İçeriğe atla

Eva Kittay

Eva Kittay
Doğum1946 (77-78 yaşında)

Eva Kittay, SUNY Stony Brook’da seçkin bir felsefe profesörüdür.[1] Başlıca uğraşları feminist felsefe, etik, sosyal ve politik kuram ve bu disiplinlerin maluliyet çalışmalarına uygulanmasıdır.[1] Kittay, 1995’te The Women's Committee of One Hundred’ı yönetmeyi içeren kamuya açık alandaki felsefi kaygıları da belirtmeye çalıştı. Bu kuruluş, o dönemde Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan toplumsal refah reformlarının algılanmış cezalandırıcı mahiyetine karşı çıkıyordu.[2]

Eğitim ve Kariyer

Kittay, 1967 yılında Sarah Lawrence College’dan lisans diplomasını aldı ve 1978’de New York’un Graduate Center of the City University of New York'tan doktora diplomasını almayı sürdürdü.[3] Doktora diplomasını aldıktan sonra, 1979’da SUNY Stony Brook’da asistan profesör olarak daimi bir pozisyonu kabul etmeden önce University of Maryland, College Park‘da geçici felsefe asistan profesörü olarak bir pozisyonu kabul etti.[3] Kittay 1986'da doçentliğe, 1993'te ise profesörlüğe kabul edildi.[3] Kittay, 2009’da Stony Brook'dan seçkin bir profesörlüğü teslim aldı.[3] Kittay, kadınların çalışma derneği ve Stony Brook'deki Bioetik, Merhametli Bakım ve Tıp Beşeri Bilimler merkezinin kıdemli üyesidir.[3] Bu kalıcı görevlere ek olarak, Kittay, Sarah Lawrence College ve Newcastle University’i de içeren çeşitli geçici görevleri de kabul etti.[3] Phi Beta Kappa ve Amerikan Felsefe Grubundan Leibowitz ödülü ve Guggenheim derneği ve NEH derneğini içeren pek çok ödüller aldı. IncludeNYC ve Discovery için und Wissenshaft, Ethiks ve Institute Mensch tarafından maluliyet üzerine yazılarıyla da tanınmıştır. 2003-2004 felsefe de society for women tarafından yılın kadını olarak adlandırılmıştır. 2016-2017 yılları arasında ‘’Eastern Divison’ ve Amerikan Felsefe derneğinin başkanı olarak görev yapmıştır.

Araştırma Alanları

Kittay'ın araştırması, feminist felsefe, etik, sosyal ve politik kuram, maluliyet felsefesi, metafor ve bu disiplinlerin maluliyet çalışmalarının uygulanması üzerine odaklıdır.[1] Bakım etiğiyle ilgili görüşleri, Virginia Held ve Sara Ruddick’inkilere oldukça benzemektedir; yani insan etkileşimleri, birbirine bağımlı ama eşit olmayan insanlar ve insanların deneyimlediği hayatı uyarlayan uygulama etiği arasında oluşur.[4] Kittay, John Rawls’un çalışmalarını kadınların kaygılarına hitap etmek için genişletmiştir.[5] Bakım etiğinin gelişmesinde, onun en önemli katkısı, etik ve politik kuramlarındaki bağımlılık çalışmasını içeren ihtiyaç ve insan bağımlılığının kaçınılmaz gerçeği üzerindeki vurgusudur. Bilişsel maluliyete odaklanan, maluliyet felsefesinin su yüzüne çıkışında en önemli seslerden biri olmuştur.

Seçilmiş Kaynakça

Kitaplar

  • Kittay, Eva; Meyers, Diana T. (1987). Kadın ve ahlak kuramı. Totowa, New Jersey: Rowman & Littlefield. ISBN 9780847673827
  • Kittay, Eva (1987). Metafor: Bilişsel baskı ve dil yapısı. Oxford New York: Clarendon Press Oxford University Press. ISBN 9780198249351
  • Kittay, Eva; Lehrer, Adrienne (1992). Çerçeveler, alanlar ve zıtlıklar; anlamsal ve sözcüksel kuramda yeni makaleler Hillsdale, New Jersey: L. Erlbaum Associates. ISBN 9780805810899
  • Kittay, Eva (1999). Love's labo: Kadınlar, eşitlik ve bağımlılık üzerine makaleler. Cinsiyeti düşünmek. New York: Routledge. ISBN 9780415904131
  • Kittay, Eva; Feder, Ellen K. (2002). Bakımın konusu: Bağımlılık üzerine feminist bakış açısı. Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 9780742513631
  • Kittay, Eva; Alcoff, Linda (2007). Feminist felsefesi için The Blackwell rehberliği. Malden, Massachusetts Oxford: Blackwell Publishing. ISBN 9780631224273
  • Kittay, Eva; Licia Carlson (2010). Bilişsel maluliyet ve ahlak felsefesi için onun zorlukları. New York, Oxford: Wiley-Blackwell Publishing. ISBN 9781444322798

Kitaptaki Bölümler

  • Feder Kittay, Eva (2005), "Güvenirlik ve bağımlılık ilişkilerinin ahlaki doğası", in Cudd, Ann E.; Andreasen, Robin O., Feminist kuramı:Bir felsefi antoloji, Oxford, UK Malden, Massachusetts: Blackwell Publishing, pp. 264–279, ISBN 9781405116619
  • Feder Kittay, Eva (2009), "ideal kuram bioetiği ve şiddetli bilişsel maluliyetli insanların dışlanması ", Lindemann, Hilde; Verkerk, Marian; Walker, Margaret Urban, Doğal biyoetik: Sorumluluk bilme ve uygulamaya karşı, Cambridge New York: Cambridge University Press, pp. 218–237, ISBN 9780521719407

Kaynakça

  1. ^ a b c "Stony Brook University Eva feder Kittay". Stony Brook University. 28 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2014. 
  2. ^ SWITALA, KRISTIN. "Eva Feder Kittay". Center for Digital Discourse and Culture at Virginia Tech University. 25 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2014. 
  3. ^ a b c d e f "Curriculum Vitae" (PDF). Stony Brook University. 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2014. 
  4. ^ Nancy Williams, Rosemarie Tong,. "Feminist Ethics/". Stanford Encyclopedia of Philosophy. Stanford. 11 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2014. 
  5. ^ McAfee, Noëlle. "Feminist Political Philosophy". Stanford Encyclopedia of Philosophy. Stanford. 11 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pierre Abélard</span>

Pierre Abélard veya Pierre Abailard veya Pierre Abeilard, Fransız skolastik düşünürü, tanrıbilimci; dil, diyalektik ve ahlak filozofu. Tümeller sorununa getirdiği çözüm ve diyalektiği özgün kullanım biçimiyle tanınan Fransız ilahiyatçı ve felsefeci. Ayrıca şiirleri ve Héloise ile yaşadığı aşk macerasıyla da ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Platonculuk</span>

Platonizm ya da Platonculuk, genel anlamda, Platon'un kurduğu ve daha sonra takipçileri tarafından geliştirilen felsefe öğretisi. Bu düşünce duyular dünyası ile gerçek dünya arasındaki karşıtlığa dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika felsefesi</span>

Yazılı bir geleneği pek bulunmamakla birlikte, Afrika'nın çoğunlukla sözlü gelenekleri ile örf ve adetlerinden beslenen bir felsefesi olduğundan bahsetmek mümkündür. Afrika'nın yazılı felsefesinin ilk ve ender ürünleri Eski Mısır'a aittir. Buna karşılık çağdaş Afrika felsefesine sözlü gelenek hakimdir.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

Bilgisayar bilimi felsefesi, bilgisayar bilimi çalışmasında ortaya çıkan felsefi sorularla ilgilidir. Fizik felsefesi veya matematik felsefesi gibi bir bilgisayar bilimi felsefesi geliştirmeye yönelik bazı girişimlere rağmen, bilgisayar bilimi felsefesinin içeriği, amacı, odağı veya konusu hakkında hala ortak bir anlayış yoktur. Bilgisayar programlarının soyut doğası ve bilgisayar biliminin teknolojik tutkuları nedeniyle, bilgisayar bilimi felsefesinin kavramsal sorularının çoğu, bilim felsefesi, matematik felsefesi ve teknoloji felsefesi ile de karşılaştırılabilir.

Ann Cudd, Boston Üniversitesi Sanat ve Bilim Fakültesi dekanıdır. Daha önce başkan yardımcısı ve lisans dekanlığının yanı sıra Kansas Üniversitesinde felsefe profesörüydü. Ayrıca kadınlar, cinsiyet ve cinsellik çalışmaları programına bağlı bir öğretim üyesidir. Analitik Feminizmin kurucularından biri olan Cudd, Analitik Feminizm Derneğinin kurucu üyelerindendi ve 1995-1999 yılları arasında bu derneğin başkanı olarak da görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Held</span>

Virginia Potter, liderlik ahlakı, sosyal-politika ve feminizm üzerinde çalışmış filozoftur.

Joan Callahan, Amerikalı feminist filozof. Kentucky Üniversitesi Felsefe Bölümü ile Kadın Araştırmaları Programı ve Cinsiyet Direktörü de dahil olmak üzere çeşitli bölümlerde hizmet etmiştir. Callahan'ın araştırmaları, feminist kuram, eleştirel ırk teorisi, etik, sosyal ve politik felsefe, hukuk felsefesi ve bu konuların kesişim noktalarına odaklanmıştır.

Naomi Zack, Oregon Üniversitesi'nde felsefe ve danışman profesörüdür. Zack, birçok tezine ek olarak yedi tane kitabı yayımlanan bir yazardır. Özellikle afet ve ırkçılıkla başa çıkmak zorunda olan bölgelere, feminist etiklerindeki bölümlere fazlasıyla katkı sağlamıştır. Zack, kadınların temsilciliğiyle alakalı birçok profesyonel rolde ve felsefede yetersiz temsil edilen gruplarda yer almıştır. Zack, aynı zamanda, Hypatia: A Journal of Feminist Philosophy, The Journal of Race and Policy, Ethnic Studies: an Interdisciplinary Journal of Culture ve Radical Philosophical Review gibi dergilerin yayın kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kathryn Gines</span> Amerikalı filozof

Kathryn Gines, Amerikalı filozof. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nde Felsefe bölümünün yardımcı Doçentidir. Çalışmalarının çoğunda Felsefe bünyesindeki çeşitliliği araştırmaya odaklandı. Siyahi Kadın Düşünürleri Cemiyeti'nin kurucusudur.

Bakım etiği, özen etiği ya da bakım/özen etiği kadınlara duyulan saygınlığı, kadın çalışmalarının ahlak felsefesi açısından önemini ve ahlak felsefesinin bazı temel problemlerine kadın bakış açısının verebileceği cevapları merkezi bir konuma yerleştirerek ahlak felsefesinde alternatif bir bakış açısı sunmayı başarmış önemli bir yaklaşımdır. Bu bakımdan bakım/özen etiği, geleneksel etik teorilerden oldukça uzak ve eleştirel bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Bakım/özen etiği, özellikle Batı düşünce tarihi içerisinde 1960'lara kadar dayanan feminist düşünce hareketlerinden kaynaklanarak geliştirilmiştir.

Gertrude Elizabeth Margaret Anscombe, genellikle G. E. M. Anscombe veya Elizabeth Anscombe olarak anılan, bir İngiliz analitik filozofuydu. Zihin felsefesi, eylem felsefesi, felsefi mantık, dil felsefesi ve etik üzerine yazdı. Analitik Thomizm'in önde gelen isimlerinden biriydi.

Feminist etik, geleneksel etik teorilerinin, çoğunlukla erkek egemenliğinde olduğu için, kadının ahlaki deneyimine az değer verildiği inancına dayanan bir etik yaklaşımdır ve bu nedenle etiği dönüştürmek için bütüncül bir feminist yaklaşımla yeniden şekillendirmeyi seçer.

<span class="mw-page-title-main">Tıp felsefesi</span> felsefe dalı

Tıp felsefesi, sağlık bilimleri alanındaki uygulamalar, kuramlar ve araştırmalarla ilgilenen bir felsefe dalıdır. Daha çok bilgi kuramı, metafizik ve bioetikle uyuştuğu kimi noktalarda tıp etiği alanlarına eğilir. Felsefe ve tıp ilişkisi Antik Yunanistan'da ortaya konmuş ve yüzyıllar boyunca devam edegelmiştir. Ancak tıp felsefesi, 19. yüzyıla kadar akademik bir disiplin olarak kabul görmemiştir. 20. yüzyılın sonunda tıp ve felsefe alanında çalışan akademisyenler arasında tartışmalar cereyan etmiş ve bu alanın ayrı bir akademik disiplin olduğu konusunda fikir birliğine varılmıştır. Son yıllarda ise tıp felsefesi üzerine eğilen dersler açılmış, dergiler ve kitaplar yayımlanmış ve konferanslar verilmiştir.

A priori ve a posteriori, felsefede bilgi, gerekçelendirme veya argüman türlerini ampirik kanıt veya deneyime güvenerek ayırt etmek için kullanılan Latince ifadelerdir. A priori bilgi, deneyimden bağımsız olandır. Örnek olarak matematik, totoloji ve saf akıldan çıkarımı içerir. A posteriori bilgi, deneysel kanıta dayalı olandır. Örnekler çoğu bilim alanını ve kişisel bilginin yönlerini içerir.

Kimya felsefesi, kimya biliminin temelindeki varsayımları ve metodolojiyi inceler. Kimya felsefesi, filozoflar, kimyagerler ve filozof kimyacılar tarafından araştırılmıştır. Tarihin büyük bölümünde bilim felsefesi büyük oranda fizik felsefesinden oluşmaktaydı fakat kimya kaynaklı felsefi sorular 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren artan düzeyde ilgi görmüştür.

Felsefi çalışmaların gelişmesi sürecinde on dokuzuncu yüzyılda sembolik mantık ile yürüyen mantık, yirminci yüzyılda matematiksel mantıkla devam ederken, geleneksel olarak basit mantığın ötesine geçiyorsa, mantığın bir parçası olarak değil de felsefi mantık veya mantık felsefesi olarak değerlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Algı felsefesi</span> Felsefi Yaklaşım

Algı felsefesi, algısal deneyimin doğası ve algısal verilerin durumuyla, özellikle de dünya hakkındaki inançlar veya dünya hakkındaki bilgilerle nasıl ilişkili olduklarıyla ilgilidir. Herhangi bir açık algı açıklaması, çeşitli ontolojik veya metafizik görüşlerden birine bağlılığı gerektirir. Filozoflar, nesnelerin algılarının ve bunlarla ilgili bilgi veya inançların bireyin zihninin yönleri olduğunu varsayan içselci açıklamaları ve bunların bireyin dışındaki dünyanın gerçek yönlerini oluşturduklarını belirten dışsalcı açıklamaları birbirinden ayırır. Son zamanlardaki felsefi çalışmalar, tek görme paradigmasının ötesine geçerek algının felsefi özelliklerini genişletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Helen Longino</span>

Helen Elizabeth Longino, bilimsel araştırma için değerlerin ve sosyal etkileşimlerin önemini savunan Amerikalı bir bilim filozofudur. Kadınların bilimdeki rolü hakkında yazmıştır ve feminist epistemoloji ve sosyal epistemolojide merkezi bir figürdür. Stanford Üniversitesi'nde Clarence Irving Lewis Felsefe Profesörüdür. 2016 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'ne seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Philip Stuart Kitcher</span>

Philip Stuart Kitcher, Columbia Üniversitesi'nde John Dewey Fahri Felsefe Profesörü olan bir İngiliz filozoftur. Bilim felsefesi, biyoloji felsefesi, matematik felsefesi, edebiyat felsefesi ve daha yakın zamanda pragmatizm alanlarında uzmanlaşmıştır.