İçeriğe atla

Evner Ergun suikastı

Evner Ergun suikastı, Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi'nde direktör olarak çalışan Evner Ergun'un 19 Kasım 1984 tarihinde silahlı saldırı sonucu öldürülmesi.

Saldırı

Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi'ndeki tek Türk direktör olan Evner Ergun (d. 1932), 19 Kasım 1984 günü saat 09.20'de, Viyana'nın işlek kavşaklarından birinde kırmızı ışıkta durduğu sırada aracına yaya olarak yaklaşan biri tarafından silahlı saldırıya uğradı. Vücuduna altı kurşun isabet eden Ergun, olay yerinde öldü.

Görgü tanıklarından biri tarafından 500 metre boyunca kovalanan katil kaçmayı başardı. Saldırıyı Ermeni Devrimci Ordusu üstlendi.

Sonrası

Evli ve bir çocuk babası olan Ergun'un naaşı Türkiye'ye defnedildi.

Birleşmiş Milletler kadrosunda 17 yıl boyunca hizmet veren Ergun için, ölümünden sonra Birleşmiş Milletler'in hem Viyana Ofisi'nde, hem de New York'ta bulunan merkezinde anma törenleri yapıldı.

Viyana Büyükelçisi Erdem Erner, 20 Haziran 1984 tarihinde Viyana Büyükelçiliği Çalışma Müşavir Vekili Erdoğan Özen'in öldürülmesinden sonra yaptığı yayınlarla Türkiye ve Avusturya arasında gerilim yaşanmasına neden olan Avusturya'nın resmî yayın organı Avusturya Radyo ve Televizyonu'nu (ÖRF) arayarak bu defa tarafsız yayın yapması yönünde telkinde bulundu. Ancak ÖRF yine fail örgütün savlarına uzunca yer verdi. Büyükelçi Erner, Avusturya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Hinteregger'e ve ÖRF Enformasyon Direktörü Franz Kreuzer 'e mektuplar yazarak söz konusu yayınları şikayet etti.

Kaynakça

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Coşkun Kırca</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Ali Coşkun Kırca, Türk diplomat ve siyasetçi.

Beşir Balcıoğlu, Türk diplomat ve büyükelçi.

Mehmet Nüzhet Kandemir, Türk diplomat ve siyasetçi.

İsmail Erez, Türk diplomat ve bürokrat.

1975 Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği saldırısı, 22 Ekim 1975 tarihinde ASALA tarafından gerçekleştirilen Viyana Büyükelçiliği saldırısında Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil, büyükelçiliği basan 3 Ermeni saldırgan tarafından öldürülmüştür.

1978 Madrid saldırısı ESAK tarafından Türk diplomatlara karşı yapılan ikinci silahlı saldırıdır.

1983 Belgrad saldırısı, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği binası yakınlarında düzenlenen ve Büyükelçi Galip Balkar'ın ölümüyle sonuçlanan suikast.

1983 Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği saldırısı, 27 Temmuz 1983 tarihinde, Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği'ne yapılan saldırı.

1984 Tahran saldırıları, 1984 yılında Türk diplomatlara karşı İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen üç ayrı saldırıdır.

1980 Atina saldırısı, 31 Temmuz 1980 tarihinde Atina'da ASALA tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği İdari Ataşesi Galip Özmen ve kızı Neslihan Özmen'in öldürüldüğü silahlı saldırı.

1982 Lizbon saldırısı, silahlı Ermeni örgüt ESAK tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği İdari Ataşesi Erkut Akbay'ın (d.1943) ve Sözleşmeli Sekreter Nadide Akbay'ın (d.1942) öldürüldüğü silahlı saldırı.

1981 Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu saldırısı, 24 Eylül 1981 tarihinde Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğuna ve Kültür Ateşeliği'ne yapılan silahlı saldırı.

Hüseyin Daniş Tunalıgil, Türk diplomat.

Vecdi Türel, Türk büyükelçi.

1983 Brüksel saldırısı Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği İdari Ataşesi Dursun Aksoy'un Ermeni silahlı örgütü ASALA tarafından 14 Temmuz 1983 tarihinde öldürüldüğü silahlı saldırı.

1984 Viyana saldırısı Ermeni silahlı örgütü Ermeni Devrimci Ordusu tarafından 20 Haziran 1984 tarihinde Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği Çalışma Müşavir Vekili Erdoğan Özen'in öldürüldüğü silahlı saldırı.

<span class="mw-page-title-main">Galip Balkar</span> Türk diplomat

Ahmet Galip Balkar, Türk diplomattır. Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi olarak görev yaptığı sırada ESAK tarafından düzenlenen suikast sonucunda öldü.

1981 Tahran Büyükelçiliği saldırısı, 23 Nisan 1981 tarihinde Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırı.

Çetin Görgü suikastı, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'nde Basın Ataşe Yardımcısı olarak çalışan Çetin Görgü'nün 7 Ekim 1991 tarihinde silahlı saldırı sonucu öldürülmesi.

Bu liste maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatları isim, soyad, pozisyon ve diğer ilgili bilgilere göre alfabetik olarak sıralanmıştır.