İçeriğe atla

Eva Armstrong

Eva Armstrong
DoğumEva Vivian Armstrong
22 Aralık 1877(1877-12-22)
Key West, Florida
Ölüm10 Mayıs 1962 (84 yaşında)
MilliyetAmerikalı
MeslekKütüphaneci, Küratör, Bilim Tarihçisi
ÖdüllerDexter Ödülü, 1958

Eva Vivian Armstrong (22 Aralık 1877, Key West, Florida - 10 Mayıs 1962), Amerikalı sekreter, kütüphaneci, küratör ve bilim tarihçisiydi. Pennsylvania Üniversitesi Kimya Tarihi'nde Edgar Fahs Smith Anıt Koleksiyonu'nun küratörüydü.[1] 1 Mart 1931'de açılan[2] koleksiyon, 16 Mart 2000'de Ulusal Tarihi Kimyasal Dönüm Noktası olarak belirlendi.[3][4]

Armstrong ayrıca 1948'den 1953'e kadar kimya tarihi dergisinin editörler kurulu sekreteri olarak çalışırken Chymia dergisinin kurulmasına da katkı sağladı.[5][6] Kimya tarihi üzerine yazılarını Chymia, Isis ve Journal of Chemical Education gibi dergilerde yayınladı. Armstrong, 1958'de kimya tarihine katkılarından dolayı Dexter Ödülü'nü aldı.

İlk yılları

Eva Vivian Armstrong 22 Aralık 1877'de Florida, Key West'te doğdu. Atlantic City Lisesi'ne gitti ve daha sonra, önce Kitap Severler Ajansı'nda ve ardından 1906'dan itibaren Pennsylvania Üniversitesi'nde sekreterlik yaptı.[5]

Edgar Fahs Smith

1909-1920 yılları arasında Armstrong, Pennsylvania Üniversitesi'nde, Edgar Fahs Smith'in başkanlık ettiği kimya fakültesi kurulunun sekreteriydi. Aynı yıl 1920'de emekli olan Edgar Fahs Smith'in kişisel sekreteri oldu. 13.000'den fazla nesneden oluşan "kapsamlı" kimya tarihi koleksiyonunun geliştirilmesine ve kataloglanmasına yardımcı oldu.[1][7]

Smith 1928'de öldükten sonra, eşi Margie A. Smith koleksiyonu 1929 yılında[1] Pennsylvania Üniversitesi'ne bağışladı ve Eva Armstrong'u küratör olarak atadı.[2][7][8]

Ödülleri

Armstrong, 1958'de Dexter Ödülü'nü kazandı.[1][9][10] Bu ödül, "Bayan Armstrong, tek bir alandaki faaliyetlerinden dolayı değil, uzun yıllar boyunca kimya tarihine katkıda bulunduğu teşvik, ilham ve yardımları için seçildi.[1] Kimya Tarihinin ilerlemesine yaptığı kayda değer katkılarından dolayı Bayan Armstrong'a." deyişiyle takdim edildi.[6]

Bazı eserleri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Miles, Wyndham D. (1960). "The Dexter Award in History of Chemistry to Eva Armstrong". Catalog of the Edgar Fahs Smith memorial collection in the history of chemistry. Boston: G. K. Hall. s. v. 
  2. ^ a b "The Center for History of Chemistry: A Chronology". CHOC News. 1 (1): 3-5. 1982. 
  3. ^ "Smith Memorial Collection at the University of Pennsylvania: National Historic Chemical Landmark". American Chemical Society. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  4. ^ "The Edgar Fahs Smith Memorial Collection in the History of Chemistry" (PDF). American Chemical Society. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Ekim 2020. 
  5. ^ a b Deischer, Claude K. (1964). "In Memoriam: To a Secretary, Librarian, Curator of a Library, and Historian, Eva Vivian Armstrong (1877-1962)". Chymia. 9: 13-17. doi:10.2307/27757227. JSTOR 27757227. 
  6. ^ a b Deischer, Claude K. (Aralık 1962). "Eloge: Eva Vivian Armstrong, 1877-1962: Historian and Friend of Historians". Isis. 53 (4): 500-501. doi:10.1086/349636. 
  7. ^ a b Taggart, Walter T. (1933). "THE EDGAR FAHS SMITH MEMORIAL LIBRARY ON THE HISTORY OF CHEMISTRy". Library Chronicle. The University of Pennsylvania. 1 (3). 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2020. 
  8. ^ Manning, Kenneth (2010). "A History of Chemistry". Pennsylvania State University Libraries. 27 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2020. 
  9. ^ "DEXTER AWARD FOR OUTSTANDING ACHIEVEMENT IN THE HISTORY OF CHEMISTRY". American Chemical Society Division of the History of Chemistry. 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2019. 
  10. ^ Ihde, Aaron J. (1988). "The history of the Dexter Award. Part II: The First Decade" (PDF). Bulletin for the History of Chemistry. 2: 11-14. 13 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Temmuz 2019. 
  11. ^ Andraos, John (Haziran 2003). "Biographies found in the Journal of Chemical Education" (PDF). 19 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Soy gaz</span> Kimyasal element grubu

Soy gaz veya asal gaz, standart şartlar altında her biri, diğer elementlere kıyasla daha düşük kimyasal reaktifliğe sahip, kokusuz, renksiz, tek atomlu gaz olan kimyasal element grubudur. Helyum (He), neon (Ne), argon (Ar), kripton (Kr), ksenon (Xe) ve radon (Rn) doğal olarak bulunan altı soy gazdır ve tamamı ametaldir. Her biri periyodik tablonun sırasıyla ilk altı periyodunda, 18. grubunda (8A) yer alır. Grupta yer alan oganesson (Og) için ise önceleri soy gaz olabileceği ihtimali üzerinde durulsa da günümüzde metalik görünümlü reaktif bir katı olduğu öngörülmektedir.

Tennesin veya Ununseptiyum, periyodik tabloda atom numarası 117 ve sembolü Ts olan kimyasal elementtir.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Richards</span> Amerikalı kimyager (1868 – 1928)

Theodore William Richards Amerikalı kimyacı, 1914 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Nobel ödülünü "çok sayıdaki kimyasal elementin atom ağırlıklarının doğru bir şekilde saptanmasından dolayı" kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Jan Ingenhousz</span> Hollandalı fizikçi, fizyolog, biyolog ve kimyager

Jan Ingenhousz ya da Ingen-Housz Hollandalı fizikçi, fizyolog, biyolog ve kimyagerdir. Fotosentez için ışığın gerekli olduğunu, böylece de fotosentez işlemini bulmuştur. Ayrıca "Hücresel Solunum" konusunda önemli adımlar atmıştır. Yaşadığı dönemde, Avrupa ve özellikle Avusturya'nın önemli ailelerinden olan "Habsburg" ailesini (Viyana'da) çiçek hastalığına karşı başarılı bir şekilde aşılamasıyla ve Habsburg hanedanında özel danışman ve fizikçi olmasıyla bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Carl Bosch</span>

Carl Bosch Nobel Ödülü bulunan Alman kimyager ve mühendis. Endüstriyel kimya alanının öncülerindendir. Dünyanın en büyük kimya şirketi olan IG Farben'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Richard Heck</span> Amerikalı kimyager (1931 – 2015)

Richard Fred Heck, Amerikan kimyacı. 2010 yılı Nobel Kimya Ödülünü Japon kimyacılar Ei-ichi Negishi ve Suzuki Akira ile paylaşmaya layık görülmüştür. Bu ödülü kazanmasında organik molekül oluşturulmasında paladyumu katalizör olarak kullandığı çalışmalarının etkisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vincent du Vigneaud</span> Amerikalı biyokimyager (1901 – 1978)

Vincent du Vigneaud, Amerikalı biyokimyager. 1955 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü oksitosinin ayrıştırılması, yapısal identifikasyonu ve tam sentezini yapması nedeniyle kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tapputi</span>

Tapputi ya da Tapputi-Belatekallim, dünyanın ilk kimyageri olduğu düşünülen Mezopotamyalı kadın. MÖ iki bin'lerde Babilli Mezopotamya'da bir çivi yazısı tabletinde parfüm üreticisi olarak bahsi geçmektedir. Kraliyet Sarayı'nda "Belatekallim" yani hanım sultan idi, (—)-ninu adında bir araştırmacı ile çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Charles Galissard de Marignac</span> İsviçreli kimyager

Jean Charles Galissard de Marignac İsviçreli kimyagerdir. Atom ağırlıkları ile yaptığı çalışmalar çekirdeklerin izotoplarının ve paketleme fraksiyonlarının ihtimaline ve nadir toprak elementleri üzerine yaptığı çalışmaları 1878'de iterbiyumu keşfetmesine ve 1880'de gadolinyumun kaşiflerinden biri olmasına yol açtı.

Bunsen brülörü, ısıtma, sterilizasyon ve yanma için kullanılan, tek bir açık gaz alevi üreten yaygın bir laboratuvar ekipmanı parçasıdır. Adını Robert Bunsen'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzosiyanik asit</span> kimyasal birleşik

İzosiyanik asit, 1830'da Liebig ve Wöhler tarafından keşfedilen HNCO formülüne sahip bir kimyasal bileşiktir. Kaynama noktası 23.5 °C olan uçucu ve zehirli renksiz bir maddedir. İzosiyanik asit, organik kimya ve biyolojide en yaygın olarak bulunan dört element olan karbon, hidrojen, azot ve oksijen içeren en basit kararlı kimyasal bileşiktir.

Herbert Sander Gutowsky, University of Illinois at Urbana-Champaign'de kimya profesörü olan Amerikan kimyager. Gutowsky nükleer manyetik rezonans (NMR) yöntemlerini kimya alanında uygulayan ilk kişidir. Nükleer manyetik rezonans spektroskopisi kullanarak moleküllerin yapısını belirledi. Öncü çalışmaları NMR'nin bilimsel bir araç olarak kullanılması için deneysel kontrolünü sağladı, deneysel gözlemlerle teorik modelleri birleştirdi ve NMR'yi kimya ve tıbbı araştırma alanlarında sıvıların, katıların ve gazların moleküler ve dinamik yapılarını incelemek için en etkili analitik araçlardan biri haline getirdi. Çalışmalarının etkisiyle kimya, biyokimya ve malzeme bilimi alanlarındaki bazı sorunlar çözüldü ve NMR spektroskopisinin kullanıldığı pek çok alt alanı da etkiledi.

Organik sentez, kimyasal sentezin özel bir dalıdır ve organik bileşiklerin kasıtlı olarak yapılandırılmasıyla ilgilidir. Organik moleküller genellikle inorganik bileşiklerden daha karmaşıktır ve sentezleri organik kimyanın en önemli dallarından biri haline gelmiştir. Genel organik sentez alanı içinde birkaç ana araştırma alanı vardır: tam sentez, yarı sentez ve metodoloji.

Fred C. Allison, Amerikalı fizikçidir. Manyeto-optik spektroskopisi kullanarak bir yöntemini bulmuş ve bu yöntemi kullanarak iki yeni element keşfettiğini öne sürmüştür. Alabamin ve virjinyum olarak adlandırıldığı elementlerin, ilerleyen zamanlarda bu yöntemin yeni elementlerin tespiti için uygunsuz olduğunun ispat edilmesinden ötürü keşifleri tanınmamıştır. Daha sonra ise bu iki element, farklı kişilerce keşfedilmiş ve sırasıyla astatin ile fransiyum şeklinde adlandırılmışlardır.

Polanyi Madalyası, gaz kinetiği alanına olağanüstü katkılarından dolayı Kraliyet Kimya Derneği'nin iki yılda verdiği bir kimya ödülüdür. Madalya, ödül sahibi tarafından verilen genel bir konferansın ardından Uluslararası Gaz Kinetiği Sempozyumu'nda takdim edilir.

Longstaff Ödülü, kimya biliminin ilerlemesine en çok katkıda bulunan Royal Society of Chemistry üyelerine verilen bir ödüldür. İlk defa 1881 yılında verilmeye başlandı, başlangıçta Chemical Society tarafından veriliyordu ve Longstaff Nişanı olarak biliniyordu.

Jubilee of the Chemical Society, güncel adıyla Journal of the Chemical Society, 1849 yılında Chemical Society tarafından Quarterly Journal of the Chemical Society adıyla yayına başlayan bilimsel bir dergidir. İlk editör Edmund Ronalds idi. Dergi, tarihi boyunca birçok yeniden adlandırma, bölünme ve birleşmeye uğradı. 1980'de Kimya Derneği, Kraliyet Kimya Derneği'ne katıldı. Derginin devamlılığı, tümü Royal Society of Chemistry tarafından yayınlanan Chemical Communications, Dalton Transactions, Faraday Transactions ve Perkin Transactions dergileri ile sağlanmaktadır.

Biyoorganik kimya, organik kimya ve biyokimyayı birleştiren bilimsel bir disiplindir. Biyolojik süreçlerin kimyasal yöntemlerle incelenmesiyle ilgilenen kimya dalıdır. Protein ve enzim fonksiyonu bu süreçlerin örnekleridir.

Journal of Chemical Education, Amerikan Kimya Topluluğu tarafından yayımlanan ve kimya eğitimiyle ilgili içerik barındıran akademik bir dergidir. 1924'te yayın hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nils Gabriel Sefström</span> İsveçli Kimyager

Nils Gabriel Sefström, İsveçli bir kimyagerdi. 1831'de vanadyumu yeniden keşfeden Sefström; daha önce hiçbir elementin ilk harfi olarak kullanılmayan V harfiyle başlayan bir isim arayışına girmesinin ardından, elementin meydana getirdiği "güzel renkli" bileşiklere atfen, İskandinav mitolojisideki güzellik ve bereket tanrıçası Vanadís'ten türettiği vanadyum isminde karar kıldı.