İçeriğe atla

Eve (film)

Homeward
YönetmenNariman Aliev
SenaristNariman Aliev, Marysia Nikitiuk
KurguOleksandr Chornyi
Süre97 dakika
ÜlkeUkrayna
DilKırım Tatarcası
Ukraynaca

Homeward (Kırım Tatarca:Evge), (Ukraynaca :Dodomu) 2019 yılı Ukrayna yapımı bir drama filmdir. Film, Nariman Aliev tarafından yönetilmiştir.[1] Film, Un Certain Regard bölümünde 2019 Cannes Film Festivali'nde gösterilmiştir.[2] Film, 92. Akademi Ödülleri'nde Ukrayna'nın en iyi uluslararası film dalında başvurusu oldu, ancak ödüle aday gösterilmedi.[3][4]

Konu

Kırım Tatarları'ndan Mustafa ve oğlu Alim, Rus-Ukrayna Savaşı'nın bir kurbanı olan büyük oğulları Nazim'in cesedini topladıktan sonra kavgaya tutuşur.[5] Hükûmetin zorunlu göç politikası, Mustafa'yı İslam geleneğine göre cenaze yapmak için bir hac yolculuğuna zorlar. Hikâye, morgda başlar, ardından Kiev'den bir cip ile hareket ederek tehlike dolu Kırım Yarımadası'na yolculuk yaparlar. Yaşadıkları uykusuzluk ve stres nedeniyle, cip bir hendekte hasar alır. Yakındaki bir tamirciye aracı götüreren Alim, tamircinin torunu olan, genç bir Ukraynalı kızla tanışır ve onunla nehir kenarına gider. Bu sırada seyahat eden grup, cüzdanlarını kaybeder. Alim ve Mustafa, yolculuk sırasında kendilerini korumayı ve kaybettikleri eşyalarını geri kazanmayı öğrenirken birbirlerine daha da yakınlaşırlar. Mustafa'nın hastalığı da ortaya çıkar ve baba ve oğul, amcası Vasya'nın evine vardıklarında kötüleşir. Ev, ailenin orijinal Kırım vatanından pek uzakta değildir ve Mustafa, kalan yolculuklarını tamamlamak için Vasya'dan bir sandal ödünç almasına ikna eder.

Alımlama

Collider ve The Guardian filmi, Ukrayna sinemasının en iyi eserleri arasında göstermiştir.[6][7]

Oyuncular

  • Akhtem Seitablaev - Mustafa
  • Remzi Bilyalov - Alim

Kaynakça

  1. ^ "The Screenings Guide 2019". 9 Mayıs 2019. 9 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Cannes festival 2019: full list of films". The Guardian. 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2019. 
  3. ^ "Фільм "Додому" офіційно став претендентом на "Оскар" від України". Ukrainian State Film Agency. 23 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2019. 
  4. ^ "Ukrainian film Homeward about annexed Crimea goes for Oscar". Opinion UA. 23 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2019. 
  5. ^ Dalton, Stephen (29 Mayıs 2019). "'Homeward' ('Evge'): Film Review". Variety. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2019. 
  6. ^ Shomer, Jason (12 Mart 2022). "Best of Ukrainian Cinema, Like 'Homeward' and 'Bitter Harvest'". Collider (İngilizce). 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2022. 
  7. ^ Lodge, Guy (5 Mart 2022). "Streaming: the best Ukrainian films past and present". the Guardian (İngilizce). 12 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar

IMDB Sayfası [1] 16 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

1944 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Akmescit</span>

Akmescit veya Simferopol, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin de jure başkentidir. Kırım konusunda, Ukrayna ile Rusya arasında toprak anlaşmazlığı söz konusudur. Bu anlaşmazlık sonucunda Rusya, Kırım'ı ilhak etmiştir. İlhak edilişinden sonra Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım Cumhuriyeti'nin, de facto başkenti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarcası</span> Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dil

Kırım Tatarcası ya da Kırımca, Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Dobruca Tatarcası adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Kırım Yarımadasında Rusya SFSCsine bağlı kurulmuş özerk cumhuriyet

Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Kırım ÖSSC, Kırım Yarımadası'nda Rusya SFSC'ne bağlı olarak kurulan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'dir. Cumhuriyetin başkenti Akmescit (Simferopol). Resmi dilleri Kırım Tatarcası ve Rusçadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar Sürgünü</span> Kırım Tatar soykırımı

Kırım Tatar Sürgünü veya Kırım Tatar Soykırımı, Sovyet hükûmeti tarafından yürütülen ve Josef Stalin adına hareket eden NKVD Başkanı Lavrenti Beriya tarafından organize edilen 18-20 Mayıs 1944'te en az 191.044 Kırım Tatarının etnik temizliği ve kültürel soykırımıdır. NKVD üç gün içinde çoğunlukla kadınları, çocukları, yaşlıları, hatta komünistleri ve Kızıl Ordu üyelerini, bin kilometre uzaklıktaki Özbek SSC'ye sınır dışı etmek için sığır trenlerini kullandı. Kırım Tatarları, Stalin'in Sovyetler Birliği'ndeki nüfus transferi politikası tarafından kapsanan birkaç etnik gruptan biriydi.

<i>Mavi En Sıcak Renktir</i> Film

Mavi En Sıcak Renktir, yönetmenliğini Abdellatif Kechiche'in üstlendiği, romantik dram türündeki 2013 yapımı Fransız filmi. Başrollerini Léa Seydoux ile Adèle Exarchopoulos'un paylaştığı film, Julie Maroh'un 2010 yılında yayınlanan Le bleu est une couleur chaude isimli çizgi romanından uyarlanmıştır. Film, ergenlik çağındaki bir kızın eşcinsel olduğunu keşfetmesinin ardından yaşadıklarını konu alır. Kızların erkeklerle çıkmasına cinsel ilgi yönünde kendini inandırmış bir genç kız Adèle'in, kendi eşcinselliğini Emma'da bulması ve devamında yaşadığı olaylar konu edinilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Donbas Savaşı</span> Ukrayna ve Rusya destekli Novorossiya Federal Kuvvetleri arasındaki savaş

Donbas Savaşı ya da Ukrayna'nın doğusunda savaş, Rusya destekli Novorossiya Federal Devleti ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında 6 Nisan 2014'ten beri Ukrayna'nın Donbas bölgesinde sürmekte olan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Cumhuriyeti</span> Ukrayna yasalarına göre Kırım Anayasası tarafından yönetilen özerk bir cumhuriyet

Kırım Özerk Cumhuriyeti,, Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti. Sovyetler Birliği döneminde varlık gösteren Kırım Oblastı ile aynı sınırlara sahiptir. Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Kırım'ı ilhakı</span>

Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'ya bağlı bir yarımada olan Kırım'ın, 18 Mart 2014'te Rusya tarafından ilhak edilmesi olayıdır. O tarihten beri yarımadada Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol federal şehri olmak üzere iki federal birim bulunmaktadır. Bu federal birimler 2016'ya kadar Kırım Federal Bölgesi'ni oluştururken günümüzde Güney Federal Bölgesi'nin parçasıdır. 2014 Doğu Ukrayna protestolarının bir sonucu olan ilhaktan önce, 2014 Ukrayna devriminin sonrasında Rusya'nın Kırım'a askerî müdahalesi gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Camala</span> Ukraynalı şarkıcı

Susana Cemaleddinova, sahne adıyla Camala, Ukraynalı şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuelle Bercot</span> Fransız film yönetmeni, senarist ve sinema oyuncusu (d. 1967)

Emmanuelle Bercot, Fransız oyuncu, film yönetmeni, senarist ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Jaclyn Jose</span> Filipinli oyuncu

Mary Jane Santa Ana Guck, daha çok bilinen sahne adıyla Jaclyn Jose, Salome, White Slavery ve Santa Juana filmlerinde gösterdiği performans ile tanınmış Filipinli aktris.

<i>Donbass</i> (film) Dram filmi

Donbass, yönetmenliğini ve senaristliğini Sergei Loznitsa'nın gerçekleştirdiği 2018 çıkışlı Ukrayna yapımı dramatik filmdir. Donbass Savaşı'nı konu alan filmin ilk gösterimi 2018 Cannes Film Festivali kapsamındaki Belirli Bir Bakış bölümünde açılış filmi olarak gerçekleştirdi. Filmin yönetmeni Loznitsa, Cannes'ın bu bölümünde, Belirli Bir Bakış En İyi Yönetmen Ödülü'nü de kazandı.

<i>Timbuktu</i> (film, 2014) 2014 yapımlı film

Timbuktu, Abderrahmane Sissako'nun yönettiği ve yazdığı 2014 yapımı Moritanya-Fransız drama filmi. 2014 Cannes Film Festivali'nin ana yarışma bölümünde Palme d'Or için yarışmak üzere seçildi. Cannes'da Ekümenik Jüri ve François Chalais Ödülü'nü kazandı. 87. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Dil Filmi Akademi Ödülü'ne aday gösterildi ve 69. İngiliz Akademi Film Ödülleri'nde İngilizce Olmayan En İyi Film dalında BAFTA Ödülü'ne aday gösterildi. 11. Afrika Film Akademisi Ödülleri'nde En İyi Film ödülünü kazandı. Film, The New York Times tarafından 2017 yılında "21. Yüzyılın En İyi Filmi" listesinde on ikinci seçildi.

Queer Palmiye, Cannes Film Festivali seçkisinde yer alan LGBT temalı filmlerin yarışması sonucunda verilen bağımsız bir ödüldür. Ödül ilk defa, 2010 yılında gazeteci Franck Finance-Madureira'nın fikri ile oluşturuldu. Ödül için yarışacak olan filmlerin, Cannes Film Festivali resmî seçkisinde, Belirli Bir Bakış, Uluslararası Eleştirmenler Haftası, Yönetmenlerin On Beş Günü veya ASİT bölümlerinden birinde aday gösterilmesi veya gösterim seçkisine girmesi gerekiyor.

İslam, Ukrayna'daki dördüncü en büyük din olup, nüfusun %0,6 -%0,9'unu temsil etmektedir. Dinin Ukrayna'da 15. yüzyılda Kırım Hanlığı'nın kuruluşuna kadar uzanan uzun bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Rusya-Ukrayna ilişkileri, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. Şu anda iki ülke, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra 2014 yılında başlayan Rus-Ukrayna Savaşı'nı sürdürüyor. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki modern ikili ilişki, resmi olarak I. Dünya Savaşı sırasında eski Rusya İmparatorluğu'nun siyasi reform sürecinden geçmesiyle başladı. 1920'de, Ukrayna'nın Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değişti. 1990'larda, hem Sovyet Rusya'nın hem de Sovyet Ukrayna'nın resmi olarak kurucu cumhuriyetleri olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ikili ilişkiler yeniden canlandı. Savaş Devam Etmektedir Şu Anda Savaşta Hareketlilik Yoktur

Lux Æterna, Gaspar Noé tarafından yönetilen 2019 Fransız drama filmidir. 2019 Cannes Film Festivali'nde yarışma dışında gösterildi.

Yeelen, 1987 yılında gösterime girmiş bir Mali filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Neriman Aliyev</span>

Neriman Aliyev — Ukraynalı bir yönetmen ve senaryo yazarı, Kırım Tatar kökenlidir. The National Film Critics Award "Kinokolo" 2019'un sahibidir.