İçeriğe atla

Evrenin Sonundaki Restoran

Evrenin Sonundaki Restoran
YazarDouglas Adams
Ülkeİngiltere
TürlerKomedi, Bilimkurgu
Otostopçunun Galaksi Rehberi serisi
Otostopçunun Galaksi Rehberi (roman)
(1. kitap)
Evrenin Sonundaki Restoran
(2. kitap)
Hayat, Evren ve Her Şey
(3. kitap)

Evrenin Sonundaki Restoran, İngiliz yazar Douglas Adams'ın yazdığı Otostopçunun Galaksi Rehberi serisinin ikinci kitabıdır. Evrenin sonundaki restoran, kitaba göre bir zaman balonu içerisinde korunarak zaman makinesi ile evrenin yok olacağı zamana gönderilen ve müşterilerinin yemek yerken evrenin yok oluşunu seyredebilecekleri "Miliways" adlı enteresan bir girişimcilik fikridir.

Konusu

Magrathea gezegeninden ayrılan Arthur Dent, Ford Prefect, Trillian ve Zaphod Beeblebrox'ı korkunç bir tehlike beklemektedir. Altın Kalp'e bir Vogon gemisi saldırıda bulunur ancak Altın Kalp kendini savunamayacak durumdadır. Çünkü Arthur geminin bilgisayarından çay yapmasını istemiş ve gemi savaşmak yerine bununla ilgilenmektedir. Bu nedenle Zaphod büyük büyükbabası Dördüncü Zaphod Beeblebrox'ı yardıma çağırır.

İlgili Araştırma Makaleleri

Metafizik ya da doğa ötesi, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde olan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Douglas Adams</span> İngiliz bilim kurgu ve mizah yazarı

Douglas Noel Adams, İngiliz bilimkurgu yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Embriyoloji</span> Doğum öncesi biyolojiyi inceleyen biyoloji dalı

Embriyoloji, zigot oluşumunu, büyümesini ve gelişimini inceleyen bilim dalı. Gelişim biyolojisinin bir alt dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">James Joyce</span> İrlandalı yazar ve şair (1882-1941)

James Augustine Aloysius Joyce İrlandalı yazar, şair, öğretmen ve edebiyat eleştirmeni. Modernist avangart akıma katkıda bulunduğu için 20. yüzyılın en etkili ve önemli yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Joyce'un Ulysses (1922) adlı romanı, Homeros'un Odisseia'indeki bölümlerinin, özellikle bilinç akışı olmak üzere çeşitli edebi tarzlarda paralelleştirildiği bir dönüm noktasıdır. Diğer bilinen eserleri kısa öykü derlemesi Dublinliler (1914) ile Sanatçının Gençlik Portresi (1916) ve Finneganın Vahı (1939) romanlarıdır. Diğer yazıları arasında üç şiir kitabı, bir oyun, mektuplar ve zaman zaman gazetecilik bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stephen Hawking</span> İngiliz fizikçi, kozmolog ve yazar (1942–2018)

Stephen William Hawking, İngiliz fizikçi, kozmolog, astronom, teorisyen ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Evren</span> uzay, zaman ve herşeyin bütünü

Evren, Kâinat veya Kozmos, gezegenler, yıldızlar, gökadalar ve diğer tüm madde ile enerji yapıları dahil olmak üzere uzay ve zamanın tamamı ve muhtevasıdır. Bununla birlikte gözlemlenebilir evren, temel parçacıklardan başlayarak gökadalar ve gökada kümeleri gibi büyük ölçekli yapılara kadar tüm madde ve enerjinin mevcut düzeniyle sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Patlama</span> Evrenin oluştuğunu açıklayan teori

Büyük patlama, evrenin en eski 13,8 milyar yıl önce tekillik noktası denilen bir noktadan itibaren genişlediğini varsayan evrenin evrimi kuramı ve geniş şekilde kabul gören kozmolojik modeldir. İlk kez 1920'li yıllarda Rus kozmolog ve matematikçi Alexander Friedmann ve Belçikalı fizikçi papaz Georges Lemaître tarafından ortaya atılan bu teori, çeşitli kanıtlarla desteklendiğinden bilim insanları arasında, özellikle fizikçiler arasında geniş ölçüde kabul görmüştür.

<i>Otostopçunun Galaksi Rehberi</i> Douglas Adams tarafından yazılan beş kitaplık bilim kurgu serisi

Otostopçunun Galaksi Rehberi, İngiliz yazar Douglas Adams tarafından yazılan mizahi bilimkurgu serisidir. İlk olarak 1978'de BBC'de bir radyo programı olarak yayımlanan fenomenleşmiş seri; daha sonra sahne gösterisi, kitap serisi, televizyon dizisi ve çizgi roman olarak farklı formlarda uyarlanmıştır. Bu uyarlamaların çoğunu serinin fikir babası Adams bizzat üstlenmiştir. Adams, her uyarlamada hikâyeyi biraz daha değiştirmiştir, bu nedenle de uyarlamalarda birbiri arasında tutarsızlıklara rastlanılsa da asıl hikâye hep aynı kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sihir Bakanlığı</span>

Sihir Bakanlığı, J. K. Rowling'in Harry Potter serisinde oluşturduğu evrende, Londra'da kurulmuş olan kurgusal bir bakanlıktır. Bu kurum, Britanya'daki büyücü dünyasının yönetiminden sorumludur. Temel görevi, Mugglelar ve büyücülerin uyum içinde yaşamasını sağlayan yasal düzenlemeler yapmaktır. Bu karmaşık ve çok fazla bürokrasi gerektiren bir görevdir.

<span class="mw-page-title-main">Kozmoloji</span> Evreni konu alan bilim dalı

Kozmoloji, bir bütün olarak evreni konu alan bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Conan Doyle</span> İskoçyalı roman ile öykü yazarı ve şair (1859–1930)

Arthur Ignatius Conan Doyle, İskoçyalı yazar. Özellikle, yarattığı roman kahramanı Dedektif Sherlock Holmes'ün maceraları olarak yayınladığı suç hikâyeleriyle bu türde bir çığır açmıştır. Dedektif romanları dışında bilimkurgu, tarih, oyun, şiir kitapları ve kurgu dışı düz yazıları vardır.

Upanişad, Hinduizm'in felsefi ve daha çok mistik yapıdaki kutsal kitaplarıdır, Şruti kategorisinde yer alırlar. Anlamı "yanıbaşına oturmak"tır. Bu metinler geçmişte Hindu rişilerinin ("peygamberlerin") öğrencilerine öğrettiği gizli bilgilerdi, Vedalar'ın sonu (Vedanta) ve tamamlayıcısı olarak görülürler.

<i>Ceviz Kabuğundaki Evren</i>

Evrenin en karmaşık sorun ve sorunsallarını yalın bir dile indirgemeyi başaran Stephen W. Hawking, kırk dile çevirisi yapılan Ceviz Kabuğundaki Evren ya da özgün adıyla The Universe in a Nutshell kitabında, fizik gibi karmaşık bir bilimi, insanoğlunun nereden başladığı ve nerede biteceği henüz bilinmeyen zaman kavramı çerçevesinde masalsı bir yolculuğa çıkartır.

J. R. R. Tolkien, İngiliz Edebiyatı'na bir mitoloji kazandırmak gayesiyle "Orta Dünya evreni"ni kurguladı. Tolkien kurgusal Orta Dünya evreninde hiçbir dine açıkça göndermede bulunmadı. Silmarillion’da kendi yaratılış öyküsünü kurdu. Yazar, kitaplarında ögeleri birbiriyle tutarlı bir kurgusal evren yapmaya büyük bir çaba harcadı. Öyle ki, 81 yıllık yaşamının büyük bir kısmını bu efsaneyi üretmeye adamıştır. Orta Dünya evreninin gerçek dünyayla alternatif ırkları, milletleri, dilleri, vs. vardır. Bunlara örnek olarak Ainur, elfler, insanlar, cüceler, orklar, balrog, ejderha, troll, kartal, ent, hobbit verilebilir.

<i>Ben 10</i> (dizi, 2005) ABD yapımı çizgi dizi

Ben 10, Cartoon Network'te yayınlanmış ABD yapımı bir çizgi dizidir. Man of Action grubu tarafından oluşturulmuştur. İlk bölümü 27 Aralık 2005'te, son bölümü 15 Nisan 2008'de gösterilmiştir. Dizinin ikinci bölümünden itibaren özel olarak her cuma gösterilmiştir. Dizinin şarkısını Andy Sturmer yazmış ve (şarkıcı) Moxy tarafından seslendirilmiştir.

Ford Prefect, Otostopçunun Galaksi Rehberi serisinin baş karakterlerinden biridir.

Kıyamet günü, hesap günü ya da mahşer günü ; dünyanın sonunun geleceğine ve tüm insanların mahşerde toplanarak hesap vereceğine inanılan zaman. "Dünya merkezli evren" anlayışında dünyanın sonu, evrenin de sonu olarak algılanmıştır. Kıyametin zamanı ile ilgili çok sayıda inanç, öngörü ve kehanet bulunmaktadır. Zerdüştlük, Hristiyanlık ve İslam gibi dinlerde ölülerin dirilerek mahşerde toplanacağına, hayattayken yaptıkları iyilik ve kötülükler için hesap vereceklerine ve haklarında hüküm verileceğine, bunun sonucunda iyilerin cennete, kötülerin ise cezalarını çekmek üzere cehenneme gideceğine inanılır. Apokalypse terimi ile eş anlamlı olarak kullanılır.

Otostopçunun Galaksi Rehberi Douglas Adams tarafından yazılan Otostopçunun Galaksi Rehberi bilimkurgu serisindeki altı kitaptan ilkidir. Roman, ilk olarak 12 Ekim 1979'da Londra'da yayımlanmıştır. İsmini serideki evrende bulunan, otostopçular için bir rehber kitabından alır.

Hayat, Evren ve Her Şey, Douglas Adams tarafından yazılan Otostopçunun Galaksi Rehberi isimli bilimkurgu serisinin üçüncü kitabıdır. Kitabın adı seride sıkça bahsedilen "hayat, evren ve her şeyin cevabı"na atıfta bulunmaktadır.

Otostopçunun Galaksi Rehberi, esas olarak Douglas Adams tarafından yazılan bir bilimkurgu komedi radyo serisidir. İlk olarak Birleşik Krallık'ta 1978'de BBC Radio 4 tarafından yayınlandı ve ardından ABD'de BBC World Service, National Public Radio ve Kanada'da CBC Radio tarafından yayınlandı. Dizi stereo olarak üretilen ilk radyo komedi programıydı. Müzik ve ses efektleri kullanımında yenilikçiydi ve bir dizi ödül de kazandı.