
Aile veya ocak, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilen sosyal bir yapı. En küçük, yani "çekirdek" olarak adlandırılan bir aile; baba, anne ve çocuklardan oluşur.

Biyolojik olarak baba, anneye sperm vererek bir çocuğun dünyaya gelmesinde rol alan erkek. Genlerin yarısı babadan gelir. Bununla birlikte "baba" tanımı sosyolojiden hukuka, farklı alanlarda farklı şekillerde açıklanır.
Çocuk, bebeklik ve ergenlik çağları arasındaki insan. Genellikle konuşma ve yürüme kabiliyetleri kazanıldıktan sonra çocukluğun başladığı; cinsel gelişimin başladığı ergenlik dönemi ile birlikte çocukluk döneminin bittiği kabul edilir. Ama bu tanımlamalar görecelidir ve kesin sınırları yoktur. Birleşmiş Milletlerin raporlarında 0-18 yaş arasındaki insanlar çocuk kabul edilirler. Bunun haricinde çocuk kelimesi sıklıkla evlat anlamında da kullanılır.

Anne ya da ana, bir çocuğu doğuran, bakımını üstlenen veya kendi doğurmadığı bir çocuğu evlat edinen ve bakımını üstlenen kadın. Genlerin yarısı anneden gelir. Bir çocuğu evlat edinen veya eşinin kendinden olmayan çocuklarına annelik yapan kadınlara üvey anne denir. Tanımlama amacıyla kullanılan bu terim çocuklar veya ebeveynler tarafından tercih edilmeyebilir. Bu durumda üvey olsun ya da olmasın ilgili şahıs, anne olarak adlandırılır. Bir çocuğun dünyaya gelmesinde yumurta hücresi kullanılan ve genellikle çocuğu dünyaya getiren anneye öz anne, tıbbi olarak da fizyolojik anne denir. Yumurta hücresini sağlamayan ve başka bir annenin çocuğunu dünyaya getiren kişiye de taşıyıcı anne denir. Taşıyıcı anneler, genellikle annelik haklarından feragat ederler ve bu işlemi, ya çocuk sahibi olamayan bir yakınlarına yardımcı olmak ya da maddi kazanç elde etmek için uygularlar.
Çocuk istismarı bir çocuğa bir yetişkin tarafından fiziksel ya da psikolojik olarak kötü davranılmasıdır. Ayrıca çocuklara kötü muamele, çocuk istismarı ve ihmali ile çoğu zaman aynı anlama gelir. Dünya Sağlık Örgütü çocuk istismarını şöyle tanımlar: "Çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin, toplum ya da devlet tarafından bilerek ya da bilmeyerek uygulanan tüm davranışlar çocuğa kötü muameledir."

Lebensborn e.V., Nazi ırk temizliğine ve sağlık ideolojisine dayanan "ırksal olarak saf ve sağlıklı" olarak sınıflandırılan kişilerin abartılı ilişkiler yoluyla "Aryan" çocukların doğum oranlarını yükseltmek amacıyla Nazi Almanyası'nda SS tarafından başlatılan ve devlet tarafından desteklenen kayıtlı bir birliktir. Reichsführer-SS Heinrich Himmler tarafından geliştirilerek hayata geçirildi.

The Jerk; 1979 yapımı, Steve Martin'i ünlü yapan komedi filmidir. Steve filmde Navin R.Johnson rolünde, Navin zenci bir aile tarafından evlatlık alınmış ama bir gün hayatı öğrenmek için evi terk etmiştir ama başına aralıksız olaylar gelecektir. Steve Martin`in 1984'te yaptığı The Lonely Guy 'daki gibi bir rolde karşımıza çıktığı film çok iyi başarı yakalamış bir komedi filmidir.

Nero Claudius Drusus Germanicus, Decimus Claudius Drusus olarak doğan ve Drusus, Drusus I, Drusus Claudius Nero ya da Yaşlı Drusus olarak da bilinen, Augustus'un karısı Livia'nın, ilk kocası Tiberius Claudius Nero'dan olan en küçük oğlu ve ünlü Romalı general.
Livia Drusilla, 14 yılından sonra Livia Augusta olarak bilinir, Roma İmparatorluğu'nun ilk imparatoru Augustus'un karısı ve birkaç kez imparator naipliği yapmış, imparatorun sadık danışmanı, 1. yüzyıl Roma'sının en güçlü kadını ve Roma imparatoriçesi olan Julio-Claudian Hanedanı mensubu Romalı kadın.

Tenenbaum Ailesi, 2001 ABD yapımı Wes Anderson filmdir. Komedi-drama türündeki film, üç çocuklu Tenenbaum ailesini konu alır. Üç kardeş de çocukluklarında farklı alanlardaki yetenekleriyle başarılı olur. Ancak büyüme çağındayken babalarının evi terk etmesi sonrası hepsinin bu başarıları geçmişte kalır, büyük hayal kırıklıkları yaşarlar. Farklı, ironik ve absürt bir komedi anlayışı tüm filme hâkimdir.

XV. Ptolemaios Caesar veya takma adıyla Caesarion, Antik Mısır tahtına çocuk yaşta çıkmış olan, Ptolemaios hanedanının son kralı. Tahta annesi VII. Kleopatra ile birlikte 2 Eylül MÖ 44 tarihinde çıkmış ve Octavian tarafından ölüm emri verildiği MÖ 30 tarihine kadar saltanat sürmüştür.

Gülen Gözler, Ertem Eğilmez'in yönettiği, yapımcılığını Nahit Ataman'ın yaptığı, senaryosunu ise Sadık Şendil'in yazdığı 1977 yapımı dram-komedi türündeki sinema filmi. Oyuncu kadrosunda Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Müjde Ar, Ayşen Gruda, Halit Akçatepe ve Şevket Altuğ gibi isimlerin yer aldığı film, İstanbul'un Bakırköy ilçesine bağlı Yeşilköy semtinde çekildi. Filmin orijinal müziklerini Melih Kibar besteledi.

Geniş aile, anne-baba ve onlara bağımlı çocuklardan oluşan çekirdek ailenin genellikle tek yanlı bir soy grubu çevresinde örgütlenmiş, büyükbaba, büyükanne, amca, hala, teyze gibi kan bağı olan yakın akrabalardan oluşan geniş biçimi.
Zıpçıktı, yönetmenliğini Ünal Küpeli'nin üstlendiği, 1995 yapımı bir Türk filmidir. Güldürü türündeki bu sinema filminin başrollerini Şenol Coşkun, Sinem Üretmen, Bülent Bilgiç, Melih Çardak ve Orhan Günşiray paylaşmıştır.
Bizim Evin Halleri, Focus Film imzalı, 2000-2008 yılları arasında günlük olarak yayımlanan aile, duygusal, komedi ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 14 Şubat 2000 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başladı. İlk 41 bölümü Biz Bize adlı kuşak programı içinde yayımlanan dizi, 17 Nisan 2000 tarihinde bağımsızlığını ilan edip yayın hayatına devam etti. Hafta içi her gün yayımlanan dizi TRT 1'de 7 sezon yayımlandı ve 1218 bölüm sürdü. İlk sezonlarda 15 dakika civarı süren dizi sabah kuşağında yayımlanıyordu. Dizi aile komedisi konseptindeydi. 2002 yılından itibaren akşam haberleri öncesi yayımlanmaya devam etti ve süresi 25 dakikaya çıktı. 30 Haziran 2006 tarihinde yayımlanan 1218. bölümü ile final yaparak sona erdi.

Esrarengiz Kadın, yönetmenliğini Giuseppe Tornatore'nin üstlendiği, psikolojik gerilim ve gizem türlerindeki 2006 yapımı İtalyan filmi. Başrolünde Kseniya Rappoport'un oynadığı film; Ukrayna'dan İtalya'ya gelmesinin ardından kendisine zorla fahişelik yaptıran kişilerin elinden kaçan bir kadının, evlatlık verilmiş olan çocuğunu aramasını konu almaktadır.
Disfonksiyonel aile sürekli ve düzenli olarak çatışma yaşanan, nezâketsizlik görülen, sıklıkla ebeveynden birinin çocukları ihmâl ettiği ya da istismar ettiği ve diğer aile üyelerinin de bu eylemlere uyduğu dolayısıyla da temel aile işlevlerinin yerine getirilmesinde bozukluklar görünen aileler için kullanılan bir terimdir. Bazen böyle ailelerde büyüyen çocuklar, aile içinde görülen bu işlevsizlikleri sosyal norm olarak algılarlar. Disfonksiyonel aileler asıl olarak eş bağımlı erişkinlerden kaynaklanır ve alkol ile uyuşturucu gibi madde bağımlılığı ya da tedavi edilmemiş zihinsel rahatsızlıklar da etkili olabilir. Disfonksiyonel ebeveyn kendi disfonksiyonel anne ve babalarını taklit edebilir ya da onların davranışlarını düzelttiklerini sanarak yanlış davranabilir. Bazı vakalarda da "çocuksu" anne ya da baba baskın olan diğerinin çocuklarını istismar etmelerine izin verir.

Ev işçisi, evde çeşitli işler gerçekleştiren ve genellikle, işverenin evinde yaşayan personeldir. Büyük evlerde, villa ve malikanelerde çeşitli işleri gerçekleştiren çok sayıda hizmetçilerden, genellikle iç hiyerarşi oluşturur. Ev yardımcıları, birey veya bir aile için çeşitli ev hizmetlerini yerine getirir. Çocuk bakımı, temizlik ve ev bakımı gibi işler yaparlar. Diğer sorumluluklar arasında kapıcılık, aşçılık, dadı, mürebbiye, çamaşır yıkama ve ütüleme, yemek alışverişi, bahçıvan, koruma, şoför'lük ve diğer ev işleri yer alabilir.
İslam ve çocuklar konusu, İslam'daki çocukların haklarını, çocukların ebeveynlerine karşı görevlerini ve ebeveynlerin hem biyolojik hem de evlatlık çocukları üzerindeki haklarını içerir. Ayrıca farklı düşünce okullarına ilişkin haklar konusundaki görüş ayrılıklarından bazıları da tartışılmıştır.

Antik Roma'da evlat edinme genellikle üst sosyal sınıflar tarafından uygulanmış ve gerçekleştirilmiştir; Senato sınıfı tarafından çok sayıda evlat edinme gerçekleştirildi. Veraset ve aile mirası çok önemliydi; bu nedenle Romalılar, erkek bir varis sahibi olmadıkları zaman servetlerini ve isimlerini aktarmanın yollarına ihtiyaç duyuyorlardı. Evlat edinme, ardıllığı garanti altına almanın birkaç yolundan biriydi, bu nedenle genç erkekleri üst düzey ailelerin evlerine kabul etmek bir norm haline geldi. Roma miras yasaları nedeniyle, kadınların çok az miras alma hakkı veya serveti vardı. Bu onları evlat edinme için daha az değerli hale getirmişti. Ancak, kadınlar bu duruma rağmen evlat ediniliyordu. Fakat kadınların nüfuzlu bir aileye mensup kişilerle evlenmeleri daha yaygındı.