İçeriğe atla

Evrimci Parti

Cumhuriyetçi Evrimci Parti (Portekizce: Partido Republicano Evolucionista, PRE), yaygın olarak Evrimci Parti olarak bilinir, Portekiz'de António José de Almeida tarafından yönetilen bir siyasi partiydi.

Tarihi

Parti, 24 Şubat 1912'de Portekiz Cumhuriyetçi Partisi'nde PRE, Demokrat Parti ve Cumhuriyet Birliği'nin kurulmasına yol açan bir bölünmenin sonucu olarak kuruldu.[1] Temsilciler Meclisinde 26 ve Senatoda 9 sandalye kazanarak 1915 parlamento seçimlerinde Demokrat Parti'den sonra ikinci en büyük hizip olarak ortaya çıktı.

Parti 1918 seçimlerini boykot etti,[2] ancak 1919 seçimlerinde tekrar aday oldu ve 38 Meclis sandalyesi kazandı. Böylece ikinci en büyük parti olarak yerini geri aldı.

Almeida 1919'da cumhurbaşkanı olduktan sonra, parti aynı yıl Cumhuriyetçi Liberal Parti'yi kurmak için Cumhuriyetçi Birlik ile birleşti.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Dieter Nohlen & Philip Stöver (2010) Elections in Europe: A data handbook, p1548 978-3-8329-5609-7
  2. ^ Nohlen & Stöver, p1557

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1994 Avusturya yasama seçimleri</span>

1994 Avusturya yasama seçimleri 9 Ekim 1994 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sosyal Demokrat Parti, seçimleri kazandı ve Avusturya Halk Partisi ile büyük koalisyonu korudu. 5,774,000 kişi oy hakkına sahipti ve seçime katılım oranı yüzde 80,24 oldu.

<span class="mw-page-title-main">1995 Avusturya yasama seçimleri</span>

1995 Avusturya yasama seçimleri, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) arasındaki büyük koalisyonun, bütçe üzerindeki anlaşmazlıkları üzerine çökmesi sonucu 17 Aralık 1995 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi erken seçimleridir. SPÖ seçimleri tekrar kazandı. Ancak çoğunluğu sağlayamadığı için ÖVP ile tekrar büyük koalisyonu kurdu. 5,768,099 kişi oy hakkına sahipti. Seçime katılım oranı 86.0% oldu.

<span class="mw-page-title-main">1999 Avusturya yasama seçimleri</span>

1999 Avusturya yasama seçimleri 3 Ekim 1999 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sosyal Demokrat Parti, Ulusal Konsey'in en büyük partisi kalmasına rağmen, koalisyon hükûmeti müzakerelerden birkaç ay sonra Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) tarafından kuruldu. Seçimlerde ÖVP, FPÖ'nün gerisinde bitirmiş olmasına rağmen, tartışmalı FPÖ lideri Jörg Haider'in yerine ÖVP lideri Wolfgang Schüssel Şansölye oldu. Ayrıca Karintiya milletvekili seçilmiş olan Haider, kabinede görev almadı ve parti lideri olarak istifa etmedi. Ancak yabancı hükûmetler ve yurt içinde SPÖ ve Yeşiller tarafından organize edilen protestoyla karşı karşıya kalan FPÖ hükûmeti, Avrupa Birliği'nin diğer on dört üyesinden kritik yaptırımlara maruz kaldı. Ancak hükûmet bu baskının dengelenmesine yardımcı oldu ve FPÖ'nün ülkenin demokrasisine tehdit olmadığı netleştiğinde, yaptırımlar kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">2002 Avusturya yasama seçimleri</span>

2002 Avusturya yasama seçimleri 24 Kasım 2002 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Avusturya Özgürlük Partisi'ndeki (FPÖ) iç bölünmeler sonrası önde gelen birçok üyesinin istifa etmesi sonucu erken seçime gidildi. ÖVP, 1966 seçimlerinden bu yana Ulusal Konsey'de ilk kez en büyük parti oldu ve 183 sandalyenin 79'unu kazandı. Yeni koalisyon hükûmeti tekrar ÖVP ile FPÖ arasında kuruldu. Seçmen katılımı% 84.3 idi.

<span class="mw-page-title-main">1966 Avusturya yasama seçimleri</span>

1966 Avusturya yasama seçimleri, 6 Mart 1966 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sonuç Avusturya Halk Partisi (ÖVP) için tam bir zaferdi. 165 sandalyenin 85'ini kazandı. Seçmen katılımı %93.8 idi. Tek başına iktidar için yeterli sandalyeye olmasına rağmen, ÖVP lideri ve Başbakan Josef Klaus, 1945 yılından beri devam eden Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ile koalisyona devam etmek istedi. Yeni bir koalisyon için görüşmeler başarısız olunca, Klaus tek başına ÖVP'nin ve İkinci Cumhuriyet'in ilk tek partili hükûmetini kurdu.

<span class="mw-page-title-main">1945 Fransa yasama seçimleri</span>

1945 Fransa yasama seçimleri, 21 Ekim 1945 tarihinde Fransa'da yapılan seçimlerdir. Kurucu Meclisi oluşturmak için yapıldı. Nazi Almanyası işgali altında bulunan ülkede II. Dünya Savaşı'nın ardından yapılan ilk seçimdir.

Arnavutluk Sosyal Demokrat Partisi Arnavutlukta bir siyasi parti

Arnavutluk Sosyal Demokrat Partisi, Arnavutluk'ta faaliyet gösteren sosyal demokrat ideolojide küçük bir siyasi partidir. Parti 1992 yılından bu yana mecliste koltuk sahibidir. Mevcut lideri olan Skënder Gjinushi eski milli eğitim bakanı (1987-1991) ve milletvekilidir.

Demokrat Parti Bulgaristan'da Aleksander Pramatarski liderliğindeki merkez sağ siyasi partidir. Parti, Avrupa Halk Partisi'nin bir üyesiydi.

Demokratik Bütünleşme Birliği Kuzey Makedonya'daki en büyük Arnavut siyasi partisi ve ülkenin üçüncü büyük siyasi partisidir. Ülkede Ulusal Kurtuluş Ordusu (NLA) ile Makedon Güvenlik Kuvvetleri arasında 2001 yılında gerçekleşen ihtilaftan hemen sonra parti kuruldu. NLA lideri Ali Ahmeti parti başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">1919 Almanya federal seçimleri</span>

1919 Almanya federal seçimleri, 19 Ocak 1919 tarihinde Weimar Cumhuriyeti'nin kurucu meclisi olan Weimar Ulusal Meclisi'nin 423 sandalyesini belirlemek için yapılan federal seçimlerdir. Weimar Cumhuriyeti'nde yapılan ve kadınların oy kullanma hakkına sahip olduğu ilk seçimdir. Seçimlerde nispi temsil sistemi uygulandı. Seçme yaşı 25'ten 20'ye indirildi. Almanya'da yaşayan Avusturyalılara oy kullanma hakkı verildi.

<span class="mw-page-title-main">1980 Avusturya cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

18 Mayıs 1980'de Avusturya'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimidir. İki büyük parti olan, iktidardaki Sosyalist Parti ve muhalefetteki Avusturya Halk Partisi tarafından desteklenen görevdeki cumhurbaşkanı Rudolf Kirchschläger, oyların %79,9'unu alarak ikinci dönemi için tekrar seçilmiştir. Seçimdeki rakipleri ise Avusturya Özgürlük Partisi'nden Wilfried Gredler ve Ulusal Demokrat Partisi'nden Norbert Burger idi.

Cumhuriyetçi Parti 1994 yılında Bosna-Hersek'te kurulmuş bir siyasi partiydi. Laik bir politika benimsemedi lakin pek çok Boşnak'tan destek alamadı.

Demokratik Parti, Makedonya'da bir siyasi partiydi.

Estonya Bağımsız Sosyalist İşçi Partisi Estonya'da bir siyasi partiydi.

Steiermark Çiftçi Partisi Avusturya'da bir siyasi partiydi.

Liberal-Sosyal Birlik Çekoslovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde 1991'den 1994'e kadar var olan ve František Trnka tarafından yönetilen siyasi bir ittifaktı.

Alman Özgürlük ve Düzen Partisi Avusturya'da bir siyasi partiydi.

İlerici Muhafazakar Parti Romanya'da bir siyasi partiydi.

Müslüman Boşnak Örgütü Bosna-Hersek'te bulunan ve ağırlıklı olarak liberal olan bir siyasi partiydi. Eski Demokratik Eylem Partisi üyeleri Adil Zulfikarpašić ve Muhamed Filipović tarafından kurulmuştur.

Halkların Liberal Partisi, Bulgaristan'da bulunan bir siyasi partiydi.