızıdır. Güneş ile hemen hemen aynı sıcaklığa sahiptir fakat Güneş'ten %20 daha parlak, %3,7 daha büyük kütleye ve %11 daha büyük çapa sahiptir. Yüzey kütleçekimi 4,32±0,09 cgs'dir. Altı milyar yıllık yaşa sahip olan Kepler-452, Güneş'ten 1,5 milyar yıl daha yaşlıdır. Bu yüzden evrim sürecinde Güneş'ten daha ileri bir seviyededir fakat halen bir anakol yıldızıdır.

47 Ursae Majoris, Dünya'dan 46 ışık yılı uzaklıkta Ursa Major takımyıldızında yer alan bir sarı cücedir. Yıldızın etrafında 47 Ursae Majoris b, c ve d olmak üzere üç adet gezegen keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Epsilon Eridani</span>

Epsilon Eridani, Irmak takımyıldızında yaklaşık olarak 10,5 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. 3,73 kadir görünür büyüklüğüyle çıplak gözle görülebilen üçüncü en yakın bireysel yıldız veya yıldız sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">CVSO 30</span>

CVSO 30, Avcı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 1140 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir T Tauri yıldızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Geoffrey Marcy</span> Amerikalı gökbilimci

Geoffrey William Marcy, Amerikalı gökbilimci. Ötegezegen tespiti, keşfi ve karakterizasyonu alanında tanınan Marcy, Ekim 2015'te istifa etmeden önce Berkeley, California Üniversitesi'nde Astronomi Profesörü ve San Francisco Eyalet Üniversitesi'nde Yardımcı Fizik ve Astronomi Profesörü idi. Berkeley Astronomi Departmanındaki meslektaşları, cinsel taciz iddialarının ardından onu istifaya zorladı.

<span class="mw-page-title-main">Olası yaşanabilir ötegezegenler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, potansiyel olarak yaşanabilir ötegezegenlerin bir listesini sunmaktadır. Liste büyük ölçüde Yaşanabilir Ötegezegenler Kataloğu tarafından yapılan yaşanabilirlik tahminlerine ve NASA Ötegezegen Arşivi'nden alınan verilere dayanmaktadır. HEC, Arecibo'daki Porto Riko Üniversitesi Planetary Habitability Laboratory tarafından sürdürülmektedir. Ayrıca, süper yaşanabilir gezegenlerin spekülatif bir listesi de geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">En yakın ötegezegenler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Güneş Sistemi dışında bir yıldızın yörüngesinde dönen bilinen 5.640 ötegezegen veya gezegen vardır; bunların yalnızca küçük bir kısmı Güneş Sistemi'nin yakınında bulunmaktadır. 10 parsek içerisinde, NASA Ötegezegen Arşivi tarafından onaylandığı üzere listelenmiş 104 ötegezegen bulunmaktadır. 10 parsek içerisindeki bilinen 500'den fazla yıldız ve kahverengi cüceden yaklaşık 60 tanesinin gezegen sistemlerine sahip olduğu doğrulanmıştır; Bu aralıktaki 51 yıldız çıplak gözle görülebilmektedir, bunlardan sekizi gezegen sistemine sahiptir.

Aşağıdaki liste, bilinen ötegezegenlerdeki aşırı özellliklerin bir listesidir. Burada listelenen özellikler, değerleri güvenilir bir şekilde bilinen özelliklerdir. Ötegezegenler hakkındaki yapılan çalışmaların bilimde dinamik bir şekilde gelişen alanlardan biri olduğu unutulmamalıdır ve bu yüzden bu değerler, yeni keşifler yapılınca değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Gezegen listeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, gezegenlerin bir listesidir. Gezegen, bir yıldız veya yıldız kalıntısı olmayan büyük, yuvarlak bir astronomik cisimdir.

<span class="mw-page-title-main">Extrasolar Planets Encyclopaedia</span> Astronomi veritabanı

Extrasolar Planets Encyclopaedia, Şubat 1995'te Jean Schneider tarafından Fransa, Paris'teki Meudon Gözlemevi'nde kurulmuş bir astronomi internet sitesidir. Bu internet sitesi, bilinen ve aday tüm ötegezegenlerin bir veritabanını tutar ve her gezegen için ayrı ayrı sayfalar ve tam listeli etkileşimli bir katalog tablosu sunar. Ana katalog, doğrulanmış tüm ötegezegenlerin veritabanlarının yanı sıra doğrulanmamış gezegen tespitlerinin bir veritabanını da içerir. Veritabanları, hakemli yayınlardan ve konferanslardan elde edilen yeni verilerle sık sık güncellenmektedir.