İçeriğe atla

Eve teasing

Eve teasing, cinsel taciz veya cinsel saldırı için kullanılan bir örtmecedir. Hindistan,[1][2] Pakistan,[3] Bangladeş[4] ve Nepal[5] başta olmak üzere Güney Asya'da kullanılır. "Havva" (Eve) adı, Kitâb-ı Mukaddes'in Adem ve Havva ile ilgili yaratılış öyküsüne gönderme yapar.[6] Gençlikte suçla ilgili bir sorun olarak kabul edilen,[7] ciddiyeti cinsel açıdan müstehcen sözlerden, halka açık yerlerde fırçalamaktan ve tacizden el yordamına kadar değişen bir cinsel saldırganlık biçimidir.[8][9][10] Hindistan Ulusal Kadın Komisyonu, ifadenin daha uygun bir terimle değiştirilmesini önerdi. Onlara göre terimin Hint İngilizcesindeki anlam kökenleri göz önüne alındığında, Havva'nın baştan çıkarıcı doğasına atıfta bulunur ve sorumluluğu kadına bir alay olarak yükler.[11] Kızlarla alay etmek, onlara yorum yapmak, onları taciz etmek ve kasıtlı olarak rahatsız etmek; "eve teasing" olarak adlandırılır.

Eve teasing genellikle kamusal alanlarda, sokaklarda ve toplu taşıma araçlarında meydana gelir.[12] Bölgeye yönelik bazı rehber kitaplar; kadın turistleri, muhafazakâr kıyafetler giyerek bu tür erkeklerin dikkatini çekmemeleri konusunda uyarmaktadır.[13][14] Bununla birlikte bu tür taciz, muhafazakâr kıyafet giyen Hint ve yabancı kadınlar tarafından bildirilmiştir.[15]

Kaynakça

  1. ^ Safi (7 Ekim 2017). "India's female students say 'to hell with it, we won't stand for molesting and Eve-teasing'". The Guardian (İngilizce). 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  2. ^ "Why Are We Still Calling Sexual Harassment 'Eve-Teasing' In India?". HuffPost (İngilizce). 4 Temmuz 2017. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  3. ^ Afridi (8 Temmuz 2013). "Eve teasing: The power game". The Express Tribune. Pakistan. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2015. 
  4. ^ "Eve-teasers beat dead youth in Dhaka". Daily Star. 11 Ekim 2014. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  5. ^ "27 charged for eve teasing and hooliganism in Nepal". Business Standard. 14 Ağustos 2013. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  6. ^ Barrett (2006), Eve Teasing, McGraw-Hill Professional, s. 109, ISBN 0-07-145804-2, 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 2 Ekim 2020 
  7. ^ Shah (1993), Eve-Teasing, Abhinav Publications, ss. 233-34, ISBN 81-7017-295-0, 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 2 Ekim 2020 
  8. ^ "Lewd nature goes unchecked". The Times of India. Kanpur: Bennett, Coleman & Co. Ltd. 26 Şubat 2009. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  9. ^ Venkataraman (13 Nisan 2004). "Controlling eve-teasing". The Hindu. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  10. ^ Khan (15 Şubat 2009). "Harassment in public places a routine for many". The Times of India. Jaipur. 6 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2015. 
  11. ^ Gangoli (2007), Sexual Harassment, Ashgate Publishing, Ltd., ss. 63-64, ISBN 0-7546-4604-1, 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 2 Ekim 2020 
  12. ^ Faizal (2005), In Public Spaces: Security in the Street and in the Chowk, SAGE, s. 45, ISBN 0-7619-3387-5, 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 2 Ekim 2020 
  13. ^ "India – Practical information – Health & Safety". Lonelyplanet.com. Lonely Planet. 7 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  14. ^ "India – Tips for Women Travelers". Frommer's. John Wiley & Sons, Inc. 11 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  15. ^ Dutt (13 Ocak 2012). "Eve teasing in India: Assault or harassment by another name". BBC. 19 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Transfobi, transgender veya transseksüel kişilere ya da direkt olarak transseksüelliğe karşı duyulan hoşnutsuzluğu ve olumsuz tutumu kapsamaktadır. Transfobi, toplumun cinsiyet normlarına uymayan insanlara karşı duyulan korkuyu, tiksintiyi, nefreti veya rahatsızlığı ve bunlara bağlı olarak şiddeti kapsayabilir. Genellikle homofobik görüşlerle birlikte ifade edilir ve bu nedenle sıklıkla homofobinin bir türü olarak kabul edilir. Transfobinin mağdurlarından olan çocuklar tacize, okulda zorbalığa ve/veya okul içinde şiddete, koruyucu aileleri tarafından şiddete maruz kalmaktadırlar. Yetişkin mağdurlarsa kamuoyunda alaya, tacize, sataşılmaya, şiddet ile tehdide, soyguna uğramaya ve yanlış tutuklamaya maruz kalmaktadır ve bu yüzden birçoğu toplumda güvensiz hissetmektedir. Bazıları; trans olduğu için kovulacağından veya muhafazakâr politikaların, onları korumak için yasalara karşı çıkan dindar grupların etraflarını kuşatmasının baskısından dolayı sağlık hizmetini reddediyor veya işyeri ayrımcılığıyla mücadele ediyor. Kurbanların yüksek bir oranının cinsel şiddete maruz kaldığı rapor edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aseksüellik</span> herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği veya cinsel etkinlikteki ilgi düşüklüğü veya yokluğu

Aseksüellik, herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği veya cinsel etkinlikteki ilgi düşüklüğü veya yokluğu. Bir cinsel yönelim eksikliği olarak veya karşıcinsellik, eşcinsellik ve çiftcinselliğin yanındaki dördüncü bir varyasyon olarak düşünülebilir. 2004'te yapılan bir çalışmada aseksüelliğin yaygınlığı %1 olarak belirlenmiştir.

Biseksüellik, hem erkeklere hem de kadınlara veya birden fazla cinsiyete yönelik romantik veya cinsel çekim ya da cinsel davranıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mastürbasyon</span> cinsel organın uyarılması

Mastürbasyon, sürtünme yoluyla cinsel ilişki olarak, cinsel organın genellikle orgazm oluncaya kadar uyarılması eylemidir. Tek başına, kendi kendine veya başka biri tarafından el yoluyla ve parmaklama), ayak yoluyla ya da cinsel ilişkiye girmeden vücudun başka kısımlarıyla veya seks oyuncağıyla yapılabilir. Karşılıklı mastürbasyon, bir cinsel partnerle yapılan mastürbasyondur ve bir partnerin cinsel organlarının elle uyarılmasını içerebilir veya penetratif olmayan bir seks biçimi olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Zoofili</span> Bir insanın bir hayvana karşı cinsel arzu bulundurması

Zoofili, insan ve hayvan arası cinsel eylemi veya böyle eylemlere eğilim göstermeyi tanımlamak için kullanılan bir terim. Hayvanlara karşı bu tip bir eğilimi olan kişilere zoofil denir. Zoofili, parafili adı verilen davranış bozukluklarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bekâret</span> Hiç cinsel ilişkiye girmemiş kişinin cinsel durumuna verilen ad

Bekâret, henüz cinsel ilişkiye girmemiş bir kişinin durumunu ifade eder. Bâkir terimi başlarda yalnızca cinsel açıdan deneyimsiz kadınları ifade etmekteydi, ancak geleneksel, modern ve etik kavramlarda bulunan bir dizi tanımlamayı kapsar hale gelmiştir. Heteroseksüel bireyler bekâret kaybının yalnızca penis-vajinal penetrasyon yoluyla gerçekleştiğini kabul edebilir veya etmeyebilirken, diğer cinsel yönelimlere sahip kişiler bekâret kaybı tanımlarına genellikle oral seks, anal seks veya sürtünme yoluyla cinsel ilişkiyi de dahil ederler.

<span class="mw-page-title-main">Oral seks</span> ağız yoluyla yapılan cinsel ilişki türü

Oral seks, oral ilişki veya ağızdan ilişki, sertleşme hâldeki bir penis, uyarılmış bir vajina veya anüsün ağızla uyarılmasını içeren bir cinsel ilişki türüdür. Cunnilungus olarak bilinen oral seks türü vajina veya vulva üzerinde yapılırken, fellatio olarak bilinen diğer tür ise penis üzerinde yapılır. Oral seks, tarih boyunca hemen her toplumda heteroseksüel ve eşcinsel insanlar tarafından uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel istismar</span>

Cinsel istismar, kişinin başkaları tarafından cinsel olarak kötüye kullanılması, suistimal edilmesi, istemediği halde başkalarının cinsel yönelimlerine hedef olması durumudur. Her cinsiyetten, her sosyal sınıftan ve meslek grubundan kişiler cinsel istismara uğrayabilmektedir ancak genel olarak kadınların ve çocukların cinsel istismara daha çok maruz kaldıkları söylenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel yönelim</span> kalıcı cinsel çekim modeli

Cinsel yönelim kişilerin karşı cinsiyete, hemcins veya cinsiyete veya birden fazla cinsiyete karşı romantik veya Cinsel çekim hissetmeye yönlendiren kalıcı kişisel bir niteliktir. Bu çekimler genellikle karşıcinsellik (heteroseksüellik), eşcinsellik (homoseksüellik), biseksüellik, altında toplanır; bununla beraber aseksüellik de bazen dördüncü kategori olarak tanımlanır. Bu kategoriler cinsel kimliklerin daha ayrıntılı dünyasını yönleridir. Örneğin, insanlar panseksüel veya poliseksüel, veya hiçbirinden olmak gibi diğer etiketleri de kullanabilir. Amerikan Psikologlar Derneği'ne göre, cinsel yönelim "aynı zamanda bir kişinin bu çekimlere dayanan, davranışlarla ilişkili kimlik hissi ve bu çekimleri paylaşan diğer kişilerden oluşan topluluğa olan üyeliğini de tanımlar".

<span class="mw-page-title-main">Vahakn Dadrian</span> Amerikalı akademisyen (1926 – 2019)

Vahakn N. Dadrian, Ermeni asıllı Amerikalı sosyologdur.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel taciz</span>

Cinsel taciz, cinsel iyilik karşılığında istenmeyen ve uygunsuz ödül vaatleri dahil olmak üzere, açık veya örtülü cinsel imaların kullanılmasını içeren bir taciz türüdür. Cinsel taciz, sözlü ihlallerden cinsel istismara veya saldırıya kadar bir dizi eylemi içerir. Taciz işyeri, ev, okul veya dini kurumlar gibi birçok farklı sosyal ortamda meydana gelebilir. Tacizciler veya kurbanlar herhangi bir cinsiyetten olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kunnilingus</span> oral seks türü

Kunnilingus, kadın cinsel organının ağızla uyarılması ile gerçekleştirilen oral seks biçimidir. Eğer cunnilingus kendi başına yapılırsa, eyleme autocunnilingus denir. Klitoris kadın cinsel organları arasında en hassas bölgedir ve stimülasyonu kadının uyarılması ve orgazmı ile sonuçlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kinsey ölçeği</span>

Kinsey ölçeği ya da diğer adıyla Heteroseksüel-Homoseksüel Derecelendirme Ölçeği, bir kişinin cinsel yönelimini belirli bir deneyime veya bir uyarıcıya verdiği reaksiyona göre tanımlamak için kullanılan ölçek. Ölçek 0 ila 6 arasındadır; 0 sadece heteroseksüel, 6 sadece homoseksüel anlamına gelir. Kinsey Raporlarının hem erkek hem de kadın versiyonlarında "X" olarak nitelendirilen, "sosyo-cinsel temas veya tepki yok" anlamına gelen bir ölçüt daha vardır. Raporlar ilk olarak Sexual Behavior in the Human Male (1948) adlı kitapta Alfred Kinsey, Wardell Pomeroy ve diğerleri tarafından yayımlandı. İnsan Erkeğinde Cinsel Davranış'ta (1948) yayınlandı. Daha sonra kitabın kadın versiyonu olan Sexual Behavior in the Human Female (1953) kitabında da yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Webcam modeli</span> Canlı video yayıncısı

Webcam modeli, internette canlı webcam yayını yapan bir seks işçisi ve video sanatçısıdır. Bir webcam modeli genellikle para veya mal karşılığında ya da dikkat çekmek için striptiz, mastürbasyon veya seks eylemleri gibi çevrimiçi erotik eylemler gerçekleştirir ve performanslarının videolarını da satabilirler. Birçok webcam modeli evlerinden çalıştığından, yayınları için cinsel içerik miktarını seçmekte özgürdürler. Birçoğu çıplaklık ve cinsel olarak kışkırtıcı davranışlar sergiler, bazıları ise giyinik kalmayı ve sadece çeşitli konular hakkında konuşmayı tercih eder.

<span class="mw-page-title-main">Fellasyo</span> cinsel partner tarafından penisin ağızdan uyarılması eylemi

Fellasyo ya da halk arasında yaygın argo tabirle sakso, bir kişinin ağzıyla başka birisinin penisini uyarmasını içeren oral seks eylemidir.

<span class="mw-page-title-main">Charlie Rose</span>

Charles Peete Rose Jr. Amerikalı eski televizyon gazetecisi ve talk-show sunucusu.

Afobi, asfobi veya aseksüellere yönelik ayrımcılık, aseksüelliğe veya aseksüel spektrumun bir parçası olarak kendini tanımlayan insanlara yönelik bir dizi olumsuz tutum ve davranıştır. Afobi genel olarak aseksüelliğin insandışı olarak görülmesi, bir akıl hastalığı olduğuna dönük inanç, aseksüellerin sevgiden yoksun olduğu önermesi ve aseksüelliğin bir cinsel yönelim olduğunu yadsıma şekillerinde kendini gösterir. Aseksüellik çoğunlukla evlilikten kaçınma, cinsel kısıtlama veya hiposeksüalite ile karıştırılır. Aseksüel bireyler nefret suçuyla da karşı karşıyadır ve diğer cinsel azınlıklar gibi onlar da ayrımcılıkla yüzleşmiştir.

Toplumsal cinsiyet ve cinsel çeşitlilik (GSD) veya basitçe cinsel çeşitlilik, bu çoğulluğu oluşturan kimliklerin, davranışların veya özelliklerin her birini belirtmeye gerek kalmadan cinsiyet özelliklerinin, cinsel yönelimlerin ve cinsiyet kimliklerinin tüm çeşitliliğini ifade eder.

Cinsel azınlık, cinsel kimliği, yönelimi veya uygulamaları ile çevredeki toplumun çoğunluğundan ayrılan bir gruptur. Öncelikle lezbiyen, gey, biseksüel veya queer bireyleri ifade etmek için kullanılır, ayrıca transgender, ikili olmayan veya interseks bireyleri de ifade edebilir.

Catharine Alice MacKinnon, Amerikalı radikal feminist hukuk bilgini, aktivist ve yazardır. 1990'dan beri görev yaptığı Michigan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Elizabeth A. Long Hukuk Profesörü ve Harvard Hukuk Fakültesi'nde James Barr Ames Misafir Hukuk Profesörüdür. 2008'den 2012'ye kadar, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısının özel toplumsal cinsiyet danışmanlığını üstlenmiştir.