İçeriğe atla

Evariste Ndayishimiye

Évariste Ndayishimiye
Burundi Cumhurbaşkanı
Görevde
Makama geliş
18 Haziran 2020 (2020-06-18)
Başbakan Alain-Guillaume Bunyoni
Yardımcı Prosper Bazombanza
Yerine geldiğiPierre Nkurunziza
Kişisel bilgiler
Doğum 1968 (55-56 yaşında)
Burundi Giheta, Burundi
Evlilik(ler) Angéline Ndayubaha
Çocuk(lar) 8

Evariste Ndayishimiye (d. 1968), Burundili asker ve siyasetçi. Ndayishimiye, Afrika ülkesi Burundi'de 18 Haziran 2020 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamındadır.

Biyografi

2020 seçimleri öncesinde iktidarda partisi adayı olarak ilan edilmiş ve seçimlere girmiştir.[1]

Görevi önceli Pierre Nkurunziza'dan devralması beklenirken, Nkurunziza, 8 Haziran 2020 tarihinde kalp krizi sonucu ölmüştür.[2] Ndayishimiye'nin görevi devlet başkanlığını geçici olarak üstlenen Burundi meclis başkanı Pascal Nyabenda'dan devralması beklenmektedir.

İktidar partisi Nkurunziza'nın ölümünün ardından mahkemeye başvurarak, Ndayishimiye'nin göreve geleceği sürece kadar makamın boş ilan edilmesini talep etti. Anayasa Mahkemesi konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, başkanlık seçimlerini kazanan Ndayishimiye'nin daha önce yemin ederek göreve başlamasına karar verdi. Bu kararın ardından Ndayishimiye'nin haziran ayı içerisinde görevi devralması beklenmektedir.[3]

Seçimlerin ardından Ağustos 2020 için öngörülen devir teslimin, Nkurunziza'nın kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi ve Anayasa Mahkemesi'nin de Ndayishimiye'nin en kısa sürede yemin etmesine karar vermesinin ardından, 18 Haziran 2020 tarihinde yemin ederek görevi devralmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Burundi'de başkanlık için yeni aday". 20 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  2. ^ "Burundi devlet başkanı hayatını kaybetti". 10 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  3. ^ "Burundi'de mahkeme yeni başkanın daha önce yemin etmesine karar verdi". 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  4. ^ "Burundi'de yeni başkan yemin etti". 24 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldırım Akbulut</span> 20. Türkiye başbakanı

Yıldırım Akbulut,, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20. Başbakanı. Türk avukat ve siyasetçi. Başbakanlık ve 1989-1991 yılları arasında Anavatan Partisi genel başkanlığı görevini sürdüren Akbulut, 1987-1989 ve 1999-2000 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığı görevini üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Burundi</span> Afrikanın ortadoğu kısmındaki bir ülke

Burundi, resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Gölleri'nin kesiştiği Büyük Rift Vadisi'nde denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde Ruanda, doğu ve güneydoğuda Tanzanya, batıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneybatıda ise Tanganika Gölü ile çevrilidir. Ülkenin yönetsel başkenti Gitega, ekonomik başkenti ise Bujumbura'dır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Fazilet Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1997–2001)

Fazilet Partisi, Millî Görüş'ü benimseyen Refah Partisinin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasına az bir zaman kala İsmail Alptekin başkanlığında kurulan siyasi çatısı. Daha sonra Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın iddiaları Anayasa Mahkemesince haklı bulundu ve parti kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Doğru Yol Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2007)

Doğru Yol Partisi, Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olduğu kabul edilen eski siyasal parti. 1983 yılında, 12 Eylül Darbesi'nde kapatılan Adalet Partisi'nin devamı olarak kurulan DYP, 2007 yılında adının değiştirilmesiyle Demokrat Parti adı altında yeniden yapılanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Seçim Kurulu (Türkiye)</span> Türkiyede seçim işleriyle ilgili en yüksek devlet kurumu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti'nde, Yargıtay ve Danıştay'ın kendi içlerinden çıkardıkları üyelerden oluşan, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetimi ile denetimini sağlayan ve seçimlerin yargısal denetimini sağlayan bir karma idari ve yargı merciidir. 1950 yılında kurulun oluşturulması ile seçimler üzerinde yargı denetimi esas alındı. Milletvekili tutanaklarının iptali yetkisi meclise verildi. 1954'te yapılan değişikliklerle bu yetki YSK'ye verildi ve kurulun teşekkülü belirlendi. Kurulun başkanının Yargıtay Başkanı olacağı, üyelerin de Yargıtay ve Danıştay üyelerinden seçileceği, kurulun vereceği kararların kesin nitelikte olduğu hükme bağlandı. 1957 yılında yapılan değişiklikle, partilerin seçimlere ittifak yaparak girmeleri engellendi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye siyasi tarihi</span> Türkiye Cumhuriyeti siyasetine genel bakış

Türkiye siyasi tarihi, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk ulus devletini ihdas etmesine giden yolda bir evre olan Türk Kurtuluş Savaşı ile başlar.

Orhan Doğan, eski avukat ve milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">İrsen Küçük</span> 7. KKTC başbakanı

İrsen Küçük, Kıbrıs Türkü siyasetçi. 2010-13 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Rutskoy</span> Rusya Federasyonu eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Aleksandr Vladimiroviç Rutskoy, Rus siyasetçi ve eski Sovyet subayıdır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemi kapsayan şekilde 10 Temmuz 1991 – 4 Ekim 1993 tarihleri arasında Rusya Devlet Başkanı Yardımcılığı yapmıştır. 1996 – 2000 yılları arasında Kursk Oblastı valisi olmuştur. 1993 Rusya anayasa krizi sırasında Boris Yeltsin'e karşı devlet başkanı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Nkurunziza</span>

Pierre Nkurunziza, Burundili öğretim görevlisi, asker ve siyasetçi. Nkurunziza, Afrika ülkesi Burundi'de 2005 ile görevi başındayken hayatını kaybettiği 2020 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Peter Mutharika</span>

Arthur Peter Mutharika, Malavili hukukçu, eğitimci ve siyasetçi. Mutharika, Afrika ülkesi Malavi'de 31 Mayıs 2014 ile 28 Haziran 2020 tarihleri arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Godefroid Niyombare, Burundili asker. Niyombare, Afrika ülkesi Burundi'de 2015 yılında gerçekleştirdiği darbe ile iki gün boyunca devletin en üst makamında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Buyoya</span>

Pierre Buyoya, Burundili asker ve siyasetçi. Buyoya, Afrika ülkesi Burundi'de 1987-1993 ve 1996-2003 dönemleri olmak üzere iki farklı dönemlerde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Domitien Ndayizeye</span>

Domitien Ndayizeye, Burundili siyasetçi. Ndayizeye, Afrika ülkesi Burundi'de 2003 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

2005 Burundi devlet başkanlığı seçimi, Burundi'de 19 Ağustos 2005 tarihinde gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimidir.

<span class="mw-page-title-main">2010 Burundi devlet başkanlığı seçimi</span>

2010 Burundi devlet başkanlığı seçimi, Burundi'de 28 Haziran 2010 tarihinde gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimidir.

<span class="mw-page-title-main">2015 Burundi devlet başkanlığı seçimi</span>

2015 Burundi devlet başkanlığı seçimi, Burundi'de 21 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kumba Ialá</span>

Kumba Ialá ya da Kumba Yalá, Gine-Bissaulu öğretim görevlisi ve siyasetçi. Ialá, Afrika ülkesi Gine-Bissau'da 2000 ile 2003 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Pascal Nyabenda, Burundili siyasetçi. Nyabenda, Afrika ülkesi Burundi'de 8 Haziran 2020 tarihinden bu yana geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.