İçeriğe atla

Ewart Jones

Ewart Jones
DoğumEwart Ray Herbert Jones
16 Mart 1911(1911-03-16)
Wrexham, Galler
Ölüm7 Mayıs 2002 (91 yaşında)
Oxfordshire, İngiltere
MilliyetGalli
EğitimKuzey Galler Üniversite Koleji
Tanınma nedeniÇeşitli organik ürünlerin kimyasının keşfi
Royal Society of Chemistry'nin ilk başkanı
EvlilikFrances Copp
Çocuk(lar)3
ÖdüllerDavy Madalyası
Kariyeri
DalıOrganik kimya
Çalıştığı kurumlarImperial College London
Manchester Üniversitesi
Oxford Üniversitesi

Ewart Ray Herbert Jones (16 Mart 1911, Wrexham - 7 Mayıs 2002, Oxfordshire), Galli organik kimyager ve akademik yönetici. Uzmanlık alanlarındaki çalışmaları ile temelde streoitler, terpenler ve vitaminler olmak üzere çeşitli doğal ürünlerin kimyasını keşfetmiştir. Ayrıca, çalışmaları sayesinde Jones oksidasyonu geliştirilmiştir.[1]

Kişisel hayatı

Jones 1911'de Wrexham'da doğdu ve evanjelist ailesi ile birlikte Galler'deki Rhostyllen köyünde yaşadı. Temmuz 1924 ile Mart 1927 arasında kız kardeşi tüberkülozdan dolayı öldü, büyükannesi öldü ve babası kendini boğdu. Wrexham, Galler'deki Grove Park Okulu'na gitti ve sonrasında 1929 yılında Kuzey Galler Üniversite Koleji, Bangor'a gitti. Burada fizik üstüne eğitim görmeyi umuyordu ama 1932'de kimyayı şeref derecesi ile bitirdi. Bölüm başkanı J. L. Simonsen tarafından üniversitede kalma teklifi aldı ve burada iki yıl çalıştı.[2]

1937'de Bangor'da okurken tanıştığı Frances Copp ile evlendi. Çiftin üç çocuğu oldu, iki kız bir oğlan.

Kimyaya katkıları

1938'de Imperial College of Science and Technology, Londra'da eğitmen oldu ve 1940'ta Royal Society of Chemistry'nin verdiği Meldola Madalyası ve Ödülü'nü aldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında gaz subaylarını yetiştirdi ve savaştan sonra Imperial College'a doçent olarak döndü.

1947'de 36 yaşındayken Manchester Üniversitesi Sir Smual Hall Kimya Bölümü Üyeliği'ni kabul etti. Çeşitli reaktifler ile çalıştıktan sonra Jones oksidasyonunu keşfetti (ikincil alkollerin ketondan asetona kromik asit oksidasyonu). Manchester'deki Heilbron grubuna katıldıktan sonra Jones asetilen kimyası ile tanıştı. Bunun sonucunda A vitamini üstüne çalışmalar geliştirdi. Ömrünün ilerleyen yıllarında Halsall grubunda, özellikle hidroksipropanon molekülü üstüne çalıştı.[3]

1954 yılında Oxford Üniversitesi'nde Waynflete Organik Kimya Profesörü ve Dyson Perrins Laboratuvarı müdürü olarak atandı. Bu görevleri 1978 yılına kadar sürdürdü.

Ödüller ve onurlar

1950'de Royal Society Üyesi olarak seçildi ve 1963'te şövalye unvanı aldı. Kimya Topluluğu Başkanı (1964-1966), Kraliyet Kimya Enstitüsü Başkanı (1970-1971) ve Royal Society of Chemistry'nin ilk başkanı (1980-1982) olarak çalıştı. 1966'da "sentetik organik kimya alanına üstün katkıları ve doğal ürünlerinin yapısının belirlemesinin karşılığında" Royal Society Davy Madalyası'nı kazandı.[4]

Kaynakça

  1. ^ Jones, J. H. (2003). "Sir Ewart Ray Herbert Jones 16 March 1911 - 7 May 2002 Elected FRS 1950". Biographical Memoirs of Fellows of the Royal Society. 49: 263. doi:10.1098/rsbm.2003.0015Özgürce erişilebilir. JSTOR 3650225. 
  2. ^ Pearce Wright (18 Mayıs 2002). "Sir Ewart Jones". The Guardian. 9 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2010. 
  3. ^ Heilbron, I.M.; Jones, E.R.H.; Sondheimer, F (1949). "129. Researches on acetylenic compounds. Part XV. The oxidation of primary acetylenic carbinols and glycols". J. Chem. Soc.: 604. doi:10.1039/jr9490000604. 
  4. ^ "Fellow Details". Royal Society. 8 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">John Lennard-Jones</span> İngiliz matematikçi ve fizikiçi

Sör John Edward Lennard-Jones İngiliz bir matematikçi ve Bristol Üniversitesi'nde teorik fizik ve ardından Cambridge Üniversitesi'nde teorik bilim profesörü idi. Modern hesaplamalı kimyanın, günümüz sayısal kimya alanının kurucusu olarak kabul edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Robinson</span> İngiliz kimyager (1886-1975)

Robert Robinson OM, PRS İngiliz kimyager. 1947 yılında, "biyolojik önemi olan bitki ürünleri, bilhassa alkoloidler, üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Todd</span>

Alexander Robertus Todd, Baron Todd, Büyük Britanyalı biyokimyager. Nükleotide, Nükleoside ve nükleotit koenzimler üzerine gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalardan dolayı 1957 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü almaya layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Derek Barton</span> İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Derek Harold Richard Barton İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ödülü, "konformasyon kavramının gelişmesine katkıları için" kazanmıştır. Çalışmalarının konusunu oluşturan kompleks moleküllerin üç-boyutlu geometrik yapısı şimdi organik kimyanın temel bir parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Kimya Topluluğu</span>

Kraliyet Kimya Topluluğu ya da kısaca RSC, Londra, Birleşik Krallık merkezli, kimya alanında faaliyet gösteren bilimsel kuruluştur. Chemical Society, Royal Institute of Chemistry, Faraday Topluluğu ve Analitik Kimya Topluluğunun 1980 yılında birleşmesiyle kurulmuştur.

Gilbert Stork, organik kimya ile ilgilenen bir bilim insanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Alan R. Battersby</span> İngiliz kimyager

Sir Alan Rushton Battersby, B12 vitamininin biyosentezindeki kimyasal reaksiyon ara ürünleri ve enzimlerin reaksiyon mekanizmalarını tanımlayan İngiliz organik kimyacıydı.

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

Jack Lewis, Newnham'lı Baron Lewis, FRS, HonFRSC Temel olarak inorganik kimya alanında çalışan bir İngiliz kimyacı.

Sör Rex Edward Richards İngiliz bilim insanı ve akademisyen. Oxford Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Leverhulme Vakfı'nın direktörü olarak görev yaptı.

Bu liste maddesi, Kraliyet Kimya Topluluğu tarafından verilen ödülleri listeler.

<span class="mw-page-title-main">Charles Rees</span>

Charles Wayne Rees CBE, FRS, FRSC İngiliz organik kimyacı.

John Howard Purnell OBE, FRSC Galli kimyager.

Perkin Organik Kimya Ödülü, organik kimyanın herhangi bir alanında yapılan araştırmalarda sürdürülebilir, özgünlük ve başarı için 2008 yılında Royal Society of Chemistry tarafından kurulan prestijli bir kimya ödülüdür.

Steven Victor Ley, Cambridge Üniversitesi Kimya Bölümü'nde Organik Kimya Profesörü. Cambridge Trinity College üyesi. Kraliyet Kimya Derneği (2000–2002) Başkanı. Ocak 2002'de Britanya İmparatorluk Nişanı verildi. 2011 yılında The Times tarafından "İngiliz bilimindeki en önemli 100 kişi" listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Dominic Tildesley</span>

Profesör Dominic Tildesley İngiliz kimyager. Kimya lisans derecesini 1973 yılında Southampton Üniversitesi'nden aldı. 1976'da Oxford Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Penn State ve Cornell üniversitelerinde doktora sonrası araştırmalarda bulundu. Birleşik Krallık'taki Southampton Üniversitesi'ne döndükten sonra Teorik Kimya Profesörü oldu. 1996 yılında Bilgisayarlı kimya Profesörü unvanını da Imperial College London'dan aldı.

Sör John Stranger Holman İngiliz kimyager ve akademisyen. York Üniversitesi kimya profesörü. Gatsby Vakfı'nda kıdemli eğitim danışmanı, Ulusal STEM Öğrenim Merkezi'nin kurucu direktörü, Bridge Group Başkanı, Royal Society of Chemistry (RSC) eski başkanı ve Bilim Eğitimi Derneği (ASE) Başkanı.

Sir George Stokes Ödülü adını George Gabriel Stokes'tan alır ve iki yılda bir Kraliyet Kimya Derneği analitik bölümü tarafından verilir. Analitik kimyanın multidisipliner doğasını tanımak için 1999 yılında kurulmuş ve verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Martha Annie Whiteley</span>

Martha Annie Whiteley, İngiliz bir kimyager ve matematikçiydi. Kadınların Kimya Derneği'ne girmesini savunmada etkili oldu ve kimya alanında kadın eşitliğini ilerletmeye olan bağlılığıyla tanındı. Royal Society of Chemistry'nin "175 Faces of Chemistry" listesinden bir kişi olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Gordon Gaydon</span> İngiliz fizikçi

Alfred Gordon Gaydon, İngiliz bir fizikçi ve kimyager.